Vaivaako vakoiluyhteiskunta? Naamioproteesi huijaa valvontakameroita!

Eliitti valvoo kansalaisia yhä röyhkeämmin, ja NSA-paljastukset ovat vain jäävuoren huippu. Valvontakamerat voivat jo automaattisesti tunnistaa ohikulkijoiden henkilöllisyyksiä, mutta yksityisyyttä voi suojella identiteetin muuttavilla naamioilla.

Kansalaisten vakoilua vastustava URME Surveillance -ryhmä on kehittänyt huomaamattoman tavan hämätä valvontakameroita. Aidon ihmisen valokuvan pohjalta 3D-tulosteut naamiot (engl. Personal Surveillance Identity Prosthetic) eivät herätä viranomaisissa huomiota toisin kuin esimerkiksi huput, aurinkolaist ja huivit. Mikäli valvontakamera on kytketty ihmisten henkilötietoja sisältävään tietokantaan, luullaan naamiota kantavaa ihmistä joksikin täysin eriksi henkilöksi.

Myös Suomessa poliisin ja tuomioistuimen kovat otteet sekä vahva poliittinen agenda ovat käyneet kaikille selväksi. Kaupunkien keskustat täyttyvät moderneista valvontakameroista, jotka huomaavat pienimmätkin yksityiskohdat. Mikäli URME Surveillancen suunnittelemat kasvoproteesit saadaan massatuotantoon, tulee niistä eliitin vihollisille paras keino liikkua julkisilla paikoilla huomaamattomasti.

URME kerää tällä hetkellä verkossa varoja naamioiden valmistamista varten. Myyjät eivät tavoittele toiminnallaan voittoa, joten tuotteiden hinnat eivät päätä huimaa. Ryhmän tavoitteena on suojella kansalaisten yksityisyyttä ja herätellä julkista keskustelua valvontayhteiskunnan vaaroista. Naamioiden toimivuus on testattu kasvojentunnistusohjelmilla. Hanketta johtava Leo Selvaggio muistuttaa, että Facebookilla on käytössä äärimmäisen tehokas kasvojentunnistusohjelma, jota on helppo käyttää myös vakoiluun.

 
CNet.com

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat