B12-vitamiinin terveysvaikutukset

B-vitamiinit tunnetaan niiden hyödyistä aivoille. Suurin osa niistä on vesiliukoisia ja välttämättömiä, eli elimistö ei kykene tuottamaan B-vitamiineja itse vaan joutuu turvautumaan ulkopuolisiin B-vitamiinin lähteisiin. B-vitamiinilisän nauttiminen tukee aivojen ja keskushermoston toimintaa.

B-vitamiineihin kuuluu kahdeksan eri vitamiinia. Suurimman osan B-vitamiineista saa parhaiten nauttimalla vihreitä lehtikasveja, mutta ei B12-vitamiinia. Sitä saa eläinperäisistä lähteistä tai ravintolisistä. Vanhentuessa B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee.

Suurin osa B-vitamiineista toimii kofaktoreina solujen mitokondrioiden ATP:n tuotannossa. Mitokondriot ovat solujen energiavoimaloita, jotka myös valvovat DNA:n toimintaa. Tämä artikkeli käsittelee B12-vitamiinia, jonka merkitystä ei ole otettu huomioon asiaankuuluvalla tavalla.

Elintärkeä B12-vitamiini – puutostila on yleinen ruokavaliosta riippumatta

B12-vitamiini (kobalamiini) on ainoa B-vitamiini, jota ei saa kasveista. Sitä syntyy bakteeritoiminnan seurauksena suoliston käsitellessä liha- ja maitotuotteita ja kananmunaa, ainakin nykyisen käsityksen mukaan. Puutostila voi aiheuttaa anemiaa, hiustenlähtöä, dementiaa ja muita neurologisista ongelmista kieliviä oireita ellei sitä hoideta.

Puutostila voi oireilla väsymyksenä, heikkouden tunteena tai lievänä masennuksena. Jos tila pahenee, voi esiintyä Alzheimerin, MS-taudin, Parkinsonin, fibromyalgian tai diabeettisen neuropatian kaltaisia oireita. B12-vitamiinin puutostila kerryttää homokysteiiniä. Korkeaa homokysteiinin määrää pidetään indikaattorina, joka ennakoi sydänkohtausta.

Kaiser Permanente Northern California (KPNC) suoritti suuren mittaluokan epidemiologisen tutkimuksen aikuisväestöllä, jossa verrattiin 26 000 B12-vitamiinin puutosdiagnoosin saanutta 184 000 normaaliksi luokiteltuun henkilöön ja heidän sairashistorioihinsa. Vertailu osoitti, että jopa runsaasti lihaa syövät kärsivät B12-vitamiinin puutteesta. (Lähde)

KPNC:n tutkimuksessa havaittiin yhteys happoa pelkistävien PPI eli protonipumppuinhibiittorilääkkeiden ja B12-vitamiinin puutostilan välillä. Yhteys oli havaittavissa myös lihaa, kananmunia ja maitotuotteita käyttävillä. Voidaan siis olettaa, että reseptivapailla närästyslääkkeillä on samanlainen vaikutus. Mistä tämä johtuu?

Tri T.S. Dharmarajan, M.D. on Yeshiva Universityn Albert Einstein College of Medicinen geriatrian osaston johtaja. Hän ei osallistunut KPNC:n tutkimukseen, mutta kommentoi sitä:

”Heidän [KPNC:n] tutkimustulostensa tärkein havainto on looginen: se käy hyvin järkeen. Tarvitaan happoa erottamaan B12-vitamiini ruoan proteiinista, mikä on vatsassa tapahtuvan imeytymisen ensimmäinen askel. Jos poistat hapon, poistat välttämättömän osan B12-vitamiinin imeytymisen ensimmäisestä vaiheesta.” (Lähde)

Tri Jonathon Wright, M.D. on holistisiin hoitomuotoihin erikoistuneen klinikan perustaja. Hänen mukaansa ruoansulatusongelmat kuten närästys, liikahappoisuus ja ruoansulatuskanavan refluksitauti johtuvat pitkälti liian vähäisestä vatsahappojen määrästä ja suoliston mikrobien epätasapainosta, mikä johtuu vääränlaisesta ruokavaliosta ja antibioottien käytöstä.

Hänen mukaansa vatsahappopitoisuuden tulee olla korkea, jotta B12-vitamiini imeytyy ruoasta tai suun kautta nautituista B12-lisäravinteista.

Hän suosittelee nauttimaan suolahappoa lisänä. Align Life –klinikan perustaja, tri Joe Esposito, DC, suosittelee veteen laimennetun omenaviinietikan (luomu) nauttimista ennen jokaista ateriaa. Kumpaakin suositellaan 40-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Sisäinen tekijä on proteiini, jota tuottavat vatsan seinämän pinnan erikoistuneet solut, joita kutsutaan parietaalisoluiksi. Sisäinen tekijä –pitoisuuden testaamalla voit selvittää kykeneekö aineenvaihduntasi hyödyntämään B12-vitamiinia.

Syödessä vatsan hapot vapauttavat B12-vitamiinin ruoasta tai ravinnelisästä. Prosessin aikana B12 muodostaa kompleksin, joka imeytyy vereen ohutsuolesta. Sekä vatsahappojen että sisäisen tekijän tuotanto vähenee iän myötä, mikä heikentää B12-vitamiinin imeytymistä.

Osa lääketieteen ammattilaisista suosittelee testaamaan virtsasta metyylimalonihappopitoisuuden sen sijaan että testattaisiin veren B12-pitoisuus. Jos solujen B12-aineenvaihdunta on vähäistä, metyylimalonihappopitoisuus on korkea. Toinen heikkoon B12-aineenvaihduntaan viittaava tekijä on veren korkea homokysteiinipitoisuus, mikä myös indikoi vakavia sydänongelmia.

Näillä kokeilla voidaan osoittaa B12-vitamiinin todellinen saanti, sillä vaikka veressä olisi riittävä määrä, se ei välttämättä imeydy kunnolla soluihin. Näin ollen veren B12-pitoisuus ei ole välttämättä kovin luotettava mittari.

Isossa-Britanniassa eräs epätavallisia menetelmiä pelkäämätön lääkäri päätti tehdä asiat toisin ja antoi pyörätuolikuntoiselle potilaalleen suuria määriä B12-vitamiinia pistoksin, vaikka hänen verensä B12-pitoisuus oli näennäisesti riittävän korkea. Viranomaiset olivat näreissään vaikka potilas parantui. Hän hoiti homman kuin mies. Vuonna 2013 häntä juhlittiin paikallisena sankarina.

Millaisia B12-vitamiinilisiä kannattaa käyttää

Ruoansulatusjärjestelmä on mahdollista ohittaa, mikä ratkaisee aiemmin mainitun imeytyvyysongelman. Vaikka et pystyisi testaamaan veren pitoisuutta, B12-vitamiinin yliannostusta ei tarvitse pelätä. Kyseessä ei ole realistinen tai edes todennäköinen uhka. Kaikkein helpoin tapa ohittaa ruoansulatusjärjestelmä on ottaa pistos kuten videolla.

Yhdysvalloissa B12-pistosten ottaminen lääkärillä voi tulla kalliiksi. On taloudellisempaa hankkia B12-injektionestettä, kertakäyttöruiskuja ja neuloja ja pistää itse. Tämä voi olla vaikeaa osalle ihmisistä. Onneksi on muitakin tapoja saattaa B12-vitamiini sisällesi. On olemassa reseptivapaita, kielen alta imeytyviä B12-vitamiinituotteita. Vitamiinia on kahta laatua: syanokobalamiini ja metyylikobalamiini.

Syanokobalamiini on halvempi ja yleisempi vaihtoehto. Sitä käytetään vitamiinitableteissa, ja elintarvikevalmistajat lisäävät sitä ravinneköyhiin valmisruokiin. Se sisältää syanidimolekyylin jonka elimistö joutuu poistamaan ennen kuin kobalamiinin B12-vitamiini on imeytyvässä muodossa.

Metyylikobalamiinin ei tarvitse käydä läpi edellämainittua prosessia. Se on rakenteeltaan lähempänä ruoan alkuperäistä B12-vitamiinia, ja elimistö voi hyödyntää metyyliosan. Se on suositellumpi ja harvinaisempi ja hieman kalliimpi B12-vitamiinin muoto.

Muita käyttämistapoja on B12-laastarit ja liposomikapseloitu B12-vitamiini. Liposomikapselointiteknologiassa vitamiinimolekyylit kapseloidaan pienten rasvamolekyylien sisään, mikä suojaa vitamiinia vatsahapoilta. Ne ovat kuitenkin tarpeeksi pieniä läpäistäkseen lipideistä koostuvan soluseinämän, jolloin solut saavat ne suoraan ja ilman ylimääräisiä vaiheita.

Suurin osa reseptivapaista B12-vitamiinituotteista sisältää myös foolihappoa, joka on yksi B9-vitamiinin muodoista jota monet johtavat terveysasiantuntijat pitävät epäturvallisena ihmiskäytössä. B9-vitamiini auttaa B12-vitamiinia tuottamaan enemmän punasoluja, mikä ehkäisee tai hoitaa anemiaa.

On parempi välttää foolihapollisia tuotteita ja käyttää B12-vitamiinia ilman foolihappoa tai joka sisältää folaattia, mikä on B9-vitamiinin luontainen ja turvallinen muoto.

B12-vitamiinista saa kaiken hyödyn irti kun sitä nauttii muiden B-vitamiinien, B1,2,3,5,6,7 ja 9, kanssa. Näin se imeytyy parhaiten. Kannattaa suosia luontaisia B-vitamiinien lähteitä, kuten mehiläisten siitepölyä tai ravinnehiivaa.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös:

Terveen elämän osaset: Monipuoliset B-vitamiinit
Tämän vitamiinin puutos voi johtaa pysyvään aivovaurioon
Ilman tätä vitamiinia saatat seota

6 kommenttia

 1. Tiina Wiik googlaa mm. Rationalwikiä, NewYork Timesia ja Nizkoria kumotakseen Magneettimedian artikkelit. Ihme kun ei viittaa Jerusalem Postiin. Millähän logiikalla juuri nämä lähteet ovat totuudenmukaisempia, kuin Magneettimedian lähteet.

  Kaikki nuo Wiikin vastakommentit ovat samoja vanhoja juutalaisvalheita, jotka on tyrmätty jo aikoja sitten.

  Mitä Einsteiniin tulee, niin lähes kaikki tieteen historiaan syvällisemmin perehtyneet tietävät jo Einsteinin olevan plagioija. Mikäli tämän uskominen on Wiikille hankalaa, niin hänen kannattaa lukea Christopher Jon Bjerknesin kirja ”Albert Einstein: The Incorrigible Plagiarist” (2002), jossa asia on todistettu hyvin selkeästi.

  Onko Wiik siis vain niin hölmö, että sokeasti uskoo ilman mitään lähdekritiikkiä valtamedian artikkeleita ja muita juutalaislähteitä, vai onko hänellä tietoinen agenda propagandan levittäjänä?

  Plusääni(13)Miinusääni(1)
 2. Wiik valehtelee niin sujuvasti, että kyseessä lienee ihan Israelin kansan jäsen tai sitten on suhteita tällaiseen. Palkkamurhaajan moraali ainakin on tyypillä. Takkiraudan väistyttyä tuollainen hahmo kai tarvitaan.

  Myös USA:ssa lähes koko AltRight koostuu näkyvimmältä osaltaan tyypeistä, jotka ovat toinen toistaan kummallisempia ja kaikki lähes käyttävät suurimman osan ajastaan valehtelun lisäksi valehtelemisensa puolusteluun ja todellisen opposition hahmojen vainoamiseen. Etenkin ns. antisemiittien. Renegadessa on monta ohjemlaa näistä, jotka ovat hämmästyttävän usein myös homoseksuaaleja siellä.

  Suomessakin on ollut puhetta ”mamutuskriittisten” yhteisrintamasta, mutta kyllä näitä hyökkäyksiä tulee nimenomaan näiltä ”siivommilta” ”mamutuskriitikoilta”. Heidän tehtävänsähän on olla valeoppositio ja ajaa sivussa tärkeimpänä tehtävänään Israelin ja juutalaisjärjestöjen asioita. Sionistista vihollistahan nuo tuntuvat suoraan edustavan ja joku päivä sieltä tulee kunnolla puukkoa elkään persujen tyyliin.

  Putinistinen eli juutalaisoligarkkien MV-lehti tekee sujuvasti yhteistyötä tämän mätäpaiseen ja vastaavien sionistien kanssa. Ns. valtioterrorijutut sieltä puuttivat, paitsi yhden siihen suuntaan kirjoitti sitten juutalaiseksi julistautunut Jamesgonzo ja tietenkin folio-osastoon.

  Plusääni(11)Miinusääni(1)
  1. Ihmettelen kyllä tätä Tiina Wiikin ulostuloa. Miksi edes käyttää aikaa tuollaiseen jos hänen agendansa on maahanmuuttokriittisyys. Magneettimedian haukkuminen ei vie häntä yhtään piirua lähemmäs tavoitetta vaan rikkoo vain rivejä. Alan jo uskoa että se tässä on tarkoituskin.
   Tiina Wiikistä en tiedä kovin paljoa. Hänestä olen kuullut MV:ssä blogien muodossa ja nyt on hänellä se nettiradiokin keskiviikkoisin. Yleensä yritän googlata henkilöiden taustoja että osaan laittaa heidät oikeaan asiayhteyteen ja pystyn jo ennalta arvioimaan kyseisen henkilön uskottavuuden. Ainakin hän on kouluja käynyt koska viljelee sivistyssanoja teksteissään ja puheissaan. Usein sekin jo laittaa minut epäilemään. Yliopistot ovat Suomessa aika mätiä eikä siellä ole helppo opiskella jos osaa ajatella omilla aivoillaan.

   Plusääni(12)Miinusääni(1)
 3. Tässä pari tuotetta joilla saa B-12 tasoja nostettua melkein yhtä tehokkaasti kuin piikittämälläkin. Ikenien ja ylähuulen väliin pitää laittaa ja pitää siellä niin kauan kun on imeytynyt. Ensin voi aloittaa neljäsosa tabletilla (metyyli b-12) ja nostaa puolikkaaseen ja lopulta kokonaiseen. Mutta tuolla dibencozidellä voi puolikkaasta aloittaa jolloin se määrältään on lähempänä tuota toisen neljäsosaa. Eli siis yhtä aikaa kumpikin.

  http://eu.iherb.com/jarrow-formulas-methyl-b-12-cherry-flavor-5000-mcg-60-lozenges/117?rcode=qub519

  http://eu.iherb.com/country-life-active-b12-dibencozide-3000-mcg-60-lozenges/1637?rcode=qub519

  Tässä versio jossa ei foolihappoa lainkaan: http://eu.iherb.com/source-naturals-dibencozide-coenzymated-b-12-60-tablets/2454?rcode=qub519

  Ja jos haluaa vielä vaikuttaa ns. metylaatioon niin pitää lisätä metyylifolaatti siihen niin tulee sekin vaikutus, mutta sitä varten tulisi olla tehty MTHFR-geeni mutaatio testi, että onko sellaista vai ei joka selvitää mikä on metylaation taso.

  http://eu.iherb.com/solgar-folate-as-metafolin-800-mcg-100-tablets/13961?rcode=qub519

  Silläkin pitää aloittaa vaikka neljäsosa tabletista. Jos on hankalaa niin tuosta löytyy 400mcg versio myös.

  Mutta uskon että jo pelkkä metyyli b-12 auttaa jos ei noita muita raaski ostaa. Dibencozide menee suoraan mitokondriaan tosin.

  http://cfs.gehennom.org/foorumi/viewtopic.php?f=18&t=1361
  http://cfs.gehennom.org/?b12jafolaatti

  Plusääni(1)Miinusääni(3)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat