Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista

Teollisesti käsiteltyjä kevytlevitteitä pyritään voimallisesti markkinoimaan terveystuotteina.

Mutta mikä on lopulta totuus tämän takana? Miten margariinia valmistetaan? Onko media missään vaiheessa pyrkinyt oikeasti kyseenalaistamaan näitä eräiden ”terveysgurujen” väitteitä? Heillähän on asiassa oma lehmä ojassa, siis merkittävät omistusosuudet kasvirasvateollisuuden osakkeita.

 

Kasviöljystä rasia- tai juokseva margariini – miten se tapahtuu?

Kasviöljyjen teollinen käsittelyprosessi on aika mielenkiintoinen, vai mitä mieltä olette seuraavasta? Öljy erotetaan kasvin siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Se on raakaöljyn jalostuksen sivutuote, joka on vaarallinen sikiölle ja jonka epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Euroopan neuvoston asetuksen mukaan se ”aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille” (entäpä ihmiselle?).

Öljyseos käsitellään sitten fosforihapolla, jota käytetään mm. ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Tämä voimakas happo neutraloidaan voimakkaalla emäksellä, lipeällä. Seuraavana on vuorossa tumman haisevan mönjän valkaisu ja ”deodorointi” eli hajustaminen miellyttävämmäksi kemikaaleilla. ”Deodoroinnin” seurauksena tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalaisen toksikologian instituutin (BfR) mukaan jo 100 g margariinia päivässä ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. (Valitettavasti myös vauvojen maitokorvikkeet sisältävät liikaa 3-MCDP:n jäämiä.)

Jotta nestemäinen seos saadaan kiinteämmäksi, se kovetetaan joko vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä ole tutkittu) taikka lisäämällä siihen vetyä käyttäen apuna mm. nikkeliä (tässä vaiheessa muodostuvat haitalliset transrasvat).

Jossain välissä massaan sitten lisätään erilaisia maku- ja emulgointiaineita. Ja kun mm. E-vitamiini ja monta muuta vitamiinia on tässä prosessissa tuhoutunut, seokseen lisätään mm. synteettistä E-vitamiinia ja markkinoidaan sitten vitaminoituna!

Eikä asiaa auta, jos tähän biologisesti kuolleeseen seokseen lisätään lopussa ylenmäärin kasvistanoleja ja -steroleja ja nimitetään se Benecoliksi. Kasvistanolit ovat kyllä terveydelle hyödyllisiä, mutta ne (ja paljon kaikkea muuta hyvää!) saadaan luonnollisessa muodossa paljon turvallisemmin syömällä kasviksia, marjoja ja käsittelemättämiä rasvoja.

Margariinin ja kevytlevitteiden tärkeintä ainesosaa, haisevaa tummaa mönjää muokataan käyttötarkoituksen mukaan. Siitä tehdään mm. kenkälankkia ja ihovoiteita. Kun mönjästä halutaan tehdä margariinia, siihen lisätään kemikaaleja, jotta se muistuttaisi mahd. paljon voita. Esim. Flora kevytmargariini sisältää 15 eri ainetta, joista vettä on eniten.

laboratorio

 

Surullisen kuuluisat transrasvat

On käsittämätöntä, miten kasvirasvateollisuuden päätä ei ole vaadittu vadille millään tavoin siitä, että se on vuosikymmeniä syöttänyt (ja syöttää yhä) kansalle nykyään hyvin haitallisiksi tiedettyjä transrasvoja. Transrasvat aiheuttavat mm. sydän- ja verisuonisairauksia. Suunnaton on esimerkiksi se määrä sydämen ohitusleikkauksia, jonka oikeina maksumiehinä pitäisi olla kasvirasvateollisuus eivätkä veronmaksajat. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.

Teollisuushan paukuttaa nyt henkseleitään siitä, että ovat tiettyjen margariinien valmistuksessa luopuneet prosessista, joka tuottaa transrasvoja, mutta samaan aikaan ei kerrota, että sen tilalle on otettu käyttöön kemikaali (natriummetylaatti), jonka haittavaikutuksia ei vielä tunneta kunnolla. Se kuitenkin tiedetään, että natriummetylaatti hajoaa herkästi metanoliksi ja metanoli on myrkyllinen hermostolle, munuaisille ja silmille.

Transrasvoja on yhä kekseissä, jäätelöissä, karjalanpiirakoissa, karkeissa, sipseissä ja muissa vastaavissa naksuissa, salaatinkastikkeissa, muissa kastikkeissa, leivissä, ylipäätään kaikissa leipomotuotteissa. Lista on pitkä ja tuotteiden määrä tuntuu vuosi vuodelta vain pitenevän. Suomessa ei ole vaivauduttu edes miettimään näiden verisuonia tukkivien rasvojen kieltämistä, kuten on tehty ainakin Tanskassa ja muutamissa USA:n osavaltioissa. Päinvastoin meillä ”ravitsemusasiantuntijat” jaarittelevat kuin automaatit pehmeistä rasvoista, ja tarkoittavat sillä margariinia!!!

 

Miksi transrasvoja käytetään?

Kasvirasvateollisuus pyrkii kovettamaan kasviöljyt, jotta kasvirasvapohjaisia tuotteita voidaan myydä ei-nestemäisinä ja pidempään säilyvinä. Tällöin tuotteiden logistiikka- ja varastointikustannukset pienevät oleellisesti ja teollisuus käärii tästä sievoiset voitot. Hinnan tästä säilyvyydestä maksavat kuluttajat. Terveydellään.

 

Lähteitä:

http://www.ttl.fi/ova/heksaani.pdf

http://www.ttl.fi/ova/fosforih.pdf

http://www.aocs.org/Resources/content.cfm?ItemNumber=1011

http://www.ilsi.org/Europe/Documents/E2009MCPD-7.pdf

http://www.drsarma.in/files/medicine/Lipids%20Metabolic%20syndrome/Trans%20fats.pdf

 

Julkaistu alunperin Median Vahtikoira -sivuilla 7.1.2012.

9 kommenttia

 1. ”Margariiniskandaali oli Suomessa 1960-luvun alussa sattunut ruokaskandaali. Suomessa havaittiin toimivan rasvasulattamoja, joissa eläinten raadoista tiristettiin rasvaa margariinin valmistukseen. Raision tehtaat ja Paasivaara-yhtymä tuomittiin syyllisiksi väärinkäytöksiin. Margariinin menekki notkahti skandaalin seurauksena moneksi vuodeksi. Väärinkäytökset paljastanut Uusi Kuvalehti joutui jutun seurauksena laajaan ilmoitusboikottiin, ja lehden ilmestyminen päättyi 1963.”

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Margariiniskandaali

  Plusääni(31)Miinusääni(3)
  1. jatkoa:

   ”Paasivaara Oy:n mainoksessa kasvirasva yhdistyy symbolisesti kesän vihanneksiin: margariinipaketti komeilee samassa korissa porkkanoiden, kukkakaalien, tomaattien ja herneiden kanssa.

   Mainos lupaa lasten pysyvän reippaina, voimakkaina ja pirteinä margariinin avulla. Vitamiinien nimeen vannotaan: tuote sisältää niin ”kasvuvitamiineja” kuin ”kesävitamiineja”.”

   http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/03/15/kultanauha-margariini

   Kissoista tiristettyjä vitamiineja… näkyykö niitä kansakunnan kerman ruokapöydissä?

   Plusääni(21)Miinusääni(2)
 2. Miksi artikkelissa mainitaan nimeltä vain Benecol? Median vahtikoiran pitäisi esittää vertailua kantojensa tueksi

  Plusääni(1)Miinusääni(1)
 3. ”…Transrasvoja on yhä kekseissä, jäätelöissä, karjalanpiirakoissa, karkeissa, sipseissä ja muissa vastaavissa naksuissa, salaatinkastikkeissa, muissa kastikkeissa, leivissä, ylipäätään kaikissa leipomotuotteissa…”

  ”…Päinvastoin meillä ”ravitsemusasiantuntijat” jaarittelevat kuin automaatit pehmeistä rasvoista, ja tarkoittavat sillä margariinia!!!”

  Koska voin syömistä ei voida puolustella tieteellisillä argumenteilla, tämän artikkeliksi kutsutun verbaalisen oksennuksen suoltanut journalistin irvikuva niputtaa kasvirasvat ja transrasvat yhdeksi entiteetiksi ja kokoaa ravitsemusasiantuntijaksi kutsumansa olkiukon näiden puolustajaksi. Hyvä strategia life style kirjojen, salaliittoteorioiden tai uskomushoitojen markkinointiin, mutta huono totuuden etsimiseen

  Väite siitä, että yksikään ravitsemusasiantuntija (oikea ravitsemusasiantuntija, kuten ravitsemusterapeutti, ravitsemukseen perehtynyt lääkäri tai sairaanhoitaja, biokemisti, ym.) suosittelisi margariinia, on yksinkertaisesti ja kaunistelematta, sataprosenttisen luonnollista, kemiallisesti käsittelemätöntä ja GMO-vapaata, etovana ruskeana norona soljuvaa ja kuvottavasti löyhkäävää paskapuhetta.

  Kun puhutaan kasvirasvoista, niillä ei tarkoiteta margariinia, vaan kasviöljyjä. Kasviöljy sisältää pehmeitä rasvoja, kuten omega-3 ja omega-6-rasvahappoja sellaisessa suhteessa, että se on ihmiselle sopivaa syödä.

  Ihminen tarvitsee elääkseen tietyn määrän rasvaa sekä omega-3 ja omega-6-rasvahappoja tietyssä suhteessa. Kuten kaikki ravitsemusasiantuntija tietävät, paras suhde on sellainen, jossa on paljon kala- ja kasvisöljyjä, vähän voita tai kevytlevitettä, minimimäärä tai ei lainkaan transrasvoja. Tämä on virallinen ravitsemussuositus.

  Plusääni(20)Miinusääni(14)
 4. Juuri nyt tein uuden ”Voin tyylisen levitteen” mutta aika vetelää on Ehkä kovettuu? Miksi suomen Elinkeinovalvonta ei puutu roska margariinien valmistukseen,kun niihinn käytetään jos minkälaista tuottta ennenkuinesim rypsiöljy on kaupassa ja sielläkin seisöö vaolla pääsevään paikkaan? Pro obs. Miksi valvoja eivät puutu asiaan? Ykk´´llätyin kuinka ruokaöljyen matka käynmonenlaista prosessia ja mitä kaikkea on apuaineina? OLen itse havainnut esim Kolesterolilääkkeistä apuaineita jotka aiheuttavat ”sydämen tykytystä” ad 250 lyötiä- Tein itse havainnon ja menin heti päivystykseen ja olivat samaa mieltä,Eli En siedä Titaani ja rautaoksidia yhtään? Ja mitä kaikkea onkaan muissa ruoka aineissamme? Olen itse hoitaja ja tarkka kontrolloimaan itseäni. Kiitos siitä ”olen lukenut paljon terv.tietoa ja apuaineiden haittavaikutuksia. Terkuin Ritva

  Plusääni(1)Miinusääni(1)
 5. Itse aloin myös epäillä margariinien terveellisyyttä ja kuinka ollakkaan, kun tutkin kaupan kylmähyllyis olevien ”terveys” vaikutteisia ja sydän merkittyjä margariini- levite rasioiden tuoteselosteita niin järkytys oli suuri: Kaikissa oli Palmuöljyä !!! Pahinta kaikista öljyistä!!!
  Seuraava järkytys oli kun nyt joulun alla alkoi tekemään mieli Joulutorttuja, niin kaikissa pakastealtaan Lehtitaikinoissa oli myös Palmuöljyä!!!
  Kyllä elintarviketeollisuutemme on suurin yksittäinen syyllinen korkeisiin terveydenhuolto kustannuksiin.
  Hyi häpeäisitte!

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
 6. Mitä enemmän prosessoitu (käsitelty/muunneltu) sitä vaarallisempi se on terveydelle. Minulla on sellainen käsitys, että nämä asiat muka hyödyllisinä syötetään jo opiskeluaikana alan opiskelijoille, rahoittajina juuri nämä ”rahastajat” teollisuus yms. Minä en ole koskaan langennut ostamaan/käyttämään näitä ”myrkkyjä” käytän mahdollisimman paljon käsittelemättömiä ruokia, jotka valmistan itse, osana siinä on voi yms. luonnon tuotteet.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat