Antero Kangas: Tunnista Mediapeli 24/7 ja sen pelaajat

Suomesssa asioista uutisoidaan lähes samoin joka lehdessä. Tämä johtuu siitä, että koko valtakunnan media on muutamien harvojen omistuksessa. Kun tieto on valtaa, on valta sillä joka tietoa annostelee.

Vaalien lähestyessä kannattaa olla median suhteen erityisen kriittinen, ja tunnistaa Mediapeli 24/7 ja sen pelaajat. Uutisten katsojalle ei ensimmäisenä tule mieleen, että virallisen television uutisissa esitettävän virallisen näköisen gallupin on teettänyt omalla firmallaan eduskunnassa istuva kansanedustaja. Näin kuitenkin tapahtuu.

Monessa lehdessä on vaalien alla Taloustutkimus Oy:n tekemiä galluppeja, joissa X- puolueen kannatus on nousussa tai Herra Y:ta halutaan  pääministeriksi. Sitä ei kuitenkaan mainita, että lehdet, jotka ko. tuloksia julkaisevat kuuluvat tiettyyn mediaryppääseen, ja että gallupeja tekevän  yhtiön omistaa kansanedustaja, jolla on osuuksia myös noista mediaryppäistä. Näin viekkaasti saadaan välitettyä äänestäjille sellainen viesti kuin halutaan.

Terveestä kilpailusta, saati monipuolisesta tiedonvälityksestä ei voi puhua silloin, kun kilpailemassa keskenään ovat pääasiassa saman omistajan eri tulosyksiköt. Vai miten Suomen lehtitalojen omistus jakaantuukaan?

Otetaan esimerkkiyhtiöiksi kaksi, Ilkka-Yhtymä Oyj ja Alma-Media.

Ilkkaa omistavat mm. Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy; monen lehden kustantaja,  Keskisuomalainen Oyj joka omistaa Savon Sanomat, Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj sekä vakuutusyhtiöt Mandatum, Varma, Eläke-Fennia ja Tapiola.

Alma-Mediaa omistavat mm. Ilkka-Yhtymä Oyj, Kaleva Kustannus Oy sekä vakuutusyhtiöt Mandatum, Varma, Tapiola, Ilmarinen, Etera, Eläke-Fennia sekä Nordea. Omistuksella on taipumus kasvaa ja keskittyä yhä harvempien käsiin.

Kun lukija omakohtaisesti toteaa median puhuvan omaan ja poliittisten sekä taloudellisten sidosryhmiensä pussiin, alkaa hän automaattisesti etsiä tietoa muutakin kautta. Vähintään särö valtamedian uskottavuuteen pitäisi tulla.

Maailmanlaajuisesti median omistus on yhtä keskittynyttä: ASP ja Reuters ovat yhden ihmisen omistamia tietotoimistoja. STT:n uutiset tulevat pääasiassa Reutersilta ja ASP:lta.  STT:n omistajat Almamedia, TS-konserni ja SanomaNews puolestaan omistavat lähes kaikki paikallislehdet.

Omistuksen kasaantuminen ei pääty mediataloihin. ASP:n ja Reutersin omistaja Thomas Glacer on lääkeyhtiö Merckin johtokunnan jäsen. Thomas Glacerin läheinen yhteistyökumppani on mediamoguli ja miljardööri Rupert Murdoch, mm. FoxNewsin ja Financial Timesin omistaja, sekä hänen poikansa, maailmanlaajuiseen markkinointiin erikoistunut James Murdoch vaikuttaa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen johtokunnassa. Jos vielä viimetalvisen sikainfluenssahysterian uskaltaisi mainita, kyseinen lääkeyhtiö oli juuri se, jonka testaamatonta rokotetta Suomessa piikitettiin kansalaisiin urakalla, kun ihmiset oli ensin uutisoimalla saatu hysteeriseksi ja  jonottamaan terveyskeskuksiin harmaana kymenä. Euroopan maiden presidentit päättivät sitten yhdessä tyrmätä eurokansanedustejien vaatimuksen H1N1 rokotteiden kyseenalaisten markkinointimenetelmien, eli korruption tutkimisesta.

Sitä miksi näin tapahtui, media ei kerro.

Lähteet:
STT:n omistus http://www.stt.fi/fi/mika-on-stt/omistajat/
Taloustutkimus Oy  http://www.uranus.fi/hyotya_ja_huvia/uratarinat/open.php?id=24507
Medialinnakkeet http://www.medialinnakkeet.com/
Talentum Oyj http://www.medialinnakkeet.com/2000/talentum2.htm
GSK: http://www.guardian.co.uk/media/2009/feb/02/james-murdoch-in-glaxosmithcline-role

29 kommenttia

 1. ”Uutisten katsojalle ei ensimmäisenä tule mieleen, että virallisen television uutisissa esitettävän virallisen näköisen gallupin on teettänyt omalla firmallaan eduskunnassa istuva kansanedustaja. Näin kuitenkin tapahtuu.”

  Mitähän tämä tarkoittaa? Tarkoittaako virallinen televisio tässä tapauksessa Yleisradioa?

  Kolumnisti on oikeassa siinä, että Suomessa uutisoidaan lähes samoin joka lehdessä. ( Poisluettuna luonnollisesti tämä magneettimedia..)Tämähän johtuu siitä, että uutistoiminta perustuu ns. uutiskriteereihin. Nelosen uutiset yritti alkuu tehdä ”erilaisia” uutisia, mutta kun uutistapahtumissa yleensä on yksi kärki,ei sivuseikkojen nostaminen uutiseksi toimi.

  Tosin ei tarvitse lukea/kuunnella/katsoa kuin muutamaa mediaa, huomaa, että variaatiota ja nyansseja löytyy.. Myös ns. kainalo- tai seurantajutuissa pääsevät välineiden omat tulkinnat ja analyysit esille.

  Pari poikkeusta, Vasabladet ja Österbottens Tidning- lehdissä on samoja juttuja, koska vaasalaiset eivät enää matkusta Kokkolaan juttuja tekemään ja päin vastoin.
  Myös muutamalla samaan konserniin kuuluvalla sanomalehdellä on Helsingissä yhteinen toimitus. Ja luonnollisesti Alma median Lapin lehdet. Nehän yhdisteltiin yhdeksi..

  Lehtien ristiinomistuksellehan löytyvät syyt ns. nurkanvaltausboomista. Silloinhan lehtitalot ostivat toisiaan välttääkseen lihoiksipanemisen vaaran. Tosin en itsekään ole varma ristiinomistuksen hedelmällisyydestä, mutta en usko omistusten vaikuttavan sisältöihin.

  Mielestäni ongelma löytyy (usein myös saman omistajan) ns. vaihtosivuista. Jos esimerkiksi luet Keskipohjanmaata, Kalevaa,Pohjalaista ja Ilkkaa, huomaat eri numeroissa tutunoloista tekstia. Lehdet vaihtelevat keskenään ns. lifestyle- tai teemasivuja.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Nyt alan ymmärtää tämän mediapelin. Jos Riikka Söyring on ehdokkaana eduskuntavaaleissa, hänenhän pitäisi pidättäytyä kirjoittamasta lehteen. Ehdokkaana olevat toimittajat pannaan ”karanteeniin” vaalien alusajaksi.

  Söyring itse kirjoittaa, kuinka asioista vaietaan eikä kerrota, mutta olipa suoraselkäistä kertoa ehdokkuudesta lehdessä. Tosin kertojana olikin valpas kansalainen, eikä tietoa pimittänyt media itse.
  Että sellaista..

  Olen nähnyt miten maakuntalehdissä noudatetaan hyvää journalistista tapaa ja ilmoitetaan jos kirjoittaja on puolueen ehdokkaana tulevissa vaaleissa. Riikka Söyring ei tätä tapaa noudata täällä eikä US:n palstoilla (muilla lukee nimen alla Kokoomus tai Perussuomalaiset jne).
  Riikka Söyring on IPU:n (http://ipu.fi/?page_id=316) E-Savon ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Tavallaan hänellä on raha-optio: hän voi odottaa saavansa kirjoituspalkkiona noin 2 miljoonaa markkaa “lakia säätävän komiten jäsenenä”, jos tämänkin kirjoituksen avulla nousee tuohon rahakkaaseen ko. jäsenyyteen (ja jos IPU+co saavat vallan niin erottavat Suomen eurosta ja saavat palkan markkoina).
  Tätä ei kuitenkaan ole täällä lukijoille millään tavoin kerrottu. Lukijoilla

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Pohjatiedot:
   olen Itsenäisyyspuolueen ehdokkaana Etelä-Savon vaalipiirissä.
   Magneetti ei ilmesty Etelä-Savon vaalipiirissä.
   ÄÄNESTYS:
   1) Joka artikkelissa on maininta ehdokkuudestani Etelä-Savon vaalipiirissä ja saan (mahdollisesti) ilmaista mainosta ehdokkuudelleni
   2) Ehdokkuuttani Etelä-Savon vaalipiirissä ei mainita jutuissa koska se ei liity millään lailla työhöni ja saan (mahdollisesti) yhdessä toimituksen kanssa syytöksiä asian salailusta
   3) Lopetan kirjoittamisen ja menen fattajonoon luukuttamaan leipää, koska palkka ei juokse. Yhteiskunta kustantaa perheeni elämisen
   4) Ehdokkuuttani Etelä-Savon vaalipiirissä ei mainita jutuissa. Magneettimedia saa syytöksiä Itsenäisyyspuolueen tukemisesta tavalla, josta ei voi tehdä vaalirahailmoitusta
   5) Aina on puuro väärinpäin lautasella, teit niin tai näin!
   6) muu, mikä? Perustele.
   Rastita haluamasi vaihtoehto
   ———–
   muistutus:
   minä en valikoi Magneetin sisältöä.
   Kääntäjä kääntää sen, mikä on pyydetty kääntämään. Kirjoittaja kirjoittaa siitä, mikä on tilattu.
   Olosuhteista riippuen hyvin perusteellisesti, huolella ja joka yksityiskohdan tarkistaen tai h-moisella kiireellä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Aina on puuro väärinpäin lautasella suomalaisella ”miehellä”. Monet ovat niin tuhannen katkeria siitä kun nostat epäkohdat esiin, eivätkä he itse pysty pätemään elämässään ilmeisesti muuten kuin tuittuilemalla ja kiukuttelemalla. Sekin on melko amatöörimäistä, ainakin mitä näihin kettuiluihin tulee näillä palstoilla. Anna ihmisten vinkua! Sitä enemmän tulee kinnostuneita katsomaan ja kyllähän nämäkin vikisijät sisimmässään tietävät, että olet täysin oikealla asialla. Tsemppiä ja poweria edelleen kehiin vaan.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
   2. Minä olenkin ollut vain kiinnostunut siitä, kuinka kaltaisesi kirjoittaja juttunsa kokoaa ja kansalle tarjoaa.

    Minun puolestani voit olla ehdokkaana ja kirjoitella mitä huvittaa, jokin roti harhaisuudessakin täytyy olla.

    Magneetimedia kuitenkin on globaalia tavaraa, se ei katso vaalipiirirajoja. Mielestäni journalisitn kaapuun puettu vaalityö ei kestä tarkastelua.

    Haluan myös vain kommentoida ja saada tietoa siitä, mihin tämän kolumnin kirjoittaja perustaa väitteensä.

    Vastausta ei vain ole tullut.

    Ps. en ole mitenkään katkera, en kateellinen enkä edes vihainen. Ihmettelen vain..

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Loistavaa, että tietää ketä ja mitä puoluetta kannattaa äänestää. On ne niiiin samanlaisia nuo valtapuolueitten liturgiat ja katsokaapa herrat ja rouvat missä nyt ollaan! Minä vaan kysyn. Kusessa ollaan valtionvelkoinemme kaulaa myöten – sinäkin ihmettelijä ja Tahvo vai mikälie, niin veloissa, ettei lasten lapsesikaan sitä velkaa maksa mikä sinullakin nyt on niskassasi! Eikö ole hienoa, että joku latelee poikkipuolista nykymenoon HÄ? Nytpä minäkin tiedän mitä äänestän, on nämä jutut niin linjassa ja hyviä, että. Kuka muu puhuu luomun ja terveiden elämäntapojen puolesta yhtä paljon?? HÄ??

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
     2. Jess…minulla ei valtionvelka ole pahemmin harteilla tuntunut. Senhän tuleekin jakautua sukupolvelta toiselle.
      Vai haluatteko samaa kohtaloa kuin aikanaan Romaniassa, jossa päätettiin maksaa se pois ja kurjistettiin yhteiskunta tilaan, josta se ei ole toipunut vieläkään.

      Valitettavasti ns. pienpuolueiden opeilla ja ohjelmilla ei ole todellisia keinoja muuttaa yhteiskuntia, ei Suomessa eikä muuallakaan. Ne ovat vaihtoehtoliikkeitä joita toki saa ollakin. Jos ne oikeasti pääsisivät ns. poliittiseen valtaan kiinni, niin sormi menisi suuhun, kun pitäisikin löytyä todellisia tekoja haaveilun sijaan.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
     3. Heppu,

      ”http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63005-eurooppa-2020-visio-on-nostettava-vaalikeskusteluun
      Katsokaapa tuon sivuston alaosassa olevasta keskustelusta miten ko. puoluetta lähellä olevia eduskuntavaaliehdokkaita ujutetaan tänne kirjoittajiksi.”

      Tunnustan, pyydystän kirjoittajia joka paikassa.

      Mutta mitä tarkoitat puoluetta lähellä olevilla? En ole koskaan tavannut fyysisesti Aki Järvistä tai Juhani Kahelinia, olen vain lukenut silloin tällöin heidän kirjoituksiaan alusta asti. Ei heillä tiemmä kummallakaan ole Itsenäisyyspuolueen (jos siihen viittasit) jäsenyyttä. Järvinen taisi olla Muutos2011:n ehdokas?

      Pyydystän sinuakin heti kirjoittajaksi kun näen pari-kolmekymmentä kirjoittamaasi esseeta tai artikkelia, joissa on ”sitä jotakin” tai uutta avaava näkökulma, joka mielestäni ansaitsisi tulla usean silmäparin nähtäväksi. Hauskat kolumnit, lyhyet satiirit ja tietoiskut käyvät myös näytteeksi. Tämä on lupaus.

      Julkaisupäätöksiä tosin en tee minä, voin vain ehdottaa. Sekin ihan normaalia toimituksissa, ehdottaa tekstejä/kirjoittajia. Sinäkin voit ehdottaa kirjoittajia. Kuka tahansa voi.
      Toimituksen osoite on

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Ihmettelijä,

     otin itse aikanaan hyvissä ajoin esiin ja keskusteluun eduskuntavaaliehdokkuuteni kustantajan ja pt:n kanssa. Kysyin, onko se ongelma ja jos on, miten se ratkaistaan.

     Päädyimme neuvottelujen jälkeen siihen, että koska vaalipiirini on toisaalla, alueella missä Magneetti ei leviä, ehdokkuutta ei tarvitse sen kummemmin nostaa esiin. Myös, koska sen mainitseminen toisi mahdollisesti ansiotonta etua Itsenäisyyspuolueen ehdokkaille vaalipiireissä, joissa Magneetti ilmestyy.

     Ratkaisu oli muuten sama kuin aiemmassa ”lehdessäni”, Keskisuomalainen Oyj:n omistamissa paikallislehdissä tehtiin aikanaan ehdokkuuksien suhteen.

     En tiedä, kuinka hyvin tunnette lehden tekemistä. Jokatapauksessa lehdellä on varastossa ”pöytälaatikkojuttuja” jotka tehdään (yleensä käännöksiä) hyvissä ajoin etukäteen, ja jotka ”otetaan laatikosta” kun tehdään sivukokonaisuutta eli jutut täydentävät toisiaan.
     Aukeamalla on vaikkapa kaksi tai kolme erillistä juttua, joista yksi on uusi, vastakirjoitettu ”ajassa” ja toiset, täydentävät jutut saattavat olla vanhempia so. minun tapauksessani kirjoitettu ajanjaksolla ”ennen ehdokkuutta”.
     Se on ihan normaali käytäntä kaikissa harvemmin ilmestyvissä lehdissä, varsinkin jos sivumäärä ei ole suuri.

     Voimme, uskoisin näin, tietenkin julkaista erillisen ilmoituksen Magneetissa ehdokkuudestani vaalipiirissä, jossa Magneetti ei ilmesty, jos arvelette että se on tarpeen.
     Mitään tarkoituksellista hämäämistä/pimittämistä ei ole yritetty harjoittaa.

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Enpä ole ennen kuullut, että paikallislehdissä julkaistaisiin käännettyä aineistoa. Erilaisia puffijuttuja lehden taloudesta ja tasosta riippuen kylläkin.

      Ihmetyksen aiheeni on se, mikä into Magneetti-lehdellä on esiintyä yksipuolisen journalismin lipunkantajana. Siitä osoituksena on jälleen kerran tuoreimman paperilehden etusivu, joka on näytillä netissä. Tosin kaikki nämä jutut ovat yhden ja saman kirjoittajan käsialaa. Päätoimittajan mosuus näyttää olevan pääkirjoitus kerran viikossa.

      Magneetti-lehden kotipaikka on Ylivieska, luulisi että lähempääkin kuin Seattlesta tms. löytyy kirjoittamisen aihetta.
      Luulisi, että lukijat (mainosten kohteet) kyllästyisivät yksipuoliseen julistukseen rokotteiden vaaroista, kansainvälisen talousmafian ja EU:n salaliiton uusimmista tempauksista ja yleensäkin erilaisista lukijoita uhkaavista vaaroista. Jutut ovat niin yksipuolisia – kyllä, kyllä, nehän täytyy tehdä, koska ”valtamedia ” ei sellaisia julkaisisi – tiedän. Enkä edes ihmettele.

      On nimittäin olemassa sellainenkin käsite kuin objektiivinen journalismi ja hyvä lehtimiestapa.

      Olen odotellyt, että kolumnisti Kangas vastaisi tiedusteluuni siitä, mikä oli se tv- uutislähetys, joka on julkistanut kyseenalaisen gallupin. Myöskään päätoimittaja ei ole reagoinut sisältöön liittyviin kyselyihini .

      Minun puolestani saat olla ehdokkaana ja kirjoitella aivan kuten haluat, se vain sattuu nyt liittymään tuleviin eduskuntavaaleihin. Ilmoitus ehdokkuudestasi tms ei ole minun asiani.

      Keskustelun merkeissä.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
     2. Ihmettelijä?,

      näitä Taloustutkimuksen galluppeja on aika paljon aika pitkältä ajalta http://yle.fi/uutiset/teemat/vaalit_2011/2010/12/kokoomus_suurin_sdp_alamaissa_2253488.html

      Johonkin niistä lienee kolumnisti Kangas viitannut.

      Kysyit myös, miksi Magneetti julkaisee juttuja Seattlesta jne
      Miksi Hesari tai TS julkaisee, miksi Kaleva?
      Samasta syystä, luulen ma: niiden arvellaan kiinnostavan lukijoita.

      Ei Magneetin ole tarkoitus antaa valmista mielipidettä lukijalle, vaan saada tämä ajattelemaan mitä mieltä hän ITSE on ja myös MIKSI hän on sitä mieltä.

      Se voi tapahtua myötäilemällä, provosoimalla, jakamalla tietoa (subjektiivista tai mahd. objektiivista), esittelemällä eri näkökulmia, tuomalla esiin asioita joista ei muuten keskustella jne, yksinkertaisesti siis herättämällä keskustelua. Mahdollisesti lukija vielä etsii omien argumenttiensa tueksi lisätietoa ja jakaa sen muiden kanssa täällä kommenttiosiossa, joka taas avaa uusia näkökulmia.

      Ja siinähän Magneetti on onnistunut. Täällä keskustellaan! Keskustelu on vilkasta, enimmäkseen kohteliasta ja asiallista, väitteitä ja mielipiteitä perustellaan puolesta ja vastaan. Tosin se näemmä pakollinen salaliitto-kortti aina nousee pakasta ajoittain 😀

      Minäkin käyn mielikseni vilkaisemassa, millaista tietoa on tuotu, mitä uutta on noussut esiin.

      Kuka on oikeassa, kuka on väärässä, sehän on asia jonka joka lukija ITSE ratkaisee kohdallaan mietittyään asioita. Ja niin sen pitääkin olla.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
    2. Ihmettelija?,

     ”Ps. en ole mitenkään katkera, en kateellinen enkä edes vihainen. Ihmettelen vain..”

     En usko kenenkään luulevan sinua kateelliseksi tai vihaiseksi.

     Teit aivan oikein -minun mielestäni- ottaessasi ehdokkuusasiani esiin, jos se vaivasi sinua tai pidit sitä kyseenalaisena toimintana minun/Itsenäisyyspuolueen/Magneetin taholta.

     Nythän sitä voin tässä kanssasi avoimesti ja julkisesti selvittää: mitkä olivat lehden ratkaisujen takana olleet ajatukset, mitkä minun jne.

     Esimerkkinä voin kertoa vaikka sen että en ottanut osaa Magneetin vaalikoneen kysymysten laatimiseen koska minusta se ei olisi ollut oikein. En myöskään vastannut Magneetin vaalikoneen kysymyksiin, samasta syystä.

     Vastauksissani voi olla viivettä, koska olen kovin työllistetty, moneenkin suuntaan.
     Tai jos on sinulle helpompaa, niin tavoitat minut

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Harmi, että kolumnisti itse ei vastaa. Tunnollisena lupamaksujen maksajana en usko, että YLEn kaltainen yhtiö teettäisi tarkoitushakuisesti mielipidetutkimuksia. Sitäpaitsi Suomen Gallup ja Taloustutkimus ovat arvostettuja tutkimuslaitoksia, joten niitä nyt on turha syyttää yksipuolisiksi. Totta kai ymmärrän, että määrätyllä kysymyksenasettelulla saadaan ainakin lähelle toivotut vastaukset. Suurilla mediataloilla ei kuitenkaan ole sellaiseen varaa. Sitäpaitsi: kun annatte ymmärtää kuinka mahtavaa vedätystä suomalainenkin media harrastaa, unohdatte yhden asian. Suomalaiset ovat fiksuja ja ympäräivään maailmaan verrattuna aika koulutettujakin.

      Magneetin kirjoittelussa on suuriin sanomalehtiin vain yksi ja ratkaiseva ongelma, tila. Kun sisällöstä muutamaa puffia lukuunottamatta 90 prosenttia käsittelee yksisilmäisesti kirjoitettuja juttuja , niin lyöhän se silmille. Suurissa lehdissähän ulkomaanosasto on vain yksi osa, tässä lehdessä ulkomaat ja rokotus- ja homeopatia muodostavat jokaisessa lehdessä pääaineiston. Tietty myös EU:n toimintaa käsittelevät jutut ovat aika tavallisia. Lukijoiden arkea ei näy, tosin lumikenkäilyjuttu nyt oli ..

      Magneetin jutut eivä anna aihetta muuta kuin ihmettelyyn siitä, miten yksipuoliseen kirjoitteluun voidaankaan mennä.

      AIka kummallista on myös se, että sinä otat vastuuta kirjoittajien hankinnasta, sisällöstä ja toimituksellisista ratkaisuista. Ostaako Magneetti sinulta toimtiuksellisen juttupaketin ts. onko sisällön tuottaminen modernisti ulkoistettu. Tätä ajatustani tukee se, että päätoimittajalla ei tunnu olevan kiinnostusta tehtäväänsä – kommunikointiin lukijoiden kanssa.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. ”On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka valtamedia on reagoinut ja käyttänyt Taloustutkimusta hyväkseen vaalityössä. On selvää, että Perussuomalaisten todellinen äänestysprosentti on jo pitkään ollut paljon yli 20 %, ehkä jopa lähempänä 30 %. Minulla on ollut tietoa tästä jo helmikuun alusta. Tällaista asiaa ei vain ole muu media voinut julkaista yhdellä kertaa. Nyt se on kuitenkin julkaistu, mutta tavalla joka ei kestä päivänvaloa.

  Lähteeni haluaa ymmärrettävästi lähdesuojan. Mielipidetehtailuja lähellä oleva henkilö on suoraan kertonut, että Perussuomalaisten luvut ovat ”karmeaa katsottavaa” vanhalle poliittiselle johdolle. Asiasta on käyty useita kriisipalavereita ja on kuumeisesti mietitty mitä asialle voitaisiin tehdä. Paine on kuitenkin käynyt liian suureksi. Lukuja on siis nostettu vähitellen, jotta niiden dramatiikka vähenisi. Ensin luku päästettiin noin 15 % tasolle ja sen jälkeen 19 % kuitenkin niin, että SDP saisi vielä pitää kolmannen sijan eli 19,7%. Lopulta asia olisi kerrottava; Perussuomalaiset ovat nyt kolmen suuren ”joukossa”. Jo tässä vaiheessa kaikki sisäpiiriläiset tiesivät, että se oli ylivoimaisesti suurin puolue. Kunnes Ylen tilaama mielipidemittaus palautti Perussuomalaiset taas neljännelle sijalle 25.2.2011.

  Helsingin Sanomat otti valtamediassa ensimmäisen askeleen kirjoittamalla asiasta 18.2.2011. Se julkaisi, että Perussuomalaiset ovat nyt kolmantena. HS:n jutussa julkaistut luvut olivat vielä kaukana todellisuudesta, mutta samalla asiasta annettiin todella kummallinen selitys. HS:n juttu on kuin lukisi mystisestä alkemiakaavasta. Jutussa käytetään samoja termejä joita kuulen lähteeltäni. Puhutaan korjauskertoimesta, jolla muutetaan raakadataa niin, että tutkijat välttävät havaitsemansa virheet. Eli asia on niin kuin olemme aikaisemminkin kirjoittaneet. Tuloksen saa haluamalleen tasolle. HS kirjoittaa jutussaan vielä senkin, ”ettei perussuomalaisten todellista kannatuksen määrää tiedä kukaan”. TNs Gallupin toimitusjohtajan, Juhani Pehkosen mukaan tällä raakadataan koskemisella on syynsä, jotka ovat monimutkainen laskutapa. Aivan kuin mielipidetutkimuksissa olisi kysymys jostain muusta kuin siitä, että tiedettäisiin kuinka moni äänestää ja ketä.

  Tätä asiaa ei varmasti olisi koskaan nostettu pöydälle ilman Perussuomalaisten valtavaa nousua mielipidemittauksissa. Toisaalta, voi olla että nyt kun asia kerran otettiin esille, ehkä muutkin puolueet kuulisivat jotain näistä ”korjauskaavoista”. Olisiko niillä tekemistä SDP:n koko ajan laskeville luvuille? Vai onko SDP:lle päinvastoin hyvä, että asiasta ei puhuta.

  Seuraavaksi asiaan puuttui Iltalehti. Se kirjoitti 19.2. suuren kahden sivun artikkelin siitä, kuinka Kiviniemi karkasi Kataiselta. Lähes sivun kokoinen kuva kertoo ”järjestyksen”: Kiviniemi, Katainen, Urpilainen ja vasta neljäntenä Soini.

  Mediasota on siis alkanut. Iltasanomat on tilannut pääministerikyselyn, jossa kyselyn painopisteet on rakennettu niin, että tuloksia on helppo muokata. Iltalehden jutussa kysytään aivan oikein, miten on mahdollista että Soini sai vain 11% äänistä jos puolue on niin hyvässä nousussa? Vastaus on tämä juttu itse. Kukaan ei pääse näkemään, lähteeni kertoo, miten nämä kyselyt suoritetaan ja miten kysymykset kysytään. Se on taidelaji. Oikein rakennettu mielipidetiedustelu saa pääministerivoittajaksi vaikka Winston Churchilin jos niin halutaan.

  Tällä varsin likaisella journalismilla käydään nyt siis Perussuomalaisten orastavan vaalivoiton kimppuun. Näyttää siltä, ettei yksikään valtamedia halua nähdä Soinia pääministerinä ja Perussuomalaisia vaalivoittajana. On tavallaan ymmärrettävää, että kun peli kovenee myös aseet kovenevat. Muistan hyvin, kun Paavo Väyrynen valitti median pilanneen hänen presidentinvaalinsa. Olikohan vanhalla maestrolla sittenkin enemmän tietoa jo silloin?

  Se mikä tekee valtamedian käytöksestä hävyttömän, on tavallisten suomalaisten, eli siis äänestäjien niin sanottu kusettaminen. Median pitäisi palvella totuutta ja rehellisyyttä, ei olla mukana laajassa poliittisessa kähminnässä.

  Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen avasi tämän pelin Ylen lähetyksessä sanomalla, että suurimman puolueen puheenjohtaja on perinteisesti myös pääministeriehdokas. Hän sanoi ettei pelin sääntöjä ole syytä muuttaa Soinin takia. MTV3 on ottanut Soinin mukaan pääministeripaneeliinsa. Eli lähtökohtaisesti Soinista yritetään nyt rakentaa ”epämieluisaa” pääministeriä ja varoitella äänestäjiä tällä.

  Tähän myllyyn juoksutettiin vettä niin ikään MTV3:n toimesta kun se marssitti aamu tv lähetyksessään 20.2. ”asiantuntijaksi” tohtori Pekka Tarkan. Retoriikka oli aika kauheaa katsottavaa. ”Korjauskertoimet” mainittiin ja sivuutettiin. Tarkka oli omassa puheenvuorossaan lähes loukkaava omissa asiantuntijalausunnoissaan. Hän sanoi, että Soini on ehkä vähitellen ryhtynyt ajattelemaan mitä poliittinen vastuunkanto merkitsee. Ja että oppositiossa on aina helppo räksyttää. Mitä Tarkan mukaan oppositiossa pitäisi sitten tehdä? Ja millä ilveellä hän on saanut päähänsä että lähes koko ikänsä poliitikkona toiminut Soini ei olisi miettinyt poliittista vastuunkantoa? Perussuomalaisista äänestäjistä hän käytti varsin halveeraava kieltä, he ovat ”innostunut joukkio, mutta myönsi että ehdokkaiden joukossa on muutama ihan hyvä, koulutettu tyyppi.

  Tällainen median käyttö on tarkoitettu muokkaamaan mielipidettä. Se on hienovaraista ja taitavaa. Lähtökohta on ylläpitää nykyistä poliittista valtarakennetta lähes hinnalla millä hyvänsä. Pelko muutosta kohtaan on liian suuri. Sen myöntäminen, että suomalaiset ovat yksinkertaisesti kyllästyneet valehteluun, ja että nyt haetaan muutosta koska sitä oikeasti halutaan, tuntuu mahdottomalta. MTV3 vältti kysymyksen mielipidetiedusteluiden manipuloinnista taitavasti. Tällaisessa mediailmastossa todellinen häviäjä tulee olemaan SDP, luultavasti Kansallisen kokoomuksen kustannuksella.

  Mikä tässä on sitten väärin? Mihin tämä artikkeli perustuu? Suomessa pitäisi olla jonkinlainen säädös, olkoon sitten laki tai muu hyvä tapa, jonka mukaan näitä mielipidetutkimuksia ei saisi käyttää törkeästi totuuden muuttamiseksi. Niin kauan kuin kaikki neljä puoluetta mahtuvat virhemarginaaliin, kukaan ei tiedä mikä olisi oikea tulos. Ongelma tässä on vain se, että yhtä lailla kuin mielipidetutkimuksetkin, myös itse vallitulokset ovat vahvasti suuntaa-antavia. Suhteellinen laskutapa on sinänsä jo huono, mutta itse vaalitapahtuma on epäluotettava ja kuka lopulta tietää miten ääniä ”korjauskertoinnetaan” digtointivaiheessa. Ei kukaan.”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Mielipidetiedusteluista puuttuu myös pienpuolueet, joita Suomessa lienee yhtä monta kuin isojakin.
  Kaikki on niputettu otsikon Muut puolueet alle.

  jukkis,

  kertomasi täsmää minun saamieni tietojen kanssa varsin hyvin. Lehtijutuissa yritetään selvästi johtaa huomiota toisaalle tekemällä näistä ”pääministerivaalit” tmv.
  vaikka oikeastaan voisi sanoa, että kysymyksessä on arvovaalit.

  Ja tietenkin myös äänestys Suomen itsenäisyyden säilyttämisestä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Eduskuntavaalit on aina ollut ja tulee olemaankin pääministerivaali. Samalla eduskuntapaikat menevät jakoon, mutta suurin kiinnostus on tuleva pääministeri. Pienpuolueille tämä merkitsee takaiskua, koska heidän joukostaan ei pääministeriä tule. Korkeintaan heitä tarvitaan muodostamaan hallituksen taakse eduskunnan enemmistö, jota vastaan katsotaan sitten sopiva salkku hoidettavaksi.

   Mitähän tarkoittaa arvovaalit?

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. TIEDOTE

  In 48 hours, nearly half the British mass media could be bought by one of the world’s worst media moguls.

  Rupert Murdoch has exploited his vast media empire to push war in Iraq, elect George W Bush, spread resentment of muslims and immigrants, block global action on climate change, and undermine democracy by viciously smearing politicians who refuse his orders.

  A lock on British media will massively boost Murdoch’s power to undermine global efforts on peace, human rights and the environment. The UK is up in arms over the Murdoch bid, and even the Murdoch-allied government is split down the middle as it makes a decision this week. Global solidarity bolstered Egypt’s pro-democracy protesters — it can help Britain’s. Let’s build an urgent global outcry to stop Rupert Murdoch. Sign the petition to UK leaders:

  http://www.avaaz.org/en/stop_rupert_murdoch_3/?vl

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Älkää nyt viitsikö jauhaa noita salaliittoteorioitanne – aikuiset ihmiset. Miten Jukkis muuten perustelet väitteesi, että ”itse vaalitapahtuma on epäluotettava”?

  Ja onko Riikka Söyring sattunut huomaamaan, että Suomi liittyi jo EU:hun? Siellähän se on Soinikin pelipaikoilla jo ”vaikuttamassa”? Niin että miten se Suomen itsenäisyys nyt näissä vaaleissa ratkaistaan?

  Lopuksi vielä: tuleehan siitä julmaa nähtävää, kun perussuomalaiset ovat vallassa. Ensin suljetaan tietysti rajat, ettei tänne pääse enää yksikään perussuomalaisten mielestä vääränvärinen. Toiseksi kielletään kaikki muu taide paitsi yltiöisänmaallinen tyyliin ”koivun alla hymyili punaposkinen Maija vaalea letti tuulessa liehuen – ja katso: koivukujaa pitkin sorjaa neitoa lähestyi Matti harteikkaana sotilaspuvussaan, Suomen leijona -koru kaulassa kimallellen.” Juu.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Sattuiko Oskari pistämään merkille sellaista pikkuseikkaa, että Suomi liitettiin EU:hun, vaikkei vaadittavaa äänimäärää edes saatu kansanedustajilta. Eli tapahtuneen väärinkäytöksenkin perusteella pitäisi tämä EU optio purkaa ilman sen kummempia pulinoita.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Murdoch on useiden tahojen mukaan Rothschildien luomus ja satelliitti.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Murdoch on todellakin luomus – itse asiassa suuri osa amerikkalaisista rebuplikaaneista epäilee, että hän on robotti, jonka salaliittoon kuuluvat ovat rakennuttaneet. Tässäkin jäljet johtavat sylttytehtaalle eli Pietarsaareen tahikkas Pattijoelle – en ole vielä varma, kummalta paikkakunnlta käsin salaliittoa johdetaan. Mutta selvittelen asiaa netissä surffailemalla ja pyrin tiedottamaan asiaintilasta oitis, kunhan jotain tiedonjyvää saan kaiveltua esiin rokotemafian ja pakkoruotsin kannattajien saastuttaman informaatiotulvan keskeltä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Tahvo, ei se asia minnekään katoa sillä, että yrittää lyödä asian läskiksi. Jos vaikka penkoisit itsekin hieman enemmän taustoja ihan vaan vaikka Googlaamalla. Löytyy yllättävän paljon, mitä et kenties tullut ottaneeksi huomioon. Ei kannata olla tyrmäämässä keskustelua ihan vaan siitä syystä, ettei itse tiedä asiasta mitään ja muut tietävät.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Kiireessä:

  tämän päivän nopea uutissaldo maailmalta kertoo seuraavaa:

  The muslim brotherhood on aikatauluttanut ylihuomiselle eli perjantaille alkavaksi kansannousun seuraavaksi Saudi Arabiassa. Kuningasperhe on ollut tietoinen asiasta, ja on jo valmistautunut jonkun aikaa minkä voi, mutta voi olla menetty peli.

  Luvassa on varmasti aikamoinen öljyn hintaennätyspiikki. Pörssipelurit lyövät vetoja minkä ehtivät rahastaakseen katastrofin.

  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-07/saudi-arabia-s-day-of-rage-lure

  Joka taas tarkoittaa sitä, että EKP nostaa nopsaan korkoa, mutta se ei pelasta hallitsemattomalta inflaatiolta. Tästäkö se kaikkien lamojen äiti on viimein alkamassa…?

  Ainakin USA pysyy näennäisesti pystyssä vain niin kauan, kuin FED pitää korkoja mekaanisesti alhaalla. Mutta nyt paineet on käymässä sielläkin mahdottomaksi varmaan. QE3 tuskin ehtisi hätiin, jos sellaista on edes suunnitteilla.

  Englannin Pankilla BoE:lla melkoiset inflaatiopaineet sielläkin ja romahduksen lemua ilmassa, kts. Market Oracle 1 & 2

  http://www.marketoracle.co.uk/Article26765.html
  http://www.marketoracle.co.uk/Article26766.html

  Anyway, toteutuipa day of rage saudeissa perjantaina tai ei, this year is The year.

  Systeemiset riskit ovat valtavat. Olipa se hyvä että ”kilpailukykysopimuksella”, ESM:illa ja ERVV:lla sidotaan Suomi tuplatakausvastuisiin euroalueella…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 9. Alkuperäiseen kirjoitukseen liittyen oheinen uutisankka, siis uutisankka – ..skaa, valetta ja vääristelyä 100%:sti. Sitä taustaa vasten, että Japanissa on ydinvoimalakatastrofi parhaillaan ja ihmiset paniikissa, täällä kotimaassa kiirehditään uutisoimaan tällälailla. Jos ei tämä rapauta yhtään uskoa valtamediaan, niin aivopesu on jo tehnyt tehtävänsä
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011031313354681_uu.shtml

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 10. Tilanne menee juuri kuten kirjoittaja kirjoitti. Taloustutkimuksen gallup http://www.iltalehti.fi/vaalit/2011041513553655_vl.shtml toimii ylläolevan käsikirjoituksen mukaan.

  Käytössä ja omistuksessa oleva media pelivälineenä yrittää vaikuttaa epätoivon vimmalla Taloustutkimuksen omistajan puoluekavrin menestykseen tällälailla keplottelemalla. Siis sellaisia tuloksia saadaan kun halutaan.

  Ei julkaista, että kokoomus, kepu ja demarit taistelevat suomen pienimmän puolueen tittelistä, mikä on lähempänä totuutta kuin tuo.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat