Viisi väriä vihanneksissa takaa hyvän olon

Toimiva ohjenuora terveyttään vaalivalle on syödä puoli kiloa kasviksia päivässä. Vaihtelua annokseen antavat eriväriset kasvikset, joiden väriaineista elimistö saa puolustuskykyä parantavia suojaravinteita ja ainesosia.

Vihreissä vihanneksissa on kasvuvoimaa ja vitamiineja. Lehtivihannesten, parsakaalin ja eri salaattien sisältämä runsas C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja on hyväksi aineenvaihdunnalle. Erityisen arvokasta on niistä saatava A-vitamiinin esiaste, karoteeni, joka pienentää syövän riskiä. Vihreiden vihannesten kalium tasaa verenpainetta ja niiden kuidut ovat hyväksi ruoansulatukselle.

Purppuran ja sinisen sävyt antavat kasveille parantavaa voimaa. Punajuuren, punasipulin ja punakaalin tummat värit ovat peräisin antosyaaneista. Ne toimivat antioksidantteina, jotka flavonoidien kanssa estävät sydän- ja verisuonisairauksia. Voimakkaissa väreissä esiintyvien flavonoidien uskotaan myös parantavan muistia. Makean makuinen punajuuri sisältää paljon luonnonsokeria ja on lisäksi hyvä kaliumin ja foolihapon lähde.

Punavärisillä kasviksilla, kuten tomaatti, paprika, vesimeloni ja verigreippi, tiedetään olevan merkitystä sydän- ja verisuonisairauksille. Tutut tomaatti ja paprika ovat ravitsemuksellisesti erityisen arvokkaita ja ne säilyttävät kauniin värinsä kypsennettäessäkin. Tomaatin väri on peräisin lykopeenista, joka suojaa ihmisen elimistöä ja hidastaa verisuonten kalkkeutumista. Paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä ja siitä saa myös E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja. Sillä on yksi suurimmista ravinnon ominaistiheyksistä, joka kertoo kuinka paljon tärkeitä ravintoaineita on yhtä energiakaloria kohden.

Keltaiset ja oranssit vihannekset jakavat aurinkoista oloa. Appelsiinin, porkkanan ja aprikoosin beetakaroteeni on merkkinä niiden sisältämistä virkistävistä vitamiineista, joiden tiedetään lisäävän elimistön vastustuskykyä ja suojaavan sairauksilta. Appelsiinin raikkaus ja elinvoimaa antava C-vitamiinipitoisuus on hyvin tiedossa. Miedon makea porkkana on terveellinen ja edullinen juures. Se sisältää runsaasti liukoista kuitua, joka alentaa kolesterolia sitomalla sen elimistöstä poistuvaan muotoon. Aprikoosi on hyvin ravintorikas ja sen kivennäisaineista löytyy runsaasti sydämelle terveellistä kaliumia.

Valkoiset ja ruskeat kasvikset toimivat elimistön suojakilpenä. Sipulin, kukkakaalin ja perunan flavonoidit tarjoavat suojaa viruksia ja bakteereita vastaan. Sipulista löytyvät tehokkaimmat valkoisten kasvien flavonoidit, kvertsetiini ja allisiini, joiden tiedetään vähentävän veritukosten todennäköisyyttä. Valkosipulin terveellisyys on tieteellisesti tunnustettu. Se alentaa veren pahaa LDL-kolesterolia ja kohottaa hyvän HDL-kolesterolin määrää. Lisäksi se on hyvä seleenin lähde.

Kukkakaali on yksi parhaista syöpää estävistä elintarvikkeista. Se on vähäkalorinen ja sisältää niukasti rasvaa sekä natriumia. Kevyt ja monipuolinen peruna on tehokas kuidun lähde. Se on vähäenerginen ruoka-aine, jossa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat