Varusmiehiä ei pakoteta ottamaan rokotuksia

Verkossa on käyty jo kauan kiistaa siitä, tarvitseeko armeijaan menevien suomalaisten ottaa rokotuksia, jos he eivät tahdo. Sotilaslääketieteen keskus vastasi Magneettimedian yhteydenottoon ja kertoi puolustusvoimien käytännöstä.

Suomalainen saa kieltäytyä rokotuksista ilman, että hänen palveluskelpoisuutensa alenisi. Rokotekielteisyys ei saa johtaa myöskään rangaistuksiin:

Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaisesti potilaalla, siis asevelvollisella, on oikeus kuitenkin kieltäytyä rokotuksista […] Rokotuksista kieltäytyjää informoidaan vaaroista, joille hän palveluksen aikana altistuu ilman kattavaa rokotussuojaa. Informaation saanut allekirjoittaa lomakkeen, jolla hän vakuuttaa ymmärtävänsä tekemänsä kieltäytymispäätöksen.

Lehtikirjoittelu aiheesta on syystäkin aiheuttanut hämmennystä suomalaisissa. Marraskuussa 2012 Yle kirjoitti, että Suomi pyrkii saamaan influenssan kuriin ”entistä järeämmin keinoin”. Rokotteita alettiin suositella entistä laajemmalle joukolle. Yle väitti, että varusmiehille kausi-influenssarokotukset olisivat pakollisia. Kuitenkin 4.1.2013 Yle kertoi, että varusmiehet ovat ottaneet rokotuksia ”hyvin vaihtelevasti” eri varuskunnissa. Esimerkiksi Santahaminassa vain puolet varusmiehistä suostui ottamaan piikin.

rokotus

Myös Aamulehti kirjoitti varusmiesten rokotuksista loppuvuodesta 2012. AL:n mukaan rokotukset olivat ”pakollisia” ja niistä saattoi kieltäytyä ”vain perustelluista syistä”. Lehti haastatteli tuolloin puolustusvoimien lääkintäeversti Ilkka Mäkitietä, joka kertoi: ”Määräyksen Influenssarokotuksen pakollisuudesta on antanut sosiaali- ja terveysministeriö, joka lisäsi rokotuksen pakollisiin varusmiehille annettavien suojarokotuksien listaan”

Sotilaslääketieteen aikakauslehti kirjoitti aiheesta numerossaan 3/2013:

Puolustusvoimat käytti rokotuksen pakollisuuden osalta omaa harkintaansa jolloin kieltäytyminen rokotuksesta ei johtanut seuraamuksiin tai esim. palveluskelpoisuuden laskuun. Aiemmin on ollut käytäntönä, että mikäli varusmiehellä pakollista rokotesuojaa ei voida varmistaa kansallisen rokotusohjelman (ml meningokokkirokotteen) osalta, asianomainen ei ole palveluskelpoinen, ja rokottamattomuus johtaa palveluksen keskeyttämiseen, toisin sanoen terveysturvallisuutta ei voida varmistaa.

Aiheesta on siis viime vuosina julkaistu paljon ristiriitaista tietoa. Sotilaslääketieteen keskuksen vastaus Magneettimedialle tarjosi kuitenkin selkeyttä asiaan: suomalaisilla on oikeus kieltäytyä rokotuksista ja silti suorittaa asepalvelus. Mahdollisesta taivuttelusta ja suostuttelusta huolimatta jokaisella on siis oikeus pitää kiinni rokotenäkemyksistään.

 

Aiheesta lisää: Rokotusaiheisia artikkeleita Magneettimediassa

3 kommenttia

 1. Ei myöskään pitäisi vaatia allekirjoittamaan yhtään mitään. Allekirjoituksellasi myönnät aina jotain tai teet sopimuksen, jota voidaan myöhemmin käyttää sinua vastaan, varsinkin tuollaisessa tilanteessa.

  Rokotetuilla on kuulemma suoja infektioita vastaan, miksi he silti pelkäävät rokottamattomia tai vaativat heiltä yhtään mitään ? Missä logiikka ?

  Plusääni(5)Miinusääni(1)
 2. Itsehän yritin kieltäytyä rokotteista, mutta sanottiin että sitten loppuu palvelus siihen paikkaan. Rokotteista seurasi muutaman päivän kuume mutta ääni meni kolmeksi viikoksi ja yskin puoli vuotta merkittävän määrän limaa joka päivä ja n. 2kk veren kanssa. Tulehdustila hoidettii homeopatialla. Arvostan suuresti pv:n harkintakykyä…

  Plusääni(4)Miinusääni(5)
 3. Influenssarokotteet on härskiä rahastusta, kaikkihan sen tietää..
  Kysymys: miksi ei ole tehty enemmän kattavia ja puolueettomia tutkimuksia jossa verrataan rokottamattomia ja rokotettuja??..

  No, onneksi Hollannissa tehtiin tuollainen puolueeton tutkimus yli 600 lapselle ja kas kummaa, rokotetuilla oli viiden vuoden seuranta jakson aikana kaksi kertaa enemmän antibioottikuuria vaativia sairauksia, erityisesti kurkku ja korvatulehdksia oli huomattavasti enemmän kuin rokottamattomilla.
  Lisäksi muitakin oireita kuten yli kolme tuntia kestäviä itkukohtauksia., kouristeluja/tajuttomuuskohtauksia ja agressiivista käytöstä.
  Meidän tulee vaatia lisää puolueettomia tutkimuksia, emme halua uhrata lapsiemme ja omaa terveyttä rokote tehtaiden loputtoman ahneuden alttarille!

  Plusääni(10)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat