WHO: lääketeollisuuden toiminnasta läpinäkyvämpää
Riippumattomien journalistien, tutkijoiden, tilastotieteilijöiden ja joidenkin lääkäreiden merkittävän painostuksen vuoksi Maailman terveysjärjestö (WHO) vastasi lopultakin myönteisesti. Nyt WHO vaatii kaikkien kliinisten kokeiden tulosten yleistä julkistamista.
Maailman terveysjärjestön kannanotto kliinisten tutkimusten julkaisemisen puolesta.
Vääristettyjä tutkimustuloksia
Miksi tällä olisi merkitystä? Koska tutkimuksen tultua valmiiksi, usein raportit kootaan yhteen ja editoidaan. Lopullisessa versiossa julkaistaan vain tutkimustulosten parhaimmat kohokohdat, kun taas kielteiset tapausselostukset salataan. Joskus lääketehtaat palkkaavat haamukirjoittajia kokoamaan loppuraportin kasaan, ja maksavat lääkärille raportin allekirjoittamisesta ja hyväksymisestä, aivan kuin tämä itse olisi kirjoittanut sen. Tämä lopullinen raportti on se, mikä hyväksytään lääketieteelliseen julkaisuun, vertaisarvioidaan ja lähetetään jokaiselle lääketieteen piirissä työskentelevälle osoittamaan hienoja tuloksia, vain vähäisin tai vailla mitään haittavaikutuksia.
Tämän jälkeen FDA antaa hyväksyntänsä, lääketehtaan korvausta vastaan, ja tuote pääsee markkinoille. Salattujen tai maton alle lakaistujen raporttien vuoksi vakavat haittavaikutukset pysyvät salassa, mikä johtaa monien kuluttajien kuolemiin useiden vuosien aikana. Samalla patentin omistava lääkeyhtiö tienaa dollareita, kun tosielämässä uhrien määrä kasvaa, ryhmäkanteita tehdään, ja mitkä tahansa näistä aiheutuneet rahalliset menetykset kustannetaan vaivatta lääketeollisuuden liiketoiminnan sivukuluina.
Muistatteko suositun Vioxx-kipulääkkeen, minkä käyttö aiheutti sydänkohtauksia?
Merckin Vioxx-kipulääke oli erinomainen esimerkki. Useita vuosia kestäneen tuottoisan liiketoiminnan jälkeen, kun monet Vioxx-lääkettä käyttäneet olivat saaneet sydänkohtauksia, joista osa koitui kuolemaksi, Merck veti lääkkeen markkinoilta ja maksoi kaikki oikeusjuttunsa 4,9 miljardilla dollarilla. Kaikesta huolimatta, Merck jäi voitolle tämän tappavan lääkkeen, jota mainostettiin ja tuettiin voimakkaasti televisiossa, myynnistä.
Kun kuluttajat alkoivat vaatia lääkäreitään kirjoittamaan Vioxx-reseptejä, lääkevalmistajien edustajat vierailivat vastaanotoilla näytepakkauksin ja lounassetelein. Edustajat voitelivat lääkäreitä kirjoittamaan suopeita lehtiartikkeleita, joissa vähäteltiin tai jopa jätettiin mainitsematta niistä tapauksista, joissa esiintyi haittavaikutuksia, kun taas myönteisiä tuloksia liioiteltiin.
Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti ovat ainoita maita, joissa lääkkeitä saa mainostaa televisiossa. Lääkemarkkinoinnissa käytetyt kikat ovat yhtä säädyttömiä kuin Big Pharman [rikollisesti toimivasta lääketeollisuudesta käytetty termi. Suom. huom.] voitot. Raportoituja kuolemantapauksia sattuu noin 100 000 – 300 000 tapausta vuosittain, ”oikein määrättyjen lääkereseptien” seurauksena. Nämä arviot ovat lääkealan omista tutkimuksista.
Kritiikki lääketutkimusraportointia kohtaan on ollut nousussa täällä Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Euroopan unionissa ja muilla alueilla, siitä lähtien, kun lääketieteen tohtori Marcia Angell totesi seuraavalla tavalla, erottuaan vuonna 2000 arvossapidetyn New England Journal of Medicine -lehden toimituksesta:
Tri. Angell jatkoi kirjoittamalla käänteentekevän kirjan lääketeollisuudesta: The Truth About the Drug Companies: How They Deceive Us and What to Do About It (Totuus lääkeyhtiöistä: kuinka ne pettävät meitä ja mitä asialle tulisi tehdä). Hän kirjoitti myös artikkelin New York Review of Books -julkaisuun, nimeltä Drug Companies & Doctors: A Story of Corruption (Lääkeyhtiöt & lääkärit: kertomus korruptiosta). Tässä katkelma artikkelista:
”Kukaan ei tiedä sitä todellista rahamäärää, jota lääkeyhtiöt tarjosivat lääkäreille, mutta arvioni mukaan, yhdeksän suurimman Yhdysvalloissa toimivan lääkeyhtiön vuosittaisten raporttien perusteella, puhutaan kymmenistä miljardeista dollareista vuosittain (… ) Tämä luo laaja-alaisen sidoksen lääkäreihin, erityisesti arvostettujen lääketieteellisten oppilaitosten vanhempaan opetushenkilökuntaan, mikä vaikuttaa tutkimustuloksiin ja siihen, miten lääketieteellistä toimintaa harjoitetaan, ja jopa sen siihen, mikä määritellään sairaudeksi.”
Muut tekijät, jotka ovat johtaneet WHO:n esitykseen
Julkisen radiopalvelun (National Public Radio, NPR) lähettämän, laajan Vioxx-käsittelyn aikana, tri. Catherine DeAngelis, Journal of the American Medical Association (JAMA) -julkaisun toimittaja, vakuutti: “Mitä ihmisten tulisi oppia tästä, eli olla uskomatta mihinkään, ei niin mihinkään, mitä mikään lääkeyhtiö julkaisee. Älkää uskoko mitään. Aloittakaa tästä.”
Tri. DeAngelis selitti edelleen, että Merckin muistiinpanot markkinointikampanjasta paljastavat, että 90 % Vioxxia ottaneista ei tarvinnut sitä, tai se ei ollut toiminut heillä. Hyödyt, verrattuna haittoihin, olivat nurinkuriset, kuten Vioxxista aiheutuneet onnettomuudet osoittavat: noin 60 000 sydänkohtauksista ja -infarkteista johtunutta kuolemaa, vain alle 5 vuoden aikana.
Merck väitti, että haittavaikutukset alkoivat vasta 18 kuukauden kuluttua lääkkeen käyttöönoton jälkeen. New England Journal of Medicine tutki asiaa tarkemmin, ja tuli johtopäätökseen, että haittavaikutukset olivat alkaneet välittömästi Vioxxin käyttöönoton jälkeen.
Viimeinen niitti
ClinicalTrials.gov on U.S. National Institutes of Medicine (NIH) terveysviraston tarjoama palvelu. Se on paikka, jonne on talletettu kaikki raportit kliinisistä- ja lääkeainekokeista. Sitä ei pidetä avoimena julkaisuna samalla tavalla, kuin lääketieteellisiä julkaisuja pidetään.
Mutta se on paikka, minne lähetetään raportit käynnissä olevista lääkekokeista, ennen kuin lääketehtaat muokkaavat, järjestävät ja hierovat lopullisen julkaisuraportin suotuisammaksi kuin ClinicalTrials.org -sivustolla olevat raportit. FDA vaatii nykyään kaikkien, ihmisillä tehtyjen kokeiden, raporttien lähettämistä rekisteröitäväksi kyseiselle sivustolle.
Tutkimus, joka on julkaistu 2014, Annals of Internal Medicine -lehdessä (AnnInternMed), vertasi näytteeksi ClinicalTrials-raportteja ja lopullisia julkaisuraportteja lehdistä, ja vahvisti tilastojen perusteella kaiken, mitä tässä artikkelissa oli osoitettu.
Tässä tulee tämän tutkimuksen johtopäätös: “Ristiriidat raportoitujen ClinicalTrials.gov -sivuston tietokantoihin merkittyjen tulosten ja lehtijulkaisujen välillä olivat yleisiä. On kuitenkin epäselvää, kumman lähteen tiedot ovat tarkempia, vaikka ClinicalTrials.gov saattaa tarjota monipuolisempaa kuvausta haittavaikutuksista kuin lehtijulkaisu.”
Voit tarkastella tutkimusyhteenvetoa ja tarkempia lukuja täältä. Jos tahdot nähdä oikeat raportit Big Pharman lääkehuuruisen savuverhon läpi, klikkaa ja tutustu tähän sivustoon.
Big Pharma tulee varmasti uhmaamaan WHO:n suositusta, aivan samalla tavoin kuin silloin, kun WHO antoi tiedoksiannon glyfosaatin ”mahdollisesta karsinogeenisyydestä” ja Monsanto uhmasi sitä. Mutta näyttää siltä, että ajan kuluessa Big Pharman ote lääketieteestä on alkanut livetä. Edistäkäämme tätä kehityskulkua pysymällä erossa lääkkeistä ja käyttämällä luonnon omia parannuskeinoja.
Lue myös:
Video: Lääketeollisuus on pahempi kuin mafia!
Lääketeollisuus valvoo itse itseään
Lääketeollisuus selviää murhastakin
Asiaa valaisee myös Peter Götzschen erinomainen kirja ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus”.
Hyvä Pekka! Nyt on tullut markkinoille myös uusi Peter Götzshen kirja Tappava psykiatria ja lääkinnän harha. Todella järisyttävää luettavaa siitä miten vielä armonvuonna 2017 kohdellaan ihmisiä kun on kysymys voitontavoittelusta ja ihmisten alistamisesta härskeimmällä tavalla sekä lääketieteen että psykiatrien toiminnoissa, ei voi puhua INHIMILLISTEN IHMISTEN hoitokäytännöistä näissä merkeissä. Minkälainen IHMINEN pystyy moisen toiminnan ylläpitämiseen. Ei ainakaan sellainen joka omaa edes pienimmänkin järjenvalon sisimmässään tai jolla onedes jonkinlaisia inhimillisiä tunteita toisia veljiään/sisariaan kohtaan. On erittäin iljettävää että rahan voimalla toimitaan näin epäeettisellä tavalla. Mutta on sentään hienoa että meillä on sellaisia rohkeita ihmisiä kuin tämän kirjankin kirjoittaja joka uskaltaa kertoa totuuden asioiden oikeasta laidasta. Sietäisi palkita runsain mitoin julkaisuistaan. Arvostan suuresti hänen kaltaisiaan totuudentorvia.