Eu-direktiivi vie yrttirohdokset kaupoista

Toukokuun alussa astuu Euroopan maissa voimaan direktiivi eli uusi laki, joka vie kauppojen hyllyiltä useimmat totutut yrttirohdokset.

Uusi direktiivi kieltää mm. kaikki kiinalaisen lääketieteen  ja intialaisen ayurvedan yrttirohdokset. Muitakin menee runsaasti, koska laki vaatii yrttituotteen valmistajalta kalliin rekisteröinnin, jossa lisenssin  hinta voi nousta jopa 200 000:een euroon.

Näin katoaa moni kansanomaisessa käytössä ollut yrtti kuten puna-apila (naisten PMS-vaivoihin), mesiangervo (niveltulehduksiin) ja erittäin suosittu orapihlaja (sydän- ja verisuonivaivoihin). Jopa piparminttuteepussi on uhanalainen. Vain 79 yrttituotetta jää näillä näkymin saataville, näiden mukana echinacea ja valeriana. Kolmannes näistä rekisteröijistä on lääketehtaita, jotka tiettävästi  ovatkin uutterasti kampanjoineet direktiivin puolesta.

•••

Yhtäkään perinteisen kiinalaisen lääketieteen, ayurvedisen lääketieteen tai Amazonin alueen yrttituotteista ei ole rekisteröity, joten ne katoavat kansalaisten saatavilta.

Alliance for Natural Health International (ANH-Intl) on keräämässä varoja  nostaakseen kanteen EU:n  direktiiviä vastaan; direktiivi on nimeltään Traditional Herbal Medicinal Products Directive.
ANH-Intl:n  toiminnanjohtaja  Robert Verkerk perustelee haastetta sanoen, että  direktiivi  on suhteeton, ei-läpinäkyvä ja syrjivä.

•••

EU:n ja Yhdysvaltojen tarkoituksena on rajoittaa tiukasti yleisön mahdollisuuksia ostaa yrttituotteita, joilla voidaan hoitaa ”vakavia tiloja”. EU ei ole määritellyt, mitä ne tilat ovat. Tätä tarkoitusta silmälläpitäen EU tutkii jokaisen yrtin voidakseen päättää, onko se hiukankin haitallinen tai hyödyllinen. Molemmissa tapauksissa  yrtti joutuu rajoitettavien listalle. Koska piparminttu on hyödyksi ärtyneen paksusuolen hoidossa, se ei enää toukokuun alun jälkeen ole vapaasti saatavilla. Saksanpähkinä on myös rajoitettava  rohdos, koska sillä on terveysvaikutuksia.

Jos et pidä tällaista ajattelua järkevänä  tai kohtuullisena ja haluat vaikuttaa yrttidirektiivin kohtaloon,  mene osoitteeseen www.gopetition.com/petition/39757.html  , otsikko Stop the Traditional Herbal Medicine Products Directive. Siellä on myös tärkeää taustatietoa.

Kirjoittaja on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija.

20 kommenttia

 1. ”laki vaatii yrttituotteen valmistajalta kalliin rekisteröinnin, jossa lisenssin hinta voi nousta jopa 200 000:een euroon.”

  Vertaa tätä yksittäisen lääkkeen tutkimus- ja kehityskustannuksiin, jotka nousevat keskimäärin 30-50 miljoonaan euroon.

  ”Näin katoaa moni kansanomaisessa käytössä ollut yrtti kuten puna-apila (naisten PMS-vaivoihin), mesiangervo (niveltulehduksiin) ja erittäin suosittu orapihlaja (sydän- ja verisuonivaivoihin). Jopa piparminttuteepussi on uhanalainen. Vain 79 yrttituotetta jää näillä näkymin saataville, näiden mukana echinacea ja valeriana. Kolmannes näistä rekisteröijistä on lääketehtaita, jotka tiettävästi ovatkin uutterasti kampanjoineet direktiivin puolesta.”

  Tutkimukset ratkaisevat, joten ”uhanalaisia” ovat kaikki puutteellisesti tutkitut sekä tutkimusnäytön perusteella tehottomat tuotteet.

  ”Yhtäkään perinteisen kiinalaisen lääketieteen, ayurvedisen lääketieteen tai Amazonin alueen yrttituotteista ei ole rekisteröity, joten ne katoavat kansalaisten saatavilta.”

  Toki todistetusti tehokkaat tuotteet olisivat rekisteröitävissä.

  ”Kirjoittaja on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija.”

  Suomeksi: Kirjoittajan taloudellinen toimeentulo riippuu kirjoituksen käsittelemistä asioista. Kirjoitus ei ole normaalin journalistisen prosessin tulosta, vaan yksipuolinen, propagandistinen kannan otto.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. ”16.4. Miksi syöpää ei saa parantaa on suomenkielisin tekstein varustettu versio Massimo Mazzuccon dokumenttifilmistä Cancer – The Forbídden Cures. Dokumenttiprojekti Uusi näkemys esitti sen jokin aika sitten. Siinä käydään läpi lukuisia hoitomuotoja, joilla on menestyksellä parannettu jopa toivottomiksi tapauksiksi luokiteltuja syöpäsairaita. Poikkeuksetta lääketieteellinen establishment on saatuaan tiedon asiasta hyökännyt näitä hoitoja ja niiden antajia vastaan sillä seurauksella, että hoidot on ollut pakko lopettaa tai siirtää ulkomaille.
  Filmistä puuttuu kuitenkin yksi menestyksekäs luontaislääke eli kannabis. Siitä kertoo puolestaan filmi What if Cannabis Cured Cancer?
  Suomalaisen luontaistuotteen havupuu-uutteen tehosta syöpää vastaan voi lukea täältä. Kuvaavaa on, että mainittua tuotetta ja sen valmistajaa Ravintorengas Oy:tä vastaan Suomen viranomaiset hyökkäsivät koordinoidulla kampanjalla. Lääkintäviranomaiset, verottaja ja poliisi kukin vuorollaan yrittivät kaataa yrityksen, mutta eivät onnistuneet löytämään mitään laillista syytä. (YLE TV-1 Tosi tarina: Tuulimyllyjä päin 11.1.2005)”

  http://nwo.11syyskuu.net/

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Vuosisatoja käytetyt yritit eivät tietenään ole vaarallisia eikä niitä tarvitsisi tutkia. Ylimitoitettu tutkimusvaatimus estää liian terveellisen tuotteen valmistamisen ja halpoja aineita, joita voisi myydä maitokaupassa, ei haluta tutkia. On saatava tehdä rahaa ja pidettävä ihmiset sairaina. Globaalieliitti haluaa määrätä siitä, mitä syödään. Kaikki on ostettava heiltä ja toteltava, siinä heidän visionsa.

  Vielä jotenkin ymmärtäisi, jos pelättäisiin, että vaikeita sairauksia halutaan hoitaa vaihtoehtoisesti ja siten torjutaan muka menestyksekäs yhteiskunnan parhaana pitämä hoito. Mutta miksi ei saa terveille ihmisille myydä yrttejä ja terveystuotteita tai hoitaa rinnakkain yrteillä esim. syöpää? Aivan sairasta ja rikollista.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Ai niinku inkojen pyhää yrttiä Nicotiana Tabacumia ei tarvi tutkia ? Terveellistä pelkällä oletuksella koska tuhansia vuosia käytetty ? Kuitenkin sotien jälkeen 100 000 suomalaista on tappanut..

   Ei kun kyllä yrttejä on käsiteltävä potentiaalisesti tappavina myrkkyinä kunnes toisin todistetaan!

   Ayerveda-hoitoon kuuluu myös raskasmetallien kuten elohopean, lyijyn ja arseenin nauttiminen.

   ”A 2008 study of more than 230 products found that approximately 20% of remedies (and 40% of rasa shastra medicines) purchased over the Internet from both US and Indian suppliers contained lead, mercury or arsenic.” -wikipedia

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. ”tämä kannattaa katsoa, niin ymmärtää skepsiksen tarkoitusperiä paremmin.”

     Skepsis ry haluaa Suomeen enemmän syöpäpotilaita?

     VS

     Skepsis ry haluaa Suomen syöpäpotilaille pätevää lääketieteellistä hoitoa?

     VS

     Joku muu, mikä?

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
     1. Oletko katsonut ? Leimaatte vaihtoehdot huuhaaksi ja toimitte koululääketieteen äänitorvena. Mollaatte näilläkin sivuilla historialliset tosiasiat ja vanhat perinteet huuhaaksi. Siis sairasta huuhaa porukkaa, saatte todennäköisesti vuoden huuhaa palkinnon 2011.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
     2. Yhdysvalloissa riittää väkeä joka lähtöön. Vakuuttavalla tavalla rakennettua ”totuutta” kenen rahoilla sitä sitten tehtäneekään. Amerikkalaisillahan on rahaa ja erilaisia instituutteja joihin riittä pii eits dii-ihmisiä antamaan lausuntoja.

      Lähisukulaiseni lienevät erityisen onnekkaita, koska ovat parantuneet kohtu-, ja paksunsuolensyövistä. Tosin tunnen myös useita syöpään kuolleita ihmisiä. Suomessa syöpää, kuten muitakin tauteja hoidetaan terveydenhuoltojärjestelmässä, jota yhteiskunta ylläpitää. Tietysti sielläkin liikkuu rahaa, mutta yksilötasolla a i v a n eritasolla kuis USA:ssa.

      Lopuksi: minulla ei ole mitään tekemistä Skepsiksen eikä Repen kommunistien kanssa. Kummallinen yhdistelmä tämä Repen kansainvälinen kapitalisminlääketeollisuudenkommunnismin salaliitto-

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Vielä voisin ihmetellä nonin kommentointia: Miksi erinäisten ihmisten toimeentulo viedään? Miksi suurteollisuuden toimeentulo on tärkeämpi? Onko sen välttämättä saatava kommunistinen monopoli? On asiatonta pilkata toimeentuloasioita, kun maassa 3000 yritystä kaadetaan laittomasti verottajan toimesta ja asia tuli julki vasta 15 vuoden oikeustaistelun jälkeen (jonka jälkeen EIT-kanava suljettiin käytännössä). Viranomaisten touhut alkavat jäädä pimentoon salaisten oikeudenkäyntien takia.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. ”Miksi erinäisten ihmisten toimeentulo viedään?”

   Kysymyksesi on luokkaa ”oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi”. Edellinen vastaukseni mielestäni selvitti riittävästi päätöksen taustoja tehdäkseen kysymyksesi tarpeettomaksi yksinkertaistukseksi.

   Vastustan turkistarhaustakin, koska turkistarhaajien toimeentulon takaaminen nykyisessä ammatissaan ei mielestäni ole riittävä peruste eläinten kiduttamiselle.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. hei, eiköhän jokainen aikuinen ihminen osaa sen verran itsestään huolehtia, että tietää yrtti tuotteita nauttiessaan niiden mahdolliset riskit. länsimaiset lääkketkin aiheuttavat ties mitä sivuvaikutuksia. tämä on taas, tätä, että yksilön omaa valinnanvapautta halutaan rajoittaa. ihmisellä on oikeus käyttää vaivaansa lääkettä kuin lääkettä, ja varmasti osaa itse arvioida, onko mahdolliset riskit sen arvoisia. aikuisille itsemääräämisoikeus takaisin!!
  purkkien kyljessähän nuo mahdolliset sivuvaikutukset usein lukeekin, paitsi isojen lääkefirmojen pakkauksissa ne präntätty pienellä liitelappusiin.
  turha direktiivi taasen. eu:n koneistolla on selvästi liian vähän työtä ja liian iso palkka.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. ”Luontaislääke”-humpuuki pitäisikin kieltää kokonaan. Siinä liikkuvat suuret rahat ja leikitään hyväuskoisten ihmisten terveydellä. Erityisesti Kiinastahan tuli taannoin vaarallisia määriä raskasmetalleja sisältäviä ”yrttejä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Nythän ne rahat vasta liikkuvat, kun lääketeollisuus alkaa myymään näitä tuotteita paljon kalliimmalla. Ja luuletko, että se ei tilaa ties miltä viljelmiltä yrttejään? Ja vaikka se mokaisi jonkun tuotteen kanssa, uhreista piittaamatta ei tätä bisnestä todellakaan lakkauteta ja kaikki taukit luulevat kaiken olevan ”vastuullista”, koska näin vain opetetaan.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. ”EU:n ja Yhdysvaltojen tarkoituksena on rajoittaa tiukasti yleisön mahdollisuuksia ostaa yrttituotteita, joilla voidaan hoitaa ”vakavia tiloja”.”

  Höpö höpö ja höpö.
  EU ei kiellä yrittituotteita.
  EU:n direktiivi rajoittaa paskapuheiden voimaan luottavaa höpömarkkinointia, jossa minkä tahansa pihalta poimitun vihreän lehden voidaan väittää parantavan mitä tahansa, ilman minkäänlaisia lääketieteellisiä todisteita tai perusteita.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Jännä juttu, että se lehti muuttuu parantavaksi vasta, kun se on kalliissa ja paljon lisäaineita sisältävässä lääketeollisuuden valmisteessa. Minusta paskapuhetta on se, että vain lääketeollisuuden tuotteet voivat parantaa.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat