Elimistö tarvitsee suolaa

Vähän prosessoitu ja korkealaatuinen suola on mainettaan terveellisempää.

Suolan saantisuosituksista liikkuu monenlaista virheellistä tietoa. Toiset lähteet ilmoittavat, että suolaan lisätty jodi on hyväksi kilpirauhasen toiminnalle. Toisaalta liiallisesta suolan käytöstä varoitetaan. Sen sanotaan kohottavat verenpainetta, keräävän nestettä ja aiheuttavan muita terveysongelmia.

Terveystietoiset ihmiset välttävät suolan liiallista käyttöä. Huippukokit tietävät kuinka suuri vaikutus oikealla suolan määrällä on ruoan makuun.

Suola on elämän kannalta välttämätön, kuolemme ilman suolaa. Kykenemme maistamaan suolaisuuden, ja elimistö hyödyntää suolaa proteiinien ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Elimistömme tarvitsee suolaa pitääkseen yllä hormonitoimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Suola on välttämätön myös aivojen toiminnalle.

Käsittelemättömästä suolasta saa myös välttämättömiä hivenaineita. Vihannekset ja hedelmät kasvatetaan usein ravinneköyhässä maassa, joten jo hyppysellinen aitoa suolaa sisältää tarvittavan määrän hivenaineita.

Suolatutkimusten sudenkuopat

Suolaa on pidetty arvossaan tuhansien vuosien ajan kaikkialla maailmassa. Kuinka on mahdollista, että vanhastaan terveelliseksi todettu yhdiste onkin yhtäkkiä osa ongelmaa?

Vaikka monet tutkimukset puoltavat vähäsuolaista ruokavaliota, on myös lukuisia tutkimuksia, joiden tulokset ovat päinvastaisia.

Epidemiologi Michael Alderman painottaa, ettei vähäsuolainen ruokavalio ole välttämättä hyväksi kaikille. Laajan tutkimuksen myötä Alderman havaitsi, että vähiten natriumia nauttivilla potilailla esiintyi eniten sydän- ja verisuonisairauksia ja sydäninfarkteja.

Vaikka yksittäiset “suolaherkät” voivat hyötyä natriumin määrän rajoittamisesta, suolan saannin vähentäminen aiheuttaa todennäköisesti negatiivisia sivuvaikutuksia väestötasolla.

Weston A. Price –säätiö on laatinut yhteenvedon historiallisesta ja kulttuurillisesta todistusaineistosta, jonka mukaan sydän- ja verenkiertoelimistön ongelmat johtuvat itse asiassa ruoan prosessoinnista. Nourishing Traditions –kirja sisältää runsaasti tietoa ruoka-aineiden valinnasta ja valmistuksesta.

Kaupallinen suola vastaan luonnonsuola

Elimistömme ei tarvitse kaupoissa myytävää pöytäsuolaa (jota sirottimet ja valmisruoat sisältävät). Sillä ei ole mitään tekemistä luonnollisen suolan kanssa.

Kaupan suola sisältää natriumkloridia, jota valmistetaan käsittelemällä luonnonsuolaa korkeassa lämpötilassa. Luonnonsuolan sisältämät elintärkeät mineraalit poistuvat prosessissa. Kaupan suolaan on lisätty paakkuuntumisenestoainetta, jodia ja jopa sokeria. Koska suola ei ole luonnollisessa muodossa, suolassa on tavallista enemmän natriumkloridia, ja elimistön täytyy poistaa ylimääräinen osa. Pöytäsuola rasittaa elimistöä, ja liiallinen kulutus voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten kohonnutta verenpainetta, sydänsairauksia, munuaisongelmia ja nesteen kertymistä.

Koska suolan käyttö ja väärinkäyttö on yleistä, meitä neuvotaan välttämään suolaa. Neuvon noudattaminen voi johtaa vieläkin vakavampiin ongelmiin. Elimistömme on suolainen – veressä, hiessä, kyynelissä ja jopa virtsassa on suolaa. Kehomme mineraalivarastoja on syytä täydentää aika ajoin, ja oikeanlaisen suolan valinta on tärkeää. On parasta käyttää runsaasti mineraaleja sisältävää, vähän prosessoitua suolaa.

Oikean suolan valinta

Käytä henkilökohtaista arvostelukykyäsi valitessa suolaa. Niin sanottu merisuola, joka näyttää ja maistuu pöytäsuolalta johon on lisätty jodia, ei ole yhtään sen parempaa kuin tavallinen roskasuola. Valitse suola, joka sisältää muitakin mineraaleja, ei ole väriltään lumenvalkoista ja rakenteeltaan tasalaatuista, eikä polta kieltä maistaessa. Korkealaatuinen suola ei myöskään kerrytä nestettä tai janota.

Kelttiläinen merisuola on perinteisesti poimittu käsin Brittany rannikolta, Ranskasta. Se sisältää yli 80 mineraalia. Kelttiläisen merisuolan koostumus on optimaalinen nestetasapainon kannalta, ja kehon on helppo hyödyntää sitä. Sillä on myös verenpainetta normalisoiva vaikutus, ja se edistää ruoansulatusta ja hormonitoimintaa. Kelttiläistä merisuolaa myydään monissa luontaistuotekaupoissa. Hinta on korkeampi kuin tavallisella suolalla, mutta terveytesi on hinnan väärti. Lisäksi kelttiläinen merisuola maistuu herkulliselta eli makunystyrätkin kiittävät.

Himalajan suola on toinen vaihtoehto. Pinkin värinen suola louhitaan Himalajalta, ja sen sanotaan sisältävän 84 eri alkuainetta. Louhittua ja käsinpestyä suolaa pidetään puhtaampana vaihtoehtona merisuolalle.

Vinkkejä

 • Lisää suolaa juomaan – Voit korvata sokeriset elektrolyyttijuomat edullisemmalla vaihtoehdolla. Lisää veteen hyppysellisen merisuolaa ja vasta puristettua sitruunamehua. Juoma auttaa nestettä imeytymään kuumina päivinä, urheillessa tai toipuessa sairaudesta.
 • Anna vauvalle – Vaikka vauvan ruokaan ei tulisi lisätä suolaa ennen kahta ikävuotta, korkealaatuinen merisuola on turvallinen vaihtoehto vauvoille ja pienille lapsille. Itse asiassa lisäämällä ruokaan ripaus hyvälaatuista suolaa, vauvat saavat tarvitsemiaan mikromineraaleja, mikä auttaa heidän elimistöään sulattamaan proteiineja ja hiilihydraatteja.
 • Älä epäröi – Heitä vanha suolasirotin roskiin ja hanki tilalle kulhollinen terveellisempää suolaa. Lisää sitä ruokaan ennemmin reippaasti kuin vaatimattomasti. Ruoasta tulee maukkaampaa ja terveellisempää.

 

Lähde: Holistic Squid

Lue myös:

Pöytäsuolasta putsataan kaikki hyödyllinen
Elämän suola

12 kommenttia

 1. Mistä sitä jodia sitten saisi jos ei kannata syödä teollisuussuolaa?

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
   1. 150 mikrogrammaa on määränä nii pieni että on samantekevää ottaako sen vai ei . 12.5 milligrammaa taas rupeaa olemaan jo jotain, vaikka sekin on minusta vielä pieni annos.

    Män otan viikossa sellasen 437.5 milligrammaa jodia, ihan sopiva annos jatkuvaan käyttöön . Unohtakaa nyt ne mikrogrammat!

    Plusääni(2)Miinusääni(0)
     1. Ihan vain Iodoral puristeita syön. Vastaava kuin Iodoral on LugoTabs .

      Suuri jodi on tarpeen koska myrkylliset muut halogeenit käyttävät kehossa samoja reseptoreita kuin halogeeni jodi, ja fluori ja bromi on vielä etulyöntiasemassa koska niiden atomi paino on pienempi kuin Jodin, ja näin ne pystyvät syrjäyttämään helposti jodin jolla on suurempi atomi paino.

      nyrkkisääntö, 1 mg fluorin syrjäyttämiseen tarvitsee 10mg jodia, joten jos teillä olisi vaikka 300mg fluoria elimistössä niin saa syödä ainakin 3000 mg jodia sen syrjäyttämiseen . Fluori on hyvin paha myrkky, käytetään esim rotanmyrkkynä. Bromi on myös paha myrkky. Boori ja Tamarindi auttavat myös poistamaan fluoria.

      Yleinen harhakäsitys on että vain kilpirauhanen hyötyy jodista, itseasissa koko keho hyötyy jodista , ja koska se auttaa poistamaan fluoria ja bromia on reilu päivittäinen jodin saanti järkevää.

      Merilevistä ei minusta saa tarpeeksi jodia, enkä luota niiden puhtauteen. Merissä on myös radioaktiivisia isotooppeja onnettomuuksien ja meriin tarkoituksella upotettujen radioaktiivisten jätteiden vuoksi.

      Plusääni(1)Miinusääni(1)
  1. Merilevässä on kai luonnollisessa m,uodossaan alkuperäisenä luonnon tuotteessa. Tabletit ovat keinotuotteita ja niissä on miljoona lisäainetta. Miksihän esim. johonkin magnesiumjauhoon pitää tunkea jotain keinomakeutusta? En luota tabletteihin. Meret eivät voi olla likaisia niin paljoa, kun olen koko ikäni tykännyt silakkapihveistä

   Plusääni(3)Miinusääni(2)
 2. Unohtakaa tuo Kelttiläinen merisuola, se oli erinomainen mutta meret ovat jo niin saastuneita kaikkialla ettei ole järkeä käyttää merisuolaa. Himalayan suola tulee maan alta ja on puhtaampaa, suosikaa sitä.

  Merilevät voivat olla myös saastuneita, jodia saa Iodoral ja LugoTabs valmisteista . Ilman seleeniä ei kannata ottaa mitään isompaa jodi määrää.

  Plusääni(7)Miinusääni(1)
 3. Moni on päässyt kokonaan eroon verenpaineesta vaihtamalla tavallinen suola käsittelemättömään vuorisuolaan tai merisuolaan. Lääketiede on aiheesta hyvin hiljaa. Verenpainelääkkeiden myynnin pitää jatkua entisellään…

  Plusääni(11)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat