Kaikkein tärkein antioksidantti

Antioksidanteille on olemassa oma luokitusjärjestelmänsä. Ruoka-aineet, kuten kaakao, mustikat ja muut ovat toki tärkeitä ja hyödyllisiä hyvinvointimme kannalta. Maksamme tuottaa kaikkein tärkeintä antioksidanttia, mutta myrkkyjen täyteisessä ympäristössä maksamme tarvitsee kaiken saatavilla olevan avun.

Puhumme glutationista. Sitä kutsutaan kaikkien antioksidanttien äidiksi, sillä se regeneroi itsensä maksassa jokaisen kaapatun vapaan radikaalin jälkeen ja jatkaa töitään. Vapaita radikaaleja syntyy solujen normaalin aineenvaihdunnan hapettumisreaktioiden sivutuotteena sekä myrkkyrasituksen seurauksena. Niiden toiminta aiheuttaa autoimmuunisairauksia, syöpää ja jopa sydänkohtauksia.

Onneksi antioksidantit kiiruhtavat apuun ja neutraloivat vapaat radikaalit, raskasmetallit ja myrkyt. Koska maksa kykenee tuottamaan ja regeneroimaan glutationia, ja se saa solut varastoimaan antioksidantteja sisäänsä, sitä kutsutaan antioksidanttien äidiksi.

Kuviota voisi verrata auton sähköjärjestelmään. Kun akun virta laskee, laturi eli generaattori lataa akkuun lisää virtaa. Jos laturi hajoaa, akku tyhjenee nopeasti ja autosta loppuu virta. Maksa on elimistön laturi, joka pitää glutationivarastoja yllä.

Glutationin kiertoprosessi

Glutationi inaktivoituu tultuaan kyllästetyksi vapailla radikaaleilla, mutta sillä on taipunus regeneroitua. Optimaalisissa olosuhteissa 10 prosenttia glutationista on inaktiivisessa tai hapettuneessa muodossa ja loput 90 prosenttia on aktiivisessa tai pelkistetyssä muodossa.

Jos aktiivisen glutationin määrä laskee alle 90 prosenttiin ja inaktiivisen glutationin määrä nousee yli 10 prosenttiin, elimistölle optimaalinen tasapainotila alkaa horjua. Myrkkyjen luonnonmukainen neutraloiminen vaikeutuu liiaksi.

Myrkkyjen kertyessä aktiivisen glutationin pitoisuus laskee edelleen. Aktiivisesta glutationista käytetään lyhennettä GSH, inaktiivisesta glutationista GSSG. Kun GSH laskee alle 70 prosentin, pimeys laskeutuu immuunijärjestelmän ylle.

Ja kuten arvata saattaa, ikääntyessä kehon kyky muuttaa GSSG:ta GSH:ksi heikkenee. On esitetty että ikääntymiseen liittyvät sairaudet johtuisivat glutationiaineenvaihdunnan heikkenemisestä. Mikäli tämä pitää paikkansa, aktiivisen glutationin korkea pitoisuus hidastaa ikääntymistä ja auttaa ylläpitämään riittäviä energiatasoja. Korkea aktiivisen glutationin määrä myös ehkäisee vaivoja, joita pidetään ikääntymisen merkkinä.

Jos tunnet olosi sairaaksi, kärsit kroonisesta autoimmuunisairaudesta tai et ole hyvässä kunnossa, kärsit GSH-vajeesta. Brittiläisessä lääketieteen huippujulkaisussa The Lancet –lehdessä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan glutationipitoisuus oli korkein nuorilla, jonkin verran matalampi sairailla vanhuksilla ja kaikkein matalin sairaalahoidossa olevilla vanhuksilla.

Näin virkistät maksasi toimintaa

Runsaasti rikkiä sisältävät ruoka-aineet sekä osa lisäravinteista edistää maksan glutationin tuotantoa sisältämällä yhdisteitä, jotka toimivat glutationin esiasteena. Hyviä lisäravinteita ovat N-asetyylikysteiini, korkealaatuiset heravalmisteet ja ternimaito. Myös riittävä magnesiumin saanti edistää glutationin tuotantoa.

Esiasteita sisältäviä lisäravinteita kannattaa käyttää, jotta saavutetaan optimaalinen 90 : 10 prosentin suhde (GSSG : GSH), sillä sellaisenaan nautittu GSH voi pilkkoutua ruoansulatuskanavassa.

Elimistömme pyrkii tuottamaan aktiivista glutationia sitä mukaa kun vapaat radikaalit ja muut myrkyt kuluttavat sitä. Useimmat ruoka-aineet tai lisäravinteet sisältävät liian vähän glutationin esiasteita, mikä voi johtaa aktiivisen glutationin vajeeseen nykyisessä elinympäristössä.

Mikä pahinta, on olemassa ihmisiä joilta puuttuu osa tai kaikki GHS:n tuotantoon osallistuvista geeneistä. Heidän sairauksillaan on taipumus pitkittyä ja he ovat kaikkein useimmin sairaita.

Tri Mark Hymann:

Glutationi on elintärkeä yksinkertaisesta syystä: Se kierrättää antioksidantteja. … Kun [vapaiden radikaalien kaappaus] näin käy, elimistö “pelkistää” tai regeneroi toiset glutationimolekyylin ja homma jatkuu samaan malliin. Ongelmia kuitenkin ilmenee, mikäli hapetusstressi tai myrkkyaltistus on liian korkea.

Tämän seurauksena glutationivarastot ehtyvät emmekä enää kykene suojautumaan vapailta radikaaleilta, infektiolta tai syövältä, emmekä pääse myrkyistä eroon. Tämä altistaa muille sairauksille ja kohta olemmekin syöksykierteessä kohti kroonisia terveysongelmia.

Tri Hymann viittaa Lancet –lehdessä vuonna 1998 julkaistuun tutkimukseen, jossa koehenkilöiden GHS-pitoisuuden havaittiin laskevan nuorista ja terveistä vanhoihin ja terveisiin sekä vanhoihin ja sairaisiin. Pitoisuudet olivat sitä matalammat, mitä vanhempia koehenkilöt olivat ja mitä heikompi heidän terveydentilansa oli.

Liposomikapselointi edistää imeytymistä

Tekniikka kehitettiin alunperin parantamaan suun kautta nautittavan C-vitamiinin imeytymistä. Tarkoituksena oli saavuttaa suonensisäisesti annetun C-vitamiinin vaikutukset, sillä suurina määrinä suonensisäinen C-vitamiini tehoaa moniin sairauksiin. Liposomikapseloinnin avulla suun kautta nautittu C-vitamiini imeytyi yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin suonensisäisesti.

Liposomikapseloinnin ansiosta molekyylit kulkeutuvat vatsan läpi hajoamatta ja imeytyvät verenkiertoon. Kapseloinnin ansiosta yhdisteet läpäisevät soluseinämät ja vaikuttavat solujen sisällä.

 

Lähde: Realfarmacy

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat