Tietovuoto: Juncker auttoi suuryrityksiä kiertämään veroja

Brittilehti The Guardianin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esti aiemmassa tehtävässään Luxemburgin pääministerinä Euroopan unionin aikeet lopettaa suurten monikansallisten yritysten veronkierto.

Julkisuuteen vuodetut saksalaisdiplomaattien luottamukselliset viestit paljastavat, että muutama pieni EU-maa on pystynyt toistuvasti estämään yritykset veronkierron pysäyttämiseksi, ja yksi näistä maista on Luxemburg.

Juncker toimi Luxemburgin pääministerinä vuosina 1995-2013. Osan ajasta Juncker oli kaksoisroolissa toimien myös maansa valtiovarainministerinä (1989–2009).

Guardianin mukaan EU:n sisällä on vuodesta 1998 alkaen toiminut salainen komitea, joka on pohtinut, miten veronkiertoa voitaisiin estää ja miten EU-maita estettäisiin kilpailemasta keskenään veroalennuksilla.

Luxemburg ja usein myös Hollanti olivat ne maat, jotka säännöllisesti estivät kaikki yritykset puuttua veronkiertoon. Koska päätösten taakse vaadittiin yksimielisyys, vain 560 000 asukkaan Luxemburg pystyi estämään monien muiden EU-maiden kannattamat verouudistukset.

Guardianin mukaan sekä Luxemburgin viranomaiset että EU:n komissio ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa.

Pääministeristä Euroopan komission puheenjohtajaksi

Jean-Claude Juncker nimitettiin Euroopan komission puheenjohtajaksi vuonna 2014 europarlamentin keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolueen (EPP) ehdokkaana.

Britannian pääministeri David Cameron uhkasi maan saattavan lähteä Euroopan unionista, jos Juncker valitaan. Myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán vastusti. Saksan liittokansleri Angela Merkel taas ilmoitti tukevansa Junckeria.

Junckerin toiminta Luxemburgin pääministerinä 1995-2013 heittää kuitenkin synkän varjon hänen nykyisen tehtävänsä päälle.

eulippu

Johtuiko Junckerin valinta komission puheenjohtajaksi siitä, että hän oli tukenut ylikansallisia suuryrityksiä verojen välttelyssä?

Numeroiden valossa Junckerin 18-vuotinen kausi EU:n toiseksi pienimmän jäsenmaan johdossa oli suurmenestys.

Hän takoi hiipumassa olleesta terästeollisuusmaasta uuden kansainvälisen bisneskeskuksen, joka on nyt yksi maailman rikkaimmista maista asukaslukuun verrattuna.

Sadat monikansalliset suuryritykset ovat perustaneet tytäryhtiöitä Luxemburgiin ohjatakseen voittonsa lievemmän verotuksen piiriin. Näitä ovat muun muassa McDonald’s, Fiat, Amazon, Shire Pharmaceuticals ja Skype. Monimutkaisten verojärjestelyjen kautta suuryritykset selviävät jopa alle yhden prosentin veroilla.

Santerin jalanjäljissä

Junckerin edeltäjä sekä Luxemburgin pääministerinä että Euroopan komission puheenjohtajana oli Jacques Santer. Santer toimi Luxemburgin pääministerinä 1984-1995 ja Euroopan komission puheenjohtajana vuodesta 1995 alkaen.

Vuonna 1999 Santer joutui eroamaan koko komission erotessa sen toimintaan liittyvien väärinkäytösepäilyjen takia.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

3 kommenttia

 1. No tämä nyt ei ole mikään yllätys. Mies juopottelee koska ei kehta kohdata totuutta silmiin: Hän on selkärangaton Luxemburgilainen jolle vain raha ja maallinen mammona merkitsee.

  Kun Juncker kuolee ja tajuaa vetelevän viimeisiä henkosiaan, niin kuolema voi olla kauhistuttava. Sillä kun koko elämä vilistää silmine edessä, sitä tajuaa että elämän olisi voinut elää toisinkin. Mutta tehtyä ei saa peruuttamattomaksi. Ja kun Juncker ymmärtää miten monen ihmisen veret hänellä on käsissään ja miten monen ihmisen täydellisesta henkisestä murskaamisesta hän on vastuussa, tuonelan musta ikuisuus pelottaa. Se saa paskomaan housuihin.

  Plusääni(12)Miinusääni(0)
  1. Tätä ei varmaan saisi toivoa kellekään, mutta itse toivon että helvetti onkin olemassa ja nämä saastaiset Luciferin palvojat, rapparit, pedarit ja ihmisten ja kansojen sielun, mielen, ja ruumiin tuhoajat sekä heidän (((isäntänsä))) löytävät itsensä kuoleman jälkeen mahdollisimman hirveästä paikasta. Siinäpä saavat miettiä että miten meni noin niinkuin omasta mielestä.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)
 2. Mikä voi olla sellainen maailman vaikuttaja (EU), jolla on Junckerin kaltainen ”keulahahmo”. Mieshän on ympäripäissään tuon tuostakin – käytännöllisesti katsoen aina.
  Vanhempi väki muistaa vielä Ahti Karjalaisen ”Henkilökohtaisen ongelman”. Hänen presidentin haaveensa karahtivat siihen ja Suomen Pankistakin tuli kenkää juopottelu vuoksi. Hänhän oli vain aikaansa edellä.
  Tai Boris Jeltsinin törmäilyt votkapäissään Saksassa, USA:ssa ….
  Sille naureskeltiin YLE:kin uutisissa ja pohdittiin kuinka Venäjän kaltaisen maan ”arvovalta” kärsii. Tosin Venäjä oli silloin ALENNUSTILASSA, vaikka sillä olikin ydinaseet. Mutta Olirgargit (jutkut) kuppasivat kaiken arvokkaan.
  Kukaan EI puhu EU:n ALENNUSTILASTA. Mutta tuossa älykääpiöiden yhteenliittymässä KAIKKI ovat ADHD lasten tasolla.
  Haluamatta mitenkään pilkata tämän vakavan sairauden kohdanneita lapsia ja vanhempia.-

  Plusääni(4)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat