Uutisanalyysi: Hyvästit vanhalle maailmalle?

Asiantuntijat uskovat Kreikan romahtavan ja suursodan syttyvän.

 

Kreikan tukipaketin suosittelu on nyt katumuksen aihe monelle, sekä Suomessa että Euroopassa. Muitakin huolenaiheita – paljon isompia – ilmaistaan. ”Finanssikriisien huippuasiantuntija, entinen rahoitustarkastuksen johtaja Kaarlo Jännäri katuu Talouselämälle antamassaan haastattelussa raskaasti aiemmin eduskunnalle antamaansa suositusta pelastaa Kreikka euromaiden luotoilla. Jännäri kertoi nyt valiokunnille myös keskuspankkien rahkeiden olevan lopussa ja EKP:n uskottavuuden ja taseen hupenevan ”huolestuttavalla tavalla”. EKP:ssä on vakavia sisäisiä erimielisyyksiä valitusta linjasta.” Valtiosihteeri Raimo Sailas syyllistää pelkästään poliitikkoja virheistä. Sailas kirjoittaa perjantaina Kanava-lehdessä, että Kreikka olisi pitänyt panna velkasaneeraukseen ja että markkinavoimat ovat vieneet poliitikkoja kuin pässiä narussa. Virkamiesten vastuusta Sailas vaikenee aivan kuin valmistautuisi syyllisten jahtiin, joka väistämättä alkaa muutaman kuukauden sisällä. Taloussanomat kirjoittaa: ”Saksalaiset, ranskalaiset, brittiläiset ja yhdysvaltalaiset pankit ovat tienanneet muhkeita summia myöntäessään yhä suurempia lainoja heikoille euromaille, etenkin Kreikalle. Nyt ne haluavat, että euromaat tulevat täysimääräisesti apuun ja hoitavat velkaantuneiden maiden velat.”

 

– Pelastuspaketit tarkoittavat kaiken muun valtion menon tapaan (lisää) veroja. Jonkun on maksettava ne kaikki. On epäreilua verottaa suurta yleisöä erityisetujen maksamiseksi. Sen sijaan, että pelastuspaketit olisivat progressiivista veropolitiikkaa, ne mahdollistavat finanssieliitin huonon käyttäytymisen ja laittavat kustannukset veronmaksajien hoidettaviksi, sanoo professori Michael Hudson. Hudson on yksi niistä vain kahdestatoista talousasiantuntijasta, jotka näkivät vuoden 2008 kriisin tulemisen ja sen syyt. Mutta poliittisten päätösten ja pankkien konnailun seuraukset ovat kuin ostoskanava: Eikä tässä vielä kaikki! Amerikkalainen talousasiantuntija, Principalis Asset Management-yhtiön perustaja ja monen globalistiklubin jäsen, professori Philippa Malmgren sanoo, että Saksa on näinä päivinä salaisesti valmistelemassa eroamista eurosta ja valmistautuvan suojelemaan omaa talouttaan palaamalla D-markkaan. Uusi valuutta on Malmgrenin mukaan jo tilattu, ja painajia pyydetty kiirehtimään. Malmgrenin mukaan Saksa aikoo erota eurosta mutta vaatia muita maita käyttämään edelleen (romahtavaa) euroa. Malmgren sanoo Saksan ajavan Euroopan yhdistymistä ja uusia EU-sopimuksia, vaikka Saksa ei itse aiokaan enää pitää euroa valuuttanaan.  ”Otetaan rahat ja karataan”-operaation täytyy tapahtua mitä suurimman salaisuuden sisällä, että spekulointi minimoidaan. Hän myös sanoo uskovansa Kreikan menevän konkurssiin. Malmgren arvioi kokonaisvaikutuksen olevan rypäs valtioiden konkursseja ja/tai pankkien kaatumisia. Sveitsi, Japani ja moni muu maa ovat jo esittäneet toimia, joilla antavat ymmärtää, ettei euron romahdusta pakenevien kannata yrittää vaihtaa rahojaan näiden maiden valuutoiksi.

 
Kaksitoista muuta talouskriisin tuomion profeettaa ennustaa synkkien aikojen vasta alkaneen. Miljardööri ja globalisti George Soros uskoo markkinoiden ajavan koko maailmaa kohti Megalamaa. Soroksen mielestä eurooppalaisilla päättäjillä on tilanteen kontrolli menetetty. PIMCO:n CEO Mohammed El-Erian uskoo rahojen alkaneen paeta Euroopasta, eritoten Ranskan pankeista josta seuraa valtioiden velkaloukku euroalueella. Saksan Public Finance-instituutin Stefan Homburg toteaa: ”Euron ruma loppu on lähellä. Rahaliiton romahdus näyttää väistämättömälle”. The Telegraph-lehden Ambrose Evans-Pritchard, joka on kirjoittanut maailman politiikasta ja taloudesta yli kolmekymmentä vuotta asemapaikkanaan Eurooppa, Yhdysvallat ja Latinalainen Amerikka esittää aivan erilaisen näkökulman Saksan Bundestagin ERVV-sopimusta koskevasta päätöksestä kuin mitä muualta olemme saaneet lukea. Bundestagissa käyty raivokas väittely Saksan demokratian ja taloudellisen itsehallinnon murenemisesta – samoin kuin nopeasti kasvavista EU:n pelastusmekanismien kustannuksista – teki täysin selväksi sen, että Bundestag ei aio enää tukea nopeasti murenevaa talousliittoa. Saksassa tapahtunut mielialojen purkaus on muuttanut Euroopan poliittisia ja strategisia tosiseikkoja kesän aikana.
Bundestagin puheenjohtaja Norbert Lammert sanoi (29.9) lainlaatijoilla olevan ikävän tunteen siitä, että heitä on pompotettu tukemaan kauaskantoisia vaatimuksia, ja ettei sen voida sallia tapahtuvan enää koskaan. Hän varoitti, että Saksan lainsäädäntö ei tule koskaan luovuttamaan Saksan taloudellista itsenäisyyttä millekään EU:n elimelle.

 

 

Saksan perustuslakituomioistuin on antanut varoituksen: Saksa ei mene pidemmälle liittovaltiokehityksessä, Saksan demokratia on uhattuna. Bundestagin budjettivaltaa ei tulla luovuttamaan Brysseliin. -Eurooppa ja maailma ovat niin tottuneet Saksan sitoutumiseen EU-projektiin ja entistä tiiviimpään Unioniin, että ne eivät tunnu kykenevän tunnistamaan tosiseikkoja. Ja se muistuttaa minua vuodesta 1989 sekä establishmentin kyvyttömyydestä ymmärtää, että Neuvostoliiton tie oli kuljettu loppuun, arvioi Evans Pritchard. High Frequency Economics-yhtiön pääekonomisti Carl Weinberg sanoo heidän lähtevän siitä oletuksesta, että Kreikka romahtaa muutaman viikon sisällä. Kansainvälisen ammattiliittojen kattojärjestö International Labour Orgaiozationin puheenjohtaja Juan Somavia uskoo työttömien määrän nousevan G20-maissa nykyisestä 20 miljoonasta 40 miljoonaan vuoteen 2012 mennessä. ECRI:n Lakshman Achuthan sanoo laman alkavan ruokkia itse itseään vaikka kirjoiteltaisiin kuinka isoja shekkejä; prosessi ei pysähdy. Synkin kaikista on Barnhardt Capital Managementin Ann Barnhardt: ”Se on ohi. Loppu. Tästä ei ole takaisin kääntymistä. Ainoa, mitä enää voi tapahtua, on kaiken entisen täydellinen romahdus, ja ihmiskunta aloittaa alusta. Ne jotka ovat jäljellä. Jos kukaan kuvittelee tämän täydellisen romahduksen menevän ohi ilman ihan helvetin isoa ja laajaa sotaa, on surkeasti väärässä.”

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat