Tutkimus: Vain kolmannes suomalaisista tuomitsee alkoholin oston alaikäisille

Kaksi kolmesta suomalaisesta ei pidä alkoholin ostamista tai tarjoamista alaikäiselle tuomittavana, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton YouGov Finlandilla teettämästä tutkimuksesta.

Laki kieltää alkoholin ostamisen tai välittämisen alle 18-vuotiaalle. Silti sitä tekee viidesosa suomalaisista eikä kaksi kolmesta suomalaisesta näe asiassa mitään tuomittavaa. Alkoholi voi kuitenkin olla nuorelle jopa kehityksen esteenä, ja aikuisten pitäisi tuntea vastuunsa, oli sitten kyseessä oma tai jonkun muun lapsi.

– Näin huolestuttava määrä suomalaisia ei selkeästikään tiedä, mistä puhuvat saatikka ymmärrä teon vakavuutta. Vanhempien ja nimenomaan aikuisten pitäisi tuntea vastuunsa tässä asiassa.

Aikuisten tehtävänä on suojella lapsia, olivat ne sitten omia tai jonkun muun, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro toteaa.

Sauro naurahtaa ajatukselle, että alkoholin kieltäminen nuorilta lisäisi heidän kiinnostustaan alkoholiin tai lisäisi juomista myöhemmällä iällä. Kyseessä on Sauron mukaan ennen kaikkea lapsen suojelu eikä kieltäminen.

Alkoholin nauttiminen alaikäisenä voi olla hyvin kohtalokasta terveydelle. Sauro toteaa, että kasvava nuori tarvitsee ennen kaikkea terveellistä ruokaa, paljon unta, raitista ilmaa sekä hyviä harrastuksia. Alkoholi ei kuulu tälle tarvelistalle.

– Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä alkoholi voi vaarantaa nuoren terveyden. Alkoholi koukuttaa nopeasti ja voi johtaa terveelliset elämäntavat huonoille raiteille. Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista on valmis tarjoamaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle oman valvovan silmän alla.

Tutkimus toteutettiin web-kyselynä 18-74 -vuotiaille suomalaisille. Tutkimukseen vastasi 1007 suomalaista,

1 kommentti

  1. Ehkä myöntyvyys-% laskisi, jos kysyttäisiin toisin, esim. näin:

    ”Tässä on pullollinen teollisuudessakin käytettyä liuotinta, hydroksietaanin [C2H6O] vesiluosta, jonka pitkäaikaisen käytön on todettu tuhoavan maksaa ja hermokudosta. Se metaboloituu elimistössä karsinogeeniseksi aldehydiksi ja osoitettu moninkertaistavan kurkunpään syövän ja maksasyöpäriskin. Ostaisitko tätä lapsillesi nautittavakseen, jos he sitä pyytävät ? Pitäisitkö tuomittavana jos naapurisi ostaisivat lapsilleen ?”

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat