Ainutlaatuinen oreganoöljy

Oregano on pasta- ja liharuokien mauste, joka hakee monikäyttöisyydessä vertaistaan. Tiesitkö, että siitä voi valmistaa yrttiöljyä, jolla on huimia etuja?

 

Mikä oreganoöljy?

Oreganoöljyä valmistetaan Oreganon (Origanum vulgare) lehdistä ja kukista. Kasvi on sitkas, pensasmainen, monivuotinen yrtti, joka kuuluu huulikukkaiskasvien(Lamiaceae) heimoon. Sitä esiintyy luonnonvaraisena Euroopassa, tosin se kasvaa monin paikoin ympäri maailman.1 Kasvi kasvaa jopa 90 senttimetriä (35 tuumaa) korkeaksi, sen lehdet ovat tummanvihreät ja kahdesta kolmeen senttimetriä pitkät.2

Antiikin ajan kreikkalaiset ja roomalaiset arvostivat oreganoa sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Itse asiassa, nimi juontaa juurensa kreikankielisistä sanoista “oros” ja “ganos”, mitkä tarkoittavat vuorta ja iloa – oregano tarkoittaa kirjaimellisesti “vuoren iloa”. Sitä on pidetty onnellisuuden symbolina ja vanhan perinteen mukaan morsian ja sulhanen kruunattiin oreganoseppeleellä.3

Oreganolajikkeita on yli 40, mutta paras öljy saadaan Välimeren alueella villinä kasvavasta Origanum vulgare –lajikkeesta.4 On syytä muistaa, että suurin osa kaupoissa myytävästä oreganosta ei ole tätä lajiketta, myytyjen lajikkeiden lääkinnällinen vaikutus on vähäinen tai olematon. Käytä ainoastaan sellaista oreganoöljyä, mikä on valmistettu Origanum vulgare ja Thymus capitatus –lajikkeista, jotka kasvavat Espanjassa.5

Villikasvien kukat ja lehdet kerätään ja kuivataan kun kasvin öljypitoisuus on korkeimmillaan. Öljy valmistetaan tislaamalla.6 Saadun öljyn väri vaihtelee kultaisesta tummankeltaiseen, tuoksu on mausteinen.7

 

Käyttötarkoitukset

Suosittelen lämpimästi lisäämään oreganoöljy osaksi luontaisrohtojen kokoelmaa, sillä sen käyttötarkoitukset ovat moninaiset. Yrtillä on voimakas bakteereja tuhoava vaikutus, mikä auttaa infektioihin. Oreganoöljyllä on antibakteerisia, antiviraalisia ja antifungaalisia vaikutuksia.

Oreganoöljy sopii myös näihin:8

 • Jalka- ja kynsisieni. Lisää muutama teelusikallinen oreganoöljyä vadilliseen vettä ja liota jalkojasi vadissa. Voit myös laimentaa öljyn (lisää pisarallinen teelusikalliseen oliivi- tai kookosöljyä) ja käyttää paikallisesti kynsiin tai iholle.
 • Parasiitit ja infektiot. Laimenna öljy (sekoita pisarallinen yhteen pisaralliseen kantajaöljyä, kuten kookosöljyä) ja laita sitä kielesi alle. Pidä öljy kielen alla muutaman minuutin ajan ja sylje pois. Toista vähintään neljä kertaa päivässä.
 • Helpottaa poskiontelotulehdusta ja nuhaa. Lisää muutama pisarallinen oreganoöljyä kattilalliseen höyryävää vettä ja hengitä höyryä.

Suosittelen käyttämään tätä öljyä kodin puhdistamisessa, esimerkiksi näin: lisää neljä pisaraa oreganoöljyä kymmeneen pisaraan sitruunaöljyä ja neljänneskupilliseen valkoviinietikkaa, tämän jälkeen lisää sangollinen vettä. Käytä liuosta pintojen puhdistamiseen.9

 

Koostumus

Oreganoöljy sisältää runsaasti fenoli-yhdisteitä. Fenolit ovat luonnollisia fytokemikaaleja, joilla on antioksidatiivinen vaikutus. Kaksi yleisintä fenolia ovat:

 • Tymoli – on luonnollinen fungisidi, jolla on antiseptisiä vaikutuksia. Se tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa, suojaa myrkyiltä ja jopa osittain ehkäisee kudosvaurioiden syntyä ja edesauttaa paranemista.
 • Karvakroli – tehoaa monien bakteerien aiheuttamia infektioita vastaan. Näihin lukeutuvat Candica albicans, Stafylokokit, E. coli, kampylobakteeri, Salmonella, Klebsiella, Aspergillus-home, Giardia, Pseudomonas ja Listeria.

Oreganoöljy sisältää muita terveysvaikutteisia yhdisteitä:10

 • Terpeenit – ovat tunnettuja bakteereja tappavasta vaikutuksestaan.
 • Rosmariinihappo – on antioksidantti, joka estää vapaiden radikaalien muodostumisen ja on osoittanut lupaavia merkkejä allergisen astman hoidossa sekä syövän ja valtimonkovettumataudin ehkäisyssä. Se toimii luontaisen antihistamiinin tavoin, mikä vähentää allergisen reaktion aiheuttamaa nesteen kertymistä ja turvotusta.
 • Naringiini – hillitsee syöpäsolujen kasvua ja parantaa oreganoöljyn antioksidanttien vaikutusta.
 • Beta-karyofylleeni (E-BCP) – lievittää tulehdusta ja on myös hyödyllinen, mikäli kärsit sairauksista kuten osteoporoosista ja valtimonkovettumataudista tai metabolisesta oireyhtymästä.11,12

Oreganoöljyssä on myös ravinteita, kuten A-, C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kaliumia, mangaania, kuparia, booria ja niasiinia.

 

Käytön hyödyt

Oreganoöljyn terveyshyödyt ovat monipuoliset, mutta suurin osa liittyy hengitys- ja immuunijärjestelmään. Sen tiedetään ehkäisevän ja hoitavan infektioita, kuten:

 • Virtsatieinfektiot – jotka johtuvat bakteereista, kuten E. coli, Proteus ja Pseudomonas aeruginosa.13
 • Hengitystieinfektiot, jotka ovat Klebsiella pneumoniae ja Staphylococcus aureus –bakteerikantojen aiheuttamia.14
 • Hiiva-infektiot, myös sienilääke Diflucanille vastustuskykyiset kannat.15
 • Parasiitti-infektiot, jotka ovat Giardia-ameeban aiheuttamia. Sen havaittiin olevan antibiootteja tehokkaampi, verrattuna esimerkiksi Tinidazoliin.16
 • Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureus –bakteerin aiheuttamat infektiot – Intialaiset ja britannialaiset tutkijat havaitsivat, että oreganoöljyn antibakteerinen vaikutus on niin voimakas että se tappaa kyseisen superpöpön.17

Oreganoöljy on osoittanut lupaavia merkkejä patogeenien aiheuttamien ruokamyrkytysten ehkäisyssä, joista mainittakoon listeria, salmonella, E. coli ja Shigella dysenteria. Öljyn lisääminen ruokaan ei vain auta poistamaan bakteereja vaan myös helpottaa ruokamyrkytyksen oireita. Arizonan yliopiston tutkijat suorittivat eläinkokeen, jossa havaittiin että oreganoöljy auttaa tappamaan noroviruksen18, mikä aiheuttaa gastroenteriittiä.

Oreganoöljy on arvostettu, antiseptinen eteerinen öljy, jota käytetään aromaterapiassa koska se sisältää suhteellisesti eniten fenoleita kaikista aromaattisista kasveista. Höyryhengityksen avulla voit lievittää yskää ja muita hengityselinsairauksia, lisäksi voit:

 • Pitää hyönteiset loitolla. Oreganoöljyn karvakroli on luonnollinen hyönteiskarkote. Hiero muutama pisara puutarhakalusteisiin tai sivele iholle astuessasi ulos.
 • Lievittää hyönteisenpureman aiheuttamaa kipua sekä kutinaa, myös myrkkymuratin aiheuttamaa kutinaa. Sivele oliiviöljyyn laimennettua oreganoöljyä kohdealueelle.19
 • Nopeuttaa huuliherpeksen, hilseilyn ja muiden ihosairauksien paranemista. Osa asiantuntijoista suosittelee käyttämään laimennettua versiota aknen ja ruusufinnin hoitoon.
 • Lievittää kurkkukipua. Lisää muutama tippa lasilliseen vettä. Voi auttaa myös hammassärkyyn.
 • Lievittää lihas-, nivel-, ja venähdyskipua, nivelreumaa ja kramppeja.20

 

Kuinka öljyä valmistetaan

Oreganoöljyn uutto vaatii erityisen tislauskokoonpanon käyttöä. On kuitenkin olemassa yksinkertainen tapa valmistaa oreganoöljyä kotioloissa. Alla perusresepti HomegrownandHealthy.com-sivustolta:21

Ainesosat

 • Oreganon lehtiä, pilkottuna tai murskattuna.
 • Oliiviöljyä, manteliöljyä tai greipinsiemenöljyä
 • Desifioitu purkki ja kansi

Ohjeet

 1. Laita vesi kiehumaan. Kun vesi alkaa kiehua, käännä virta pois päältä.
 2. Lisää purkkiin haluamaasi öljyä sekä pilkottuja oreganon lehtiä.
 3. Aseta purkki kuumaan veteen ja anna seistä 5-10 minuutin ajan. Öljy lämpenee ja oreganon luontaiset öljyt liukenevat paremmin.
 4. Ota purkki pois vesihauteesta ja aseta valoisan ikkunan äärelle 1-2 viikon ajaksi. Ravista purkkia muutaman päivän välein.
 5. Kahden viikon kuluttua siivilöi lehdet öljyn joukosta ja kaada öljy puhtaaseen astiaan. Varastoi kylmässä ja viileässä paikassa.

Öljyn säilyvyys paranee lisäämällä muutaman pisaran greipinsiemenöljyä.

 

Kuinka oreganoöljy toimii?

Oreganoöljyn yhdisteet saavat yhdessä aikaan mikrobeja tuhoavan vaikutuksen. Karvakroli on kaikkein tärkein yhdiste ja monet terveysedut ovat sen ansiota. Karvakroli on voimakkaan antimikrobinen yhdiste, sen on havaittu rikkovan bakteerien uloimmat solukalvot, jotka suojaavat bakteereja immuunijärjestelmältä.22

Oreganoöljyä voidaan käyttää vaivasta riippuen joko paikallisesti tai sisäisesti. Öljyä ei kannata käyttää sellaisenaan, sillä se voi ärsyttää ihoa. Älä sivele öljyä rikkinäiselle iholle tai avohaavoihin.

Oreganoöljy on tarkoitettu vain lyhytaikaista käyttöä varten. Mikäli käytät öljyä sisäisesti, sitä tulisi nauttia pieninä, 4-6 tipan annoksina korkeintaan 7-10 päivän ajan.23

 

Onko oreganoöljyä turvallista käyttää?

Kyllä, kunhan öljy laimennetaan veteen tai kantajaöljyyn (suosikkejani ovat jojoba-, oliivi- ja kookosöljy). Herbalisti Michelle Lynden mukaan ideaali suhde on yksi osa oreganoöljyä lisättynä kolmeen osaan kantajaöljyä.24

Suosittelen kokeilemaan ensin pienelle alueelle, jotta tiedät oletko allerginen. Sivele pisarallinen laimennettua öljyä kädellesi niin näet ärsyyntyykö ihosi.

Ole varovainen ostaessasi oreganoöljyä, sillä osa valmistajista myy laimennettua öljyä tai öljyä joka on valmistettu timjamista, espanjanoreganosta tai viljellystä oreganosta. Näillä ei ole minkäänlaista terveysvaikutusta.

 

Oreganoöljyn sivuvaikutukset

Oreganoöljyn (tai itse yrtin) nieleminen saattaa aiheuttaa osalle vatsavaivoja. Huulikukkaiskasvien suvun lajeille (minttu, laventeli, salvia ja basilika) allergisen tulisi välttää öljyä, sillä heillä voi puhjeta allerginen reaktio.

Imeväisten tai lasten ei tule käyttää oreganoöljyä. Raskaana olevien tai imettävien tulisi välttää oreganoöljyn paikallista ja sisäistä käyttöä, sillä se edistää kohdun verenkiertoa, mikä heikentää sikiötä ympäröivää kudosta. Oreganoöljy voi myös stimuloida kuukautisia, mikä voi olla vaarallista syntymättömälle lapselle.25

 

Lähde: Mercola

Lue myös: Oreganoöljyn terveysedut

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat