EU:lle lisää velkaa ja integraatiota

Euroopan Unionin keulakuvakaksikko, vaaleilla valitsematon Euroopan Unionin presidentti Herman van Rompuy sekä Euroopan komission vaaleilla valitsematon puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ovat ilmoittaneet entistä laajemmista integraatiosuunnitelmista EU:n alueella.

Barroso aikoo esitellä ensi viikolla suunnitelmat euroalueen yhteisistä joukkovelkakirjoista, eurobondeista, joilla euroalueen veronmaksajat sidotaan yhteisvelkoihin. Barroso uskoo, että eurobondit tullaan näkemään luonnollisina sitten, kun jäsenmaille on saatu pakotettua tavoitteena oleva talouskuri ja lähentyminen.

EU -neuvoston puheenjohtaja van Rompuy kertoi europarlamentille, että nykyinen kriisi, johon euroalueen johtajat ovat euroalueen vieneet, ei jätä vaihtoehtoja. Van Rompuyn mukaan euroalueen jäsenmaiden hallitusten tulisi lisätä automaattisia rangaistustoimia talouskuria rikkovia jäsenmaita kohtaan, kuten esimerkiksi viemällä niiltä äänioikeus asioissa, jotka koskevat rakenteellisia rahastoja tai muita maksuja.

Lisäksi van Rompuy haluaa keskushallinnon, joka voisi puuttua jäsenvaltioiden budjetteihin. Näihin tavoitteisiin tähtäävä ´tiekartta´ esitellään van Rompuyn mukaan joulukuussa 2011.

Lopullinen raportti esiteltäneen ensi vuoden touko- tai kesäkuussa.

Van Rompuyn mukaan nämä toimet ovat kaikkien etu, mutta ei täsmentänyt, kenen mielestä tai kenen etua hän ”kaikilla” tarkoitti.

 

Lähde:
http://euobserver.com/19/114305

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat