Vatsahappoja neutraloiva lääkitys altistaa infektioille ja vakaville terveysongelmille

Protonipumppuinhibiittorit (PPI) ovat lääkkeitä, joiden ensisijainen tarkoitus on vähentää vatsahapon muodostusta. Prilosec, Prevacid ja Nexium ovat suosittuja PPI-lääkkeitä, jotka kuuluvat maailman määrätyimpien lääkkeiden joukkoon.

Skotlannissa tehdyssä väestötutkimuksessa PPI:t yhdistettiin kohonneeseen suolistoinfektioriskiin, joka johtui C. difficilesta ja kampylobakteereista, joista molemmat voivat sairastuttaa vakavasti. Tutkimus antaa lisää painoarvoa kasvavalle todistusaineistolle, joka osoittaa että PPI-pohjaiset lääkkeet aiheuttavat enemmän vahinkoa ihmisen elimistölle kuin aiemmissa lääketieteellisissä julkaisuissa on kerrottu.

PPI:t vähentävät vatsahapon eritystä estämällä vatsahappoon tarvittavien ionien muodostusta. PPI:t imeytyvät ohutsuolesta, mikä käytännössä kääntää kiinni kytkimen, joka mahdollistaa ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen. Lisäksi sytokromi P450 on vastuussa omepratsolin aineenvaihdunnasta.

Verrattaessa yhteisön jäseniä jotka eivät käyttäneet haponestolääkitystä ja jotka käyttivät, käyttäjillä oli 1,7-kertainen C. difficile -infektion ja 3,7-kertainen kampylobakteeri-infektion riski. Sairaalahoitoon joutuneista potilaista lääkitystä käyttäneillä oli 1,4-kertainen ja 4,5-kertainen riski saada infektio mainituista bakteereista.

Vaikka lääkäreiden näkemyksen mukaan haponestolääkityksellä on vain vähäisiä sivuvaikutuksia, löydökset viittaavat siihen, että niiden käyttö aiheuttaa merkittäviä haittavaikutuksia ruoansulatuselimistölle. ”Näiden lääkkeiden käyttäjien tulisi olla erityisen valppaana ruokahygienian suhteen, sillä vatsahappojen eliminointi altistaa taudinaiheuttajille kuten kampylobakteerille, jota esiintyy yleisesti siipikarjan lihassa,” sanoi professori Thomas MacDonald, British Journal of Clinical Pharmacology –lehdessä julkaistun tutkimuksen vastaava tutkija.

Vaikutukset terveyteen

PPI-lääkkeitä käytetään erittäin runsaasti liikahappoisuuden aiheuttamiin oireisiin, ja käyttö yleistyy jatkuvasti. Hapon erityksen liiallista kasvua on havaittu kahden viikon sisällä hoidon lopettamisesta. Tässä tilassa vatsahappoa erittyy enemmän kuin hoitoa edeltäneellä ajalla. Se voi aiheuttaa närästysoireita ja johtaa PPI-riippuvuuteen. Lääkkeet voivat AIHEUTTAA samoja oireita joita niillä on tarkoitus estää, jos niiden käyttö lopetetaan.

Vaikuttaa siltä että lääkkeet aiheuttavat ”hapon liikaeritystä”. Se määritellään tilaksi, jossa vatsahappoa erittyy enemmän kuin hoitoa edeltävällä ajalla kahden viikon kuluessa lääkityksen lopettamisesta.

Lääkkeet käytännössä keskeyttävät happoa tuottavien pumppujen toiminnan vatsassa, eli kun lopetat käytön, niin kertynyttä happoa vapautuu entistäkin enemmän.

Tutkimukset myös osoittavat, että 33 prosenttia PPI-lääkkeitä käyttävistä ihmisistä uusii reseptin vaikka varsinaista tarvetta ei olisi. Voisiko se johtua siitä, että monet ihmiset uusivat reseptinsä koska he saavat vakavia vieroitusoireita joka kerta kun lääkkeet loppuvat… ja olettavat että lääkkeiden käytön jatkaminen auttaa niihin?

PPI:t voivat aiheuttaa muun muassa seuraavia oireita: angiina, haavaumat, sydämen tiheä- ja vajaalyöntisyys, sydämentykytykset, kohonnut verenpaine, rintojen kasvu miehillä, haimatulehdus, ärtynyt suoli, kielen atrofia, maksatauti ja maksan vajaatoiminta, kohonnut verensokeri, lihasheikkous, iho-oireet, tinnitus, silmien tulehdus, virtsaamisen tarve kasvaa, kiveskipu, anemia ja verisolusairaudet ja voi jopa johtaa kuolemaan.

Sen jälkeen kun ruoka kulkeutuu ruokatorvesta vatsaan, lihasventtiili, jota kutsutaan ruokatorven alemmaksi sulkijalihakseksi, sulkeutuu ja estää ruokaa tai happoa pääsemästä takaisin ylös. Ruokatorven refluksitauti johtuu alemman sulkijalihaksen toimintahäiriöstä, jolloin happo pääsee vatsasta takaisin ruokatorveen.

Organismi nimeltä Helicobacter pylori (tunnetaan myös kampylobakteerina) voi myös aiheuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta vatsan limakalvolla. Se on myös vastuussa, tai ainakin myötävaikuttaa suuresti, monista refluktitaudin oireista. Suurella osalla ihmisistä on H. pyloria elimistössään, eikä se aiheuta suurimmalle osalle minkäänlaisia ongelmia. Joidenkin tutkimusten mukaan H. pylori saattaa jopa suojata ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden ja tulehduslääkkeiden aiheuttamilta vaurioilta.

Aiheesta on kirjoitettu yli 16 000 artikkelia, jotka tukevat näkemystä siitä, ettei vatsahappojen neutralointi ratkaise ongelmaa. Sillä hoidetaan vain oireita. Ja yksi syy on se että kun hapon määrä vatsassa vähenee, kehon kyky tappaa helikobakteereja heikkenee. Se siis itse asiassa pahentaa oloa ja pitkittää ongelmaa. On siis tärkeä ymmärtää, että refluktitauti EI johdu liiallisesta haponerityksestä vaan siitä, että happoa pääsee pois vatsasta, missä sen tulisi pysyä.

Ennaltaehkäisy ja hoito luontaistuottein

Mastiksikumi

Mastiksi sisältää antioksidantteja, ja sillä on antibakteerisia ja antifungaalisia ominaisuuksia. Nottinghamin yliopiston konsultoiva mikrobiologi tohtori Dlawer Aldeen suoritti kliinisen tutkimuksen, jossa tutkittiin mastiksikumia ja sen vaikutusta H. pylori bakteeriin. Hän sanoo: ’On tiedetty jo vuosien ajan, että mastiksikumi voi auttaa pääsemään eroon vatsahaavoista, ja sen vaikutuksista on tehty lukuisia kliinisiä tutkimuksia Ison-Britannian ulkopuolella kuluneen vuosikymmenen aikana. Mutta huomioni heräsi kun tajusin, että suuremmilla annoksilla – jopa kolmen gramman päivittäisannoksella – se tappoi H. pylori -bakteerit pysyvästi.’ Nottinghamin yliopiston tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine –lehdessä. Mastiksikumia saa suurimmasta osasta terveystavarakaupoista.

Rohtosalkoruusutee

Herbalisti David Hoffmann kirjoittaa kirjassaan The New Holistic Herbal, että rohtosalkoruusu lievittää tulehdusta sekä ulkoisissa että sisäisissä sairauksissa. Sisäisesti käytettynä se auttaa ruoansulatuskanavan tulehdukseen ja auttaa esimerkiksi suun, vatsan ja paksusuolen tulehduksiin. Rohtosalkoruusu sisältää lima-ainetta, geelimäistä yhdistettä, josta tulee liukasta kostuessaan. Marylandin yliopiston lääkintäkeskuksen mukaan lima muodostaa kalvon sekä hengitysteiden että ruoansulatuskanavan pinnalle, mikä rauhoittaa mahdollista ärsytystä ja haavaumia. Se auttaa kurkkukipuun, ja sitä on perinteisesti käytetty katarrin ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon.

Jauhetta myydään monissa terveystavarakaupoissa, ja voit pakata kapselisi itse. Suurin osa terveystavarakaupoista myy luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja kapselinkuoria ja rohtosalkoruusujauhetta erittäin huokeaan hintaan.

Glutamiini

Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) ja Massachusettsin teknologiainstituutti osoittivat, että aminohappo glutamiini, jota on monissa ruoissa sekä ravintovalmisteissa, voi olla hyödyksi H. pylori –infektion aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa. Journal of Nutrition –lehden toukokuun 2009 numerossa julkaistu löydös tarjoaa vaihtoehdon vatsahaavojen hoidolle antibiooteilla.

”Löydöksemme viittaavat siihen, että ruokavalion ohella nautittu glutamiinilisä saattaa suojata H. pylorin aiheuttamilta vatsavaurioilta,” sanoo vanhempi tutkija Susan Hagen, PhD, BIDMC:n tutkimusyksikön apulaisjohtaja ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori.

DGL (Deglykyrritsinoitu lakritsajuuri)

DGL:n korjaava vaikutus vatsan limakalvoon auttaa nopeuttamaan parantumista ja ennaltaehkäisemään uusia vatsahaavoja. Tavanomaisessa hoidossa käytetyt lääkkeet eivät vaikuta vatsahaavojen perimmäisiin syihin. Niillä vain hoidetaan vatsahaavojen aiheuttamia oireita. DGL taas ei estä vatsahappojen muodostusta, neutraloi vatsahappoja tai salpaa histamiinia. Se edistää paranemista stimuloimalla luontaisia puolustusmekanismeja, jotka ennaltaehkäisevät haavaumien muodostumista, ja vahvistamalla vatsan limakalvoa. Lisäksi DGL saa kaiken aikaan ilman tavanomaisen hoidon mahdollisia sivuvaikutuksia.

DGL:n tulisi sekoittua syljen kanssa jotta syljestä vapautuu yhdisteitä jotka stimuloivat vatsa- ja suolistosolujen uusiutumista. Kaupoissa myydään myös erilaisia jauhettavia DGL-valmisteita. Jos tarkoitus on hoitaa vatsahaavaa, DGL:ta tulisi ottaa 760 – 1520 mg kahtakymmentä minuuttia ennen ateriaa. Sitä ei tulisi ottaa aterian jälkeen, sillä silloin se ei vaikuta. Sitä tulisi käyttää kahdeksasta kuuteentoista viikkoa jotta tuloksia olisi nähtävissä, tai terveysalan ammattilaisen ohjeistuksen mukaisesti.

Manuka-hunaja 25+ tai korkeampi

Manuka-hunaja puhdistaa tehokkaasti kroonisesti tulehtuneet haavat, ja siitä voi olla hyötyä jopa bakteerien antibioottiresistanssin tuhoamisessa, ainakin Society for General Microbiologyn kevätkonferenssissa esitetyn tutkimuksen mukaan.

Manuka-hunajan antibakteeriset ominaisuudet johtuvat korkeasta metyyliglyoksaalipitoisuudesta. Kyseessä on vakaa yhdiste, jota esiintyy luontaisesti Manuka-hunajassa. Mikä tärkeintä, Manuka-hunaja sisältää huomattavasti enemmän metyyliglyoksaalia (jopa 600 mg/kg) kuin muut hunajalaadut (5-10 mg/kg) tai muut ruoka-aineet. ”Se on vakaata myös sellaisten entsyymien läsnäollessa, jotka hajottavat vetyperoksidia, joka on ei-vakaa antibakteerinen yhdiste jota on suurimmassa osasta hunajalaaduista. Tästä syystä Manuka-hunaja voi tehota erittäin hyvin suoliston H. pyloriin mutta muut hunajat eivät.

Probiootit

Ruoka- ja maatalousjärjestön ja Maailman terveysjärjestön asiantuntijalausunnon mukaan probiootit ovat ”eläviä mikro-organismeja, jotka kohtuullisessa määrin käytettynä saavat aikaan positiivisia terveysvaikutuksia isäntäeliössä.” Probioottisten mikro-organismien säännöllisen käytön on osoitettu ehkäisevät lukuisia sairauksia, kuten ripulia ja tulehduksellista suolistosairautta.

Probiooteista Bifidobacterium on yksi suosituimmista kannoista tutkimuksissa, jotka keskittyvät ruoansulatuselimistön infektioiden ehkäisyyn. Niitä käytetään yleisesti fermentoiduissa maito- ja ruokatuotteissa. Osa tutkimuksista on tehty in vitro (koeputkessa tai petrimaljassa), ja niissä on havaittu bifidobakteerien H. pyloria torjuva vaikutus.

Punajalava

Punajalavaa on käytetty yrttirohdoissa Pohjois-Amerikassa vuosisatojen ajan. Amerikan alkuperäisväestö käytti punajalavaa salvoissa joilla hoidettiin haavoja, paiseita, haavaumia, palovammoja ja ihon tulehduksia. Sitä käytettiin myös oraalisesti lievittämään yskää, kurkkukipua, ripulia ja vatsavaivoja.

Punajalava sisältää lima-ainetta, josta tulee liukasta geeliä sekoittuessaan veden kanssa. Se muodostaa kalvon suun, kurkun, vatsan ja suoliston pinnalle, ja sillä on rauhoittava vaikutus. Se myös sisältää antioksidantteja, jotka helpottavat suolistotulehdusten oireita. Punajalava myös stimuloi ruokatorven hermopäätteitä, mikä lisää liman eritystä. Lisääntynyt liman eritys voi auttaa suojaamaan ruoansulatuskanavaa haavaumilta ja liialliselta happamuudelta.

Sinkkikarnosiini

Sinkkikarnosiini on kahden ravintoaineen patentoitu yhdistelmä, jolla on ruoansulatuskanavan limakalvojen terveyttä edistävä vaikutus. Siitä on oleellista hyötyä vatsahaavojen hallinnassa. Sitä käytetään yleisesti Japanissa, jossa terveysviranomaiset ovat luokitelleet sen lääkkeeksi. Endoskoopilla tarkasteltuna pelkkä sinkkikarnosiini paransi 60-70 % haavaumista, tulos on verrattavissa perinteisiin lääkehoitoihin. Se on huomattavasti turvallisempaa kuin yleisesti käytetyt lääkeaineet.

Sinkkikarnosiinin on osoitettu edistävän haavojen paranemista, lievittävän tulehdusta, edistävän suojaavan liman eritystä, ja omaavan antioksidatiivisia vaikutuksia. Sitä voidaan käyttää luontaishoidossa, antibioottina tai korvikkeena PPI-lääkkeille tai H2-reseptorin antagonistina (kuten esim. Pepcid), joista molemmat vähentävät suolahapon (HCl) määrää.

Suolahappo ravintolisänä

Haavauman tyypistä riippuen toinen vaihtoehto on käyttää betaiinihydrokloridilisää, jota saa terveystavarakaupoista ilman reseptiä. Ota niin monta kapselia että koet lievää polttelua, ja sitten vähennä määrää yhdellä. Tämä auttaa elimistöä pilkkomaan ruokaa ja tappamaan helikobakteereja ja helpottamaan oireilua.

Sai Mei An (kiinalainen yrtti)

Sai Mei An hoitaa vatsan ja pohjukaissuolen haavaumia, vähentää liiallista vatsahapon eritystä, lievittää kipua ja muodostaa suojaavan kerroksen vatsalaukkuun. Siinä on useiden simpukoiden, kuten osterien ja simpukoiden, kuorista valmistettua jauhetta, minkä vuoksi sillä on happoja neutraloiva, kudosta supistava vaikutus. Se sisältää myös borneolia (bing pian), joka auttaa lievittämään kipua. Tätä rohtoa tulee ottaa tyhjään vatsaan noin puolesta tunnista tuntiin ennen ateriaa. Se muodostaa suojaavan kalvon vatsaan, mikä estää vatsanesteitä ja ruokaa ärsyttämästä vatsahaavoja. Parantumisprosessin jatkamiseksi ota Sai Mei Ania kahden viikon ajan oireiden katoamisen jälkeen.

Ruokasooda

Neutraloi hapon erittäin tehokkaasti ja alkalisoi vatsan. Puolesta yhteen teelusikallista lasilliseen vettä lievittää välittömästi haavaumiin liittyvää kipua, tulehdusta ja kaasunmuodostusta. Se ei paranna haavaumia, mutta auttaa tehokkaasti hillitsemään kipua.

Kaalimehu

Kaali toimii paremmin kuin suurin osa vatsahaavalääkkeistä. Kaalissa on luonnostaan vatsahaavan paranemista edistäviä kemikaaleja. Pohjukaissuolen haavaumista kärsivät potilaat, jotka söivät kaalia, parantuivat kolmannesajassa normaaliin verrattuna. Kaksoissokkotutkimuksessa neljällekymmenelleviidelle Kalifornian San Quentinin vankilan vangille annettiin kaalimehutiivistettä kapseleissa, joka vastaa hieman yli litraa tuoretta kaalimehua päivässä. 93 prosentin haavaumat paranivat kolmen viikon kuluttua. Haavaumat parantuivat vain 32 prosentilla niistä, jotka saivat lumekapseleita. Mutta kuinka kaali vaikuttaa? Näköjään vahvistamalla vatsan limakalvoa happohyökkäyksiä vastaan.

Ruokavalio kuntoon

Syömällä runsain mitoin prosessoitua ruokaa ja sokeria refluksioireet pahenevat varmasti, sillä ne häiritsevät vatsan ja suoliston bakteeritasapainoa.

Näiden sijaan tulisi syödä runsaasti vihanneksia ja korkealaatuista, luonnonmukaisesti tuotettua, biodynaamisesti kasvatettua lähiruokaa. Voit myös syödä lisäksi korkealaatuisia probioottilisiä tai lisätä ruokavalioon fermentoituja ruokia. Tämä auttaa tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa, mikä eliminoi helikobakteerit luonnollisesti.

Greippien, parsakaalin itujen, aloe vera –mehun ja kurkkumehun tiedetään auttavan parantamaan haavaumia.

 

Lähde: Preventdisease.com

2 kommenttia

 1. Sisäisesti nauttiva bentoniittisavi puuttui listalta. Se on erittäin tehokasta kaikenlaisiin vatsan ja suoliston ongelmiin. Se on lisäksi emäksistä.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 2. Kiinnostaisi tietää kuinka monella ärtyneen suolen oireyhtymän on taustalla myös raudan kertyminen liiaksi elimistöön.

  http://www.huffingtonpost.com/ann-louise-gittleman-phd-cns/iron-health_b_1811655.html

  http://munstermom.tripod.com/irritabl.htm

  Lisäksi mainitsen omien kokemuksieni kautta oppineena, että Elimistö tarvii tosi paljon sinkkiä ennen kaikkea jotta kaikki haavat pystyvät parantumaan, lisäksi A-vitamiini auttaa haavoihin.

  L-optizink on se mitä kehoittaisin käyttämään sinkkinä, 30-90mg /päivä

  ihmisen vatsalaukku on tehty kestämään sitä vatsahappoa, lapsilla sitä on huomattavasti paljon enemmän kuin aikuisilla, joten se asia on debunkattu…happo ei ole syynä . Ravintoaineiden puutos sen sijaan voi tehdä sen että haavat ym syntyy helpommin. Eli esim sinkin puutos .

  Rautaa kelatoi pois elimistöstä : vihreä tee, musta tee , IP6 Inositol Hexaphosphate , karpalo .

  Elimistö tarvii sinkkiä ja suolaa valmistaakseen suolahappoa, jos siis jollakin on sinkin puutos ei suolahappoa välttämättä synny tarpeeksi ja bakteerit esim heliko pääsevät valloilleen porautuen mahan limakalvoille tehden reikiä/haavoja . Eli puutos mahahaposta ja sinkistä on otollinen alusta mahahaavoille.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat