Tutkimus: antibiootit voivat estää aivosolujen kasvua

Saksalaistutkija Susanne Asu Wolfin mukaan pitkäkestoinen antibioottikuuri voi vaikuttaa aivojen toimintaan. Tietyt antibiootit voivat hävittää suoliston mikrobiomin ja estää uusia aivosoluja kasvamasta hippokampuksessa. Hippokampus eli aivoturso on osa, jolla on keskeinen rooli muistin toiminnassa.

Tutkimuksen voi lukea täältä.

Tutkimuksessa osalle hiiristä annettiin antibiootteja, jotta niiden suolistomikrobit kuolisivat. Antibiootteja saaneet hiiret pärjäsivät kontrolliryhmää heikommin muistitehtävissä, ja niiden aivojen hippokampuksen neurogeneesi eli uusien aivosolujen muodostuminen lakkasi. Näiden hiirten aivoissa, veressä ja luuytimessä oli vähemmän Ly6Chi-monosyyttejä kuin hiirillä, joiden suoliston bakteerikanta oli normaali. Tutkijat havaitsivat, että Ly6Chi-monosyytit välittivät viestejä aivojen ja immuunijärjestelmän ja suoliston välillä.

Tutkijoiden mukaan vahingot eivät ole pysyviä, vaan muisti ja neurogeneesi palautuvat ennalleen liikunnan ja probioottien avulla.

Suoliston merkitystä hyvinvoinnille on tutkittu runsaasti. On havaittu, että heikko bakteerikanta altistaa esimerkiksi autoimmuunisairauksille.

Lue myös:

Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin
Terveydeksi, sanoi suolisto
Terveys lähtee suolistosta

1 kommentti

  1. Jospa arabit ja neekerit on vaan saaneet antibiootteja, kun ovat niin tyhmiä:)

    Plusääni(3)Miinusääni(5)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat