Oreganoöljyn terveysedut

Eteerisen oreganoöljyn terveysedut voidaan laskea sen antiviraalisten, antibakteeristen, antifungaalisten, antiparasiittisten, tulehdusta lievittävien, ruoansulatusta edistävien, emmenagogisten ja anti-allergeenisten ominaisuuksien ansioksi.

 

Eteerisen oreganoöljyn desifioivat ja antibakteeriset ominaisuudet huomattiin ensimmäisen kerran antiikin Kreikassa, jossa sillä hoidettiin ihon bakteeri-infektioita ja haavoja, sitä käytettiin myös suojaamaan ruokaa bakteereilta. Kasvi esiintyy luonnostaan korkeissa oloissa ja kasvaa vuoristossa, mistä sen nimikin juontuu. Oregano tarkoittaa “vuorten kaunistusta”.

Oreganon eteerinen öljy erotetaan tuoreista oreganon lehdistä höyrytislaamalla, kasvin tieteellinen nimi on Oreganum Vulgare. Sen pääkomponentteja ovat karvakroli, tymoli, symeeni, karyofylleeni, pineeni, bisaboleeni, linaloli, borneoli, geranyyliasetaatti, linalyyliasetaatti ja terpineeni.

Sen lisäksi että sen antimikrobisia ominaisuuksia pidetään arvossaan, öljyllä on monia muita lääketieteellisiä ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet on selitetty yksityiskohtaisesti alapuolella. Sitä on perinteisesti käytetty yhdellä kolmesta tavasta, joko höyrystämällä, mikä on kaikkein suosituin menetelmä aromaterapian yleistyttyä viimeisten vuosikymmenten aikana. Voit myös sivellä ihollesi paikallisesti tai kantajaöljyn kuten kookosöljyn kanssa. Voit myös niellä sitä pienissä määrin ravinnelisän tavoin, kannattaa laimentaa hunajalla tai jollain muulla ei-maitotuotteella.

 

Eteerisen oreganoöljyn terveysedut

Hengitysoireisiin: Eteerinen oreganoöljy toimii ekspektoranttina, eli irroittaa epämiellyttävät limakertymät ja yskökset hengityskanavista ja poskionteloista, mutta myös rauhoittaa tulehtuneita keuhkoja ja kurkkua, mikä usein edesauttaa yskäkohtauksien syntymistä. Näin ollen eteerinen oreganoöljy sekä ennaltaehkäisee että hoitaa hengitystiekanavien oireita.

Tulehdusta lievittävä: Öljy lievittää monentyyppisiä tulehduksia, sekä sisäisesti että ulkoisesti, jotka johtuvat monista eri syistä. Kun öljyä sivellään paikallisesti, se lievittää punoitusta ja ärsytystä alueella ja voi lievittää paikallista kipua, joka voi liittyä niveltulehdukseen tai vammoihin. Nautittuna sillä on pitkälti samanlainen vaikutus, vaikka se leviää ympäri elimistöä, se ei välttämttä lievitä kipua tai epämukavuutta yhtä nopeasti.

Antibakteerinen: Aivan kuten se suojaa sinua virusperäisiltä infektioilta, oreganoöljy suojaa yhtä lailla bakteeri-infektioilta. Saat lisäsuojan bakteeriperäisiä sairauksia, kuten suoliston- ja virtsateiden infektoita, kuten myös lavantautia, koleraa, haavaumia, ihoinfektioita ja tilapäisiä ongelmia kuten ruokamyrkytystä vastaan. Oreganon antibakteerisilla ominaisuuksilla ei ole vaikutusta terveyttä ylläpitäviin, tarpeellisiin suoliston ja vatsan bakteereihin. Näin ollen et jää vaille puolustuskykyä!

Antifungaalinen: Virukset, bakteerit, sienet ja alkueliöt muodostavat neljä ryhmää, jotka ovat syynä ihmisestä toiseen tarttuviin sairauksiin. Näistä sienet ovat syypäitä joihinkin kaikkein pelätyimmistä ja kuolettavimmista infektioista, jotka voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Ne voivat aiheuttaa rumia, kivuliaita ja jopa kuolettavia infektioita korvissa, nenässä ja kurkussa, jotka, ilman varhaista puuttumista, voivat levitä aivoihin asti ja osoittautua kuolettaviksi.

Monet ihon infektiot ovat sienten aiheuttamia. Säännöllisesti käytettynä, sekä sisäisesti että ulkoisesti, oreganoöljy voi suojata kehoa sieni-infektioilta.

Antiviraalinen: Eteerinen oreganoöljy tarjoaa suojan virus-infektioita vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että immuunijärjestelmäsi vahvistuu nuhaa, sikotautia, tuhkarokkoa, rokkoa ja muita virusperäisiä ongelmia vastaan. Tämä piristysruiske auttaa myös puolustamaan tappavilta virus-infektoilta ja jopa tietyiltä autoimmuunisairauksilta. Eteerinen oreganoöljy stimuloi valkosolujen tuotantoa ja toimintaa, jotka ovat elimistön puolustuksen pääpuolustuskeino.

Antiparasiittinen: Monet erityyppiset parasiitit, kuten sukkulamadot, heisimadot, täit, lutikat, moskiitot ja kirput, voivat elää ihmiskehon sisä- tai ulkopuolella. Nämä parasiitit käyttävät ihmisen kehoa ravinnonlähteenä ja tartuntatautien alustana tai kantajana. Nieltynä eteerinen oreganoöljy voi eliminoida suolistomadot. Ulkoisesti käytettynä, se pitää täit, lutikat, moskiitot ja kirput loitolla, joten ei ole ihmeellistä että oreganoöljyä käytetään luomuhyönteismyrkyissä ja -karkoitteissa.

Antioksidantti: Tätä oreganoöljyn ominaisuutta pidetään kaikkein eniten arvossaan, sillä se suojaa elimistöä vapaiden radikaalien (oksidanttien) aiheuttamilta vaurioilta, neutraloi vapaita radikaaleja, samalla korjaten jo syntyneitä vaurioita. Tämä hidastaa ikääntymisprosessia ja suojaa tietyiltä syöviltä, silmäpohjan rappeumalta, ikääntymisestä johtuvalta lihasrappeutumiselta, rypyiltä, näön ja kuulon menetykseltä, hermoston häiriöiltä ja monilta muilta vaivoilta, jotka liittyvät ennenaikaiseen ikääntymiseen ja vapaiden radikaalien aiheuttamiin ongelmiin. Tarkemmin selitettynä, eteerinen oreganoöljy sisältää fenoleita, voimakkaita antioksidantteja jotka kirjaimellisesti kuuraavat elimistön ja eliminoivat sairauksia aiheuttavat vapaat radikaalit.

Emmenagogi: Tämä öljy on hyödyllinen myös kuukautisten säätelyyn ja menopaussin alkamisen viivästyttämiseen. Ne, jotka kärsivät epäsäännöllisistä kuukautisista, voivat löytää helpotuksen oreganoöljystä. Emmenagogina se lievittää alkavan menopaussin oireita, mukaan lukien mielialan ja hormonitasapainon heilahteluita, sillä eteerisellä oreganoöljy vaikuttaa hormonitoimintaan.

Antiallergeeninen: Tämä on toinen puoli eteerisen oreganoöljyn sedatiivisista ja tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista. Allergioissa elimistö ylireagoi ulkoiseen ärsykkeeseen. Oreganoöljy on luonteeltaan rauhoittava ja se lievittää yliherkkyyttä ja sen tiedetään helpottavan allergian oireita. Tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa vuoksi allergisten reaktioiden vakavuus voi lievittyä, mikä on erityisen tärkeää vakavien allergisten reaktioiden, kuten anafylaktisen sokin tai kurkun turpoamisen sattuessa.

Ruoansulatus: Eteerinen oreganoöljy edistää ruoansulatuksen toimintaa lisäämällä sulattavien nesteiden eritystä sekä lisäämällä ravintoaineiden imeytymistä ja tätä edesauttavien entsyymien määrää. Yleinen terveydentilasi voi kohota kun saat enemmän ravinteita ruoasta!

Muut edut: Eteerisen oreganoöljyn tiedetään auttavan parantamaan psoriasiksen, ekseeman, jalkasilsan, flunssan ja muutamat muut infektiosairaudet. Lisäksi sen avulla voidaan hoitaa bakteeri-infektioit, kuten E. Coli tai ruokamyrkytystapaukset. Auttaa myös giardioosiin. Se lievittää kongestioita, ja joidenkin tutkimusten mukaan se on yhtä voimakas kipulääke kuin markkinoiden yleisimmin myyty vaihtoehto, lisäksi se ei aiheuta voimakkaita sivuoireita.

 

Muutama varoituksen sana

Eteerinen oreganoöljy voi aiheuttaa ärsytystä iholla ja limakalvoilla, jos pitoisuus tai annoskoko on liian korkea. Raskaana olevien naisten tulisi välttää käyttöä. Kannattaa kysyä neuvoa lääkäriltä ennen kuin lisäät sitä merkittävästi ruokavalioosi. Koska se stimuloi ja säätelee hormonien toimintaa, käyttö voi johtaa keskenmenoon. Lisäksi, kuten kaikkien uusien ravinnelisien tai ruoka-aineiden kanssa, kysy lääkäriltäsi allergioista. Henkilöt, jotka ovat allergisia basilikalle, laventelille, meiramille, mintulle tai salvialle, ovat yleensä allergisia myös oreganolle ja siitä valmistetuille eteerisille öljyille.

Sekoittaminen: Oreganon eteerinen öljy sopii hyvin yhteen laventelin, rosmariinin, bergamottin, kamomillan, sypressin, atlassetrin, teepuun ja eukalyptuksen öljyjen kanssa. Aromaterapeutit ja herbalistit käyttävät yleisesti näiden yhdistelmiä.

 
Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:

10 luonnon omaa antibioottia
16 luonnonmukaista antibioottia ja antibakteerista ainetta, joiden tulisi löytyä jokaisesta kodista

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat