Kananmunat eivät aiheuta sydänkohtauksia — sokeri aiheuttaa

Kiistaan on saatu viimein selvyys. Sydänkohtauksia ei aiheuta rasva, vaan sokeri.

Lääkärit ja hallitus ovat puhuneet palturia viimeiset 50 vuotta. Kansalaisia on käsketty syömään aamulla sokerimuroja kananmunien sijaan. Ohje on järjetön. Todennäköisesti se on johtanut miljoonien kuolemaan.

Uusi erinomainen tutkimus osoittaa, että paljon sokeria syövillä on neljä kertaa suurempi riski saada sydänkohtaus verrattuna sitä vähän syöviin. Siis 400 prosenttia! Esimerkiksi 560 grammaa limonadia sisältää niin paljon sokeria, että sydänkohtauksen todennäköisyys kasvaa 30 prosentilla.

Tutkimuksessa seurattiin yli 40 000 ihmistä. Sen julkaisi Yhydsvaltojen suurimman lääkäreiden ammattijärjestö AMA:n JAMA Internal Medicine -lehti. Tutkimuksessa otettiin huomioon kaikki mahdolliset riskitekijät, kuten kalorimäärä, ruokavalion terveellisyys, tupakointi, kolesteroli, verenpaine, ylipaino ja alkoholinkäyttö.

Tulokset ovat tiukassa ristiriidassa lääketieteellisen valtavirran aiempien lausuntojen kanssa. Esimerkiksi amerikkalainen kansallisakatemia Institute of Medicine käskee kansalaisia hankkimaan 25 % kaloreista lisätystä sokerista. Uskomatonta! Uuden tutkimuksen mukaan sydänkohtauksen todennäköisyys kaksinkertaistuu, jos kaloreista yli 20 % on sokerista.

Esimerkiksi amerikassa yli 70 % ihmisistä saa 10 % päivittäisistä kaloreistaan sokerista. Noin 10 % amerikkalaisista saa noin 25 % kaloreistaan sokerista.

 

Valheelliset ravintosuositukset

Yhdysvaltojen ravintosuositukset eivät aseta rajoja sokerin syömiselle, ja maan elintarvike- ja lääkevirasto FDA kutsuu sokeria edelleen ”yleisturvalliseksi aineeksi”. Koska sokeri on ”yleisturvallista”, ruokateollisuus saa lisätä sitä ravintoomme niin paljon kuin se tahtoo. Amerikan sydänyhdistys AHA sentään suositteli, ettei päivittäisessä ruokavaliossa kannata olla yli 7,5 prosenttia lisättyä sokeria. Ikävä kyllä moni syö paljon enemmän. Harva tietää, että kaupasta ostetussa valmiissa tomaattikastikkeessa voi olla paljon enemmän sokeria kuin dominokekseissä. Valmiissa hedelmäjugurtissa on todennäköisesti enemmän sokeria kuin Coca-Cola-pullossa. Suurin osa aamiaismuroista (jopa täysjyvämuroista!) on 75-prosenttisesti sokeria. Aamupalat ja jälkiruoat ovat menneet kokonaan sekaisin!

Uusi tutkimus merkitsee ravintovallankumousta. Vuosien ajan kansalaisia aivopestiin ajattelemaan, että rasva aiheuttaa sydänkohtauksia ja nostaa huonoa kolesterolia. Lisäksi väitettiin, että sokeri on harmitonta, vaikkakin ravintoköyhää. Sokerin on sanottu sisältävän ”tyhjiä kaloreita”, mutta termi on harhaanjohtava. Sokerikalorit ovat tappavia kaloreita. Sokeri aiheuttaa sydänkohtauksia, lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, syöpää ja dementiaa. Sokeri on myös suurin syy maksan vajaatoimintaan Yhdysvalloissa.

Sokeri on nykyään vaarallisimmillaan makeutetuissa juomissa, kuten limonadeissa, mehuissa, urheilujuomissa, teessä ja kahvissa. Makeutetut juomat ovat selvästi suurin sokerilähde. Itse asiassa yli 37 % sokerikaloreistamme on lähtöisin limonadeista. Tavallinen teinipoika syö 34 teelusikallista sokeria päivässä, eli 544 sokerikaloria. Epäterve sokerinkäyttö ei merkitse ainoastaan kaukaista sydänkohtauksen uhkaa vanhoilla päivillä. Sokeri tappaa jopa alle 20-vuotiaita!

Uusi tutkimus tukee jo vuosikymmeniä tiedettyä tosiasiaa, että sokeri aiheuttaa insuliiniresistenssiä, kohottaa triglyseridi-arvoja ja madaltaa hyvää kolesterolia. Sokeri voi myös aiheuttaa tulehduksen, joka johtaa sydänsairauksiin.

Rasvoja (myös tyydyttyneitä rasvoja) on sen sijaan syytetty turhaan. Transrasvoja lukuun ottamatta rasvat suojelevat kehoamme. Tämä koskee myös omega-3-rasvoja, pähkinöitä ja oliiviöljyä, jonka on hiljattain suuressa tutkimuksessa todistettu laskevan sydänkohtausriskiä yli 30 prosentilla.

Sokerikalorit ovat yksinkertaisesti paljon muita kaloreita pahempia. Kaikki kalorit eivät ole samanlaisia. Erään tuoreen 175 maata käsittävän tutkimuksen mukaan kalorimäärän lisääminen yleensä ei nostanut tyypin 2 diabeteksen riskiä. Sen sijaan sokerikaloreiden lisääminen nosti riskiä huomattavasti.

 

Kuinka päästä eroon sokeririippuvuudesta?

Yhdysvallat laahaa kaukana muiden maiden perässä ongelman ratkaisemisessa. Meksikossa esimerkiksi huomattiin, että siitä lähtien, kun kansalainen on saanut keskimäärin 20 % kaloreistaan limonadista, ylipainoisten ja tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on räjähtänyt käsiin. Julkinen terveydenhuolto on alkanut aktiivisesti etsiä tehokkaita tapoja torjua ylipainoa ja diabetesta maassa.

Meksikossa alettiin verottaa limonadeja kovalla otteella, roskaruokien televisiomainonta kiellettiin ja kouluista poistettiin valmisruoat, roskaruoka ja makeutetut juomat. Yli 15 maata on vastustanut makeutettuja juomia verottamalla niitä, ja tulokset ovat olleet erinomaisia.

Monet maat ovat myös menestyksekkäästi uudistaneet ruokien luokittelua pakkauksissa. Kansalaisille on tehty selväksi, millainen ruoka on hyvää, millaista kannattaa käyttää vähän ja millainen ravinto on selkeä terveysriski. Yhdysvalloissa jopa alan professoreilla on vaikeuksia selvittää ruokapakkauksista tuotteiden ravintoarvo. Tavallisille kansalaisille urakka voi olla mahdoton.

Kasvava joukko tieteellistä tutkimustietoa osoittaa, että sokeri (ja jauhot, jotka nostavat verensokeria jopa taloussokeria tehokkaammin) on biologista riippuvuutta aiheuttava aine. Se voi olla jopa kahdeksan kertaa koukuttavampaa kuin kokaiini.

Keskivertoamerikkalainen syö jopa 69 kiloa sokeria ja 66 kiloa jauhoja vuosittain. On ensiarvoisen tärkeää uudistaa vanhentuneet ja vaaralliset ravintosuositukset. Tarvitaan selkeä strategia ja kansanterveydellinen ohjelma valistamaan kansalaisia sokerin ja jalostettujen hiilihydraattien aiheuttamista terveyshaitoista sekä riippuvuudesta. Vain näin voimme torjua kansanterveyden- ja talouden tuhoavan lihavuuden ja sairauksien hyökyaallon.

 

Alkuperäinen artikkeli englanniksi lähteineen tohtori Mark Hymanin verkkosivuilla.

2 kommenttia

  1. Nämä ”todella vaarallista ravintoa” Virallistieteelliset tahot Puska ja muut gollegat kieltäisivät taatusti, jos olisivat aikoinaan ymmärtäneet miten ihmiset pysyvät terveinä noudattamalla tämän sivuston ohjeita.
    Jos kiinnostaa niin tässä linkki siihen ja moneen muuhunkin tietoon: http://www.violetlight.fi

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Sydänkohtauksia aiheuttava sokeri. No nyt ymmärrän miksi esim. Diabetesliitto ei kiellä diabeetikolta sokerin syömistä. Sairaalassakin tuodaan diabeetikolle kaakaon kanssa jopa viisi palaa sokeria jne. On diettikokeille mennyt oppi perille ja erinomaisesti. Onhan se ihan selvää pässinlihaa, ettei valkoinen rafinoitu sokeri voi olla mitenkään mikään terveystuote vaikka jotkut maallikko diabeetikotkin väittävät, että sokeri on terveellistä kun diabeteshoitaja niin sanoo. Tällaiset diabeteshoitajat ovat auttamattomasti kotoisin takapajulasta ja valehtelevat silmät/ korvat päässtään, rasva sensijaan ei ole. Pitäisi ottaa myös selvää mistä rasvasta on kyse sillä nämä kyseiset ihmiset joita ”virallistieteellinen” taho on höynäyttänyt rakastavat margariineja ja muita teollisesti muokattuja ihmisravinnoksi kelpaamattomia saranarasvoja ja kevyttuotteita, koska ”virallinen” taho niin sanoo SUOMESSA. Mutta suuremmat tutkimukset kumoavat tällaiset väitteet täysin. Sama koskee myös SOKERIA Pitäisi se kyllä jokaisen itskin oivaltaa ettei mikään keinotekoinen ja muokattu elintarvike ole mikään terveyden edistäjä sitä käyttävälle vaikka sitten virallistahot mitä valehtelisivat.

    Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat