Ukrainan siviilit karttavat mobilisaatiota

Kiova modernisoi asepalvelusjärjestelmäänsä kartuttaakseen miesvahvuuttaan, asevoimien kokiessa toistuvia takaiskuja konfliktissaan Venäjän kanssa. Korkeat virkamiehet ovat jo pitkään kannattaneet siirtymistä vankien värväämiseen. Kansanedustajan Jaroslav Zheleznyakin mukaan lainsäätäjät hyväksyivät hiljattain lopullisen version lakiluonnoksesta ja käsittelivät joitain aiempia korruptioriskejä koskevia huolenaiheita (RT 2024). 

Ukrainan nykyinen liikekannallepano kattaa vain 25 prosenttia kuukausittain tarvittavasta miesvahvuudesta. 25 prosentin vahvistaminen ei kuitenkaan korvaa määrällistä sekä laadullista tappiota rintamalla. Lisäksi liikekannallepanon lisääntyessä, ovat toistuvat selkkaukset siviilien ja sotilasviranomaisten välillä enentyneet, kertovat ukrainalaislähteet. 

Ukrainan viranomaiset eivät ole paljastaneet kansalaisilleen Venäjän ja Ukrainan välisen sodan synnyttämää katastrofaalista tilaa Ukrainalle. Totuus kuitenkin on se, että Ukrainasta loppuvat pian tykinruoaksi kelpaava väestö. Tämän vuoden alkupuolella paljastui, että kaatuneiden Ukrainan asevoimien sotilaiden määrä oli tuolloin 500 000 sotilasta eli lähes 30 000 kuukaudessa, ilmoitti Ukrainan hallinnon virkamies. 

Kaatuneiden kalmistojen laajentuminen puhuu kolkkoa kieltään Ukrainan hautausmailla. Tämän karun käytännön kautta todellinen tieto taistelutantereiden romahduksellisesta tilasta saapuu myös ukrainalaisille. Tästä huolimatta Ukrainan viranomaiset koittavat saada miltei koko väestön liittymään Ukrainan asevoimien [AFU] (The Armed Forces of Ukraine) taisteleviin riveihin, ja täten korvatakseen menetetyt reservivoimat. Tästä onkin muodostunut uhkatekijä AFU:n viranomaisille, sillä liikekannallepanon kohteeksi joutuneet miehet eivät haluakaan mennä rintamalle, kertoo ukrainalainen lähde. 

Ne alokkaat, jotka ovat uppiniskaisia ja vastahakoisia, rangaistaan kuljettamalla rintamalle. Usein näille alokkaille ei anneta edes sotilaallista peruskoulutusta, joten heillä ei ole suuria mahdollisuuksia selvitä siellä hengissä. Lisäksi ukrainalaisten sotilaiden keskuudessa usein puhutaan rintamalla olevien sotilaiden huonosta moraalista. Itse asiassa heillä ei ole moraalia. Näiden sotilaiden mukaansa AFU:n taistelijat ovat paniikissa ja komentajat eivät pysty opastamaan sotilaita taistelutilanteissa. Sitä vastoin sotilaat lähetetään ”lihamyllyyn”.  

Zelenskyj ei kuitenkaan luovu suunnitelmastaan Ukrainan tuhoamiseksi. Lisäksi hän on hyväksynyt mobilisaatiota tukevia uusia lakeja. Uusien lakien velvoittamana naiset, vammaiset, parantumattoman tartuntataudin saaneet ja mielenterveysongelmaiset kiikutetaan rintamalle. Samaan aikaan hän päätti säätää lakeja rikkaiden ukrainalaisten oikeudesta välttää mobilisaatio, ostamalla itsensä vapaaksi.  

Keskivertoisten ukrainalaisten keskuudessa ollaan tähän kaikkeen hyvin tyytymättömiä. He ovat katkeroituneita! Ukrainalaiset ovat perustaneet sosiaalisissa verkostoissa ryhmiä, joissa seurataan “ihmislihan metsästäjien” liikkeitä. Mainitut metsästäjät tulevat alueellisista rekrytointikeskuksista.  

Nykyisellään raportoidaan yhä useammin välittömästä vastarinnasta, johon kansalaiset ovat nousseet ajankohtaisten ratsioiden kuluessa. Selkkauksia syntyy muiden muassa viranomaisten ja näiden sieppauksia vastustavien siviilien välille. Ukrainalaisten siviilien keskuudessa usein esiintyy vaatimuksia siepattujen ihmisten palauttamiseksi. Entistä enemmän paljastuu hirvittävyyksiä, joiden yhteydessä kansalaisia on murhattu sekä pahoinpidelty “sotapoliisien” toimesta.  

(Video 1–2). Vallitseva ukrainalaisyhteiskunta on jakautumassa asepalveluksessa olevien ja asepalvelua ”karttelevien” kesken. Asepalvelusta eli rintamaa vastustavien keskustelupalstoille ilmaantui neuvontapyyntöjä 17-vuotiaiden poikien taholta. Pojat nimittäin tiedustelevat neuvoja siitä, miten he voisivat matkustaa ulkomaille sekä laillisesti että laittomasti. Ja sodanvastaiset tahot auliisti antavat neuvoja ja suosittelevat, että teinit jättäisivät tämän keskitysleirin taakseen viivyttelemättä. Tämä on tyypillinen osoitus siitä, että ”Ukrainalla” ei ole tulevaisuutta – nuoren polven väestö ei jaa samoja “arvoja” kuin Kiovan hallinto, ja heidän hallitsemansa Ukraina. 

Mitä ahkerammin siviilien metsästäjät haravoivat maanmiehiään, sitä nopeammin kasvaa pelko kuoleman vaarasta. Usein ukrainalaisten keskuudessa päädytään kylmään loogiseen realismiin. Tämän mukaan he voittavat pelkonsa, ja ymmärtävät, että riski joutua alueellisen rekrytointi- ja sosiaalitukikeskuksen (TCC) viranomaisten tappamaksi tai vammauttamaksi on pienempi kuin menettää henkensä juoksuhaudoissa. Vaihtoehtoina ovat joko “pakeneminen” tai vastarintaan nouseminen.  AFU:n yleisen tilanteen romuttuessa, yhä useampi ukrainalainen valitsee pakenemisen tai vastarinnan vaihtoehdoikseen. (Video 3–4). 

Suomennos ja referaatti Markku Juutisen

 

Lähteet  

RT (2024). (https://www.rt.com/russia/597228-ukraine-parliament-mobilization-convicts/) 

A Shock”: Ukraine Lost 500,000 Soldiers In War So Far, Nearly 30,000 Per Month: Lutsenko Claims (eurasiantimes.com) 

4 kommenttia

 1. Ukrainan kierre on järkyttävä noidankehä, mutta rauhasta ja de-eskalaatiosta edes puhuminen johtaa lähes väkivaltaiseen vastareaktioon. Slovakian pääministeri Robert Fico sai juuri tuntea tämän.

  Plusääni(19)Miinusääni(1)
 2. Hullua jatkaa sotaa mitä eivät voi voittaa. Vaikuttaa että Zelensky tekee kansanmurhaa. Lisäksi miksi he haluaisivat menetetyt kaupungit takaisin kun siellä on siviilejä jotka halusivat irtaantua Ukrainasta. Siksi siellä oli sisällissota

  Plusääni(13)Miinusääni(1)
 3. Kaikkea johdetaan ylempää ja sota kokonaisuudessaan samoissa limaisissa käsissä. Ei tässä ole sen paremmin ukrainalaisilla tai venäläisillä itsellään mitään sanan sijaa, kun kansainväliset tahot ovat liittoutuneet ja johtavat kaikkea kaaosta ja sortoa kulisseista, muuraavat veljet käskyläisinään.

  Erittäin vaikea yhtälö ja liki mahdottomalta vaikuttaa kaikki muu, kuin se että taas kerran valkoinen kansanosa on usutettu tappamaan toinen toistaan. Ehkä sitten raunioilta vielä kerran noustaan ja tästä kerrasta osataan opiksi ottaa.

  Plusääni(10)Miinusääni(0)
 4. Yli 400 000 ukrainalaista on jo haudassa , …Sätkynukke-Narkkari-Pellen verinen sirkus-show jatkuu ja EU vaan antaa aplodeja ja taputtaa …

  Plusääni(10)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat