Uusi perustuslaki

Islanti panee perustuslakinsa uusiksi.

Uutta perustuslakia laatimaan on valittu 25 mihinkään poliittiseen puolueeseen kuulumatonta aikuisikäistä henkilöä, joita kutakin oli suositellut vähintään 30 ihmistä.

Uutta perustuslakia laaditaan internetissä siten, että valittujen kokoukset ovat nähtävissä internetissä reaaliaikaisesti ja kansalaiset voivat lähettää kommentteja ja ehdotuksia; he siis näkevät perustuslain muotoutuvan ja saattavat osallistua sen laatimiseen.

Perustuslaki annetaan valmistuttuaan eduskunnalle hyväksyttäväksi seuraavien vaalien jälkeen.

Americans for Limited Government-järjestön puheenjohtaja Bill Wilson huomauttaa: ”Jos Islannin esimerkki leviää veronmaksajien keskuudessa, pankeilla on syytä pelkoon: ne menettävät mahdollisuutensa kiskoa myöntyväisten hallitusten avustuksella loputonta rahoitusta veronmaksajilta ja keskuspankilta.

Islannin tapauksessa ei ole kyse velan maksusta tai piensijoittajien tappioista vaan siitä, että pankit haluavat varmistaa hallitusten takaavan – aina -, ettei pankeille tule tappiota, vaikka ne toimisivat kuinka vastuuttomasti. Pankit haluavat veronmaksajilta itselleen ilmaisen riskivakuutuksen.

Wilsonin mielestä sellaiset takuut eivät ole välttämättömiä täystyöllisyyden säilyttämiseksi tai talouskasvun tukemiseksi: takuut ovat tarpeen ainoastaan siksi, että pankit voivat jatkaa vivuttamista vailla huolen häivää sekä voittojen maksimointia.

”On ymmärrettävä, että jos jokin – vielä – itsenäinen valtio yrittää uudelleenjärjestellä velkojaan tai pakottaa sijoittajat kärsimään tappio omien väärien arviointiensa takia, pankit tulevat julistamaan taloussodan, jossa keinoja ei kaihdeta.

Vaihtoehto on vielä pahempi: itsenäisten kansakuntien itsenäisyyden uhraaminen ja alistuminen kasvottomien pankkiirien valtaan. Tämä konflikti on jo alkanut, ja se on jo muovannut 21. vuosisadan alkua” Wilson toteaa.

Tärkein kysymys kuuluukin, aikovatko vapaat ihmiset pysyä vapaina – kuten Islanti on tehnyt – vai alistua, sanoo Bill Wilson.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat