Varaudu kylmään talveen

Aurinko on väsynyt. Auringon passiivisuus ja itätuulet ennustavat hyytäviä talvia, sanoo ympäristötekniikan dosentti Jarl Ahlbeck.

Ihminen on paisutellut omaa rooliaan maapallon ilmastonmuutoksessa. Åbo Academin tutkijan Jarl Ahlbeckin mukaan aurinko selättää ihmisen mennen tullen ilmastokamppailussa.

–Aurinko on joko aktiivinen tai passiivinen eikä ihminen voi siihen vaikuttaa.

Ahlbeck on tutkinut auringon aktiiviteettia ja stratosfäärituulten suuntaa sekä niiden vaikutusta Turun ilmastoon viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana. Kahden muuttujan vaikutus Turun ilmastossa on ollut selvä: kun tuulet puhalsivat idästä ja aurinko oli passiivinen Turussa oli erittäin kylmiä talvia. Kun aurinko oli aktiivinen ja tuuli lännestä, Turussa satoi loppiaisena vettä. Ilmanalan muutokset vaikuttavat ennen kaikkea talviin.

–Viime talvi on hyvä esimerkki tutkimukseni osoittamasta trendistä. Pohjoisella pallonpuoliskolla talvet tulevat olemaan todella kylmiä, Ahlbeck ennustaa.

Ahlbeckin tilastossa on kuitenkin myös sudenkuoppia: mikäli aurinko on passiivinen, mutta stratosfäärituulet tulevatkin lännestä, talvella saattaa yhtä hyvin sataa vettä kuin pakkaslunta.

–Jos tällainen tilanne on päällä, talven ilmanalan ennustaminen on todella hankalaa.

Ahlbeck ei ennusta säätä, vaan hän puhuu nimenomaan ilmastotyypistä. Kylmempiä jaksoja on ollut tunnetussa historiassa ennenkin.

–1600-luvun pienen jääkauden ja 1860-luvun nälkävuosien kylmyys johtuivat auringon matalasta aktiviteetista ja itäisistä tuulista. On täysin luonnollista, että erittäin kylmä jakso tulisi jälleen.

Junat ja jäänmurtajat ajantasalle

Ahlbeckin mielestä Suomessa on liikaa tuudittauduttu ajatukseen ilmastonmuutoksesta ja lämpimistä talvista. Kerran Merenkulkulaitoksella kyseltiin tarvitaanko Suomeen enää uusia jäänmurtajia, kun ilmasto kerran lämpenee.

–Italian lämpimästä hankitut Pendolinot on myös naurettava

juttu. Suomen kaltaisessa maassa kylmään on varauduttava. Tavallisen kaduntallaajan kannattaa huolehtia, että talvea varten on lämpimiä vaatteita, autossa lohkolämmitin ja hyvin eristetty talo. Muuta pieni ihminen ei voi tehdä.

–Valtion johdon taas olisi taattava riittävä kotimainen energiantuotanto. Emme saisi olla riippuvaisia Venäjältä tuodusta sähköstä, joka ei ole yhtä ympäristöystävällisesti tuotettu kuin kotimainen energia.

Jarl Ahlbeck

• turkulainen tekniikan tohtori ja ympäristötekniikan dosentti

• opettaa Åbo Akademissa koesuunnittelua ja tilastomatematiikkaa

Lue lisää:

Ilmastokeskustelussa haukutaan väärää puuta

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat