Vakausmekanismin leivissä ei virkavastuu paina

Suomen hallitus on antanut eduskunnalle kirjelmät Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV) ja sen pysyvästä seuraajasta Euroopan vakausmekanismista (EVM) vireilletuloasiakirjoina.Näistä kahdesta rahoitusvälineestä kiistanalaisempi on pysyväksi tarkoitettu EVM-vakausmekanismi. Rahoistaan tarkat saksalaiset ovat arvostelleet sitä mm. seuraavista asioista: Tietyissä tilanteissa kansallisten parlamenttien budjettivalta siirtyy tämän Luxemburgissa toimivan rahoitusyhtiön toimitusjohtajalle. Jos EVM:n sijoitukset tuottavat tappioita, toimitusjohtaja voi pyytää jäsenvaltioita maksamaan vielä maksamatta olevaa pääomaa EVM:n oman maksukyvyn varmistamiseksi. Tällöin voidaan joutua poikkeamaan sopimuksessa mainitusta pääoman maksuaikataulusta vuosina 2013-2017. Jotkut saksalaiset kansanedustajat haluaisivat päätäntävallan kaikkiin EVM:lle suoritettaviin maksuihin. Euroopan vakausmekanismista (ESM eli EVM) tilintarkastaja on löytänyt huomautettavaa.

Saksan valtiontilintarkastaja on huomannut EVM-puitesopimuksessa porsaanreiän, jonka seurauksena sen toimeenpanossa saatettaisiin syyllistyä laittomuuksiin. Sopimuksen mukaan osapuolet maksavat pääomaosuutensa poliittisten kriisien välttämiseksi osissa vuosien 2013-2016 aikana. Jos EVM:n lainaustarve esimerkiki Kreikan vuoksi kasvaa, pääomaa saatetaan joutua maksamaan nopeammalla aikataululla. Päätös lisäpääoman “kutsumisesta” tehdään EVM:ssä ääntenenemmistöllä. Saksan valtiontilintarkastajan mukaan päätös pitää tehdä perustuslain mukaisesti liittopäivillä. Liittopäivillä on tämän johdosta jo ehditty vaatia veto-oikeutta lisäpääoman myöntämiseenkin.

Tilintarkastaja on lisäksi moittinut sitä, että EVM:n toimielinten valvontaa ja tarkastusta ei ole käsitelty tähän mennessä lainkaan. Yhdeksi finanssikriisin syyksi on sanottu pankkien monimutkaisten ja taseen ulkopuolisten sijoitusinstrumenttien (CDO, SIV) huonoa valvontaa. Tilanne ei näytä olevan kehittymässä parempaan suuntaan.

Saksan keskuspankki puolestaan on moittinut EVM:ää siitä, että jäsenvaltioiden vastuille ei ole siinä määritelty selkeää ylärajaa. Sopimuksen mukaan EVM:n johtokunta (hallitusten nimittämiä virkamiehiä) voi yksinkertaisella enemmistöllä määrätä jäsenet maksamaan vielä maksamatta olevan osuuden pääomasta, jos maksettu pääoma on tappioiden vuoksi laskenut alle 80 miljardin euron: jos tappio syö pääomaa, se on palautettava ennalleen aina jokaisen tappion jälkeen. Mikäli joku jäsenmaista ei lisäksi maksa osuuttaan takuupääoman maksuvelvollisuudesta, muut jäsenet maksavat puuttuvan osan.

EVM:llä on sisäinen tarkastuslautakunta ja ulkopuolinen tilintarkastaja. Rahoitusvalvontaviranomaisten valvontakyky EVM:n tilien sekä tilojen suhteen on estetty, sillä “EVM, sen varat ja omaisuus on vapautettu kaikista oikeudenkäynneistä, jollei EVM nimenomaisesti luovu tästä vapaudesta tai siitä on sovittu EVM:n tekemässä sopimuksessa. EVM on vapautettu kaikesta takavarikosta ja pakkolunastuksesta. EVM:n asiakirjat ja toimitilat ovat loukkaamattomia.”

Valtioneuvoston kirjelmän perusteella ei synny aivan selvää käsitystä siitä, kenelle EVM:n väki on vastuussa, sillä “hallintoneuvoston jäsenet, johtokunnan jäsenet ja varajäsenet, toimitusjohtaja, henkilökunta ja komiteoiden jäsenet sekä edellä mainittujen neuvonantajat on vapautettu kaikista oikeudellisista menettelyistä, jotka kohdistuvat heidän toimintaansa mainittua tehtävää suoritettaessa.”  Vireilletulokirjelmä kertoo myös että “EVM:n henkilöstö on EVM:n maksamien palkkojen ja korvausten osalta vapautettu kansallisesta tuloverosta. Henkilöstö maksaa sisäistä tuloveroa.”

Valtioneuvoston kirjelmän mukaan EVM:n sopimusluonnoksesta on saatavissa vain englanninkielinen versio. Käytännössä siis pysyvä rahoitusvakausmekanismi on EU:n ulkopuolelle perustettu osakeyhtiö, jota rahoitetaan verovaroista. Virkailijoilla on vastuuvapaus, syytesuoja ja verovapaus.

16 kommenttia

 1. Hieno kirjoitus! Voiko tuon asiakokonaisuuden selkeämmin ilmaista, ei voi. Asia tiivistyy ja konkretisoituu kahdessa viimeisessä lauseessa. Aivan hirveä ja epäoikeudenmukainen systeemi veronmaksajan kannalta. Ehdottomasti pitäisi olla vastuussa, tilivelvollinen KAIKISTA tekemisistään ja väärinkäytöksistä häkki heilahtaa, tai sähkötuoli savuta. Onhan siinä sellaiset mahdollisuudet kuprujen tekoon, että soromnoo. Hyi stna!!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Asiassa ei ole ongelmaa, älkää suotta hätäilkö. Mitään erityistä rangaistusmenettelyä ei tarvita ja valvonta on riittävää kansallisten hallitusten suorittamana.

  Kyseessä on sama asia, kuin yrittäisitte saada yksittäisen eduskunnassa istuvan kansanedustajan henkilökohtaiseen vastuuseen valtion budjettiin liittyvistä menoeristä ja varsinkin, jos niistä on osa tullut sijoitettua kehnonlaisesti.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Internetin sensurointiyritykset USA:ssa vaan kiihtyy.

  ”A new bill being supported by the Obama Administration and being sponsored by at least 11 senators of all stripes is being introduced that will threaten news aggregation, truth blogs, documentary filmmakers, political websites, and any website that uses portions or snippets from mainstream media websites or any portion of any copyrighted content.”

  Protect IP Act threatens the Internet, blogs that tell the truth, & site operators

  May 15, 2011 by Brian D. Hill
  Linkki juttuun:
  http://uswgo.com/protect-ip-act-threatens-the-internet-blogs-that-tell-the-truth-site-operators.htm

  Linkki asetukseen:
  http://www.scribd.com/doc/55460828/Protect-IP-Act-by-Obama-Administration-and-11-senators-Read-this-crazy-bill

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Suomessa ovat erinäiset kohukirjojen jatko-osat joutuneet vastaavan hyökkäyksen kohteeksi. Mitään kuvia ei saa olla ym. Tekijänoikeuksiin vedotaan. Ei lainauksia. Jo ensimmäinen osa oli painettava Virossa, koska Suomessa ei kukaan suostunut edes omakustanteena tekemään…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Bilderberg Club kirjaakaan ei lopulta painettu, vaikka suomennos oli jo tehty. Kysyntääkin kirjalle olisi ollut suomenkielisenä, mutta kustantajaa oli painostettu olemaan julkaisematta kirjaa. No surprise.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Sinä ”Ihmettelijä ”olet

    A) joko tämän ahnaan kusipääjengin palveluksessa hämmästelemässä typeriä paskajuttujasi täällä, eli propagoimassa ihmisvihaajien pussiin.

    tai

    B) suunnattoman luottavainen ja typerä zombi (joita toki maa päällään enimmäkseen kantaa)

    ————————————

    Todisteen puute ei ole todiste olemattomuudesta. Usko -ja palvele- sinä näitä herroja jotka ovat sekä elinympäristömme sekä ihmisyyden ylipäätään tuhonneet, tai siihen pyrkineet.

    ON kiistatonta että maailmaa kipparoi lauma psykopaattisia miehiä joiden ”rohkeus” tulee esiin lukuisissa selkäänpuukotuksissa ja myyräntöissä. HE ovat niin pelkureita että kaikki erilaisuus ja erimielisyys pyritään vaientamaan vaikka väkivalloin.

    ————————————-

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Laitetaanpa tästä sivusta kommentti, kun aihe kiinnostaa.

  Monet diktaattorit ovat olleet ja ovat lähellä mainitsemiasi ihmisvihaajia. Samoin terroristijärjestöjen johtajat ja oikeastaan kaikki sen jäsenetkin. Heidän kohdallaan psykopaattisuus ilmenee käsittämättömänä vihana ja väkivallan tekoina toisinajattelijoita kohtaan. Ilmeisesti valtavan suuri pelko saa toimimaan heidät kyseisellä tavalla.

  Mikäli kippareina tarkoitat normaalien demokraattisten valtioiden päämiehiä, niin heidän keskuudessaan en ole viime vuosina kyseistä ilmiötä havainnut. Kansa on sielläkin puhunut, eli pulinat pois.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. ”Demokraattiset valtiot” eivät ole järin demokraattisia. Niiden johtajat ovat koiria ja orjia, joiden taustalla naruista vetelee vihaajien mestari eli sionistieliitti.

   Eivät diktyaattorit kaikki suinkaan ole ihmisvihaajia. Niin lukee vain zionazimediassa.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat