Tutkimus: transrasvat aiheuttavat masennusta

Transrasvojen syönti lisää masennusta jopa 50 prosentilla, kertoo Gran Canarian ja Navarran yliopistojen  julkaisema tutkimus.

Tutkijaryhmä arvioi noin 12 000 eurooppalaisen vapaaehtoisen ruokavaliota ja elämäntapoja kuuden vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa yhdelläkään osanottajalla ei ollut diagnosoitu masennusta. Tutkimuksen päättyessä 657 koehenkilöä oli saanut masennus-diagnoosin.

Runsaasti transrasvoja sisältävää ravintoa syövillä osanottajilla masennukseen sairastumisen riski oli jopa 48% suurempi verrattuna transrasvoja välttäneisiin henkilöihin. Transrasvoja syntyy kasviöljyjen kovetuksessa. Teolliset transrasvahapot ovat erityisen haitallisia sydän- ja verisuonitautien kannalta. Transrasvahapot lisäävät haitallisen LDL-lipoproteiinin ja laskevat hyödyllisen HDL-lipoproteiinin määrää veressä. Transrasvojen epäillään myös häiritsevän sydämen rytmiä sekä  lisäävän 2-tyypin diabetesta,  insuliiniresitenssiä ja keskivartalolihavuutta.

Kun transrasvojen saanti kasvaa 2 prosenttiin ravinnossa, kasvaa sydän- ja verisuonitautiriski 30–40 prosenttia. Transrasvoja on margariineissa, rasvaseoksissa, maapähkinävoissa ja erityisen paljon pikaruoassa, kuten ranskalaisissa perunoissa, hampurilaisissa, donitseissa, piirakoissa ja muffinsseissa.

Lisää aiheesta: http://news.yahoo.com/s/afp/20110127/hl_afp/healthusmentalfoodspain

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat