Hamas ei aio lopettaa sotilaallista toimintaansa sovinnon myötä

Huhtikuussa palestiinalaiset Hamas ja Fatah -puolueet päättivät aloittaa yhteistyön kauan jatkuneiden erimielisyyksien jälkeen. Radikaalina tunnettu Hamas ilmoittaa, ettei sovinto merkitse sotilaallisen toiminnan loppua.

Hamasin sotilaallinen siipi on Izz ad-Din al-Qassam -prikaatit. Qassam-prikaattien kohtalosta ei Hamasin ja Fatahin neuvotteluissa ole juuri keskusteltu, sillä aseet ovat Hamasille selkeä kynnyskysymys. Hamas on ollut monta vuotta hallitseva puolue Gazan kaistalla, ja jopa 25 000 hallituksen palkoillista työskentelee turvallisuuspalveluissa, useimmat Qassam-prikaateissa. Toistaiseksi he ovat saaneet käskynsä sisäministeriöltä, mutta uuden hallituksen muodostamisen myötä heidän esimiehensä tulevat olemaan Qassam-upseereita.

Muutama päivä puolueiden välisen sovinnon jälkeen Hamasin hallinnon ulkoministeriö ilmoitti, että Fatah-presidentti Mahmud Abbasin lausunnot voivat vaikeuttaa yhteistyötä. Abbas haluaisi, että kaikki asevoimat yhdistettäisiin, mikä merkitsisi loppua Qassam-prikaattien autonomialle. Hamasilla ei ole aikeita luopua aseistaan. Puolue on myös ilmoittanut, ettei sopu tarkoita sitä, että prikaatien taistelijat saisivat tulevaisuudessa käskynsä presidentti Abbasilta.

Hamasin mukaan Qassam-prikaatit edustavat todellista palestiinalaista kansanarmeijaa ja vastarintaa juutalaisvaltio Israelia vastaan. Fatah puolestaan haluaa Gazan kaistalle samat säännöt kuin Länsirannalle, jossa ainoastaan virallinen armeija saa kantaa aseita.

Sionistien väkivaltaa vuosikymmeniä kärsineillä palestiinalaisilla on hyvä syy vastustaa aseiden luovuttamista. 1990-luvulla Qassam-prikaatit luopuivat aseistaan, minkä seurauksena satoja jäseniä pidätettiin. Aseettomuuden hinta tulisi olemaan suhteettoman kallis. Hamas on tällä hetkellä neuvotteluissa vahvoilla, ja Qassam-prikaatit tulevat todennäköisesti päättämään turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä poliitikkojen ohi Gazan kaistalla. Eräs mahdollisuus on, että Qassam-prikaatit tulevat säilyttämään Hizbollahin tapaan aseensa varsinaisen armeijan rinnalla.

Al-Monitor

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat