Verensokeri aisoihin luonnollisin konstein

Ystäväni isä on kärsinyt tyypin 2 diabeteksesta jo vuosia. Hän elää neljättä vuosikymmentään, ja sai kuulla vastikään lääkärintapaamisen yhteydessä verensokerinsa olevan korkealla. Jonkin ajan kuluttua hän sai virallisen diagnoosin. Hänellä todettiin olevan heikentynyt glukoosinsietokyky, tila, jossa verensokeri on korkeammalla kuin normaalisti, mutta ei niin korkea että sitä voitaisiin luokitella varsinaiseksi diabetekseksi.

 

Ei siis kovinkaan hyvä uutinen. Heikentyneestä glukoosinsietokyvystä kärsivällä on tavallista korkeampi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kymmenen vuoden sisällä, ellei hän saa verensokeriaan kuriin. Myös riski sydänsairauksille kasvaa.

Viimeinen asia, mitä ystäväni kaipaa, ovat neularasiat ja insuliinipistokset. Hän on kasvattanut liikunnan määrää ja tarkkailee ruokavaliotaan. Hänelle jäikin kysymys: mitkä luonnolliset keinot auttavat laskemaan verensokeritasoja?

 

10 ruoka-ainetta, maustetta ja ravinnelisää, jotka voivat laskea verensokeriarvoja

Internetistä löydät satoja luonnonmukaisia ratkaisuja korkeaan verensokeriin. Halusimme tietää, mitkä niistä voisivat oikeasti toimia. Keräsimme tieteellistä näyttöä väitteiden tueksi.

1. Kaneli: Useat tutkimukset osoittavat että kaneli voi auttaa verensokerin hillitsemisessä. Vuonna 2012 tehty katsaus osoitti hyödyt verensokerin hallinnassa. Vuonna 2009 suoritetussa tutkimuksessa havaittiin, että 500 mg kanelia kapselimuodossa kahdesti päivässä, 90 päivän ajan, paransi hemoglobiini A1c –tasoja niillä henkilöillä, joilla on tyypin 2 diabetes. Aiempi vuoden 2003 tutkimus osoitti, että 1, 3, ja 6 gramman päiväannoksina nautittu kaneli laski verensokeri-, triglyseridi-, LDL-kolesteroli sekä kokonaiskolesterolitasoja potilailla, joilla oli tyypin 2 diabetes. Lisäksi vuoden 2013 meta-analyysissä havaittiin että kanelin kulutus (arviolta 120 mg päivässä) 4 – 18 viikon ajan laski verensokeria, triglyseridejä ja kolesterolia sekä nosti “hyvän” HDL-kolesterolin pitoisuutta. Huomautus: Asiantuntijat suosittelevat Ceyloninkanelia, joka on tavallista kanelia miedompaa ja sisältää vähemmän kumariinia, ainesosaa, mikä voi suurina annoksina vahingoittaa maksaa.

2. Vihreä tee: On lupaavia merkkejä siitä että vihreä tee auttaa alentamaan verensokeritasoja. Vuoden 2013 meta-analyysissä käsiteltiin 17 satunnaistettua, kliinistä tutkimusta, joiden mukaan vihreän teen kulutuksella oli yhteys huomattavasti matalampaan verensokeritasoon paaston aikana. Myös Hemoglobiini A1c tasot olivat matalammat. Yhteys havaittiin myös paastonaikaisiin insuliinitasoihin. Yhdeksässä tutkimuksessa käytettiin vihreää teetä sisältäviä kapseleita, joissa oli EGCG:tä (Epigallokatekiinigallaatti) vaihtelivat 200 – 800 milligramman väliltä. Lopuissa kahdeksassa tutkimuksessa juomat sisälsivät katekiineja 364 – 582 milligrammaa (vihreän teen sisältämät antioksidatiiviset yhdisteet).

3. Rohtosarviapilan siemenet: Vuoden 2009 kliinisessä tutkimuksessa tyypin 2 diabetespotilaille annettiin 10 grammaa rohtosarviapilajauhetta päivässä, sekoitettuna jugurttiin tai liotettuna kuumassa vedessä. Kahdeksan viikon jakson jälkeen havaittiin verensokerin ja triglyseridien laskeneen huomattavasti niillä, jotka söivät vedessä liotettuja siemeniä. Tasot laskivat 25 ja 30 prosentilla. Lukuisat muut kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet että rohtosarviapilan siemenet voivat laskea veren glukoosiarvoja ja parantaa glukoosin sietokykyä. Annokset voivat vaihdella 2,5 grammasta (kahdesti päivässä) 15 grammaan päivää kohden.

4. Inkivääri: Tutkimusten mukaan myös inkivääri voi laskea verensokeria ja A1c-tasoja. Tuore, vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoitti että tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä potilailla, jotka käyttivät inkiväärijauhetta 2 grammaa päivässä, sekä verensokeri- että hemoglobiini A1c-tasot laskivat huomattavasti. Tutkijoiden mukaan siitä “voisi olla hyötyä kroonisten diabeteskomplikaatioiden riskin lievittämisessä.” Vuoden 2014 tutkimuksen tulokset olivat samansuuntaisia: 1600 mg inkivääriä päivittäin, 12 viikon ajan, paransi verensokeri-, triglyseridi- ja A1c-arvoja. Tutkijat vetivät johtopäätöksen, jonka mukaan inkivääri “ennaltaehkäisee tehokkaasti diabeteksen komplikaatioita.”

5. Kurkuma: Jos sinulle on kehittynyt diabeteksen esiaste, etkä halua tilanteen huononevan, kurkuma voi auttaa. Vuoden 2012 tutkimus Diabetes Care –lehdessä osoitti, että 240 koehenkilöstä 16,4 % sairastui tyypin 2 diabetekseen 9 kuukauden ajanjakson jälkeen. Nämä henkilöt käyttivät lumelääkettä. Päivittäin kurkumiinikapseleita (kurkumiini on kurkuman aktiivinen ainesosa) nauttineista yhdellekään ei kehittynyt tyypin 2 diabetesta ajanjakson päätteeksi. Lisäksi kurkumiinia nauttineiden insuliiniresistanssissa näkyi paranemisen merkkejä. Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan kurkuma voi hillitä rasvan kertymistä valtimoihin, mikä suojaa sydäntä tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä.

6. Ginseng: Tutkimusten mukaan ginseng voi auttaa laskemaan verensokeritasoja sekä diabeetikoilla että ei-diabeetikoilla. Vuonna 2000 julkaistussa tutkimuksessa potilaille annettiin kolme grammaa amerikanginsengiä ennen kuin heille juotettiin lasillinen glukoosiliuosta. Potilaiden verensokeritasot olivat 18 – 22 prosenttia matalammat kuin normaalisti. Toisen samana vuonna julkaistun tutkimuksen tulokset olivat samansuuntaisia, tutkimuksessa potilaille annettiin 3, 6 tai 9 grammaa amerikanginsengiä, mikä laski verensokeriarvoja.

7. Kromipikolinaatti: Kromi on elintärkeä hivenaine. Sen on havaittu auttavan verensokerin hallinnassa henkilöillä, joilla on diabeteksen esiaste ja niillä, joilla on tyypin 1 tai 2 diabetes. Yhdysvaltain terveysviraston mukaan kromilisä voi laskea paastoverensokeri- ja insuliinitasoja sekä auttaa pitämään verensokeri kurissa potilailla, joilla on diabeteksen esiaste. Aikaisemmin, vuonna 2003 American Society for Clinical Nutrition –lehdessä julkaistussa artikkelissa todettiin, että vähintään yhdeksässä kliinisestä tutkimuksesta kertovassa raportissa havaittiin kromipikolinaatin hillitsevän korkeita verensokeriarvoja, A1c-tasoja ja auttavan insuliinin säätelyssä. Annokset vaihtelivat 200 ja 1000 mikrogramman väliltä.

8. Omenaviinietikka: Tutkimusten mukaan pieni määrä aterian yhteydessä tai ennen nukkumaanmenoa laskee verensokeriarvoja. Vuonna 2007 tutkijat havaitsivat, että tyypin 2 diabetespotilailla, jotka nauttivat vähintään kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa unssin juustopalan kanssa ennen nukkumaanmenoa, aamulla mitattu verensokeri oli matalampi kuin aikaisemmin. Tätä ennen julkaistusta tutkimuksesta saatiin samansuuntaisia tuloksia. Koehenkilöiden, jotka kuluttivat 20 grammaa omenaviinietikkaa päivässä, aterian jälkeinen verensokeri oli 34 prosenttia matalampi kuin aikaisemmin.
9. Mantelit: Useat tutkimukset osoittavat, että mantelit voivat hillitä aterian jälkeistä verensokerin nousua sekä parantaa herkkyyttä insuliinille. Esimerkiksi vuoden 2007 tutkimuksessa havaittiin, jos manteleita syödään samanaikaisesti leivän kanssa, hiilihydraattipitoisten ruokien aiheuttama glykeeminen vaste pienenee. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että diabeteksen esiasteesta kärsivien henkilöiden, jotka kuluttivat noin kaksi unssia manteleita päivässä, insuliinitasot laskivat ja insuliiniherkkyys kasvoi. Myös “huonon” LDL-kolesterolin tasot laskivat.

10. Oregano ja rosmariini: Tutkimusten mukaan nämä kaksi maustetta yhdessä auttavat laskemaan verensokeriarvoja. Itse asiassa eräs vuoden 2014 laboratoriotutkimus osoitti, että ne toimivat yhdessä samalla tavoin kuin reseptillä määrättävät diabeteslääkkeet. Tarkemmin ilmaistuna, ne hillitsevät dipeptidyyli-peptidaasi-4-entsyymin toimintaa. Entsyymi lisää insuliinin eritystä. Kaupalliset yrtit, kuten kreikkalainen oregano, meksikolainen oregano ja rosmariini hillitsivät entsyymin toimintaa parhaiten. Kuitenkin kokonaiset, tuoreet yrtit sisältävät enemmän polyfenoleja ja flavonoideja kuin kaupalliset mausteet.

 

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:

7 maailman eniten määrättyä reseptilääkettä ja niiden luonnolliset vastineet

Omenaviinietikka on vahva terveyspommi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat