9 ruokaa, joita ei pidä syödä

Useita ruokia mainostetaan terveellisinä, vaikka ne ovat ainoastaan haitallista roskaruokaa. Tässä luetellaan yhdeksän ruokaa, jotka ovat paljon haitallisempia kuin mitä uskotellaan.

1. Säilyketomaatti

Monet merkkisäilykkeet sisältävät BPA:ta (bisfenoli-A), joka on tunnettu toksinen karsinogeeni ja on tutkimuksissa yhdistetty sikiövaurioihin, hermosto-ongelmiin, lisääntyneeseen rinta- ja eturauhassyövän riskiin, diabetekseen, sydänsairauksiin ja muihin vakaviin terveysongelmiin. Consumer Reportsin testien mukaan jo pari tarjoiluannosta säilykeruokaa voi ylittää BPA:n päivittäiset turvarajat lapsille.

Tomaattien hapokkuus edesauttaa BPA:n liukenemista säilykepurkeista itse tomaattisäilykkeeseen. Tämän vaarallisen kemikaalin välttämiseksi kannattaa välttää säilykkeitä kokonaan ja pitäytyä tuoreissa hedelmissä ja kasviksissa tai vaihtaa lasitölkkejä käyttäviin merkkeihin – erityisesti tomaatin kaltaisissa hapokkaissa ruuissa.

2. Lihajalosteet

Teollisesti käsitelty liha, kuten kaikenlaiset makkarat, kinkut ja paahtopaisti tehdään yleensä eläimistä, jotka ovat kasvaneet ahtaissa häkkioloissa teollisuuslaitoksissa. Näille eläimille on annettu kasvuhormoneja, antibiootteja, lääkkeitä ja ne ovat kasvaneet surkeissa oloissa, jotka altistavat sairauksille. Usein lihaan lisätään natriumnitriittiä (säilöntäaine E250) muiden kemikaalien lisäksi parantamaan lihan makua tai väriä.

Nitriitit voivat muuntua elimistössä nitrosoamiineiksi, jotka ovat vahvoja syöpää aiheuttavia typpiyhdisteitä. Tutkimusten mukaan nitriitti liittyy kohonneeseen suolisto-, vatsa- ja haimasyöpään. Tämän lisäksi useissa lihajalosteissa on muita syöpää aiheuttavia yhdisteitä, kuten:

 • Heterosykliset amiinit (HCA), joita syntyy lihoissa ja muissa ruuissa korkeissa lämpötiloissa. Tutkimusten mukaan lihajalosteet lisäävät vatsa-, suolisto- ja rintasyövän riskiä.
 • Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH), joita syntyy usein lihan palvauksessa käytetyn savustamisen myötä. PAH-yhdisteitä voi syntyä myös lihaa grillatessa esimerkiksi lihan rasvan pudotessa kuumille hiilille tai vastuksille, mikä aiheuttaa runsasta savua, josta siirtyy lihaan syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.
 • Glykaation lopputuotteet (AGE): Ruokaa kypsennettäessä korkeassa lämpötilassa – myös pastörointi ja sterilointi – glykaation lopputuotteiden määrä ruuassa lisääntyy. Nämä AGE-yhdisteet kertyvät elimistöön ja ajan mittaan aiheuttavat oksidatiivista stressiä, tulehduksia ja kohonneen sydänsairauksien, diabeteksen ja munuaissairauksien riskin.

Tosiasia on se, että lihajalosteet eivät ole terveellisiä ja niitä pitäisi välttää kokonaan, kuten tutkimus vuodelta 2011 osoittaa. Tässä Maailman Syöpätutkimussäätiön (WCRF) teettämässä tutkimuksessa analysoitiin 7000 kliinisen tutkimuksen tuloksia ruokavalion ja syövän yhteydestä. Säätiö saa rahoituksensa julkisista varoista, joten tuloksia ei ole manipuloitu palvelemaan minkään tahon tarkoituksia.

Tämä on laajin koskaan tehty tulosten arviointi ja se vahvistaa aiemmat löydökset: lihajalosteet lisäävät riskiä sairastua syöpään, erityisesti suolistosyöpään, ja mikään määrä teollisia lihajalosteita ei ole ”turvallista”. On paljon parempi hylätä kokonaan lihajalosteet ja keskittyä tuoreeseen luomulihaan ja villiloheen.

3. Margariini

Vähärasvaisen ruokavalion villitys on valitettavasti johtanut terveellisten rasvojen vieroksumiseen, kuten voi, ja sen johdosta kansanterveys on romahtanut. Margariineissa ja muissa voin korvikkeissa on liuta epäterveellisiä yhdisteitä:

 • Transrasvat: Nämä luonnottomat rasvat syntyvät hydraamalla, jolloin nestemäinen kasviöljy muuttuu kiinteäksi rasvaksi. Transrasvat edistävät sydänsairauksia, syöpää, luuston ongelmia, ihosairauksia ja häiritsevät hormonitasapainoa, ne aiheuttavat hedelmättömyyttä, raskauden ajan ongelmia, maidontuotannon heikentymistä, syntymäpainon madaltumista, lasten kasvuongelmia ja oppimiskyvyn heikentymistä. Amerikkalaisen terveyshallinnon asiantuntijapaneelin mukaan teolliset transrasvat ovat epäterveellisiä aina.
 • Vapaat radikaalit: Kasviöljyjen korkeasta lämpökäsittelystä syntyy vapaita radikaaleja ja muita toksisia sivutuotteita. Ne lisäävät useita terveyshaittoja, kuten syöpä ja sydänsairaudet.
  • Emulgointi- ja säilöntäaineet: Margariineihin ja levitteisiin lisätään useita terveyden kannalta kyseenalaisia lisäaineita. Useimmissa rasvoissa hapettumisenestoaineena on BHT (Butyylihydroksitolueeni E321).
  • Heksaani ja muut liuottimet: Näitä toksisia teollisuuskemikaaleja käytetään usein kuitujen, öljyjen ja proteiinien erottelemiseen.

Vanhassa kunnon voissa, tehtynä aidosta luomulehmän maidosta, on runsaasti konjugoitunutta linolihappoa (CLA), jonka tiedetään auttavan syöpää ja diabetesta vastaan, mutta sen lisäksi se auttaa painon pudotuksessa, mitä taas ei voi sanoa transrasva korvikkeista. Voita on parjattu pitkälti vain sen takia, että se sisältää tyydyttynyttä rasvaa, jonka luultiin pitkään olevan haitallista.

4. Kasviöljyt

Kaikista epäterveellisistä ruoista pahimpia ovat lämpökäsiteltyjä kasviöljyjä sisältävät. Uskokaa pois, kasviöljyt eivät ole niin terveellisiä, kuin on uskoteltu. Ne ovat teollisesti jalostettuja ja niitä tungetaan joka paikkaan, mikä vääristää tärkeän omega-6 : omega-3 rasvahappojen saantisuhteen, jonka pitäisi ihannetapauksessa olla 1 : 1.

Aina ruokaa kypsentäessä on vaara, että ruoka-aineissa tapahtuu muutoksia kuumuuden myötä. Erityisesti rasvojen ja öljyjen pitää olla kuumennusta kestäviä. Kasviöljyt (kuten rypsi, maissi ja soijaöljyt) voivat kuumennettaessa hapettaa hyvää kolesterolia pahaksi kolesteroliksi. Kasviöljyt härskiintyvät (hapettuvat) myös helpommin ja aiheuttavat verisuonisairauksia.

Kuumennukseen ja rasvapaistoon paras öljy on kookosöljy, jolla on tyydyttyneenä rasvana korkea lämmönsieto ja se on elimistölle yksi terveimmistä öljyistä. Oliiviöljy on sekin terveellinen öljy, mutta ei kestä lämpöä yhtä hyvin kuin kookosöljy, joten sen käyttö kannattaa rajata esimerkiksi kylmien salaattien päälle.

5. Mikropopcorn

Perfluorioktaanihappo (PFOA) ja – sulfonaatti (PFOS) ovat kemikaaleja, joita käytetään mm. rasvojen imeytymisen estämiseen käärepapereissa ja tarttumattomina pinnoitteina. Mikropopcorn-pussien sisäpinta on vuorattu PFOA:lla, josta kuumennettaessa liukenee yhdistettä popcorniin ja ihmisen elimistöön.

Nämä kemikaalit kuuluvat ryhmään, jota kutsutaan sukupuolia muokkaaviksi kemikaaleiksi, sillä ne vaikuttavat umpieritysjärjestelmään ja sukupuolihormoneihin. Yhdysvaltain ympäristöministeriö EPA on luokitellut perfluoratut yhdisteet (PFC) ”todennäköisesti syöpää aiheuttaviksi” ja on julistanut PFOA:n ”aiheuttavan kehitys- ja syntymävaurioita ihmisissä”. Tutkimukset ovat yhdistäneet eri PFC-yhdisteitä terveyshaittoihin, kuten:

 • Hedelmättömyys – Human Reproduction –lehdessä julkaistu tutkimus totesi sekä PFOA:n että PFOS:n lisäävän dramaattisesti hedelmättömyyden riskiä. PFOA lisäsi hedelmättömyyden riskiä 60 – 154 %.
 • Kilpirauhasen sairaudet Tutkimuksessa vuodelta 2010 havaittiin PFOA:n vahingoittavan kilpirauhasen toimintaa. Korkeimman PFOA-pitoisuuden omaavilla ihmisillä oli kaksi kertaa todennäköisemmin kilpirauhasen sairauksia verrattuna alhaisimpiin PFOA-pitoisuuksiin. Kilpirauhanen sisältää tyreoglobuliiniproteiinia, joka sitoo jodia muodostaakseen hormoneja, joita taas tarvitaan käytännössä kaikissa kehon elimissä, kudoksissa ja soluissa. Kilpirauhasen hormoneja tarvitaan myös lasten kasvuun ja kehitykseen. Hoitamattomana kilpirauhasen sairaudet voivat johtaa sydänsairauksiin, hedelmättömyyteen, lihasrappeumaan ja luukatoon.
 • Syöpä – Eläinkokeissa PFOA on liitetty ainakin neljän elimen syöpään (maksa, haima, kives ja maitorauhanen rotilla) ja PFOA-tehtaan työntekijöillä on havaittu korkeampi eturauhassyövän todennäköisyys.
 • Immuunijärjestelmän ongelmat – Useat ruotsalaistutkimukset osoittavat PFC:llä olevan haittavaikutuksia elimistössä. Ympäristötyöryhmän (EWG) PFC-raportin mukaan PFOA:n todettiin vähentävän kaikkia tutkittuja immuunisolukantoja kateenkorvassa ja pernassa sekä aiheuttavan immuunivasteen heikentymistä.
 • LDL-kolesterolin kohoaminen – Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että korkean PFOA-pitoisuuden omaavilla nuorilla ja teineillä oli korkeampi kokonaiskolesteroli ja ”paha” LDL-kolesteroli, kun taas PFOS liittyi korkeampaan kokonaiskolesteroliin ja sekä HDL- että LDL-kolesteroliin.

On ehdottomasti suositeltavaa välttää näitä kemikaaleja ja tuotteita, joissa tietää olevan ”tarttumaton” pinnoite tai rasvaa hylkivä kääre, kuten pikaruoat ja mikropopcorn. Tietenkin roskaruokaa syöville ihmisille PFC-yhdisteet eivät välttämättä ole se suurin ongelma, mutta on tärkeä ymmärtää terveellisen ruokavalion lisäksi myös ruokien kääreiden, pakkausten ja paistovälineiden merkitys haitallisten kemikaalien lähteenä.

6. Tehotuotanto perunat ja muut tuoretuotteet, joissa on tunnetusti paljon hyönteis- ja kasvimyrkkyjä

Paras tapa suojautua näiltä myrkyiltä on ostaa taattua luomulaatua, sillä teollisia maatalousmyrkkyjä ei hyväksytä luomuviljelyssä. Tietysti kaikki tavalliseen tapaan viljelty tuotanto ei saa aina samanlaista myrkkykäsittelyä. Ympäristötyöryhmä (EWG) tutki 48 eri satokasvia ja niiden sisältämiä myrkkyjäämämääriä ja totesi seuraavan 15 tuotteen sisältävän yleensä eniten hyönteismyrkkyjä, joten ne kannattaa aina ostaa luomuviljeltyinä:

– Omenat, kirsikkatomaatit, kurkut, perunat, paprikat, chilipaprikat, selleri, rypäleet, mansikat, nektariinit, persikat, pinaatti, kaalit ja kesäkurpitsa

Vastaavasti seuraavat kasvit sisälsivät vähiten hyönteismyrkkyjäämiä, joten ne ovat turvallisimpia tavalliseen tapaan viljellyistä kasviksista. Kannattaa muistaa, että jotkut näistä voivat olla geenimuunneltuja (makea maissi, havaijilainen papaija):

– Bataatti, munakoiso, keräkaali, parsa, avokado, maissi, greippi, mango, papaija, Cantaloupemeloni, kiivi-hedelmä, ananas, sokeriherne, sipulit ja sienet.

7. Ruokasuola

Suola on elintärkeä elimistölle. Tavallinen ruokasuola ja teolliset suolat eivät kuitenkaan ole sama asia kuin luonnon suola, jota elimistö tarvitsee.

– Teollinen ruokasuola on 98 % natriumkloridia ja loput 2 % teollisia kemikaaleja, kuten kosteuden poistajia ja hiukan lisättyä jodia. Näissä kemikaaleissa on haitallisia alumiinisilikaatteja ja ferrosyanideja sekä joissakin Euroopan maissa vielä lisättyä fluoria, jos juomavettä ei ole fluorattu.

– Luonnon suola on vain 84 % natriumkloridia ja loput 16 % on luonnollisia kivennäisaineita, kuten pii, fosfori ja vanadium.

Suolan ollessa välttämätön elimistölle on suositeltavaa vaihtaa ruokasuola luonnon puhtaaseen suolaan, kuten oma suosikkini Himalajan suola (vastaavia kristallisuola, ruususuola ja intiaanisuola), joka on louhittu ikivanhoista puhtaista suolakerrostumista vuorilta. Näissä suoloissa on vähemmän natriumkloridia ja kymmenittäin mineraaleja.

Suolat ovat tärkeitä monille elimistön prosesseille:

 • Tärkeä komponentti veren plasmassa, lymfanesteissä, solunesteissä ja jopa lapsivedessä.
 • Siirtää ravintoaineita soluista soluihin.
 • Ylläpitää ja säätelee verenpainetta.
 • Lisää aivojen gliasoluja, jotka vastaavat luovasta ajattelusta ja suunnittelusta.
 • Auttaa aivoja kommunikoimaan lihasten kanssa natrium-kalium ionivaihdon avulla.

Vaikka luonnonsuolalla on useita terveysvaikutuksia, ei sitä pidä käyttää huolettomasti. Myös ruokavalion natriumin ja kaliumin välinen tasapaino on tärkeää, sillä epätasapainotila voi johtaa korkeaan verenpaineeseen ja muihin terveysongelmiin, kuten sydänsairaudet, muistihäiriöt, impotenssi yms. Helpoin tapa välttää vaarallinen epätasapaino on välttää teollisia ruokia, joissa on hyvin heikosti kaliumia, mutta liikaa natriumia. Paras tapa pitää suolojen tasapaino hyvänä on nauttia tuoretta luomuruokaa, jossa natriumin ja kaliumin suhde on tasapainossa.

8. Soijaproteiini-isolaatti ja muut fermentoimattomat soijatuotteet

Valitettavasti suurin osa soijasta mediassa kerrottu ei pidä paikkaansa. Yksi suurimmista ongelmista on se, että jo yli 90 % maailman soijasta on geenimuunneltua voimakkaiden kasvi- ja hyönteismyrkkyjen kestämiseksi ja niistä tehdään soijaproteiini-isolaattia. Näiden myrkkyjen aktiivinen aine on glyfosaatti, joka häiritsee pahasti lisääntymiskiertoa ja on toksinen istukalle. Glyfosaatti lisää tutkimusten mukaan sikiövaurioiden ja keskenmenojen riskiä sekä solukuolemia ja DNA-vaurioita. Nimenomaan geenimuunneltu soija imee itseensä suurempia glyfosaattijäämiä Roundup-kasvimyrkystä.

Soijaproteiini-isolaattia löytyy erityisesti proteiinipatukoista, aterian korvaavista valmisteista, hedelmäjuomapulloista, keitoista ja kastikkeista, lihan korvikkeista, leivonnaisista, muroista ja joistakin lisäravinteista. Vaikka ei käyttäisikään soijamaitoa tai tofua, pitää tuotetiedot lukea tarkkaan, sillä soijalisäaineilla on monia nimiä, kuten lihaliemi, luonnonaromi tai kasviproteiinirouhe.

Soijaproteiini-isolaatin lisäksi kannattaa välttää KAIKKIA fermentoimattomia soijatuotteita, sillä tuhannet tutkimukset ovat havainneet niiden liittyvän ravitsemusongelmiin, ruoansulatuksen häiriöihin, immuunijärjestelmän häiriöihin, kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kognitiivisten kykyjen rappeutumiseen, lisääntymishäiriöihin, hedelmättömyyteen ja jopa syöpään ja sydänsairauksiin.

Ainoa soija, jolla on terveydelle suotuisa vaikutus on luomusoija, joka on oikein fermentoitu, jolloin fytiinisuolat ja epäterveelliset ainekset vähenevät ja terveyshyödyt on paremmin elimistön hyödynnettävissä.

9. Keinomakeutusaineet

Vastoin yleistä luuloa keinomakeutusaineet voivat tutkimusten mukaan lisätä ruokahalua ja sokerien himoa sekä stimuloida rasvan varastoitumista ja siten painon kasvua. Eräässä uusimmista tutkimuksista havaittiin sakariinin ja aspartaamin aiheuttavan enemmän painon lisäystä kuin tavallinen sokeri.

Aspartaami on näistä kenties ongelmallisempi, sillä se on pääosin asparagiinihapon ja fenyylialaniinin metyyliesteri. Fenyylialaniini on muokattu kantamaan makeuden tunteen antavan metyyliryhmän. Esterisidos on heikko ja siksi metyyliryhmä irtoaa herkästi ja muodostaa metanolia. Toisin kuin hedelmissä ja vihanneksissa esiintyvä metanoli, joka on voimakkaasti sidoksissa pektiiniin, aspartaamin metyyliryhmä irtoaa herkästi ja imeytyy metanolina elimistöön.

Metanoli toimii Troijan hevosena, jolloin se kulkeutuu herkkiin kudoksiin, kuten aivoihin tai luuytimeen, jossa dehydrogenaasi entsyymi muuttaa sen formaldehydiksi, joka tuhoaa herkkiä proteiineja ja vaurioittaa DNA:ta. Kaikilla eläimillä PAITSI IHMISILLÄ on suojamekanismi, joka hajottaa metanolin harmittomaksi muurahaishapoksi. Tästä syystä eläimillä suoritetut toksikologiset testit antavat virheellisen tuloksen eivätkä päde ihmisissä.

Terveellisen ruoan suositukset

Mitä sitten haluaakaan syödä, usein terveellisimmät vaihtoehdot löytyvät suoraan tuottajalta, jolloin saa myös parhaiten tietoa luonnonmukaisuudesta ja käytetyistä menetelmistä. Seuraavassa on laadukkaan ja terveellisen ruoan tuntomerkkejä:

 • Kasvatettu ilman kasvi- ja hyönteismyrkkyjä ja kemiallisia lannoitteita (luomuruoka täyttää aina nämä ehdot, mutta niin myös jotkut ei-luomut)
 • Ei geenimuunneltua
 • Ei lisättyjä kasvuhormoneja, antibiootteja tai muita lääkkeitä
 • Ei keinotekoisia lisäaineita (värit, aromit) tai säilöntäaineita
 • Tuoretta. Jos pitää valita nuutuneen luomun ja tuoreen ei-luomutuotteen välillä, kannattaa ehkä kuitenkin valita tuore ei-luomu, sillä parhaan ravintosisällön kannalta tuoreus on tärkeintä
 • Luonnonlakien mukaisesti kasvatettu (eläimille luonnollinen ruokavalio ja luonnonkaltainen tila liikkua, ei kasvissyöjille eläinperäisiä sivutuotteita)
 • Kestävää kehitystä silmällä pitäen tuotettu (vettä ja maaperää säästäen, eläinten jätöksistä tehdään luonnollista lannoitetta eikä ympäristöjätettä).

Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/10/9-unhealthy-foods.aspx

13 kommenttia

 1. Artikkeli on täynnä asiaa. Kirjoittajalle tri Mercolalle on kuitenkin sattunut paha moka: sokeri on jäänyt kokonaan pois listalta.

  Plusääni(9)Miinusääni(2)
 2. Uskon vahvasti elämän alkuperän olevan meressä ja sen suolaisessa ympäirstossä. Lisäksi uskon että vesi-ihminen-teoria siitä että ihminen on hyvin kauan elänyt pitkiä aikoja vedessä rannikolla (ns. vesiapina) pitää paikkaansa, todisteena on muun muassa se että erinäisten rapujen liha imeytyy ruoansulatuksessa paremmin kuin punainen liha. Taskurapujen lihan syönti lisää seksuaalisia haluja, se on tunnettu fakta, perustuu siihen että keho saa juuri niitä ravinteita joita se on tottunut sulattamaan. Lisäksi se että meidän täytyy käydä suihkussa todistaa että me emme ole täysin maaeläimiä, jaloissa kun ei ole sorkkia vaan räpylöitä.

  Eli siis, ei mitään vuoristosuolaa vaan merisuolaa jota myydään kaupoissa. Ihan vaan evolutionaalisista syistä.

  Plusääni(1)Miinusääni(5)
 3. mitä täällä voi enää syödä loppujen lopuks. hommat on menny jotenki jo liian ”syvälle” ja jos olet ”köyhä” niin luomu on liian kallista.

  Plusääni(8)Miinusääni(3)
 4. Taitaa olla jonkun luomuhöperön kirjoituksia mitä ei kannata vakavasti ottaa .Vaikka muutama asiaakin oleva virke.
  Osassa näitä luomutuotteita on vakavia tauteja sekä home itiöitä jotka on vaarallisempia kuin normaalisti kasvatettu.

  Plusääni(2)Miinusääni(9)
  1. Hieman aiheen vierestä kiertän huomauttaisin, että osasta mainitsemistasi home itiöistä alunperin kehitettiin myös antibiootit. Ja sekin sattuman kauppaa. Joka tapauksessa, on niistä toki haittaakin, mutta myös yllättäviä hyötyjä, sillä homeethan tappavat bakteereja jne. En niin syvällisesti ole aiheeseen perehtynyt, mutta sanonpa vain. Ja normaalisti kasvatettu ei itseasiassa mielestäni ole kasvatettu kovin normaalisti. Aika luonnotonta touhua heittää myrkyt päälle ja sitten syödä. Enkä ainakaan vielä ole törmännyt kehenkään omassa maassa kasvattamastaan sairastuneeseen, mikäli on kasvattanut sitä kasvia mitä on luullutkin kasvattavansa.

   Plusääni(2)Miinusääni(1)
 5. Miksiköhän ruokakauppojen margariinihyllyt notkuvat ihan tupaten täynnä jos jonkinmerkkistä toistaan ”parempaa” margariinimössöä ym. ravinnoksi kelpaamatonta kamaa. Kauppiaat varmaan saavat myös myymistään tuotteista bonuksia kaikenmaailman lisäaineilla täydennetyistä tuotteistaan. Uskon vahvasti tähän, mutta miksi kauppias ei voisi kääntää kelkkaansa ja alkaa myymään vain ja ainoastaan luonnollisin konstein valmistettua ruokaa ja elintarvikkeita. Tänä suurena työttömyyden aikana varmaan löytyisi yksityisiä yrittäjiä siihenkin ”hommaan.” Mielestäni se voisi olla myös vetonaula jos kauppias ihan oikeasti uskaltaisi ajatella asiakkaansa terveyden puolesta ilman lisäaineita jne. Olen ehkä väärässä mutta kuitenkin.

  Plusääni(6)Miinusääni(1)
 6. Jos magneettimedia on näistä asioista tätä mieltä, niin näitä ruokia tullaan meillä syömään oikein urakalla. Ja lapsetkin saavat kamalaa mikropopcornia ja siirtogeeniruokaa. Voi kauhistus.

  Plusääni(0)Miinusääni(13)
 7. Jos säilyketomaatit ovat epäterveellisiä ja sisältävät BPA:ta niin koskeeko tämä ongelma myös näit nykyään laajaltikkin kaupassa myytäviä pahvisia tomaattisose paketteja vai vain tinasäilyke purkkeja?

  Toinen oli kun joku sanoi että kannattaa lopettaa sipulin ja basilikan syönti – miksi?

  T: tomaattisoseen, sipulin ja basilikan suuri ystävä =)

  Plusääni(4)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat