Ulkoisesti ja sisäisesti

Valkosipulinkynsiä voi hyödyntää monella tavalla. Niitä voi käyttää sellaisenaan, höyryhengitettynä, juomana, puristemehuna, siirapissa tai hunajassa, viinissä, teenä, tinktuurana, kapseleina, eteerisinä öljyinä, kuiva- ja vesiuutteina sekä ulkoisesti kääreissä.

Ulkoisesti käyttäminen onnistuu sekoittamalla valkosipulia öljyyn.

-Valkosipuli on ulkoisesti käytettynä tehokasta ihovaivoihin, kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin, hiuspohjan ja kynsien tulehduksiin, hiustenlähtöön, hilseeseen, hyönteistenpistoihin sekä lihas. ja nivelkipuihin.

-Siitä voi olla apua esimerkiksi alaselkäkipuihin, reumatismiin, nivelreumaan, iskiakseen ja hermokipuun, Sinikka Piippo listaa.

Sisäisesti käytettynä paras teho on pitkällä ja säännöllisellä käytöllä. Sinikka Piippo suosittelee puolikasta tai yhtä kokonaista kynttä päivässä. Verenkiertoelimistöön liittyviä tuloksia voi odottaa noin kahden kuukauden käytön jälkeen.

Pieniksi palasiksi silputtu valkosipuli vapauttaa allisiinia Piipon mukaan parhaiten.

-Valkosipuli on syytä käyttää heti murskaamisen jälkeen, jotta vaikuttavat aineet eivät pääse haihtumaan, hän neuvoo.

-Eniten allisiinia on tuoreissa kynsissä ja valkosipulijauheesta tehdyissä tuotteissa. Tuotteissa, jotka on tehty tislatuista valkosipuliöljystä, ei ole lainkaan allisiinia, vaan allisiinin pilkkoutumistuotteita, kuten diallyylisulfidia.

-Öljyyn meseroimalla murskatuissa valkosipuleissa on paljon ajoeenia ja vinyyliditiinejä. Fermentoiduissa valkosipuleissa on puolestaan omat vaikuttavat aineensa (S-allyylikysteiini ja S-alyylimerkaprotokysteiini), Sinikka Piippo toteaa.

Kaikki sipulit toimivat elimistössä samansuuntaisesti. Miedompien sipuleiden vaikutus on vain valkosipulia heikompi. Sinikka Piippo muistuttaa, että sipulin antimikrobisuus menetetään, jos se kuumennetaan.

-Sipuleissa on immuunipuolustusta tehostavaa kemferolia, sinkkiä sekä jonkin verran rautaa. Niissä on myös paljon folaattia, joka parantaa mielialaa.

Sipuli vahvistaa mahalaukun ja suoliston limakalvoja. Sipulin liukenematon kuitu lisää ulostemassaa ja helpottaa sen poistumista elimistöstä.

-Liukoinen kuitu geeliyttää ravinnon ja hidastaa rasvojen ja hiilihydraattien imeytymistä sekä tehostaa niiden poistumista elimistöstä. Sipuli lievittää myös ripulia ja säätelee verensokeria.

Tuoretta sipulia suositellaan käytettäväksi 50 grammaa päivässä.

 

Sipulien suojaavia ominaisuuksia

  • Vahvoja antioksidantteja
  • Alentavat verensokeria
  • Ehkäisevät syöpää
  • Ehkäisevät luukatoa
  • Ehkäisevät harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa
  • Tuhoavat bakteereita, sieniä, viruksia ja loisia

 

Takaisin pääjuttuun

1 kommentti

  1. Mainio teksti. Itse syön valkosipulia lähes päivittäin. Äskenkin vedin kolme kynttä pilkottuna veden kanssa, toimii 🙂

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat