Yhdysvalloissa suljetaan nettisivuja

Yhdysvaltojen turvallisuudesta vastaava virasto, DHS, on alkanut ottaa hallintaansa sekä sulkea internet-sivustoja ilman oikeuden päätöstä tai muuta lain vaatimaa prosessia.

Suljetuilla sivustoilla näkyy vain oikeusministeriön Department of Justice logo.

Yli 75 sivustoa on suljettu viimeisen viikon aikana. Tällä hetkellä toiminta näyttää keskittyvän sivustoihin, joiden väitetään rikkovan copyright-oikeuksia. Tunnettu Torrent-finder on sekin suljettu, vaikka se ei sisällä yhtään copyright-materiaalia. Kyseinen sivusto on lähinnä googlen tapainen hakupalvelu, joka välitti muiden sivustojen osoitteita.

Sivustoja on suljettu myös kielenkäytön perusteella vedoten DMCA-lakiin, jolla oli tarkoitus rajoittaa sopimatonta kielenkäyttöä mm. musiikkikappaleissa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain senaatti harkitsee verkon käyttöön liittyvää lakiesitystä (COICA; the Combating Online Infringement and Counterfeits Act). Arvostelijoiden mukaan lakiesitys tarjoaa suuret mahdollisuudet käyttää sitä väärin ja mielivaltaisesti. Lakiesityksen avulla voitaisiin muodostaa hallituksen musta lista sivustoista, jotka esittävät virallisen tiedon rinnalle toisenlaisia näkökulmia.

Lakiesityksen pelätään johtavan siihen, että hallitus puuttuu tulevaisuudessa myös nettisivujen sisältöön, kuten vaihtoehto- ja luontaistuotesivustoihin. Ajatus ei ole kaukaa haettu, sillä lainsäätäjät ovat jo useiden vuosien ajan pyrkineet rajoittamaan eri tavoin luontaistuotteiden jälleenmyyntiä sekä luomuruoan viljelyä ja myyntiä.

Myös kaikki web-sivustot, jotka käyttävät sanaa Face (kasvot) voitaisiin sulkea sillä perusteella, että Yhdysvaltain Patentti- ja rekisteritoimisto USPTO on myöntänyt Facebook-sivustolle monopolin Face-sanan käyttöön.

Arvostelijoiden mukaan RICO-lakia, joka oli alunperin tarkoitettu mafian toiminnan hillitsemiseen, väärinkäytetään jo nyt pienyrittäjien toiminnan häiritsemiseen.
Operaattorit voitaisiin laittaa seuraamaan tunnistetietoja, jos palvelun käyttäjää epäillään esim. laittoman materiaalin levittämisestä.

Suomeenkin on tulossa lakimuutoksia

Hallitus on esittänyt eduskunnalle muutosta muun muassa viestintämarkkinalakiin. Esityksen mukaan tele- ja nettipalvelun tarjoaja saa mm. tallentaa käyttäjän liikkumista internetissä ja puhelinlinjoilla, jos palvelun tarjoaja kertoo siitä palvelun käyttäjälle.

Hallitus on uudistamassa myös pakkokeinolainsäädäntöä. Uusi pakkokeinolaki sallisi laite-etsinnän tietokoneessa, telepäätelaitteessa tai muussa vastaavassa teknisessä laitteessa kuten puhelimessa. Laki sallisi myös tietosisällön kaivelun.

Uuden pakkokeinolain mukaisia salaisia pakkokeinoja olisivat muun muassa telekuuntelu, tukiasematietojen hankkiminen, suunnitelmallinen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta ja tekninen tarkkailu.

Suomen tietosuojavaltuutetun kotisivuilla kerrotaan, että Euroopan komission julkistaman tietosuojastrategian mukaan yksilön oikeuksia on voitava suojata kaikilla unionin toiminnan aloilla, myös lainvalvonnan alalla.

Tietosuojastrategiassa esitetään ehdotuksia EU:n tietosuojasääntöjen uudistamiseksi seuraavien keskeisten tavoitteiden pohjalta kuten, yksilön oikeuksien lujittaminen niin, että henkilötietojen kerääminen ja käyttö rajoitetaan välttämättömään vähimmäismäärään.

Suomen tietosuojavaltuutetun toimiston edustajat ovat Europolin yhteisen valvontaviranomaisen jäseniä. Europol on Euroopan Unioni poliisi.

Lähteet: COICA Fact Sheet, BoingBoing, Daring Fireball, Reddit, Salon.com, Huffington Post, Washington Post, PC World, PC Magazine, FireDogLake, Computerworld, Fox News, Nerdvana [MP3], Judiciary Committee schedule

Hallituksen esitys mm. viestintämarkkinalaiksi

Hallituksen esitys pakkokeinolaiksi

www.tietosuoja.fi

2 kommenttia

  1. Niin, missäs osavaltiossa ei saanut mennä vaimon viereen kun oli juonut oluen tai pari? Kyllä ne jenkit keksii.. 😉

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat