Vaaralliset kaasulaitteet pois kesämökeiltä

Kesämökkien vanhat nestekaasulaitteet aiheuttavat vuosittain useita onnettomuuksia, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja häkämyrkytyksiä.
Kaasuonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin 2 – 4 ihmistä vuodessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa poistamaan käytöstä vanhat ja turvallisuudeltaan puutteelliset kaasulaitteet.

Tukesin turvallisuusinsinöörit Seppo Huttunen ja Mikko Ojala kiertävät jo seitsemättä kesää eri puolilla Suomea tarkastamassa loma-asuntojen kaasulaitteita yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Aikaisempina vuosina kierroksia on tehty pääasiassa Itä- ja Keski-Suomessa, nyt kohteena on Vaasan seutu. Seppo Huttusen mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljson 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista.

– Vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään, Huttunen varoittaa. Liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste kaasulaitteissa jo yli 30 vuotta, ja se lisää olennaisesti laitteiden turvallisuutta. Vanhoista kaasulämmittimistä saattaa puuttua hiilidioksidivarmistin, mikä lisää häkämyrkytysriskiä.

– Häkää voi tulla huonosti hoidetuista ja viallisista kaasulaitteista, kuten liesistä, jääkaapeista ja lämmittimistä. Pienikin häkäpitoisuus useamman tunnin aikana, esim. yöllä, voi olla terveydelle vaaraksi.

Huttunen muistuttaa myös laitteiden huollon ja kunnossapidon tärkeydestä. Tarkastuskäynneillä on löytynyt kaasulaitteita, joiden kunnossapito on pahasti laiminlyöty. Laitteet pitäisi huoltaa 3 – 5 vuoden välein. Paineensäädin on hyvä vaihtaa 10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Vanhojen kaasulaitteiden huolto kannattaa jättää hyväksytyille kaasuasennusliikkeille.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat