Kaikki mitä haluat tietää mikroannostelusta (mutta et kehtaa kysyä)

Tri James Fadiman on tutkinut psykedeelisten huumeiden, kuten LSD:n ja psilosybiinin, joka tunnetaan paremmin taikasienenä, tajuntaa laajentavia vaikutuksia kauan ennen kuin mikroannostelusta tuli muotijuttu teknologiapiireissä.

1960-luvulla Fadiman teki uraa uurtavaa tutkimusta psykedeeleillä. Yhdessä tutkimuksessa hän antoi LSD:tä ja toista hallusinogeenia, meskaliinia, tutkijoille, matemaatikoille ja arkkitehdeille nähdäkseen kuinka se vaikuttaa ongelmanratkaisuun. (Hänen tutkimuksensa oli yksi viimeisistä LSD:tä käsittelevistä tutkimuksista, koska Elintarvike- ja lääkevirasto kielsi yhdisteen tutkimuskäytön 1960-luvun puolivälissä.)

Sittemmin Fadiman on kirjoittanut The Psychedelic Explorer’s Guiden, joka on opaskirja psykedeelien turvalliseen ja terapeuttiseen käyttöön.

Nyt hänen tutkimuksensa on saanut uuden käänteen.

Fadiman tutkii psykedeelisten huumausaineiden, kuten LSD:n ja psilosybiinin, vaikutuksia määrillä jotka ovat niin pieniä ettei niiden vaikutusta huomaa. Osana käynnissä olevaa tutkimusprojektia Fadiman kerää vastauslomakkein tietoa ympäri maailmaa sadoilta ihmisiltä, jotka ovat kokeilleet psykedeelien ”mikroannostelua” hoitaakseen sairauksia ahdistuksesta tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriöön, tai yksinkertaisesti kyenneet parantamaan tuottavuuttaan tai auttaneet murtamaan kirjailijan lukon.

Mitä mikroannostelu tarkoittaa käytännössä? Nautit säännöllisesti hyvin pienen annoksen joko LSD:tä tai psilosybiiniä (karkeasti arvioiden kymmenesosa tai viidesosa normaaliannoksesta). Fadiman suosittelee ottamaan annoksen aamulla joka kolmas päivä. Annos ei riitä ”trippaamiseen”, mutta osalle käyttäjistä se voi johtaa hienovaraisiin mutta perusteellisiin sisäisiin muutoksiin. Monet mikroannostelua harjoittavat ovat kertoneet mielialan, keskittymiskyvyn, tuottavuuden ja luovuuden tehostuvan, ja joissain tapauksissa jopa masennus tai sarjoittainen päänsärky ovat helpottaneet.

”Se vaikuttaa saattavan ihmiset uudelleen tasapainoon,” Fadiman kertoo Huffington Postin haastattelussa.

Huffington Postin tiedeosiossa Fadiman kertoi tarkemmin kuinka mikroannostelu toimii, ja sen potentiaalista edistää hyvinvointia ja hoitaa lukuisia eri terveysongelmia.

Kuinka syntyi ajatus mikroannostelusta?

Tri Albert Hofmann (sveitsiläiskemisti joka löysi LSD:n) käytti mikroannostelua ainakin elämänsä viimeisten vuosikymmenten ajan. Hän eli 102-vuotiaaksi, ja 100 vuoden iässä hän yhä luennoi kahden tunnin oppitunteja. Hoffman sanoi, että hän käytti sitä pääasiassa kävellessään metsässä ja että se selkiyttää hänen ajatteluaan. Hän siis toi sen yleiseen tietoisuuteen ja sanoi sen olevan liian vähän tutkittu osa-alue.

Ja tietysti alkuperäiskansat ovat käyttäneet tajuntaa laajentavia aineita pieninä annoksina tuhansien vuosien ajan.

Millaiset ihmiset mikroannostelevat ja kenelle siitä on eniten hyötyä?

Mikroannostelusta vaikuttaa olevan hyötyä moniin eri ongelmiin. Olen tutkinut mikroannostelua turvallisempana tapana käyttää psykedeelejä verrattuna suurempiin annoksiin, joita on käytetty aiemmin. Karkeasti arvioiden 95 prosentilla yhteyttä ottaneista on huomattavaa kokemusta psykedeelien käytöstä. Käytännössä sanon heille ettei käytöstä ole haittaa ja pyydän ilmoittamaan kokemuksista.

Yleensä he vastaavat että he ovat alkaneet voida paremmin. Se tuntuu parantavan terveyttä ja hyvinvointia. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ihmiset jotka sanovat olleensa ahdistuneita kokevat ahdistuksen helpottaneen. Se tehostaa oppimista niillä ihmisillä jotka haluavat oppimisen tehostuvan. Eräs eliittiyliopistossa opiskeleva sanoi käyttäneensä mikroannostelua päästäkseen läpi vaikeimmista matematiikan kursseista, ja hän pärjäsi kokeessa loistavasti. Eräs toinen nuori mies hoiti sillä vakavaa änkytystä, ja muut ovat käyttäneet sitä sosiaaliseen ahdistukseen. Eräs nuori nainen, taidehistorioitsija, havaitsi että se vaikuttaa jopa kuukautisiin ja kivut loppuivat.

Kuinka mikroannostelu kannattaa aikatauluttaa?

Nauti annos ensimmäisenä päivänä. Toisena päivänä tunnet yhä vaikutuksen. Kolmantena päivänä vaikutuksen ei pitäisi enää tuntua, ja neljäntenä päivänä ota uusi annos. Tämä on ideaali järjestely itsetutkimusta varten, koska se antaa mahdollisuuden havaita mitä tapahtuu. Kuukauden kuluttua – se mitä kysyn kaikilta ihmisiltä – suurin osa sanoo että he yhä mikroannostelevat, mutta eivät yhtä usein.

Olet työskennellyt satojen ihmisten mikroannostelututkimuksissa, joissa he lähettävät sinulle tietoa vastauslomakkeella. Kuinka kaikki sai alkunsa ja millaisia tuloksia sait?

Viimeisten vuosien aikana ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja sanoneet ’Olen kiinnostunut mikroannostelusta’ tästä ja tästä syystä, ’voitko auttaa?’ He pyytävät minua kertomaan heille mitä olen ehdottanut ihmisille, ja he pyytävät saada osallistua tutkimukseen. Tämän jälkeen olen lähettänyt heille lomakkeen jonka kehitin itsetutkimusta varten ja pyysin heitä palauttamaan sen minulle. Olen lähettänyt kutakuinkin 200-300 tällaista, ja olen saanut yli puolet enemmän takaisin. Monet ovat tällä hetkellä käsiteltävänä.

Reaktiot vaihtelevat ’Uusi huume, siistiä!’ aina ’Kärsin traumanjälkeisestä stressistä, olen toipumassa syövästä ja vihaan lääkkeitäni.” Vaihtelua on laidasta laitaan. Monet sanovat ’Kärsin ahdistuksesta tai masennuksesta ja olen lopettanut lääkkeiden käytön tai vihaan lääkkeitäni. Olisiko mikroannostelusta apua?’ Vastaukseni onkin ’Siitä on ollut huimasti hyötyä monille muille, ja toivottavasti myös sinulle. Tässä lomake.’

Olen kuullut että se myös parantaa keskittymiskykyä ja lievittää ADHD:n oireita.

Ihmiset käytännössä sanovat että he voivat paremmin. He kykenevät keskittymään paremmin tunneilla. Lukuisat ihmiset ovat sanoneet minulle että se toimii kuin Adderall mutta ilman sivuvaikutuksia. Nyt ihmiset ovat luopumassa Adderallista ja ovat käyttäneet mikroannostelua päästäkseen irti lääkkeistä tai ainakin vähentääkseen lääkkeiden käyttöä roimasti.

Oletko havainnut tutkimustyötä tehdessäsi että ihmiset käyttäisivät mikroannostelua keinona lopettaa lääkkeiden käyttö?

Joillakin lääkkeiden käytön lopettaminen voi viedä vuoden tai kaksi. Monet ovat sanoneet, että mikroannostelulla se on huomattavasti helpompaa. Heidän mukaansa se onnistui ilman huomattavaa kärsimystä. Antipsykooteista vieroittautunut nainen sanoi ettei kyse ollut siitä, etteikö oireet olisi ollut samanlaiset, vaan ettei hän identifoitunut niihin samalla tavalla. Hän sanoi että hän suhtautui mielialanvaihteluihin aivokemian hakeutumisena tasapainoon.

”Monet henkilöt, sen jälkeen kun he ovat olleet kuivilla jo kuukauden, sanovat ’Nukun paremmin, syön terveellisempää ruokaa, olen taas alkanut joogaamaan ja meditoin.'”

Mitä tapahtuu pinnan alla jotka aiheuttavat nämä muutokset?

Mikroannostelu vaikuttaa auttavan ihmisiä saavuttamaan uudelleen tasapainon. Tässä yleistys miksi päädyin tähän johtopäätökseen: ”Monet henkilöt, sen jälkeen kun he ovat olleet kuivilla jo kuukauden, sanovat ’Nukun paremmin, syön terveellisempää ruokaa, olen taas alkanut joogaamaan ja meditoin.'” Heidän suhteensa omaan kehoonsa on parantunut – tai heidän kehonsa on parantanut suhdettaan heihin.

Eräs mies lopetti tupakoinnin. Hän sanoi että hän tiesi ettei tupakointi ole hyvästä, ja ikäänkuin hänen kehonsa kykenisi auttamaan häntä tekemään päätöksen. Näyttääkin käyvän niin, että mikroannostelun avulla ymmärrät paremmin todelliset tarpeesi.

Miksi mikroannostelua on tutkittu niin vähän?

Siihen on kaksi pääsyytä. Toinen on se ettei mikroannostelu kiinnostanut ketään, edes muutama vuosi sitten. Aiemmissa tutkimuksissa käytettiin aina suuria annoksia, eivätkä ihmiset ymmärtäneet että psykedeelejä voi nauttia myös pieninä annoksina. Ainoa henkilö kenen tiesin mikroannostelevan muuten kuin kokeilumielessä oli Hofmann … Se oli käytännössä näkymätöntä silloin kun tutkiminen oli laillista ja suurimman osan ajasta se ei ollut.

Toiselta kantilta tarkasteltuna, keskustelin erään tutkijan kanssa, joka oli tehnyt lukuisia tutkimuksia psykedeeleistä, ja joka sanoi että tutkisi ilomielin mikroannostelua. Kysyin häneltä mikä häntä estäisi. Hän vastasi, että luvan hankkiminen tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta tulisi olemaan vaikeaa.

Tällä hetkellä on kaksi ryhmää, toinen Australiassa ja toinen Euroopassa, jotka ovat aloittamassa mikroannostelututkimusta. Työskentelen kummankin ryhmän kanssa tutkimusten suunnittelussa.

 

Lähde: Huffington Post

Lue myös:

LSD:n, sienien ja hallusinogeenien mikroannostelu – lisää luovuutta ja tehostaa aivotoimintaa?
Tutkimukset: taikasienillä erittäin tehokas vaikutus mielenhäiriöihin
Psykedeelien lääketieteelliset hyödyt

1 kommentti

  1. Tohtori Albert Hofmann ei ollut sveitsiläiskemisti vaan Sveitsissä asunut tsiijonisti.

    Plusääni(0)Miinusääni(3)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat