Tuhat vuotta vanha lääke tepsii

Vuonna 1113 AD on kirjattu ylös yrttipohjaisia lääkkeitä kuukautiskipuihin ja PMS-vaivoihin. Riippumaton tutkijaryhmä Cochrane Collaboration löysi 39 kliinisestä kokeesta todisteita sille, että kiinalainen yrttilääkintä on turvallista sekä toimii naisilla, jotka kärsivät kuukautiskrampeista.

 Cochrane-ryhmän mukaan kivunlievitys oli teholtaan reseptilääkkeitä ja lämpötyynyjä parempi.

Tyypillisimmin yrttilääkinnässä kohdun, vatsan, lantion ja selän alueen kipuihin käytetyt yrtit ovat tulehdusta ja kipua lievittävä angelikajuuri (dang gui), punaisen pionin kuorimaton ja valkoisen pionin kuorittu juuri (radix peoniae alba ja radix peoniae rubrae), kouristuksia lievittävä lakritsajuuri (glycyrrhica), pähkinäruoho (rhizome, Cyperus) sekä veren kiertoa parantava liperi (chuan xiong).

Japanissa on hyväksytty 148 Kiinassa perinteisesti käytettyä yrttiä ”kela-korvattaviksi”.

Lähde:

http://www.huffingtonpost.com/cathy-margolin-lac-dipl-om/cramps-pms-help_b_857858.html

15 kommenttia

 1. ”kiinalainen yrttilääkintä on turvallista.. … punaisen pionin kuorimaton ja valkoisen pionin kuorittu juuri (radix peoniae alba ja radix peoniae rubrae),.. ”

  Kuitenkin wikipedia varoittaa noiden pionien sivuvaikutuksista (suom. minun):
  ”Saattaa hidastaa hyytymistä, kontraindikaationa( vasta-aiheena=ei käy) ihmisille joilla on hyytymishäiriöitä eikä ennen tai jälkeen leikkauksen. Saattaa aiheuttaa kohdunsupistuksia, ei käy raskaana oleville eikä imettäville.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_herbs_with_known_adverse_effects

  Tuossa suhteessa se muistuttaa näitä kaupallisia buranoita ja aspiriineja, eli vähän samantapaisia verenvuotovaaraan liittyviä riskejä..

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Lakritsajuuri eli lakritsi EI ole turvallinen, vaan jopa maksamyrkyllinen, sydänmyrkllinen ja verenpainetta nostava:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Liquorice
  ”Toxicity
  Excessive consumption of liquorice or liquorice candy is known to be toxic to the liver[26] and cardiovascular system, and may produce hypertension[27] and edema.[28] In occasional cases blood pressure has increased with excessive consumption of liquorice tea, but such occasions are rare and reversible when the herb is withdrawn.”

  Euroopan komissio on v. 2008 antanut varoituksen:
  ”The European Commission 2008 report suggested that “people should not consume any more than 100mg of glycyrrhizic acid a day, for it can raise blood pressure or cause muscle weakness, chronic fatigue, headaches or swelling, and lower testosterone levels in men.”

  Vielä kamalampaa on tämä varoitus raskaana oleville:
  ”Comparative studies of pregnant women suggest that liquorice can also adversely affect both IQ and behaviour traits of offspring.”

  Luonnon aivotalidomidia ?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Ei ole vitsi. Lakun haittoja ei yleisesti tunneta. Tästä tuli tv:stä kerran ajankohtaisohjelmassa. Kova lakunsyöjä sairastui Suomessa ja katselijoita varoitetttiin liiasta lakun jokapäiväisestä syönnistä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. ”Ilmastonmuutos” ,yrttilääke tepsii, rokotteet puntarissa. Artikkelit, joiden todeperäisyys saattaa olla kiistanalainen. Paperilehti täynnä yksipuolista vuodatusta. Kaikella kunnioituksella, toimittajakaksikko panee todella parastaa ja nostaa MM:n maamme johtavaksi toisinajattelijalehdeksi. Valitettavasti vain omilla harhaopeillaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Kyllähän Magneettimedia on puhunut vankkaa asiaa koko olemassaolonsa ajan. Ensimmäisenähän se kertoi Euroopan talouden tukehtuvan omaan mahdottomuuteensa. Kun muutos pian tulee rytinällä, olisi silloin myönnettävä kirjoittajien olleen alansa asiantuntijoita ja oma tieto päivitystä vailla. Eikä lehti ole ainakaan minun havaintoni mukaan vastustanut lääketieteen kehitystä, vaan sen kieroutunutta bisnestä joka on valjastettu perverssillä tavalla. Yrttien mollaaminen on ihan turhaa. Joskus tepsivät joskus eivät, mutta asiantuntijat ovat aiheeseen perehtyneitä, mollaajat eivät. Ei saa ampua sanansaattajaa. ”Täynnä yksipuolista vuodatusta” höpöhöpö. Jos virallisia tiedotuksia kyseenalaistaa asiallisin perustein, suositeltvaa olisi vastaväitteissä pyrkiä yhtä asialliselle tasolle ja lakata vääristelemästä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Ihmettelijä:…”ja nostaa MM:n maamme johtavaksi toisinajattelijalehdeksi” täsmentäisin että Johtavaksi Ajattelijan Lehdeksi
   Samoinajattelijoita, joojoomiehiä, seteliselkärankaisia, ruskeakielisiä EUskovaisia kun tahtoo tulla nurkista ja seinistä..

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Tuhansia vuosia vanha ja perinteinen suomalaisen kansanlääke tuottaa yliannostelun seurauksena vuosittain 80-100 sikiövaurioista FAS-lasta ja tuhannet ovat vaarassa vaurioitua..

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Fetaalialkoholisyndrooma

  Elikkä olipa lääke kuinka perinteinen ja tuhansia vuosia käytetty, niin se voi silti olla teratogeeninen (eli sikiölle vaarallinen).

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Voi olla. tai siten ei. Pitää perehtyä. Lääke kuitenkin saatta toimia muuten.

   Aiankin on varmaa, että jos elimistö on tuhansia ja taas tuhansia vuosia tottunut hedelmään ja sen palamistuotteisiin, ei se merkitse, että tällaista elimistön tuottamaa ainetta voisi juoda suoraan pullosta samoin vaikutuksin.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. …menee ensin poskiin, sitten aivoihin,sieltä käsin vaikuttaa kaikkiin vaivoihin…

    Toimivuutta johonkin ei katti ole kai kiistänytkää, näytetyin itsehoito- psyykenlääke lienee kyseessä.
    Lievittää ahdistusta, rentouttaa.

    Liikakäyttö suurimpia(ellei suurin?) kansanterveysongelma maassamme.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. ”Liikakäyttö suurimpia(ellei suurin?) kansanterveysongelma maassamme”

  Aine vaan taitaa olla alkoholi, ei laku!

  Jos ei viina terva ja sauna auta, on tauti kuolemaksi. Siinäpä sitä vanhaa lääkintää!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Mitäs minä sanoin ! Lakritsijuuri haittaa sydämmen toimintaa ! Tänään amerikkalaiset varoittavat:

  IS: ”Lakritsi voi vahingoittaa sydäntä” ”Julkaistu: 01.11.2011 08:51”
  ”Juuri vaikuttaa munuaisten kaliumin eritykseen. Tohtori Gregg Fonarow varoittaa, että syke voi nousta tämän seurauksena vaarallisen korkeaksi tai saada sydämen lyömään epätahtiin”

  http://www.iltasanomat.fi/terveys/tassa-suositussa-karkissa-piilee-vakava-terveysvaara/art-1288424959239.html

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. MrrKAT, mistä tiedät, että näin on? Iltiskö puhuu totuuden? Amerikoissa tutkitaan sitäpaitsi vähän ristiin joka asiaa ja jos ei, niin kaikki saattavat valehdella.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Luitko sieltä lukijoiden kokemuksia? kuulemma toisen maailmansodassa käytetty keino saada lääkäriltä lomaa on huijata verenpaine korkeaksi syömällä lakua. Suomen intissäkin käytetty temppu.

   Moni arvosteli Iltistä siitä että julkaisee uutena vanhaa jo heidän tietämäänsä.

   Minä tiedän myös siitä kuten jo mainitsin että näin kun yksi uhri tv:ssä kertoi jo vuosia sitten ja valitti ettei vaaroista kerrota.

   Lakritsirasian kylkeen pitäisi ehkä lätkäistä varoitus. Xylitolikarkkipaketeissa on jo varoitus.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat