Vilustumisten/flunssien ehkäiseminen ja hoito

D-vitamiinin puutos ja vilustumistaudit

Yksi syy vilustumisten yleisyyteen saattaa olla D-vitamiinin puutos, joka on uskomattoman yleinen, erityisesti talvikuukausina, jolloin vilustumis- (ja flunssa-) virukset ovat huipussaan.

Tutkimus on vahvistanut, että vilustumiset ja flunssa voivat todellisuudessa olla D-vitamiinin puutosoire. Alle optimaalin olevat D-vitamiinitasot heikentävät merkittävästi immuniteettivastetta ja altistavat vilustumisille, influenssalle ja muille hengitysinfektioille.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan alimman D-vitamiinitason omaavilla ihmisillä oli merkittävästi enemmän vilustumisia ja flunssia. Lisäksi riski oli vieläkin suurempi niillä, joilla oli krooninen hengityssairaus kuten astma. Tämä 19 000 amerikkalaista koskeva tutkimus on tähän mennessä lajissaan laajin ja kansallisesti edustavin.

Ainakin viiden lisätutkimuksen mukaan hengitystieinfektioita on vähemmän henkilöillä, joiden D-vitamiinitaso on hyvä.

Ei siis ole yllättävää, että keskivertoamerikkalainen (soveltuu myös suomalaisiin) kärsii niin monista vilustumisista joka vuosi, koska nykyiset annostusohjeet ovat aivan liian alhaiset. Monilla on D-vitamiinin puutos, koska useimmat ihmiset eivät saa riittävästi aurinkoa päivittäin. Uskon vahvasti, että vilustumiset ja influenssat voitaisiin välttää ylläpitämällä D-vitamiinitaso optimaalisena.

Kuinka kauan vilustumiset kestävät ja kuinka pääset vilustumisesta nopeammin?

Useimmat yksinkertaiset vilustumiset kestävät 8-9 päivää, mutta noin 25 % kestää kaksi viikkoa ja 5-10 % kolme viikkoa. Itsepintaisimmatkin vilustumiset menevät yleensä ohi muutamassa viikossa. Tämä on itse asiassa yksi tapa, jolla vilustumisen voi erottaa allergioista.

Vilustuminen kestää enintään muutamia viikkoja, mutta allergiaoireet kestävät koko kauden.

Palautumisesi määrää elämäntapojesi kokonaisuus, mikä ei tarkoita reseptivapaiden vilustumis- ja yskänlääkkeiden sekä kuumelääkkeiden popsimista. Mikäli lämpösi pysyy alle 38,9 asteessa, sen alentaminen ei ole aiheellista.

Vilustumisvirukset eivät lisäänny korkeammissa kehonlämpötiloissa, joten pienen kuumeen pitäisi auttaa pääsemään eroon viruksesta nopeammin ja pauttaa vointisi paremmaksi pikemmin.

Reseptittömiä kipulääkkeitä tulisi myös välttää. Eräs tutkimus osoitti, että aspiriinia ja Tylenolia (ecetaminofen) ottavat ihmiset tukahduttavat kehonsa kyvyn tuottaa vasta-aineita vilustumisviruksia vastaan. Aspiriini yhdistetään myös keuhkokomplikaatioihin kuten keuhkopöhöön, epänormaaliin nesteen keräytymiseen keuhkoihin.

Näitä lääkkeitä saa käyttää vain kun ne ovat ehdottoman välttämättömiä esimerkiksi yli 40,5 asteen kuumeessa, ankarissa lihaskivuissa ja -heikkoudessa.

Vetyperoksidi: yksinkertainen temppu voittaa vilustuminen

En neuvo reseptivapaita lääkkeitä, mutta yksi yksinkertainen hoito, jota voitte kokeilla ja joka on hämmästyttävän yksinkertainen ylempään hengitystieinfektioon, on vetyperoksidi.

Monet potilaani ovat saaneet merkittäviä tuloksia vilustumisten ja flunssan parantamisessa 12-14 tunnissa laittamalla muutamia tippoja 3-prosenttista vetyperoksidia (H2O2) kumpaankin korvaan. Kuulette kuplintaa, mikä on aivan normaalia ja mahdollisesti hienoista pistelyä.

Odottakaa, kunnes kupliminen ja pistely lakkaavat (tavallisesti 5-10 minuuttia). Kuivatkaa sitten talouspaperilla ja tehkää samoin toiselle korvalle. On todella hämmästyttävää, kuinka monet ihmiset vastaavat tähän yksinkertaiseen, huokeaan hoitoon.

Mitä muuta voitte tehdä toipuaksenne vilustumisesta nopeammin ja nimenomaan ehkäistä se?

Kuten edellä sanoin, ensimmäinen keino voittaa vilustuminen (tai flunssa) on D-vitamiini. D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas mikrobeja tuhoava aine. Se tuottaa kehossa 200-300 peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. Joten niiden riittävä taso ei ainoastaan auta passittamaan nuhavirukset matkoihinsa vaan auttaa torjumaan ne alun pitäen.

Aurinko on paras D-vitamiinin lähde. Monille se ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollista talvella. Jos luonnollista auringonvaloa ei ole tarjolla, D3-vitamiini ravintolisänä on paras ratkaisu.

Viimeisimpien tutkimusten perusteella monien asiantuntijoiden yhteinen mielipide on, että D-vitamiinia tarvitaan noin 75 ky (1,87 mikrogrammaa) painokiloa kohti. Ky, kansainvälinen yksikkö muunnetaan mikrogrammoiksi jakamalla se 40:llä, Esim. 70 kiloa painavan henkilön D3-vitamiinitarve on (70 x 1,87) noin 130 mikrogrammaa.

Muistakaa kuitenkin, että D-vitamiinin tarve on yksilöllistä, koska D-vitamiinitilasi riippuu useista tekijöistä kuten ihon väristä, asuinpaikastasi ja siitä kuinka paljon saat auringon valoa säännöllisesti. Näin ollen ei ole mahdollista antaa kaiken kattavaa suositusta, sopisi kaikille

Ainut keino määrittää optimaali annostus on tutkituttaa veri. D-vitamiinin ideaalitaso on 50-60 ng/ml ympäri vuoden.

Jos tuntuu, että yskä tai flunssa on tulossa, ei saa syödä sokeria, keinotekoisia makeuttajia tai teollisia ruokia. Sokeri on erityisen tuhoisa immuniteettijärjestelmälle, jota ei pidä tukahduttaa vaan vahvistaa lähestyvän infektion estämiseksi.

Jos siis ehkäiset yskää/vilustumista/flunssaa, sinun on vältettävä kaikkea sokeria kuin ruttoa, ja tämä sisältää hedelmämehun ja jopa viljan muodossa olevan sokerin. Vilja hajoaa sokeriksi kehossa.

Erityisesti pitää kiinnittää huomiota ravitsemukseen, uneen, liikuntaan ja stressiin heti, kun ensimmäiset oireet tartunnasta ilmestyvät. Tällöin immuniteettia parantavat toimenpiteet tehoavat parhaiten.

Hyviä valintoja ovat:

 • ruoholla ruokitun lehmän luomumaito ja korkea luokkainen heraproteiini
 • käyttämällä/hapattamalla valmistetut ruoat kuten kefiiri, miso, pikkelsit, hapankaali jne. joissa on runsaasti probiootteja eli hyviä bakteereja.

Tieteellisten tutkimusten mukaan 80 % immuniteetista sijaitsee ruoansulatuskanavassa, joten probioottipitoisten ruokien syöminen tai korkealuokkaisen probiootin ottaminen auttaa tukemaan immuniteettijärjestelmän terveyttä.

 • vapaan kanan luomumunat, mieluummin paikallisesti tuotetut
 • ruoholla ruokitun naudan liha
 • kookospähkinät ja kookosöljy
 • eläinperäiset omega-3 rasvat kuten krilliöljy
 • paikallisesti kasvatetut ravintotyypillenne sopivat hedelmät ja vihannekset
 • sienet, erityisesti Reishi, Shiitake ja Maitake, jotka sisältävä betaglukaaneja (immuniteettia vahvistavia ominaisuuksia)
 • voimakkaasti bakteereja, viruksia ja sieniä tuhoava valkosipuli, mieluiten tuoreena, syötynä raakana ja lusikalla murskattuna ennen syömistä
 • runsaasti antioksidantteja sisältävät yrtit ja mausteet: kurkuma, oregano, kaneli, neilikka.

Varmistakaa, että juotte runsaasti raikasta, puhdasta vettä. Vesi on olennaista kaikkien elinten optimialalle toiminnalle ja helpottaa nenän tukkoisuutta ja eritteiden irtoamista. Vettä tulisi juoda riittävästi, jotta virtsa on vaaleata, vaalean keltaista.

Ja entä vanhan naisen tarina kanakeitosta vilustumiseen? Kanakeitto voi helpottaa oireita. Kana sisältää luonnollista aminohappoa nimeltä kysteiini, joka voi ohentaa limaa keuhkoissa ja tekee sen vähemmän sitkeäksi, jotta se irtoaa helpommin. Valmiit säilykekeitot eivät kuitenkaan tehoa niin hyvin kuin kotitekoinen. Parhaiden tulosten saamiseksi valmista keitto itse (tai pyydä ystävää tai perheenjäsentä valmistamaan se). Laita siihen runsaasti pippuria. Mausteet laukaisevat suussa, kurkussa ja keuhkoissa nesteitä, jotka ohentavat limaa niin, että on helpompi yskiä se ulos.

Olemme käsitelleet useita tärkeitä ”aseita”, jotka teillä tulisi olla varastossa vilustumisia vastaan, mutta niitä on muitakin.

 • riittävä hyvä uni
 • säännöllinen liikunta

On todisteita siitä, että säännöllinen, kohtuullinen liikunta voi vähentää hengitystiesairauden riskiä vahvistamalla immuniteettijärjestelmäänne. Erässä tutkimuksessa todettiin, että ihmiset, jotka liikkuivat säännöllisesti, vähensivät vilustumisriskiään lähes 50 %:lla. Ja vilustuttuaan heidän oireensa olivat paljon lievempiä kuin niiden, jotka eivät liikkuneet. Liikunnan vilustumisalttiutta vähentävä vaikutus johtuu ilmeisesti siitä, että se lisää immuniteettijärjestelmän soluja tukeutujia vastaan. Joka kerta, kun harrastat liikuntaa, hyödyt tästä immuniteetin vahvistuksesta.

Jos olet kuitenkin jo sairas, älä ota liian rankasti. Liian kova liikunta voi itse asiassa aiheuttaa keholle stressiä, joka heikentää immuniteettia. Ehkä menet vain kävelylle, jos nuha on tulossa. Virustunkeutuja ei kuitenkaan pidä kohonneesta kehon lämmöstä, joten liikunta on todennäköisesti hyväksi.

Tunnestressi voivat myös altistaa infektiolle ja pahentaa vilustumisoireita. Päivittäisen stressin hallintakeinojen löytäminen on vahvan ja sitkeän immuniteetin osatekijä. Suosikkivälineeni tässä on EFT – tunteitten vapautustekniikat, jolla voidaan tasapainottaa kehon hienot energiat ja korjata emotionaaliset lyhytsulut. EFT voi auttaa voittamaan vilustumisoireet (kts. www.eft.fi ja www.lootuskirja.fi)

Ravintolisät jotka lähettävät taudinaiheuttajat matkoihinsa

C-vitamiini: D-vitamiinin lisäksi C-vitamiini on hyvin vahva antioksidantti. Käyttäkää luonnollista muotoa kuten acerola, joka sisältää mikroravinteita. Voitte ottaa useita grammoja (ellei uloste tule liian löysäksi) joka tunti, kunnes voitte paremmin.

Oreganoöljy: Mitä suurempi oreganoöljyn carvacrolpitoisuus on, sitä tehokkaampi se on. Carvacrol on aktiivisin mikrobien vastainen aina oreganoöljyssä.

Propolis: Propolis on mehiläisvahaa ja se kuuluu laajaspektrisimpiin mikrobeja tuhoaviin yhdisteisiin maailmassa. Propolis on myös suurin kofeiinihapon ja apigeniinin lähde. Ne ovat hyvin tärkeitä yhdisteitä, jotka auttavat immuniteettivastetta ja ehkäisevät myös syöpää.

Oliivinlehden uute: Muinaiset egyptiläiset ja Välimeren kulttuurit käyttivät oliivinlehteä useisiin tarkoituksiin ja se tunnetaan laajasti luonnollisena, myrkyttömänä immuniteettijärjestelmän vahvistajana.

Muistakaa pestä kätenne: Käsien pesu usein on helpoimpia tapoja huuhdella pois bakteereja ja viruksia ja vähentää mahdollisuutta sairastua niistä.

Erään raportin mukaan säännöllinen käsien pesu saattaa ehkäistä hengitystieviruksia kuten influenssaa tehokkaammin kuin lääkkeet. Käyttäkää tavallista saippua ja vettä. Älkää erehtykö käyttämään antibakteerisia puhdistusaineita, koska niiden laaja käyttö aiheuttaa vastustuskykyisiä bakteerikantoja eli superbakteereja, joiden vaikutuksesta ainesosat menettävät tehonsa tositilanteissa kuten kirurgisissa toimenpiteissä.

Useimpien antibakteeristen tuotteiden vaikuttava ainesosa on triclosan, joka on bakteereita ja bakteerikasvua ehkäisevä aine. Mutta triclosan ei ainoastaan tapa bakteereja, sen on osoitettu tappavan ihmisen soluja.

Antibakteeriset saippuat eivät ole myöskään tehokkaampia kuin tavallinen saippua. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että antibakteerisia saippuoita käyttävät ihmiset saivat yskää, vuotavan nenän, kurkkukipua, kuumetta, ripulia ja muita oireita aivan yhtä usein kuin ne, jotka käyttivät ei antibakteerisia ainesosia sisältäviä tuotteita. Välttäkää siis antibakteeristen nesteiden ja saippuoiden käyttöä.

Liiallinen käsienpesu voi olla haitallista

On vielä eräs tärkeä seikka muistettavana. Iho – ei saippua – on todellisuudessa ensisijainen suoja bakteereja vastaan. Joten pidättäytykää pakonomaisesta käsien pesusta. Jos pesette niitä liian usein, voitte itse asiassa irrottaa monia suojaavia öljyjä ihostanne, mikä saa sen halkeilemaan ja vuotamaan verta.

On harvinaista, että iholla oleva bakteeri aiheuttaa ongelman. Tavallisesti se on ongelma vain silloin, kun siirrätte sen nenäänne, suuhunne tai avoimeen haavaan kuten iholle, jossa on halkeamia.

Välttäkää antibiootteja!

Yli 300 eri virusta voi aiheuttaa vilustumisen, joten joka kerta, kun vilustutte, sen aiheuttajana on eri virus (adenovirus, rhinovirus, parainfluenssavirus, coronavirus). Virus on paljon pienempi kuin bakteeri, jonka ympärillä on proteiinikalvo.

Tällä hetkellä ei ole tarjolla yhtään lääkettä, joka pystyy tappamaan näitä viruksia. Antibiootit, mm. penisilliini, eivät tehoa viruksiin, mutta valitettavasti antibiootteja määrätään aivan liikaa juuri tähän (hyödyttömään) tarkoitukseen. Tämä ja antibioottien liikakäyttö maanviljelyksessä on aiheuttanut antibiooteille resistenttien sairauksien jyrkän lisääntymisen.

Antibiooteille resistentit infektiot vaativat nykyään enemmän ihmishenkiä vuodessa kuin ”nykyinen rutto” AIDS.

Ja vielä, erään meta-analyysin mukaan antibioottien liikakäytön tuoma terveysriski on myös hyvin yksilöllinen. Aina kun käytätte antibioottia, lisäätte alttiuttanne saada tartuntasairauksia, jotka ovat resistenttejä antibiooteille. Teistä voi tulla tämän resistentin bakteerin kantaja ja saatatte levittää sitä muihin.

On siis muistettava, että jos teillä on yksinkertainen vilustuminen/yskä/flunssa, antibiootti aiheuttaa paljon enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Milloin pitäisi soittaa lääkärille?

Poskiontelo- keuhko- ja korvatulehdukset (keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume) ovat esimerkkejä bakteeritulehduksista, joihin antibiootit tehoavat. Jos saat jonkin seuraavista oireista, ne ovat merkkejä siitä, että sinulla on pikemminkin bakteeri-infektio kuin vilustumisinfektio. Sinun on syytä soittaa lääkärin vastaanotolle, kun sinulla on

 • kuumetta yli 39,9
 • korvakipu
 • kipua silmien ympärillä, erityisesti jos nenä vuotaa vihreää limaa- hengenahdistus tai itsepintainen hallitsematon yskä- yskiessä tulee jatkuvasti vihreätä ja keltaista räkää

Jos olet vilustunut, lääkärin hoito ei yleensä ole tarpeen. Lepo ja edellä esitettyjen elämäntapojen noudattaminen auttaa toipumaan nopeasti ja jos noudatat niitä, vähennät merkittävästi flunssan uusiutumisriskiä.

 

Lähde: www.mercola.com

Alkuperäinen juttu: http://www.lootuskirja.fi/fi/ws/56/vilustumistenflunssien+ehk%C3%A4iseminen+ja+hoito.html

 

2 kommenttia

 1. Moi
  Tuota vetyperoksidia en ole vielä kokeillut,kun hopeavesi on ollut meillä tehokkain flunssankin hoidossa.
  Olen tehnyt itse kolloidista hopeaionivettä elektrolyysillä 2011 syksystä. Hopeaionipitoisuus on nykyään valmiissa hopeavedessäni n.25 PPM,
  TDS mittarillani mitattuna.Tätä kun sumuttaa steraimiin useasti flunssaoireiden ilmaannuttua,niin helpotus alkaa muutamassa tunnissa.Jos Flunssa on ärhäkkä ja hengitys hankalaa ja kuumetta,niin laitan lisäksi litran hopeavettä ionisoivaan ilmankostuttimeen yöpöydälle yöksi. Tämä vaan toimii AINA,siksi meillä ei olla enään turhaan stressattu flunssista ym,bakteeri ja virusperäisistä sairauksista. Hopeaveden valmistuksen kerran opettelemalla kunnolla,se onnistuu muiden kotiaskareiden lomassa ja on ehdottomasti vaivan arvoista 🙂

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Ostin artikkelin kirjoittajan tri Mercolan firmalta aurinkolampun muutama vuosi sitten. Lamppu tuottaa aika runsaasti UVB-säteitä, jotka muodostavat D-vitamiinia iholla. Tavalliset solarium-lamput ovat vaarallisia, koska niissä terveelliset UVB-säteet on rajoitettu minimiin. Siksi ne myös voivat aiheuttaa ihosyöpää. Otan Mercolan lamppusysteemillä aurinkoa 10 min kerrallaan noin 3 kertaa viikossa enkä tarvitse ylimääräisiä D-vitamiinivalmisteita.
  Mercolan firma ei lähetä lamppusysteemejä ulkomaille, joten jouduin tilaaman laitteen toisen amerikkalaisen firman kautta. Täällä piti vielä hankkia muuntaja, joka vaihtaa virran täkäläiseksi. Ns. alppiaurinkolamppuja myytiin Suomessa yleisesti vielä 60- ja 70-luvuilla, mutta nykyisin niitä ei ainakaan toistaiseksi ole ollut myynnissä. Virallinen lääketiede taitaa suhtautua tuollaisiin ihmiselle terveyttä aikaan saaviin laitteisiin kielteisesti.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat