Trimetyyliglysiini – uusi superravinne?

Trimetyyliglysiininä (TMG) eli glysiinibetaiinina sanotaan superravinteeksi, yleislääkkeeksi, joka auttaa moneen vaivaan. 1950-luvulla havaittiin, että TMG on hyväksi sydänterveydelle sillä se kykenee alentamaan kohonneita homokysteiinitasoja, mikä altistaa sepelvaltimotaudille, sydänkohtaukselle ja aivohalvaukselle.

TMG edistää myös CoQ-10:n tuotantoa. CoQ-10 on sydänterveyttä edistävä entsyymi, joka löydettiin jonkin aikaa 1950-luvun jälkeen. TMG:n käytöllä on muitakin etuja kuin vain sepelvaltimotaudin riskimarkkereita alentava ja sydäntä vahvistavan koentsyymin tuotantoa edistävä vaikutus.

TMG:tä on sittemmin käytetty terveysongelmien kuten haavaumien, niveltulehduksen, vuotavan suolen oireyhtymän, diabeteksen, munuaissairauden ja sydämen vajaatoiminnan, hermostollisten kehityshäiriöiden, unihäiriöiden ja jopa tietyntyyppisten syöpien oireiden lievityksessä. Sitä voi käyttää hidastamaan ikääntymisprosessia, parantamaan unenlaatua, rauhoittamaan hermoja ja parantamaan ruoansulatusta ja vastustuskykyä. (lähde)

Metylaatio: monimutkainen reaktio, jota on alettu vasta tutkia

Vielä tärkeämpää on se mitä on kiinnittynyt glysiiniaminohappoon, kolme metyyliryhmää, joista jokaisessa on kolme vetyatomia kiinnittyneenä hiiliatomiin.

Metyyliryhmiä tarvitaan metylaationa tunnetussa prosessissa. TMG:n rakenne edistää molekyylin kiinnittymistä useisiin biokemiallisiin yhdisteisiin, joita täytyy muuttaa jotta ne olisivat vähemmän haitallisia ja enemmän hyödyllisiä.

Metylaatiossa metyyliryhmiä lisätään muihin biokemiallisiin yhdisteisiin, jotta ne muuttuisivat turvallisemmiksi ja hyödyllisemmiksi yhdisteiksi ja jotta niiden välinen suhde olisi tasapainoisempi. Ravintolisänä TMG:tä tulisi ottaa metylaatiota edistävien kofaktorien, B12-vitamiinin (mieluiten metyylikobalamiini B12) ja vitamiinien B2, B6 ja B9 (foolihappo), kanssa.

Synteettisen foolihapon sijaan kannattaa nauttia folaatti ravintolisänä tai syödä folaattipitoisia ruokia kuten papuja ja vihreitä kasviksia, sillä metyloimaton folaatti ei voi kertyä elimistöön ja muuttua myrkyksi. Lue ravintolisien tuoteselosteet tarkasti. Suuri osa B12-vitamiinivalmisteista sisältää foolihappoa.

Muita metylaatioon vaikuttavia ravintoaineita ovat koliini, sinkki, litium ja tietysti magnesium. On olemassa ravintolisiä, joista saa suurimman osan näistä ravinteista yhdellä kertaa.

Metylaatiohoito on varsin uusi löytö, joka mahdollistaa ravintoaineiden käytön monien sellaisten biologisten toimintojen toimintahäiriöiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, jotka aiheuttavat vähäistä energisyyttä, masennusta, fibromyalgiaa, sepelvaltimotautia, kyvyttömyyttä poistaa myrkkyjä ja raskasmetalleja, ja kroonista tulehdusta, joka on tyypin 2 diabeteksen ja autoimmuunisairauksien lähde.

Mutta lähestymistapa on suhteellisen tuore, ja metylaatiprosessi on sen verran monimutkainen ettei moni valtavirtainen lääkäri halua sekaantua siihen. Se ei tarkoita että sitä olisi kielletty. Mutta voi olla vaikeaa löytää terveydenhuollon ammattilaista, joka ymmärtäisi riittävästi metylaatiosta.

Jokainen voi kuitenkin lisätä ruokavalioonsa ravintolisiä, jotka edistävät metylaatiota, ja luopua ruoista, pääasiassa pitkälle jalostetusta tavarasta, joka estää metylaatiota.

Tri Lawrence Wilson on metylaation asiantuntija. Hänen kokemuksensa perusteella suurimmalla osalla ihmisistä metylaatiota tapahtuu liian vähän. TMG:n hiilet ovat hanakoita kiinnittymään useisiin eri molekyyleihin koska niistä puuttuu yksi vetyatomi, jotta ne olisivat tasapainossa. Niiden täytyy olla kiinnittyneenä johonkin.

Alla joitain terveysongelmia, jotka ovat yhteydessä metylaatioon, sen lisäksi että se on välttämätön CoQ-10:n muodostumisen kannalta, joka on tärkeä sydämelle. Ne alentavat korkeita homokysteiinitasoja muuttamalla homokysteiinia SAMe:ksi eli S-adenosyylimetioniiniksi. Se on tärkeä yhdiste selkäydinnesteessä, joka torjuu masennusta ja muita mielialahäiriöitä.

TMG tehostaa metylaatiota ja näin edistää tärkeiden hermostollisten kemikaalien kuten dopamiinin, serotoniinin ja melatoniinin muodostumista. Dopamiinin puutostilaa esiintyy yleisesti niillä, joilla on toimintakykyä heikentävä sairaus kuten Parkinsonin tauti. Serotoniinivaje on yhdistetty mielenhäiriöihin ja tunnehäiriöihin. Heikko melatoniinin tuotanto vaikeuttaa nukahtamista, mikä aiheuttaa muita terveysongelmia.

Se myös edistää hormonituotantoa ja -tasapainoa. Se suojaa geenien telomeerejä, jotka vahingoittumattomana ehkäisevät biologista ikääntymistä. Metylaatio myös estää trofoblastien tuotantoa, mikä voi johtaa joihinkin syöpiin.

Metylaatio auttaa maksaa neutraloimaan myrkkyjä, erityisesti raskasmetalleja. Se muuttaa lipideihin pakkautuneet myrkyt nestemäiseen muotoon, mikä tehostaa myrkkyjen poistumista. Se myös auttaa tuottamaan tärkeintä antioksidanttia, glutationia.

Tämä ainutlaatuinen ja monimutkainen prosessi tukee ja suojaa mitokondrioita, jotka ovat solujen sisäisiä energianlähteitä. Tämä on yksi syy miksi kroonisesta uupumuksesta kärsivät hyötyvät TMG:n edistämästä metylaatiosta.

Tri Wilson ehdottaa, että TMG:n suurimman mahdollisen annoksen tulisi olla yksi gramma (1000 mg) naisille ja kolme grammaa (3000 mg) miehille. (lähde)

Ravitsemukselliset metylaatiota edistävät ja estävät tekijät

Tri Donielle ”Doni” Wilsonin, joka ei ilmeisesti ole sukua tri Lawrence Wilsonille, mukaan stressillä on valtava metylaatioprosessia ehkäisevä vaikutus, se on psykologinen tekijä jolla on haitallinen vaikutus lisämunuaisiin.

On myös olemassa muita biologisia stressitekijöitä, kuten oksidatiivinen stressi, jolta antioksidanttien on tarkoitus suojata. Alkoholin kulutus lisää sisäistä stressiä, joka estää metylaatioprosessia. Näin tekevät myös foolihappolisät ja pitkälle jalostetut ruoat, joihin on lisätty foolihappoa.

Foolihapon sijaan suositaan folaattia. On olemassa folaattilisiä, mutta myös vihreät kasvikset sisältävät aimo annoksen folaattia. Tri Doni viittaa myös hiivan liikakasvun hoidossa syntyvään die-off-reaktioon, joka estää metylaatiota.

Myös tulehdus ja tulehdusta aiheuttavat valtoimenaan myrskyävät autoimmuunivasta-aineet estävät metylaatiota, kuten myös vuotava suoli, ruoka-aineyliherkkyydet ja kohonnut typpihappo, joka on yleinen Lymen taudista ja kroonisesta uupumuksesta kärsivillä. (lähde)

Hyvä uutinen on se, että kaikki metylaatiota estävät prosessit korjautuvat tehostamalla metylaatiota TMG:n, edullisen ravintolisän, avulla sekä välttämällä alkoholia, pitkälle jalostettuja ruokia ja hallitsemalla stressaavat tilanteet stressaamatta.

Ironista kyllä, kasvissyöjien, erityisesti vegaanien ja raakaruokaa syövien, tulee nauttia TMG:tä ravintolisänä jopa enemmän kuin lihan ja/tai maitotuotteiden kuluttajien.

Ravintolisien käyttöä suosivat terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat TMG:n käyttöä metylaation korjaamiseksi, sillä se rohkaisee elimistöä tuottamaan ja tasapainottamaan arvokkaita ravintoyhdisteitä ja samalla eliminoimaan myrkkyjä, joista osaa syntyy luonnostaan liiallisen ravintolisien käytön myötä.

Katso myös:

 

Lähde: Health Impact News

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat