Israelilainen Internet-sovellus osoittautui vaaralliseksi huijaukseksi

Suomalaistenkin suosima israelilainen Internetin Hola-niminen VPN-sovellus paljastui vaaralliseksi kyberrikollisuuden välikappaleeksi.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus ilmoitti maanantaina, että kaikkien tulisi välittömästi poistaa Hola-sovellus tietokoneeltaan. Etenkin Netflixin asiakkaat ovat käyttäneet israelilaissovellusta katsoessaan ulkomaalaisia sarjoja.

Holan asiakkaat huijattiin luovuttamaan tietokoneensa kyberrikollisille, jotka liittivät tietokoneen osaksi bottiverkkoa: ”Hola! VPN-ohjelmiston ja selainlaajennuksen haavoittuvuuksien avulla on mahdollista ottaa ohjelmiston käyttäjän kone täydelliseen hallintaan usealla eri tavalla.” IT-Viikko-julkaisun mukaan Hola kokosi yhteen 9,7 miljoonan käyttäjän bottiverkon.

Israelilainen yhtiö ei ole liiemmin bisnesetiikasta perustanut, vaan käyttäjien verkkoresursseja on myyty muun muassa palvelunestohyökkäyksiin. Rikos alkoi selvitä, kun 8chan-verkkosivun ylläpitäjä ryhtyi tutkimaan sivuihinsa kohdistuvia hyökkäyksiä. IT-Viikon mukaan 8chanin ylläpito kutsuu Holaa nyt ”maailman epäeettisimmäksi vpn-palveluksi”, sillä Holan todellinen luonne pyrittiin viimeiseen asti piilottamaan asiakkailta.

Vilenski.
Vilenski.

Holan juutalainen toimitusjohtaja Ofer Vilenski on joutunut tekemään ylitöitä viime päivinä puhdistaakseen ryvettyneen yrityksensä maineen. Vilenskin vastine ei kuitenkaan ole vakuuttanut monia, ja esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskus ei ole perunut kehotustaan poistaa Hola-sovellus tietokoneelta. On ironista, että Jewish Voice –lehdelle 2014 antamassaan haastattelussa Vilenski totesi sovelluksensa ”säilyttävän demokratian Internetissä”. Toisaalta tiedämme, että Israelissa ”demokratialla” on aina ollut hieman erilainen merkitys kuin Euroopassa.

Israel on jo kauan ollut kyberrikollisuuden kansainvälisiä keskuksia. 2010 otsikoihin nousi sionistien kehittämä Stuxnet-tietokonemato, jolla Israel hyökkäsi Iranin ydinohjelmaa vastaan. Mato tuhosi viidenneksen Iranin sentrifugeista laittamalla ne pyörimään ylikierroksilla.

Israel-boikotti kannattaa siis myös palveluiden ja tietokonesovellusten markkinoilla.

PC World

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat