Tomaattiuute on aspiriinia parempi vaihtoehto verenohennukseen – ei sivuvaikutuksia

Verihiutaleiten aktivoitumisen heikkeneminen kasvattaa tromboosin eli hengenvaarallisten verenhyytymän muodostumisen riskiä. Verenhyytymät aiheuttavat sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Tämän vuoksi monet lääkärit suosittelevat aspiriinia yhä tänäkin päivänä, vaikka lääke lisää sydämen vajaatoiminnan sekä sydänkohtauksen riskiä ja vuotoriskiä. Uusi tutkimus osoittaa, että tomaattiuute saatta ohentaa verta yhtä tehokkaasti tai paremmin kuin aspiriini, ilman sivuvaikutuksia.

European Journal of Clinical Nutrition –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että lykopeeniton uute ”voi soveltua antitromboottiseen ravitsemushoitoon.”

Tutkijat ovat todenneet, että tomaattimehulla ja kypsennetyillä tomaateilla voi olla samat hyödyt kuin statiineilla potilailla, jotka kamppailevat korkeita kolesterolitasoja tai korkeaa verenpainetta vastaan.

Skotlannin Aberdeen yliopiston ravitsemustieteenlaitoksen johtava tutkija Niamh O’Kennedy kertoi tutkimuksen osoittaneen, että tomaattiuutetta voidaan käyttää vaihtoehtona lääkkeille, kuten verenohentamiseen käytetylle aspiriinille. Tämä päti varsinkin erityisryhmiin kuten vanhuksiin, jotka eivät usein kestä tarkoitusta varten määrättyjä lääkkeitä kuten aspiriinia.

”Verihiutaleiden toiminta on hyvin monimutkaista,” O’Kennedy totesi. ”Jos verihiutaleet poistetaan kokonaan pelistä, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia elimistöön. Ja monissa hoidoissa käy juuri näin. Osa ihmisistä reagoi niin vakavasti, että heillä esiintyy verenvuotoa.”

Aspiriinin haittavaikutukset

Drug and Therapeutics Bulletinissa julkaistun raportin mukaan päivittäinen pienen aspiriiniannoksen nauttiminen riskit ylittävät hyödyt henkilöillä, jotka eivät ole koskaan saaneet sydänkohtausta (tai aivohalvausta).

American Diabetes Associationin varapresidentti, lääkäri M. Sue Kirkman sanoi: ”Tämänkaltaiset tulokset osoittavat, että ihmisten ja lääketieteellisen yhteisön tulisi alkaa tarkastella tämänkaltaisia ravitsemushoitoja, joilla voi olla suuri vaikutus”. Hän totesi, että koska viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että aspiriinin hyödyt eivät ole kovinkaan suuret, ja koska sen käyttöön liittyy riskejä (sisäisen verenvuodon ja aivoverenvuodon riskit), sen säännölliselle käytölle ei ole päteviä syitä.

Aspiriini ei ole vain epäonnistunut vähentämään sydänkohtausten ja aivohalvausten esiintyvyyttä, vaan myös haittavaikutusten määrä vaikuttaa kasvavan sitä suuremmaksi mitä enemmän niitä tutkitaan. Yksi yleisimmistä on ruoansulatusjärjestelmän verenvuoto, sillä aspiriini vaikuttaa verihiutaleisiin, veren soluihin, jotka saavat veren hyytymään. Erään artikkelin mukaan pitkäaikainen pienten aspiriiniannosten käyttö voi kaksinkertaistaa ruoansulatuskanavan verenvuodon riskin.

Säännöllinen aspiriinin käyttö myös tuhoaa ruoansulatuskanavan pinnan sekä nostaa mahahaavan, H. Pylori –infektion, Crohnin taudin, divertikuloosin, tulehduksellisten suolistosairauksien ja sisäelinten repeämien riskiä. Yli 10 prosentille pieniä aspiriiniannoksia ottavista potilaista kehittyy vatsahaavaumia. Pohjukaissuolen – joka on ensimmäinen osa suolistoa, johon vatsan sisältö siirtyy – vauriot voivat aiheuttaa haavaumia pohjukaissuoleen, jotka ovat alttiita verenvuodolle. Pienetkin aspiriiniannokset voivat aiheuttaa ongelmia.

Kardiologi ja lastenkirurgi Brian O’Neil sanoi vaihtoehtojen, kuten tomaatti- ja mustaherukkauutteen, olevan rohkaisevia mikäli niillä voidaan välttää aspiriinin sivuvaikutukset. ”Käytimme pitkään aspiriinia yleislääkkeenä kivun ja tulehduksen lievitykseen, mutta vaihtoehdot ovat osoittautumassa tehokkaammiksi, eikä niillä ole samoja sivuvaikutuksia.”

Tomaattiuute

O’Kennedy käytti osassa tutkimusta Fruitflow:ta, joka on tomaattiuute ja ravintolisä, jonka on kliinisesti osoitettu edistävän verenkiertoa tukemalla verihiutaleiden terveyttä. Se on ainoa laatuaan ja ensimmäinen ravintolisä, joka on saanut virallisen terveyshyötylausunnon Euroopan elintarviketurvallisuusvirastolta.

Veritukokset muodostuvat yleensä 50-100 sekunnissa. Tutkijat havaitsivat, että tukokset muodostuivat 100-150 sekunnissa Fruitflow:n käyttäjillä, verrattuna 300-600 sekuntiin aspiriinin käyttäjillä.

Paljon helläkätisemmän vaikutuksen vuoksi Kennedy ryhmineen ehdotti, että Fruitflow saattaisi soveltua iän myötä kasvavan verihiutaleiden yliaktiivisuuden ravitsemushoitoon, tyypin 2 diabeteksen alkamisen ehkäisyyn, valtimokovettumataudin ja muiden sairauksien riskin ehkäisyyn henkilöillä, joilla on matala sydän- ja verisuonisairauksien riski.

Menetelmät

Annostus plasebokontrolloidussa, vaihtovuoroisessa kaksoissokkokokeessa 47 terveellä 45-47 -vuotiaalla skottiaikuisella vaihteli yksittäisestä 65 mg annoksesta suurimpaan EU:n hyväksymään 150 mg päivittäisannokseen Fruitflow:ta. Kontrolliryhmä otti 75 mg aspiriinia päivässä ja osa otti lumelääkettä.

Potilaille tehtiin lukuisia verihiutalemittauksia, joissa edellämainittu ilmiö havaittiin – tutkijat havaitsivat palautumisen olevan nopeampaa tomaattiuutteella verrattuna paljon pysyvämpään veren ohenemiseen aspiriinilla.

Kaksi ryhmää saivat Fruitflow:ta kapselimuodossa, aspiriinia tai plaseboa kahteen otteeseen seitsemän päivän aikana, jonka välissä oli 14 päivän mittainen ajanjakso.

Provexisin professori Asim Duttaroy, joka teki läpimurtolöydön tomaatin aktiivisten verenhyytymistä ehkäisevien ainesosien löydössä, sanoi:

”Veren kunnollinen virtaus on välttämätön terveen verenkierron kannalta ja vaarallisten veritulppien välttäminen, jotka voivat johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen ja keuhkoveritulppaan.

”Veressä on verihiutaleita, jotka vapautuvat luuytimestä, jotka voivat vaihtaa muotoaan sileistä piikikkäiksi ja tahmeiksi.

”Sileässä tilassa ne liikkuvat sulavasti, mutta muuttaessa muotoaan piikikkäiksi, ne voivat takertua verisuoniin ja lähettää signaaleita muille verihiutaleille, jolloin ne muodostavat tukoksen. Vaikka tästä on ilmeistä hyötyä vammoissa, se on vaarallista jos tukos ilmaantuu verisuonen sisällä ja tukos pysäyttää terveen verenkierron.

Vääränlaisen ruokavalion tiedetään altistavan ”akuuteille tromboottisille tapahtumille” – sydänkohtauksille ja aivohalvauksille – jotka ovat johtavia kuolinsyitä länsimaissa.

Säännöllinen verta ohentavien ruokien, kuten tomaattien, nauttiminen ehkäisee tehokkaasti verenhyytymien muodostumista.

 

Lähde: PreventDisease.com

3 kommenttia

 1. Tämä tieto saattaa selittää sen miksi lennoilla usein tarjoillaan juuri tomaattimehua. Sillä voi siis vähentää veritukosten muodostumisen riskiä, joka on lentokoneessa korkeampi. Enpä ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi.

  Plusääni(10)Miinusääni(0)
 2. Valkosipuli on toinen tehokas verenohentaja. Useampi raaka valkosipulinkynsi silputtuna päivittäin ja veri kiertää hyvin ja ohentuneena luonnollisesti. Toki myös tomaattia, tomaattipyrettä ja paseerattua tomaattia kannattaa käyttää reilusti.
  Miehillä erektio pysyy vanhemmalla iälläkin kovana kuin parikymppisellä raakaa valkosipulia säännöllisesti popsien.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 3. Samalla aspiriini on ilmeisesti yksi vanhimmista ja eniten tutkituista (kipu)lääkkeistä. Peter Goetzsche puolustaa sen käyttöä (kalliiden lääkkeiden sijaan) kirjassaan ”Tappavat lääkket …”Hän ei tosin verrannut luonnonlääkkeisiin.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat