Ilman tätä vitamiinia saatat seota

Lisäravinnetietoiset ihmiset tiedostavat B12-vitamiinin tärkeän roolin neurologisten ongelmien ennaltaehkäisyssä sekä ongelmien korjaamisessa. Hiljattain julkaistu tutkimus tuo esille vähemmän tunnetun puolen B1-vitamiinipuutostilasta. Puutos voi johtaa aivovaurioiden syntyyn, aiheuttaa neurologisia oireita, mielenterveysongelmia, ja johtaa koomaan tai kuolemaan.

 

On tärkeä ymmärtää, että vaikka B1- tai B12-vitamiinit voivat suurina annoksina auttaa moniin neurologisiin ongelmiin, muitakin B-vitamiineja tulee saada vähintään normaali määrä.

B1 on yksi kahdeksasta B-ryhmän vitamiinista. Se auttaa ylläpitämään tai parantamaan aivojen ja hermoston toimintaa, maksan terveyttä sekä neutraloi niitä vaikutuksia, joita stressi aiheuttaa immuunijärjestelmälle. Tiamiinille annettiin nimeksi B1, sillä se löydettiin ensimmäisenä.

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia, eivätkä ne varastoidu elimistöön. Tiamiinin rasvaliukoinen muoto, benfotiamiini, on poikkeus. Sen käytöstä kerrotaan myöhemmin.

Elimistö tarvitsee B1-vitamiinia adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodostuksessa, jota jokainen solu käyttää aineenvaihdunnan energialähteenä. Yksi B1- tai B12-vitamiinipuutoksen oireista on väsymys, mutta kyseinen oire voi kieliä muistakin puutostiloista. On havaittu muita, B1-vitamiinin puutokselle tyypillisiä ja erityisiä piirteitä.

 

B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa vakavia seurauksia

Loyolan yliopiston tutkijat julkaisivat raportin Scientific American Medicine –lehdessä, jossa selvennettiin kuinka tiamiinin puutos voi johtaa pysyvään aivovaurioon.

Wernicken enkefalopatia on aivosairaus, mikä syntyy aineenvaihduntahäiriöiden tai myrkyllisten aineiden vaikutuksesta, kun aivot saavat liian vähän B1-vitamiinia. Ensimmäisen maailman maissa tämän tyyppinen aliravitsemuksesta johtuvat sairaus on harvinainen, mutta esiintyy alkoholistien, anorektikoiden, Crohnin taudista kärsivien, diureettien käyttäjien ja dialyysipotilaiden keskuudessa.

Loyolan yliopiston neurologien mukaan Wernicken enkefalopatia on alidiagnosoitu sairaus. Monet uhrit jäävät havaitsematta. Heidän arvionsa mukaan jopa kolme prosenttia amerikkalaisista saattaa kärsiä Wernicken enkefalopatiasta, mikä johtaa Korsakoffin oireyhtymään.

“Myrkkyjen ja aineenvaihdunnallisten syiden aiheuttamat enkefalopatiat voivat vaihdella vakavuudeltaan akuutista sekavuustilasta koomaan,” toteavat neurologit McCoyd, Ruland ja Biller. “Koska pysyviä vaurioita voi syntyä, tarvitaan järjestelmällinen lähestymistapa tarkkaa ja nopeaa diagnoosia varten.”

Pysyviä vaurioita voi syntyä nopeasti akuuttien enkefalopatian oireiden ilmettyä. Näitä ovat tajunnan häiriöt, hallusinaatiot, kooma, lihasten koordinaatiokyvyn heikkeneminen sekä diplopia tai silmävärve. Jos oireet sivuutetaan eikä tiamiinin puutosta diagnosoida ja hoideta ravinnelisän avulla, seurauksena voi olla pitkälle edennyt Wernicken enkefalopatia tai Korsakoffin oireyhtymä.

Hoitamattomana Wernicken enkefalopatia voi johtaa Korsakoffin oireyhtymään, mille on ominaista vakavat muistin menetykset ja kyvyttömyys muistaa asioita, mikä johtaa keksittyihin muistoihin. Elokuva ’Memento’ tarjoaa mielenkiintoisen kuvauksen tapauksesta, jossa päähenkilö kärsii vakavasta muistinmenetyksestä ja valemuistoista.

Arviolta 80 prosenttia Wernicken enkefalopatia tapauksista kehittyy Korsakoffin oireyhtymään asti. Mikäli näin tapahtuu, noin 20 prosenttia potilaista palautuu ennalleen. Aivovauriot voivat johtaa koomaan ja kuolemaan. Kuitenkin riittävällä B1-vitamiinin saannin turvaamisella sairaus voidaan selättää.

 

Turhautunut farmaseutti puhuu

Farmaseutti Stuart Lindsay lähetti artikkeli otsikolla “Confessions of a Frustrated Pharmacist” (Turhautuneen farmaseutin tunnistuksia) Orthomolecular.org –verkkosivustolle. Hän selittää, kuinka hän hylkäsi tavanomaiset kemialliset ratkaisut ja käyttää lisäravinteita tyypin 2 diabeteksen oireisiin, erityisesti jalkojen neuropaattisiin oireisiin.

Ortomolekuläärisessä lääketieteessä käytetään vitamiini- ja mineraalilisiä suurina annoksina. Lääkkeiden käyttöä vältetään. Turhauduttuaan muihin farmasiaopiskelijoihin ja -opettajiin näiden väheksyessä hänen havaintojaan vitamiineista, Stuart päätti lähettää artikkelin Orthomolecular.org –sivustolle.

Oireita esiintyi ääreishermostossa jalkaterissä ja jalkojen alaosissa, kuten kihelmöintiä, kipua ja turtuneisuutta. Big Pharman tuotteet eivät ratkaisseet ongelmia. Oireet voivat pahimmillaan johtaa radikaaleihin toimenpiteisiin, kuten amputaatioon.

Wernicken muodoista neuropatiat ovat vähemmän vaarallisia, ne eivät ole vielä kehittyneet äärimmilleen ja johtaneet Korsakoffin oireyhtymään.

Näin ollen tiamiiniratkaisu oli sama, paitsi Stuart valitsi rasvaliukoisen benfotiamiinin tiamiinin lähteeksi. Hän optimoi hoitovaikutuksen välttämällä tiamiinin poistumisen virtsan mukana, mikä on yleinen ongelma tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä.

Vaikka Stuartin verensokeri oli edelleen korkea, benfotiamiini B1 piti alaraajojen neuropatiat kurissa.

 

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:

Tämän vitamiinin puutos voi johtaa pysyvään aivovaurioon

1 kommentti

  1. Terveydenhuollon toiminta on todellakin sadistista toimintaa ja ihmisten terveyden kanssa leikkimistä ja pelleilemistä. Niinkuin esim. tämä benfotiamiinin myynnin kieltäminen suomen markkinoilla, ja syy on pelkästään siinä että tästä vitamiinista on hyötyä juurikin diabeetikoille monessa mielessä. Mutta sitten jäisi moni tahallinen lääketieteellisesti aiheutettu vika operoimatta ja rahat saamatta jos tämä ihmiselle armollinen vitamiini saisi jalansijan joka sille kuuluu. Jokaisella ihmisellä on oikeus saada parasta mahdollista hoitoa eikä se ole minkään johtavan laitoksen määriteltävissä vaan se kuuluu ihan jokaisen ihmisen perusoikeuksiin- Palakoot julmurit helvetintulessa heti kun ovat ensin kituneet ja armoa anelleet niiltä joilta ovat avunsaannin kieltäneet. Meillähän valehdellaan kaikista terveyttä edistävistä tuotteista oli sitten kyse vaikka ruoasta jne. ”Mutta ei voi kauhalla vaatia jos on lusikalla annettu.”

    Plusääni(4)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat