Välimeren ruokavalio alentaa lihavuuteen liittyvää tulehdusta

Välimeren ruokavalion noudattaminen sydänkohtauksen jälkeen alentaa kuolleisuutta lähes kolme kertaa tehokkaammin kuin statiinilääkkeet. Uusi tutkimus ehdottaa, että välimeren ruokavalion noudattaminen voisi lievittää säännöllisen kivun todennäköisyyttä.

Välimeren ruokavalio on yhdistetty parempaan mielenterveyteen ja fyysiseen terveyteen ja parempaan elämänlaatuun. Kehonpainon ja kroonisen kivun välinen selkeä yhteys voidaan selittää kehon tulehdustilalla. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että anti-inflammatoriset ruoat, kuten kala, pähkinät ja pavut ovat avainasemassa kun halutaan ehkäistä tai lievittää kipua, sanoo johtava tutkija, psykologian professori Charles Emery Ohion valtiollisesta yliopistosta.

”Huomasimme, että terveellinen ruokavalio selittää yhteyden painon ja kivun välillä, ja erityisesti että merenelävät ja kasviproteiinit kuten herneet ja pähkinät ja pavut olivat keskeisessä asemassa,” sanoi Emery, Ohion valtiollisen käyttäytymislääketieteellisen tutkimusinstituutin jäsen.

”Se näyttää kertovan meille, ettei pelkkä ruoan määrä vaan myös laatu vaikuttaa painavampien yksilöiden kokemaan kipuun.”

Tutkijat kehittivät mallin, joka auttaa päättelemään josko runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, täysjyväviljoja ja terveellisiä rasvoja sisältävän anti-inflammatorisen ruokavalion osatekijät vaikuttaisivat siihen, kuinka henkilön paino vaikuttaa koettuun kipuun.

Ja he havaitsivatkin selkeän kaavan. Kalan ja kasvipohjaisten proteiinien, kuten pähkinöiden ja papujen, suurempi osuus ruokavaliossa oli yhteydessä vähäisempään kipuun kehon painosta riippumatta.

Tutkimus myös vahvisti aiempia tutkimuksia, jotka osoittivat, että ylipainoiset tai lihavat kärsivät todennäköisemmin kivuista. Siihen osallistui 98 miestä ja naista 20-78-ikävuoden väliltä, ja se ilmestyy Pain-julkaisussa tässä kuussa.

”Ylipaino ja kipu ovat huomattavia kansanterveydellisiä ongelmia. Tässä tarkoituksena oli saada selvyys voisiko niiden välillä olla yhteys,” Emery sanoi. ”Olemme kiinnostuneita tulehduksellisesta mekanismista, joka voisi selittää yhteyden, sillä tiedämme että sekä lihavuuteen että kipuun liittyy korkea-asteinen tulehdustila.”

Hänen ja ryhmänsä kehittämässä mallissa huomioidaan paino, analyysi, joka perustuu itseilmoitettuihin syömisiin (Health Eating –indeksi, joka kuvaa ruokavalion terveellisyyttä Yhdysvaltain ravintosuositusten valossa), ja kaksikysymyksisen kipukyselyn vastaukset. Tutkijat viettivät kolme tuntia jokaisen osallistujan kanssa heidän kodeissaan.

Tutkijat ottivat huomioon muut tekijät jotka voivat vaikuttaa tuloksiin, kuten ikä, masennus, kipulääkitys tai nivelkipu.

He myös testasivat mallia käyttäen kolmea erilaista painon mittaa — painoindeksiä, vyötärönympärystä ja rasvaprosenttia. Kaikissa kolmessa tapauksessa he löysivät todisteita siitä, että anti-inflammatoriset proteiinit voivat selittää painonnousun ja kivun välisen yhteyden.

”Ylipainoisia ihmisiä häiritsee oma tilansa, sillä heillä on kovia kipuja ja korkea tulehdustila,” Emery sanoi.

Tieto saatiin suuremmasta alustavasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kotiympäristön roolia ylipainoisten ja terveenpainoisten ihmisten psykologiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn.

Tutkimuksen mahdollisia heikkoja kohtia olivat verinäytteiden puute, sillä niiden avulla tutkijat voisivat tarkastella tulehdusmarkkereita, ja kuinka mitattiin vain lyhytkestoista kipua. Kivun arvioinnissa saatiin tietoa viimeisimpien kuukausien aikana koetusta kivusta, mutta se ei ottanut huomioon pitkäaikaista kroonista kipua.

Emery sanoi seuraavan vaiheensa olevan se, että hän tutkii kehon rasvaa ja kipua käyttäen biomarkkereita, jotka ovat yhteydessä tulehdukseen.

”Minua kiinnostaa kuinka työmme auttaa kehittämään tehokkaita hoitoja ylipainoisille ja lihaville yksilöille,” hän sanoi.

 

Lähde: Preventdisease.com

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat