Tukeva reppu pitää lapsen selän terveenä

Syksyn varma merkki on koulureppujen tulo kauppoihin. Laukkuliikkeissä reppuja on saatavilla usein ympäri vuoden. Isoissa tavarataloissa reppusesonki alkaa vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Laukkuliikkeissä kuhisee pikkuasiakkaita jo heinäkuussa. Kesälomalla on aikaa kiertää kauppoja ja katsella esillä olevaa valikoimaa. Alennusmyynneistäkin voi tehdä löytöjä. Ekaluokkalaiset odottavat kovasti koulun alkamista. Ensimmäinen reppu on iso asia. Ajoissa hankittu reppu antaa koululaiselle aikaa tutustua uuteen koulukaveriin, joka kulkee selässä ainakin seuraavan lukukauden.

Huomioi selän hyvinvointi

Koulurepun pitää olla hyvä selälle. Koululaisen kannattaa olla mukana kokeilemassa uuden repun istuvuutta. Muutamaa kirjaakin kannattaa sovittaa reppuun, jotta selviää, miltä reppu tuntuu pakattuna. Uusi reppu pitää valita lapsen koon mukaan. Reppuun ei tarvitse jättää kasvuvaraa. Alakoululaisille repun väri on tärkeä. Tyttöjä kiehtovat kirkkaat värit, vaaleanpunainen, eläinkuvat ja sarjakuvahahmot. Pikkupojille on poikamaisia juttuja. Hämähäkkimies, Batman ja autokuvat ovat suosittuja. Musta ja muut tummat sävyt ovat poikien mieleen. Yläkoululaisille repun tai olkalaukun merkki on tärkein. Kuosit ja mallit seuraavat muotia.

Käytä reppua oikein.

Oikeankokoinen reppu tukee

selkää, eikä haittaa koululaisen kasvua.

• Neuvo lasta käyttämään molempia olkaimia. Tarkasta myös, että reppu on lähellä selkärankaa, eikä roiku takapuolen päällä. Löysät olkaimet vetävät alaselkää notkolle.

• Kasvavan lapsen selkää ei saa altistaa ylikuormalle. Varhaislapsuudessa on vaarana altistua lihasepätasapainolle ja selän vääränlaiselle kuormitukselle, joka voi vaikuttaa virheelliseen ryhtiin.

• Älä osta lapselle ylisuurta reppua. Käyttömukavuus ja selän oikeanlainen kuormitus eivät ole silloin kohdallaan.

• Olkainten pitää olla tarpeeksi leveät, pehmeät ja hyvin säädettävissä. Näin olkaimet eivät hankaa tai paina epämukavasti. Lantioremmeillä varustetut mallit saavat kuormituksen jakaantumaan tasaisemmin selälle. Näin olkapäiden kuormitus vähenee.

• Koululaisen repussa on nimilapun paikka ja heijastin. Sadetta hyvin pitävä pintamateriaali kuuluu myös asiaan.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat