Tutkijat huomasivat Omega-3:n ja D-vitamiinin vahvistavan immuunijärjestelmää

Oletko kiinnostunut yleisen terveyden parantamisesta ja energisyyden lisäämisestä? Haluatko estää syöpää, sydänsairauksia, masennusta ja Alzheimerin tautia? Kenties haluat myös hoitaa diabetesta, nivelreumaa, haavaista paksusuolen tulehdusta tai monia muita sairauksia. Tutkijat ovat löytäneet toimintamekanismin D3-vitamiinin ja Omega-3 rasvahappojen immuunijärjestelmää vahvistavan ominaisuuden taustalla ja miksi nämä kaksi ravintoainetta ovat niin tärkeitä terveydellemme.

”Lähes jokaisen sairauden ilmestymistiheys ja kesto kasvaa väestöissä kauimpana päiväntasaajalta. Tilastot osoittavat joidenkin sairauksien kohdalla vähintään 10-kertaista esiintymistä maissa lähellä napa-alueita. Samoihin tuloksiin on päädytty myös D-vitamiinilisäravinteiden käyttöä seuranneissa väestötutkimuksissa”, kertoo tri Anthony Petaku, joka on tutkinut D2– ja D3-vitamiinien vaikutuksia mutatoituviin soluihin.

On jo pitkään tiedetty D-vitamiinin estävän geneettisiä vaurioita. D-vitamiinin sitoutuessa tiettyihin reseptoreihin käynnistyy tapahtumaketju, joka muuntaa vaarattomaksi useita haitallisia tekijöitä, kuten syöpäsolut. Kuitenkin D-vitamiinin puute saattaa kuormittaa elimistöä liiaksi ja syöpä saattaa päästä syntymään. ”Tämä on yksi niistä syistä, miksi lähellä päiväntasaajaa elävillä on paljon vähemmän tiettyjä syöpiä kuin kauempana päiväntasaajasta elävillä”, sanoi McGillin yliopiston professori John White.

Useat Alzheimer-tutkijat ovat jo pitkään ylistäneet kalaöljyä helppona ja halpana aseena hidastamaan tai jopa ehkäisemään taudin kehittymistä. Myös auringonvalon tuottaman D-vitamiinin on havaittu vähentävän Alzheimerin riskiä jopa 77 % suurimmilla annostuksilla, kuten kerrottiin The Journal of Gerontology: Medical Science –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Journal of Alzheimer’s Disease –lehdessä julkaistu uusi pilottitutkimus tunnisti avaingeenit ja signaaliverkostot, joita säätelevät D3-vitamiini ja Omega-3 DHA-rasvahappo, ja jotka voisivat auttaa hillitsemään tulehduksia ja parantamaan valtimoahtaumien liukenemista. David Geffenin lääketieteellisen yliopiston tri Milan Fiala johti tutkimusta, jonka aiemmat löydökset auttoivat selventämään avainmekanismeja, jotka auttavat D3-vitamiinia puhdistamaan beeta-amyloidi proteiinia sekä viemään teoriaa vielä eteenpäin ja korostamaan Omega-3 DHA-rasvahapon roolia.

Alzheimerin eteneminen

Beeta-amyloidi proteiinien kertyminen verisuonien ahtaumiin liittyy läheisesti aivosolujen tuhoutumisen ja oksidatiivisesta stressistä johtuvan kuoleman kohonneeseen riskiin. Tähän liittyy kognitiivisten toimintojen heikentyminen ja lisääntynyt Alzheimerin riski, joka on dementian muodoista yleisin ja vaivaa jo yli 13 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Pelkästään Yhdysvalloissa Alzheimerin taudin hoidon suorat ja välilliset hoitokustannukset ylittävät jo 80 miljardia euroa vuodessa ja Englannissa arvioidaan suorien hoitokustannusten olevan liki 20 miljardia euroa vuodessa.

Fialan ryhmän aiemmat tutkimukset Alzheimer-potilaiden immuunisoluilla (makrofagit) paljastivat, että on kahdenlaisia potilaita ja makrofageja.  He huomasivat myös, että Alzheimer-potilaiden immuunisoluissa tulehdusgeenit aktivoituivat erilailla kuin terveillä vertailupotilailla. Kahta ryhmää määritteli vielä tarkemmin kaksi erilaista transkriptiokaavaa: Ryhmä 1:n tulehdusgeenien transkriptio oli voimistunut ja ryhmä 2:n heikentynyt. ”Jatkotutkimukset saattavat paljastaa, josko nämä kaksi erilaista tulehdusgeenien transkriptiokaavaa voisivat merkitä kahta eri vaihetta tai eri muotoja Alzheimerin taudista”, kertoi tutkimusryhmän jäsen Mathew Mizwicki.

Tutkimuksen yksityiskohdat

Uudessa tutkimuksessa ryhmä otti verinäytteitä Alzheimer-potilaista ja terveistä vertailuyksilöistä ja eristi sitten tärkeät immuunisolut, eli makrofagit, jotka ovat vastuussa Beeta-amyloidien ja muiden jätetuotteiden tuhoamisesta aivoissa ja kehossa. Immuunisoluja haudottiin yön yli beeta-amyloidien kera, minkä jälkeen lisättiin osalle soluista joko aktiivista D3-vitamiinia (kalsitrioli) tai aktiivista Omega-3 DHA-rasvahappoa (resolviini RvD1), jotta voitiin mitata vaikutuksia tulehdukseen ja beeta-amyloidien imeytymiseen.

Tutkijat kertoivat sekä kalsitriolin että resolviinin lisäävän Alzheimer-potilaissa makrofagien kykyä hajottaa beeta-amyloideja ja estää niiden aiheuttamat solukuolemat. Kuitenkin havaittiin pieniä eroja kahden aineen vaikutuksissa tulehdusgeenien aktivoitumiseen. Ryhmässä 1 (voimistunut tulehdusgeeni) makrofagit vähensivät tulehdusgeenin aktiivisuutta ja ryhmässä 2 (heikentynyt tulehdusgeeni) makrofagit vahvistivat tulehdusgeenien IL1 ja TLR aktiivisuutta, kun joko kalsitriolia tai resolviinia lisättiin.

Tutkimuksen johtaja Fiala selitti: ”Saatamme huomata olevan tärkeää tasapainottaa huolellisesti D3-vitamiini- ja Omega-3 DHA-rasvahappolisäravinteiden annostus jokaisen potilaan kohdalla erikseen, jotta saavutetaan paras teho Beeta-amyloidien puhdistamiseksi. Tämä on ensimmäinen askel kohti ymmärrystä, mikä näiden ravintoaineiden muoto toimii kullekin potilaalle parhaiten.”

Tutkijoiden seuraava askel olisi laajempi tutkimus löydösten vahvistamiseksi ja DHA-rasvahapon kliininen tutkimus. Fialan mukaan tutkimuksessa käytetty resolviini D1:n esimuoto, aktiivinen (ei oksidoitu) Omega-3 DHA-rasvahappo, saattaa toimia paremmin kuin muut DHA:n kaupalliset muodot, joita ei yleensä ole suojattu niin hyvin oksidoitumiselta.

Annostuksesta:

Omega-3

Omega-3 rasvahappojen päivittäissaannista ei ole voimassa olevia suosituksia, mutta terveellinen ruokavalio, johon kuuluu runsaasti tätä välttämätöntä rasvahappoa, on ilmiselvästi järkevää. Lisäämällä Omega-3:n saantia muuttuu Omega-3:n ja Omega-6:n suhde luonnollisesti terveellisempään suuntaan, eli 2:1 tai (ihanteelliseen) 1:1. Kannattaa alentaa Omega-6:n saantia samalla kun lisää Omega-3-pitoisia ruokia seuraavista ryhmistä:

  • kalaruoat: lohi ja muut rasvaiset, mieluusti kylmien vesien kalat, silakka, sardiinit, ruijanpallas, ahvenensukuinen Sinikala (Pomatomus saltatrix), tonnikala ja makrilli.
    Järkevä vaihtoehto (tai vaihtelua) tuoreen kalan syöntiin ovat Omega-3 DHA- ja EPA-rasvahappoja sisältävät kalaöljykapselit.
  • Kasvikunnan lähteet: hampunsiemen ja –öljy, pellavansiemenöljy, saksanpähkinät ja vihreät lehtikasvikset, kuten vihannesportulakka, ovat hyviä alfalinoleenihapon (ALA) lähteitä, joka on eräs Omega-3:n rasvahapoista.
    Puoli desiä saksanpähkinöitä sisältää 2 grammaa Omega-3 rasvahappoja, mikä on hiukan enemmän kuin 75 grammassa lohta.

D-vitamiini

D-vitamiini viittaa kahteen biologisesti ei-aktiiviseen esiasteeseen, D3 eli kolekalsiferoli ja D2 eli ergokalsiferoli. Bioaktiivisempana pidetään edellistä eli D3:a, jota iho tuottaa auringonvalon UVB-säteilyn (290 – 320 nm) vaikutuksesta. D3– ja D2-vitamiinin esiasteet hydroksyloituvat maksassa ja munuaisissa ja muodostavat 25-hydroksivitamiini D:tä (25(OH)D), joka on D-vitamiinin epäaktiivinen ”varastomuoto”, sekä biologisesti aktiivista kalsitriolia (1,25(OH)2D), jonka aktiivisuutta elimistö säätelee tiukasti.

Vaikka iho muodostaakin D-vitamiinia auringonvalossa, on teho talvikuukausina riittämätön, joten D3-vitamiinin annostelua kehotetaan nostamaan 2 – 3-kertaiseksi päiväkohtaisen ylärajan ollessa 10.000 IU/vrk. D-vitamiini on parasta luonnostaan auringonvalosta, mutta jos haluaa käyttää lisäravinteita, kannattaa etsiä laadukkaita kolekalsiferoli-valmisteita ja välttää vaarallisia säilöntäaineita, kuten kaliumsorbaattia.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/021313_Researchers-Identify-How-Omega-3-and-Vitamin-D-Enhance-The-Immune-System.shtml

4 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat