Ilmastokeskustelussa haukutaan väärää puuta

Jarl Ahlbeck on seurannut ilmastokeskustelua 1980-luvulta lähtien. Ilmastotutkijat ovat hänen mukaansa alusta saakka yliarvoineet ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

–Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen ydinvoimapiirit paikkasivat mainettaan ja alkoivat kampanjoida ilmastonmuutoksella hiilivoimaa vastaan. Ympäristöpiirit tarttuivat ilmastonmuutosasiaan.

Viime vuosina ilmastonmuutoshaloo on paisunut Ahlbeckin mukaan suorastaan hulluksi. Yksittäisen ihmisen kulutustottumuksilla ei ole mitään merkitystä, kun vaikuttavat päätökset tehdään Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Intiassa.

–On järkyttävää, miten ihmistä syytetään. Moni oikea rikollinen ratsastaa ilmastonmuutoksella ja ihmisten syyllisyydellä.

Ahlbeck ottaa esimerkiksi Pakistanin tulvat. Katastrofista syytetään ilmastonmuutosta ja sitä kautta yksittäistä kuluttajaa. Tulvien todellinen aiheuttaja, lakia rikkovat metsäyhtiöt, livahtavat otsikoiden taakse.

Tiedepiirien sisällä teoria hiilidioksidin lämmittävästä vaikutuksesta on jakanut mielipiteitä. Ahlbeckia on teoriaa vastuvien tutkimustensa vuoksi pidetty ilmastoskeptikkona.

–Voin paljastaa, että tämä ilmastorumba saa hyvin vähän kannatusta tiedemiesten keskuudessa.

Kuluneen vuoden sisällä skeptikkojen määrä on lisääntynyt. YK:n ilmastopaneelin tutkimuksiin liittyvät sotkut ovat olleet tärkeä syy uskottavuuden menettämiselle.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tutkijat ovat tutkimusraporteillaan ohjanneet länsimaiden ilmastopoliittista keskustelua. Vuosi sitten paneelin sisäisiä sähköpostiviestejä vuoti internettiin, eikä viestien sisältö ollut tieteen kannalta mairittelevaa. Viestit paljastivat likaisen pelin, jossa riippumattoman tieteen tekeminen ei ollut pääasia.

Vaikka Ahlbeck on saanut sotkun kautta omalle näkemykselleen enemmän uskottavuutta, hän ei suinkaan ollut iloinen skandaalista. Hän oli järkyttynyt.

–Skandaali opetti ainakin sen, että tutkijatkin ovat vain poliittisia taistelijoita, jotka pitävät kiinni omista näkemyksistään likaisiakaan temppuja kaihtamatta.

Ekotekoja ympäristön, ei ilmaston vuoksi

Voimmeko siis unohtaa energian säästämisen, autottomat päivät ja älä osta mitään -kampanjat? Voimmeko tuhlailla mielin määrin, jos meidän toiminta ei kiihdytäkään ilmastonmuutosta?

Ahlbeckin mielestä ekotekoja täytyy tehdä ympäristön vuoksi. Ilmastonmuutoshaloo on vienyt huomiota todellisilta ongelmilta.

–On selvää, että ihminen vaikuttaa teoillaan ympäristöön. Minäkin vaihdoin autoni 1.2-litraiseen, koska se kuluttaa vähemmän. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulee vähentää siksi, että niiden varat ehtyvät.

Ahlbeck uskoo, että yksittäiset ihmiset tekevät ympäristön kannalta oikeanlaisia valintoja luontaisesti. Valintojen taustalla tärkein tekijä on hinta.

–Esimerkiksi energian hinta tulee reilusti nousemaan. On selvää, että ihmiset tulevat säästämään energiaa, koska sen tuhlailu näkyy omassa kukkarossa.

Lue lisää:

Varaudu kylmään talveen

4 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat