Tutkimus: kookosöljy tarjoaa suojaa tulehdukselta ja diabetekselta
Neljäkymmentä prosenttia nykynaisista on ylipainoisia. Monet uskovat, että ylipaino on diabeteksen riskitekijä, joka hoitamattomana johtaa muihin terveyskomplikaatioihin ja voi jopa aiheuttaa hengenvaaran.
Tuore tutkimus, jossa tarkasteltiin kookosöljyn vaikutusta verensokeriin ja tulehdukseen, kuitenkin osoitti ettei lihavuus yksistään välttämättä aiheuta sitä.
Tutkijat havaitsivat viitteitä siitä, että tulehduksella on suurempi vaikutus insuliiniresistenssiin ja korkeaan verensokeriin kuin ylimääräisellä rasvalla. Väite perustuu siihen että, vatsaontelon rasva vapauttaa ajan mittaan myrkkyjä jotka aiheuttavat tulehdusta. Mutta on olemassa tyypin 2 diabetesta sairastavia potilaita, jotka eivät ole ylipainoisia.
Naisilla tulehduksen on arveltu altistavan hedelmättömyydelle, mitä tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään. Tutkimuksessa saatiin tahattomasti lisätietoa kookosöljyn terveyttä suojaavista ominaisuuksista.
Tutkimus: kookosöljyn vaikutus verensokeriin, tulehdukseen sekä virtsatie- ja synnytyselinten mikrobiarvoihin naaraspuolisilla Ossabaw-minipossuilla
Tutkimuksessa tarkasteltiin naaraspuolisia Ossabaw-minipossuja. Toisin kuin suurikokoisemmat serkkunsa, Ossabaw-minipossut ovat keskimäärin 14-20 tuuman mittaisia ja painavat 25-90 paunaa. Niitä päätettiin käyttää hiirten ja rottien sijaan, koska naaraspuolisia Ossabaw-minipossuja käyttämällä havaitaan bakteerivaginoosin läsnäolo.
Ihmisnaisten bakteerivaginoosi (BV) on yhteydessä suoliston mikrobiomin epätasapainotilaan, joka voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Sen läsnäolosta voidaan tehdä johtopäätöksiä suoliston hyvien ja haitallisten bakteerien tasapainotilasta, jonka häiriöt aiheuttavat tulehduksellisia sairauksia.
Minipossuja on hyödynnetty mallinnettaessa naispuolisten ihmisten lihavuus- ja lisääntymissairauksia, koska ne ovat ominaisuuksiltaan ihmisenkaltaisempia kuin hiiret tai rotat. Tutkijat pyrkivät selvittämään eri ravinnonlähteiden vaikutusta markkereihin ja suoliston mikrobiomin koostumukseen ja tasapainoon. Siat olivat aineenvaihduntafenotyypiltään ”säästeliäitä” (tutkijoiden käyttämä termi).
Kahdelle sialle syötettiin vähäkalorista rehua. Kolmelle ylipainoiselle sialle syötettiin runsaskalorista rehua, joka sisälsi runsaasti fruktoosia, hydrogenoituja öljyjä ja tyydyttynyttä rasvaa, josta osa oli kookosöljyä (tärkeä tekijä). Runsaskalorinen ruokavalio sisälsi yli kaksinkertaisen kalorimäärän kevytruokavalioon nähden.
Kolmea sikaa ruokittiin runsasrasvaisella rehulla kolmen kuukauden ajan kuusi kuukautta kestävän tutkimuksen aikana. Tutkimuksen aikana otettiin säännöllisesti eri näytteitä, muun muassa emättimen pinnan mikrobikoostumusta analysoitiin.
Kolmen sian runsasrasvainen ruokavalio (HFD) aloitettiin kolmen kuukauden kohdalla kuusi kuukautta kestävän tutkimuksen aikana. Monia näytteitä otettiin säännöllisesti, mukaanlukien mikrobianalyysi vaginan pinnalta. Alussa tutkijat olettivat saavansa vahvistuksen hypoteesille, jonka mukaan tulehdus johtuu pelkästä ylipainosta, ja joka altistaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöille. Ote tutkimuksesta:
”Tutkimme muuttaako liiallisesta kalorinsaannista johtuva lihavuus verensokeritasapainoa, perifeeristä immuniteettia ja virtsatie- ja synnytyselinten mikrobidynamiikkaa. Esittämämme hypoteesin mukaan HFD nostaa verensokeria, lisää perifeeristä tulehdusta ja muuttaa virtsatie- ja synnytyselinten mikrobiomia, suosien bakteerikantoja, jotka ovat yhteydessä tulehdukseen.”
Mutta kookosöljyn ansiosta näin ei käynyt. HFD tuotti vähemmän tulehdusmarkkereita vaikka HFD:llä ruokitut olivat todellakin ylipainoisia. Toinen ote tutkimuksesta:
Yhteenvetona voidaan sanoa, että kun naaraspuolisille Ossabaw-sioille syötetään ylimääräisiä kaloreita, runsasrasvaista/kolesterolista/fruktoosista ruokaa joka sisältää runsaasti kookosöljyä, niistä tuli ylipainoisia mutta verensokeri pysyi normaalilla tasolla, tulehdusmarkkereita oli vähemmän ja virtsatie- ja synnytyselinten bakteeridiversiteetti oli suurempi kuin hoikilla sioilla. Ylipainon on arveltu olevan keskeinen tyypin 2 diabeteksen ja hedelmättömyyden aiheuttaja. Tuloksemme kuitenkin viittaavat siihen, ettei pelkkä ylipaino ole vastuussa näistä sairauksista. (lihavointi lisätty)
Tutkijat päättelivät, ettei pelkkä ylipaino ole vastuussa hedelmättömyydestä ja tyypin 2 diabetesta edeltävistä tekijöistä naisilla:
Kookosöljy sisältää keskipitkiä rasvahappoja, ja sillä on osoitettu olevan tulehdusta alentavia ominaisuuksia. Eräs näistä on kyky alentaa proinflammatoristen sytokiinien määrää in vivo [58, 59]. Lisäksi lukuisissa tutkimuksissa on kuvailtu kookosöljyn vaikutuksia metanogeneesiin [bakteeriperäiseen metaanintuotantoon] pötsin [vatsa] käymisprosessin aikana sekä herkästi haihtuvien rasvahappojen tuotantoon pötsin bakteerilajeilla [60, 61].
On myös osoitettu, että kookosöljyn nauttiminen ravintolisänä osana ruokavaliota lisää pötsin bakteerien kokonaislukumäärää [60]. Lauriinihapon, jota kookosöljyssä on runsaasti, antimikrobiset ominaisuudet ovat ehkäpä vielä mielenkiintoisempia. Wang et al. kuvaili kuinka lauriinihapon antimikrobiset ominaisuudet estävät useiden patogeenisten bakteerilajikkeiden kuten Listeria monocytogenesin kasvua [62].
Tulostemme perusteella oletamme, että runsasrasvaisen ruokavalion kookosöljy voi säädellä perifeeristä immuunijärjestelmää, mahdollisesti säätelemällä mikrobikantojen dynamiikkaa. (lihavointi ja sulkeet lisätty)
Tutkimuksen kokonaisuudessaan voi lukea täällä.
Tutkimuksen viesti terveydestä ja ruokavaliosta huolestuneille mattimeikäläisille on yksinkertainen. Kookosöljyllä on tulehdukselta suojaava vaikutus vaikka sitä nautittaisiin osana epäterveellistä ruokavaliota.
Tutkimuksessa ei tietenkään pyritä väittämään että muuten huonon ruokavalion voisi korjata nauttimalla lisänä kookosöljyä. Sen tarkoitus on tarjota tieteellistä näyttöä [kookosöljyn] tehosta.
Prosessoiduista hiilihydraateista ja isoglukoosista luopumunen ja kookosöljyn käyttö luovat vahvan perustan paremmalle terveydelle ja vastustuskyvylle.
Lähde: CoconutOil.com
Lue myös: Tutkimus: rokotteet aiheuttavat tulehdusta – lihavuusepidemia ei johdu ruokavaliosta
Kookosöljyn lauriinihappo on hyvin tärkeä aine, jota myös äidinmaidossa on runsaasti vauvan immuniteettiä nostamassa. Olen todennut, että kylmäpuristettua luomukookosöljyä syömällä voi estää/parantaa flunssankin. Sopiva annos flunssan ehkäisyyn ja hoitoon on noin 5 rkl päivässä aterioiden yhteydessä.