Glukoosi-fruktoosisiirappi aiheuttaa samanlaista riippuvuutta kuin kokaiini

Vuoden 2013 Kanadan neurotieteiden kokouksessa esitetyt tulokset osoittivat, että glukoosi-fruktoosisiirappi HFCS voi aiheuttaa samankaltaisia käytösreaktioita kuin huumausaineet, kuten kokaiini. Tulokset esitteli Guelphin yliopiston neurotieteiden ja sovelletun kognitiotieteen professori ja riippuvuuden asiantuntija Francesco Leri. Näiden uusien todisteiden valossa ruoanhimo ja riippuvuus voisi selittää ainakin osittain globaalin ylipainon epidemian.

Samat aivojen osat aktivoituvat ihmisten himoitessa maissisiirappia tai huumeriippuvaisten ajatellessa huumeita. Aivoissa tapahtuu paljon eri asioita vahvoja makeutusaineita nauttiessa, erityisesti hippokampuksen alueella, johon liittyy oppiminen, muisti ja monia muita tekijöitä, kuten aistit, motoriikka ja emotionaalinen käytös. Nämä stimulantit lähettävät kylläisyyden viestejä otsalohkon aivokuoreen ja aivojuovioon, jotka tuottavat huumeriippuvaisissa himon ja tarpeen tunteita.

Isoglukoosi eli maissisiirappi on yksinkertaisten sokereiden glukoosi ja fruktoosi tiivistynyt koktaili, joka otettiin ruokateollisuudessa käyttöön 70-luvulla. vuonna 2010 keskiverto amerikkalainen kulutti noin 40 kiloa maissisiirappia vuodessa. Fruktoosin kulutus on kaksinkertaistunut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana. Isoglukoosi on kärsinyt viime vuosina huonosta julkisuudesta ja ruokateollisuus on alkanut vaihtaa sitä tuotteissaan sokerijuurikkaasta tai -ruo’osta tehtyyn sakkaroosiin. Maissisiirapin haitallisuuden levitessä kansan tietoisuuteen kulovalkean tavoin Yhdysvaltojen maissin jalostajien liitto otti yhteyttä elintarvikevirastoon pyytäen lupaa muuttaa HFCS:n nimitys tuoteselosteissa maissisokeriksi.

HFCS aiheuttaa insuliiniresistenssiä, diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja painon nousua minkä lisäksi se valmistetaan geenimanipuloidusta maissista. Maissinjalostajien liitto ajatteli nimenmuutoksen tuovan jotenkin ’selvyyttä’ kuluttajille. Lisääntynyt glukoosi-fruktoosisiirapin kulutus johtaa myös elimistön kromivarantojen hupenemiseen, sillä kromilla on tärkeä rooli glukoosin imeytymisessä verenkierrosta soluihin.

Kahden viimeaikaisen amerikkalaistutkimuksen mukaan lähes puolet kaupallisten glukoosi-fruktoosisiirappien näytteistä sisälsi elohopeaa, jota löytyi myös kolmasosasta suosittuja ruoka- ja juomateollisuuden merkkituotteita, joissa HFCS on käytetyimpien raaka-aineiden joukossa.

Kuluttajien kannattaa olla myös tarkkana HFCS:n merkinnöissä, sillä esimerkiksi Kanadassa sallitaan sen merkitseminen glukoosiksi tai fruktoosiksi ja EU:ssa isoglukoosiksi, vaikka EU:ssa sen tuotantoa onkin rajoitettu.

Näiden hyvin maittavien ruokien lisääntynyt tarjonta saattaa selittää ylipainon merkittävän lisääntymisen maailmalla, mutta pelkkä saatavuus ei selitä, miksi jotkut lihovat ja toiset eivät. Professori Leri ja monet muut ovat sitä mieltä, että tärkeä tekijä voi olla yksilölliset erot alttiudessa riippuvuuksille. Seurantatutkimukset kokaiinikokeiluista paljastavat, että vain pieni osa kokaiinia kokeilleista tulee siitä riippuvaiseksi. Leri halusi tietää, päteekö sama ’riippuvuutta aiheuttaviin ruokiin’: ”Eläinkokeista on saatu todisteita jaetusta alttiudesta niin makeille ruoille kuin kokaiinillekin.”

Tri Leri tutki ”riippuvuutta aiheuttavien ruokien” aiheuttamia muutoksia rottien elimistön ja aivojen neurobiologiassa, kemiassa ja käytöksessä. ”Emme ole rottia, mutta lapset eivät paljoa ajattele makeiden ruokien vaikutusta aivoihin tai käytökseen. Olemme saaneet vakuuttavia neurobiologisia ja käyttäytymistieteen todisteita siitä, että riippuvuus joihinkin ruokiin on mahdollista. Ensimmäinen tavoitteemme on löytää biologiset ennusmerkit alttiudesta kehittää riippuvuus HFCS:ään.”

Tri Lerin tutkimukset voivat johtaa ennen näkemättömiin farmakologian keksintöihin, jotka voivat auttaa ylipainoisia vähentämään valikoivasti epäterveellisiä ruokia. Tämä tietoisuus voi myös auttaa opettamaan kansalle epäterveellisten ruokailutottumusten seurauksia. Tehokas keino kamppailla ylipainoa vastaan on opettaa ihmisille heidän valintojensa syitä ja seurauksia.

Suosituimpia ruokia, joissa on glukoosi-fruktoosisiirappia, ovat jogurtit, virvoitusjuomat, leivät, pakastepizzat, myslipatukat, cocktailpähkinät, einespastat, salaattikastikkeet, hillot, makeat hedelmäsäilykkeet ja teolliset snacksit. Katsokaa tarkkaan suosikkituotteiden valmistusaineita ja opetelkaa välttämään isoglukoosia. Jos ei välitä valmistusaineista, saattaa tietämättään uhrata fyysisen ja henkisen terveytensä.

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/052313_High-Fructose-Corn-Syrup-Is-Causing-Addiction-Similar-To-Cocaine.shtml

1 kommentti

  1. Sen lisäksi, että maissisiirappi ja sokeri yleensä aiheuttaa riippuvutta ja lihomista, se aiheuttaa myös 2 tyypin diabetesta, sydänsairauksia, tulehduksia, maksan rasvoittumista, silmäsairauksia, ennenaikaista hiusten harmaantumista… Lista on loputon. Lääketieteelle sokeri on tervetullut ”ruoka-aine”, joka kuuluu jokaiseen ”tasapainoiseen ruokavalioon”.

    Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat