”Ympäristöystävälliset” länsimaat ryöstävät kehitysmaat puille paljaille

New Forests Companyllä on maata Ugandassa noin 20 000 hehtaaria ja vastaavia ”sijoituksia” yhteensä 27 000 hehtaaria muissakin itäisen Afrikan maissa, esimerkiksi Tansaniassa, Ruandassa ja Mosambikissa.

 

Julki tulemattomia uutisia mailtaan häädetyistä asukkaista ja murhapoltoista saattaa siis olla mediapiilossa vielä vaikka kuinka. Oxfamin mukaan ”sijoitusten” tieltä karkotettuja ihmisiä on pelkästään Ugandassa jo noin 22 500.  Maansa menettäneet ihmiset joutuvat koko lailla oman onnensa nojaan. Heidän ruokaomavaraisuutensa on mennyttä, eikä heillä ole rahaa kaupallisiin asuntoihin tai ruokaan. Kehitysmaiden teolliset työpaikatkin ovat kiven alla, koska ”ympäristöystävälliset” länsimaat tekevät YK:n avustuksella kaikenlaisia ympäristösopimuksia, joista seuraa kehitysmaille enimmäkseen kärsimystä. Ja koska viranomaiset ja NFC ovat luokitelleet alkuperäisväestön ”laittomiksi”, ei heille ole luvassa mitään korvauksiakaan, vaihtomaasta puhumattakaan. Harvan itsekunnioitus myöskään riittää pyytämään työtä yrityksestä, jonka takia joutuu työtä etsimään.

 

Uganda ja New Forests Company eivät ole yksittäistapauksia. Maailmalla on menossa aivan uusi kolonialismin aalto, jota vauhdittavat kaikenlaiset fiktiiviset päästöfutuuribisnekset ja tekaistut hiilidioksidivaarat. Maan ryöstäminen ylikansallisen ruokatuotannon haltuun ja paikallisen väestön jättäminen heitteille eivät myöskään ole kadonneet mihinkään, niistä ei vain puhuta. Päästökauppabisnes tuo kolonialistiseen maankäyttöperinteeseen kuitenkin oman muodikkaanvihreän lisänsä. Brittilehti The Guardian kirjoittaa: ”NFC:n mukaan siis ugandalaisten maanviljelijöiden maat ovat ”huonokuntoisia”. Itse asiassa pienimuotoinen sekaviljely on kestävintä mahdollista maankäyttöä. Tiluksilla valmiina olevat puut luultavasti käyttävät enemmän hiilidioksidia kuin NFC:n uudisistutukset, koska niitä ei kaadeta. Pienviljelijän hiilijalanjälki on, jos sillä nyt on mitään väliä, NFC:n johtajiston, osakkeenomistajiston ja metsänhoitofirman vastaaviin nähden takuulla mitätön.

 

” The New American päättää raporttinsa toteamalla: ”Ironista kyllä, YK ennusti 50 miljoonaa ilmastopakolaista vuoteen 2010 mennessä. Sen sijaan alueilla, jotka mainitaan YK:n UNEP-ympäristöohjelmassa, on tapahtunut valtavan mittakaavan väestönkasvu. Ainoat todelliset ilmastopakolaiset tuntuvat olevan ne köyhät viljelijät, jotka ajetaan mailtaan päästökauppaplantaasien alta”.

 

Artikkeli on julkaistu myös Verkkomediassa, www.verkkomedia.org.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat