Yhdysvaltain lääkevirasto myöntää statiinien aiheuttavan diabetesta ja muistihäiriöitä

Useat lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat esittäneet näkemyksensä, että statiinilääkkeitä pitäisi jaella ihmisille ilmaiseksi ja jopa lisätä juomaveteen tai tarjoilla ruoan päätteeksi ravintolassa. Nyt kannattaisi pistää suu soukemmalle ja tutustua Yhdysvaltain lääkeviraston uusiin suosituksiin ja varoituksiin koskien statiinien mahdollisia haitta- ja sivuvaikutuksia, joita voivat olla muistihäiriöt, lihasvauriot, maksasairaudet, kohonnut verensokeri ja 2-tyypin diabetes.

Statiineja löytyy kymmenkunta, joista lähes kaikki löytyvät varoitettavien lääkkeiden listalta, jossa on tuotemerkkejä, kuten Altoprev, Crestor, Lescol, Lipitor, Livalo, Mevacor, Pravachol, Zocor, Advicor, Simcor ja Vytorin. Lääkeviraston sivuilla varoitetaan, että ” raportit muistin häiriöistä, unohtelusta ja sekavuudesta koskevat kaikkia statiineja ja kaikkia ikäryhmiä. Myös 2-tyypin diabetes ja kohonneet sokeriarvot on liitetty statiineihin.”

Vaikka virasto toisaalta myöntää statiinilääkkeiden vaarantavan terveyden, varovat he silti astumasta liikaa lääketeollisuuden varpaille vakuuttaen ihmisille, etteivät uudet ohjeet ole kovin vakavia ja statiineja tulisi kuitenkin syödä lääkäreiden määräysten mukaisesti.

Vuonna 2010 Lontoon Imperial Collegesta julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ihmisille pitäisi antaa ilmaiseksi pikaruokaravintoloissa ruokailun päätteeksi statiineja korvaamaan roskaruoan aiheuttamat vahingot keholle. Heidän mielestään statiinit palauttaisivat sydänkohtauksen riskin tasolle ilman roskaruokaa, vaikka statiinit tutkitusti vahingoittavat enemmän ihmisiä kuin auttavat. Vakavien ongelmien joukkoon kuuluvat mm. maksan ja munuaisten vauriot.

Kenneth Thomasin sanoin ”yhden ihmisen kuoleman välttämiseksi kolmen vuoden aikana sata muuta syö statiinilääkkeitä, joista ei ole heille mitään apua, vaan pelkkää haittaa.”

 

Jonathan Benson 01.03.2012

Alkuperäinen artikkeli: http://www.naturalnews.com/035112_statin_drugs_diabetes_memory_loss.html

6 kommenttia

 1. ”Vaikka virasto toisaalta myöntää statiinilääkkeiden vaarantavan terveyden, varovat he silti astumasta liikaa lääketeollisuuden varpaille vakuuttaen ihmisille, etteivät uudet ohjeet ole kovin vakavia ja statiineja tulisi kuitenkin syödä lääkäreiden määräysten mukaisesti.”

  Ehkäpä syy on kuitenkin se, että mainitut haitat ovat niin harvinaisia, että kokonaisuudessaan statiinien käytön odotusarvo jää lukuisten etujen vuoksi plussan puolelle 🙂

  ”vaikka statiinit tutkitusti vahingoittavat enemmän ihmisiä kuin auttavat”

  Sen verran paksu väite, etten kyllä pysty nielemään. Mitkäs tutkimukset osoittavat, että statiineista on enemmän haittaa kuin hyötyä? Mitkä ovat niin suuria haittoja, että ne ohittavat laskeneen kokonaiskuolleisuuden tai hyödyt esimerkiksi seuraavissa taudeissa (taudit valittu arvalla ja artikkelit poimittu ei-systemaattisesti klikkailemalla pubmedin ensimmäiseltä hakutulossivulta):

  Sydämen vajaatoiminta (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23016898)
  Syöpä (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134381)
  COPD (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23142156)
  Keuhkokuume (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23111390)

  Jos epäilet valintamenettelyäni vääristeleväksi, niin googleta itse lisää. Hakusanani olivat statin ja mortality:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. No, kannattaa ottaa huomioon että lääketutkimuksissa käytetään tätä ”suhteellista prosenttia”. Esim joku klassinen tutkimus statiineista, kummassakin ryhmässä 3000 ihmistä, toinen söi statiineita ja toinen ei. Statiiniryhmässä kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin tutkimuksen kuluessa 14 ihmistä, ja plaseboryhmässä 11 ihmistä. Tästä lääkefirma toteaa että statiinit vähentävät kuolleisuutta huikeat 27 %, koska todellakin 14/11=1.27.
  Jokainen normijärkinen kuitenkin tajuaa että oikea tapa on verrata lukuja 11/3000 ja 14/3000, jolloin ollaankin puhtaasti promilleluokassa, ja tuo ero menee tasan tarkkaan sattuman piikkiin. Toisin sanottuna, jos sama koe suoritettaisiin uudelleen, voisivat numerot olla ihan yhtä hyvin toisinkin päin.

  Ja tällaisella perusteella pitäisi syödä statiineja. Yäk.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Tri. Peter Osborne: Statiinit aiheuttavat Ko-entsyymi Q10:n puutostilan ja sitä kautta sydämen vajaatoiminnan.

  Tri. Peter Osborne: Kolesterolin hyödyt terveydelle

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Uusimmassa JAMA:ssa huomattiin:
  Statiinit, antikoagulantit ja verenpainelääkkeet pidensivät elämää mutta
  betasalpaajat ei.

  Ennen ne auttoi. Tämän yllättävän huomion syyksi arvioidaan että nykyään
  kirurgin kädet ja liuotushoidot on niin tehokkaita että sydän ei ehdi nykyään
  vaurioitua pahasti. Betasalpaaja lienee kuitenkin tehokas vain pahasti
  vaurioituneille sydämille.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/Amerikkalaistutkijat+kyseenalaistavat+beetasalpaajien+tehon+syd%C3%A4nsairauksien+hoidossa/a1305619254975

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat