Yrteillä vauhtia aineenvaihduntaan

Haima, maksa ja munuaiset ovat aineenvaihdunnan onnistumisessa tärkeimmät sisäelimet.

Terveytemme perustan muodostaa ennen kaikkea hyvä aineenvaihdunta, joten ei ole samantekevää mitä syömme. Useilla kasveilla on ruokahalua ja ruoansulatusta normalisoivaa vaikutusta. Ne myös ohjaavat elimistöä terveellisten ruokatottumusten suuntaan ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Aineenvaihduntaa kiihdyttävät yrtit ja kasvit helpottavat myös painonhallintaa. Muun muassa latva-artisokka edistää rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa, myös maa-artisokka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan. Kultapiisku puolestaan tehostaa nesteenpoistoa.

Kun halutaan tehostaa aineenvaihduntaa, olisi Vogelin proviisorin Kaija Heikkilän mukaan hyvä kiinnittää huomiota erityisesti kolmeen aineenvaihdunnan kannalta tärkeään elimeen: haimaan, maksaan ja munuaisiin.

Heikkilä suosittaa maksan toiminnan tehostamiseksi nauttimaan latva-artisokkaa. Sillä on maksaa puhdistava vaikutus.

Kaija Heikkilän mukaan latva-artisokka parantaa ruoansulatusta, lisää sapentuotantoa ja -eritystä sekä sappikanavan supistuskykyä. Se suojelee maksaa myrkyiltä ja aktivoi maksasolujen uusiutumista.

 Latva-artisokkaa voi käyttää myös sappivaivoihin. Sapen määrää lisäämällä latva-artisokka auttaa usein vatsavaivoihin ja pahoinvointiin.

Sen lisäksi, että latva-artisokka parantaa ruoansulatusta ja ruokahalua, se estää veren rasvojen hapettumista ja sitä pidetään kokonaiskolesterolia alentavana sekä yleensä rasvoja ja verihiutaleiden kokkaroitumista vähentävänä.

Akuutissa sappikivitapauksessa täytyy kuitenkin olla varovainen latva-artisokan kanssa, koska se voi aiheuttaa koliikkia. Sitä ei pidä myöskään käyttää ainakaan suuria määriä silloin, jos sappitiehyet ovat tukossa tai jos veressä on liikaa kaliumia. Kasvien koskettelu voi aiheuttaa oireita mykerökukka-allergikoille. Raskauden ja imetyksen aikana on syytä välttää latva-artisokan runsasta käyttöä.

Hyvin toimivaa maksaa pidetään terveyden ja hyvinvoinnin perustana. Yleensä maksaongelmat liitetään alkoholiin, mutta monet muutkin tekijät stressistä alkaen kuormittavat maksaa.

Maksa on yksi tärkeimmistä elimistä – ilman sitä ihminen ei pysy hengissä. Maksan hyvä toiminta on välttämätön ruoansulatukselle, ja lisäksi se työstää ravinnon käyttökelpoiseen muotoon. Se myös suojaa elimistöä haitallisilta aineilta, esimerkiksi vahingollisilta lisä- ja torjunta-aineilta, alkoholilta sekä lääkkeiltä.

Haitallisten aineiden lisäksi raskas, rasvainen ruoka kuormittaa maksaa. Myös jatkuva stressi ja mielipiha ovat myrkkyä maksalle. Maksan kunnosta riippuu, kuinka suuren osan haitallisista aineista se kykenee tekemään vaarattomaksi. Maksan laiskistuessa elintärkeät entsyymireaktiot häiriintyvät, ja elinten toiminnassa alkaa esiintyä ongelmia. Tämä puolestaan luo edellytykset vakavienkin sairauksien puhkeamiselle.

Hankalinta maksanhoidossa on, ettei maksa pidä ääntä itsestään. Selittämätön väsymys, alakuloisuus, tukala tai jatkuvasti janoinen olo, ihon keltaisuus samoin kuin ihottumat saattavat olla merkkejä siitä, että maksa kaipaa tukea.

Latva-artisokan hoitaessa maksaa, haimalle puolestaan tekee hyvää maa-artisokka, joka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan. Sen käyttö säästää insuliinia eikä rasita insuliinin eritystä.

– Sillä on vaikutusta muun muassa keskivartalolihavuuteen, Kaija Heikkilä sanoo.

Nopeat hiilihydraatit ja huonolaatuiset rasvat saavat aineenvaihduntamme sekaisin ja aiheuttavat omenalihavuutta.

Mukula- eli maa-artisokan mukuloissa on inuliini-hiilihydraattia, liukoista kuitua, joka kulkeutuu sulamattomana paksusuoleen rasittamatta lainkaan insuliiniaineenvaihduntaa. Maa-artisokka on suolta hoitava prebiootti. Se torjuu mädättäjäbakteereita lisäten siten suolen terveyttä ja ihmisen yleistä hyvinvointia. Inuliini suosii maitohappobakteerien kasvua, jolloin haitalliset bakteerit vähenevät, suolen toiminta tehostuu ja ravintoaineet imeytyvät kunnolla ruoansulatuskanavasta. Tämä taas on hyvän aineenvaihdunnan ja yleisen hyvinvoinnin perusedellytys.

Maa-artisokan haiman toimintaa tukeva vaikutus perustuu siihen, ettei inuliini hajoa välillä ruoansulatuskanavassa sokereiksi eikä näin ollen tarvitse insuliinia. Koska inuliini antaa energiaa käyttämättä insuliinia, haima saa levätä.

Haiman toimintaa ja insuliinineritystä tasaavan vaikutuksen ansiosta artisokka hillitsee ruokahalua. Se poistaa insuliinitason suurille vaihteluille tunnusomaista makeanhimoa. Sen karvasaineet ja kivennäiset edistävät lisäksi haiman entsyymien eritystä ja helpottavat näin ruoansulatusta. Lisäksi haima-aineenvaihdunnalle on hyväksi papaija. Sen entsyymit hajottavat valkuaisaineita ja aktivoivat ruoansulatusentsyymien toimintaa.

Munuaisen toiminnalle tekevät hyvää muun muassa kultapiisku ja koivunlehti, jotka kiihdyttävät munuaisten toimintaa ja puhdistavat siten niitä.

Kultapiiskussa on saponiineja, haihtuvia öljyjä, katekiiniparkkiaineita, karvasaineita ja värillisiä flavonoideja.

Saponiinit kiihdyttävät munuaisten ja virtsateiden toimintaa, jolloin veren läpivirtaus munuaisissa tehostuu. Näin erittyvien kuona-aineiden virtsan määrä kasvaa.

Kultapiiskun eteeriset öljyt, saponiinit ja flavonoidit ehkäisevät tulehduksia. Karvasaineet kiihdyttävät rauhastoimintaa. Parkkiaineet supistavat ja rauhoittavat limakalvoja, minkä vuoksi kultapiisku sopii virtsaelinvaivojen lisäksi ripulin ja paksusuolentulehdusten hoitoon.

Kun näiden kolmen elimen, maksan, haiman ja munuaisten toimintaa tehostetaan, koko aineenvaihdunta kiihtyy. Kaija Heikkilän mukaan hyvänä lisänä tähän on vielä merilevä, joka yleisesti vaikuttaa aineenvaihduntaan muuan muassa sisältämänsä jodin avulla. Jodi on tehokas aineenvaihdunnan vilkastuttaja.

Myös inuliinia ja karvasaineita sisältävä voikukka on maksan ja munuaisten toimintaa vahvistava yrtti. Aineenvaihdunnasta puhuttaessa ei pidä unohtaa kasvikuituja. Sen lisäksi, että ne pitävät suolen toimivana, ne tasapainottavat myös sokeriaineenvaihduntaa.

– Jos haluaa tehostaa aineenvaihduntaansa kannattaisi ehkä ottaa kuuri, jossa pyrkisi vaikuttamaan yhteen elimeen kerrallaan. Eli ottaisi peräkkäiset kuurit maksalle, haimalle ja munuaisille niille sopivilla kasveilla. Sillä ei ole merkitystä, missä järjestyksessä sen tekee, Kaija Heikkilä opastaa.

Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi

2 kommenttia

  1. Yrteillä vauhtia aineenvaihduntaan. Hyviä ja käytössä henkilökohtaisesti koettuja rohtovaikutuksia esim. Latva-Artisokan käytöstä. Todella hyviä ja päteviä neuvoja kirjoittajalta jne. En voi olla kuitenkaan kertomatta juuri löytämäni sivuston mielenkiintoisista asioista kertovia artikkeleita, joka löytyy seuraavalla otsikolla: PARANNUSKEINOJA – ORGANISAATIO.

    Plusääni(0)Miinusääni(1)
  2. Eipä onnistunut enää löytymään PARANNUSKEINOJA -ORGANISAATIO, jotain on tapahtunut sillä sain tällätavalla esiin hyvät sivut. Ehkä joku pelaa tarkoituksella ettei löydy enää. No tässä toinen osoite: ”Sikainfluenssa -Pelottelukampanja on jälleen käynnissä… Tälle sivulle pääsin monta kertaa siellä on erittäin mielenkiintoinen videoesitys siitä mitä kansalaisten seläntakana oman maan päättäjätkin puuhastelevat, mitäpä muuta noilta nilviäisiltä voi odottaakkaan. Esim.Tiesitkö 194 maata, Suomi muiden mukana on allekirjoittanut IHR- sopimuksen tämän kansainvälisen sopimuksen artiklat 21 ja 22 sallivat pakkorokotukset kansalle eikä siihen tarvita kuin WHO:n kansainvälinen pandemiamääräys”. Videolla kerrotaan sikapiikkurokotteen vaarallisista ainesosista ja siitä että rokote on tarkoitettu väestön vähentämiseen. ym. mielenvikaisista toimista ihmisyyttä vastaan. Toivottavasti tämä toimii. Jos tämän videon sanoma on totta niin sanompa että elämme todellakin mielenvikaisten päättäjien vallan alla, mutta ei noin järjenvastaiselle toiminnalle kannata pokkuroida kyllä oikeus voittaa. Ja kuolee ne päättäjätkin vai luulevatko olevansa ikuisia.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat