EVA-lobbaaja: Suomi voisi myydä moottoritietkin sijoittajille

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n lobbaaja sekä Kauppalehden entinen päätoimittaja Hannu Leinonen ehdottaa, että Suomen strateginen infrastruktuuri voitaisiin myydä osakekeinottelijoille.

Leinonen puhui aiheesta torstaina Yleisradion Mikä maksaa? –ohjelmassa. Leinosen vastapainona ohjelmassa argumentoi professori Heikki Patomäki, jonka mukaan uusliberaalien yksityistämiskiihko on järjetöntä ja yhteiskunnalle haitallista.

Leinosen mukaan Suomi on menossa ”sosialismin suuntaan”, sillä hallitus ei ole myynyt kansallisomaisuuttaan ulkomaille tarpeeksi tehokkaasti. Vaikka Fortum-osakkeiden myynti on tuottanut valtiolle miljarditappiot, tulisi valtion myydä Leinosen mukaan loputin Fortum-osuutensa siksi, etteivät yhtiön tuotot kuulu hänen mielestään suomalaiselle yhteiskunnalle.

Patomäki torjui Leinosen näkemyksen muistuttamalla, että Fortumin lisäksi myös Sammon osakkeiden myynti on ollut valtiolle taloudellinen katastrofi. Leinosen mukaan Suomen ei kuitenkaan tule ajatella osakkeiden pitkän aikavälin tuottoa kansantalouden kannalta.

Julkinen omaisuus on myytävä hinnalla millä hyvänsä mahdollisimman nopeasti, jotta Suomen velat ulkomaalaisille pankeille saadaan maksettua mahdollisimman pian.

Kansallisomaisuuden myymisestä syntyneillä tuotoilla ei siis Leinosen mukaan saa ostaa valtiolle uusia omistuksia, vaan kaikki varallisuus on luovutettava yksityisille pankeille ja sijoittajille lopullisesti.

Riskit kansallistetaan – voitot yksityistetään?

Leinonen kertoi vastustavansa julkisia investointeja, koska hänen mukaansa valtio ei kykene tekemään mitään tuottavaa. Patomäki muistutti, että esimerkiksi älypuhelimissa käytetty teknologia on järjestään julkisrahoitteisten suurten hankkeiden satoa.

Suuret teknologiset innovaatiot sisältävät niin suuria riskejä, etteivät yksityiset uskalla yleensä osallistua kehitystyöhön. Tämän vuoksi älypuhelinvalmistajat ottivat uuden teknologian käyttöön vasta, kun julkinen sektori oli aluksi kehittänyt sen. Leinonen ei osannut kommentoida Patomäen argumenttia lainkaan.

Patomäen mukaan yksi Suomen talouden suurimmista ongelmista on finansialisaatio eli velkamarkkinoiden roolin vahvistuminen reaalitalouden kustannuksella. Vaikka rahoitusmarkkinoilla tapahtuu kasvua, ei se näy reaalitaloudessa, koska keinottelijat eivät ole kiinnostuneita investoinneista vaan mahdollisimman korkeista osingoista. Keinottelijat ovat ottaneet taloudessa yliotteen yrittäjistä, minkä vuoksi uusia työpaikkoja ei synny. Tuottoja haetaan leikkauksilla, ei reaali-investoinneilla.

Leinonen ei juurikaan osannut kommentoida Patomäen finansialisaatioargumenttia, vaan alkoi valittaa suomalaisten työntekijöiden ”jumalattoman kovista palkoista”. Leinosen edustamalla EVA:lla on jo vastaus keinottelijoita vaivaavaan palkkaongelmaan: suomalaiset työntekijät on korvattava maahanmuuttajataustaisella orjatyövoimalla!

Väittelyn lopuksi EVA-lobbaaja totesi, että ajatus strategisesti tärkeistä valtionomistuksista on käytännössä pelkkä myytti. Jopa lentokentät on syytä myydä ulkomaille. Leinosen mukaan moottoriteiden yksityistäminen on ”hyvä bisnes” ja Suomen tulisi mahdollisesti ottaa yksityiset tietullit käyttöön.

 

Lue myös:

Adam Smith ja uusliberaali myytti ”näkymättömästä kädestä”
Carunan takana suuria sionistipankkeja – katso, kenelle maksat sähköstäsi!

8 kommenttia

 1. Jos palautetaan mieleen mitä ERT:n jäsen vuorineuvos Casimir Ehrnrooth sanoi Helsingin sanomissa 5.2.1996

  ” Horjumattoman sitoutumisen EU:n ja rahaliiton käynnistämiseen 1.tammikuuta 1999, sallimatta mitään heikennyksiä Maastrichtin kriteereihin, katsottiin (ERT:ssä Euroopan teollisuusmiesten klubissa) olevan ainoa tie paitsi työkurin säilymiselle,myös asioiden(?) eteenpäin viemiselle.”

  ” Kilpailukykyisiä yrityksiä voi puolestaan syntyä vain supistamalla radikaalisti julkisen sektorin roolia…”

  Että tämmöistä. Kyllä sävelet ovat olleet aivan selviä mitä tulee tapahtumaan ja nyt me elämme tämän vaiheen loppua. Viimeisiä kansallisvaltion rakenteita pyritään tekemään tarpeettomiksi ,jotta ne voidaan myydä ,käytännössä antaa globalistien voittoautomaatiksi.

  Mitään näkymää ei ole siitä että tällainen toiminta hyödyttäisi yhteiskuntaamme kun yksityisten investointien pääasiallinen tavoite on tuottaa voittoa omistajilleen. Vaikka talous kasvaisikin ,niin siitä ei ole mitään hyötyä ,kun tulokset valuvat ulos täältä. Tarpeelliset ja hyödylliset asiat jäävät ilman rahoitusta ,jos niistä ei ole mahdollisuus tehdä voittoa. Sen vuoksi olemme järjettömässä keskittämisen ja suurudenhulluuden noidankehässä.

  Valtion ylläpitämät rakenteet ovat olleet kasvualustana monelle innovaatiolle ja yritykselle. Ottaako yksityinen sektori esim.koulutuksen ja sairaanhoidon kontolleen? Ehkä ottaa,mutta ainostaan ne osat joilla voi tehdä voittoa. Mitä kaikkea tärkeää jätetään tekemättä?

  Plusääni(8)Miinusääni(0)
 2. Julinen sektori jos väistyy, kilpailukykyisiä yrityksiä tilalle ovat kv. megakonsernit yms. Mitään normiyrityksiä tämä ei hyödytä. PKT-sektoriahan ajetaan tuhoon ja raivataan estreutä, jotta rothschiuldit sen voisivat tuhota

  Plusääni(9)Miinusääni(0)
 3. Kunhan Katainen palaa Brysselistä, niin hän varmasti hoitaa homman kesken jääneenä projektinaan päästäkseen edelleen nauttimaan Brysselin lihapatojen runsaudensarvesta HÄNENLAISILLEEN!
  (Vaikka Orpo ja VALExander Stubb kilpailevat samasta politrukin virasta kartuttamalla pistemääriään kehittämällä Negroidi-Suomea).

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 4. Tämä järjetön yksityisvimma ajaa Suomen talouden suohon. Olemme menemässä kovaa vauhtia samaan liemeen kuin Kreikkakin. Mitä me sitten myydään, kun kaikki on jo myyty ja rahat tuhlattu. Hyvinvointiyhteiskunnasta ei ole muuta jäljellä kuin menneisyys. Olen miettinyt poliittista kantaani nyt pitkään ja hartaasti, ja päätynyt, että ehkä paras malli olisi ns. Ruotsin sosiaalidemokratia. Se ei ole lähelläkään Suomen vastaavasta. Suomeen pitäisi perustaa uusi puolue, joka olisi sos.demien vasemmasta laidasta ja vasemmiston maltillisista koostuva, sitä äänestäisin.

  Plusääni(8)Miinusääni(1)
  1. Nykyiseen alennustilaan ovat omaltaosaltaan olleet vaikuttamassa aiemmat arkkipiispat.

   Arkkipiispa John Vikström : ” Euroopan yhdentymisessä on kysymys siirtymisestä yksilökeskeisestä ja nationalistisesta ajattelusta yhteisen vastuun tiedostamiseen.”(HS 27.4.1994)

   Arkkipiispa Johannes : ” EU:n ulkopuolella eristyisimme kansojen yhteydestä.”

   ” Näkemykseni mukaan EU on tämän ajan pyrkimystä Eutoopan kansojen kokonaisuutta ja eurooppalaista perinnettä palvelevaan ja edistävään yhteisöön.”(HS 30.4.1994) (Mikähän lienee nykyinen käsitys?)

   Kansallisvaltion tuhoamiseen tähtäävän toiminnan ja väärien mielipiteiden sensuroija Helsingin Sanomien silloinen päätoimittaja Janne Virkkunen muotoili itsenäisyys-käsityksen aivan uuteen ja ennen kokemattomaan muotoon.

   JV: ”Ei ole paluuta vanhaan kansallisvaltioiden aikaan, eikä ole kysymys siitä, järjestetäänkö kansanäänestys(EU:n perustuslaista) vai ei . Kysymys on sen ymmärtämisestä, että tämän päivän itsenäisyys on kasvavaa riippuvuutta muista.”

   Tavoite ollaan siis saavuttamassa ja riippuvuutemme muista lähentelee 100% ?

   Plusääni(2)Miinusääni(0)
 5. Näitä äärioikeisto-ajatuksia* esittämällä pyritään normalisoimaan yksityistäminen kansan keskuudessa, joku voisi arvuutella..

  *kaiken yksityistäminen on sitä todellista ”äärioikeistolaisuutta”

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat