Keho vahvemmaksi astaksantiinilla

Mitä jos voisit lisätä voimaa ja kestävyyttä, lyhentää urheilusuorituksen jälkeistä palautumisaikaa ja vähentää liikunnan aiheuttamia lihaskipuja? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta?

Kliiniset tutkimukset ovat todistaneet erään luonnollisen yhdisteen auttavan tekemään juuri edellä mainitut asiat – ja ilman sivuvaikutuksia tai kallista hintalappua. Kyseessä on vähän tunnettu karotenoidi astaksantiini, jonka uskotaan nyt olevan luonnon antioksidanteista kaikkein voimakkain.

Jo kauan sitten tiedemiehet havaitsivat, että luonnossa esiintyvien pigmenttien karotenoidien ryhmällä oli vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä terveydelle. Karotenoidit ovat ruokien yhdisteitä, jotka tuottavat värien rikkaan runsaudensarven, vihreistä salaateista punaisiin tomaatteihin ja paprikoiden loistaviin keltaisiin ja oransseihin. Luonnossa esiintyviä karotenoideja on löydetty jo yli 700, mutta useimmat ihmiset tuntevat niistä vain muutaman. Normaalisti ihmisellä kiertää veressä kymmenkunta karotenoidia, joista tunnetuin on beetakaroteeni.

Vasta viime aikoina on astaksantiini noussut ravintotieteen parrasvaloihin ”supernutrienttina”, jota on tutkittu useilla ja laajoilla vertaisarvioiduilla tieteellisillä tutkimuksilla. Eräs astaksantiinin hyödyistä, joka on erityisesti kiinnittänyt tutkijoiden huomion, on sen kyky tehostaa kehon liikunnallista suorituskykyä. Tämä karotenoidi auttaa niin huippu-urheilijoita kuin tavallisia raskaan työn tekijöitä.

Astaksantiinin terveyshyödyt eivät kuitenkaan lopu siihen. Itse asiassa tällä hämmästyttävällä karotenoidilla on niin monia hyötyvaikutuksia, että siitä on jouduttu kirjoittamaan useita artikkeleita kattamaan vain huomattavimmat hyödyt. Useita karotenoideja saa helposti nauttimalla runsaasti luonnonmukaisia tuotteita, mutta vahva astaksantiini ei ole yhtä helposti saatavilla.

Luonnollinen astaksantiini on ihan omassa luokassaan

Luonnollista astaksantiinia tuottaa vain Haematococcus pluvialis mikrolevä suojakeinoksi vaikeisiin olosuhteisiin, kuten kirkkaaseen valoon, liian suolaiseen veteen tai kuivuuteen. Astaksantiinin uskotaan suojaavan levää UV-säteilyn vaikutuksilta ja ravinteiden puutokselta.

Luonnosta astaksantiinia saadaan vain kahdesta lähteestä, sitä tuottavista mikrolevistä ja näitä leviä syövistä merenelävistä (krillit ja äyriäiset, joita syövät lohikalat). Laboratoriossa valmistettua synteettistä astaksantiinia käytetään nykyään maailmanlaajuisesti kalanruokien lisäravinteena tuottamaan viljellyille kaloille toivottu lohenpunainen väri. Synteettistä astaksantiinia kannattaa todella välttää, sillä se on tehty petrokemikaaleista.

Astaksantiini on pääsyy siihen, että lohikalat jaksavat uida vastavirtaan ja jopa hyppiä koskissa ja vesiputouksissa päästäkseen kutemaan ylävirtaan. Niiden ruokavalio sisältää runsaasti astaksantiinia äyriäisistä, joka konsentroituu lihaksiin ja tekee lohista eläinkunnan ”kestävyyden mestareita”.

Astaksantiini on paljon voimakkaampi kuin saman kemiallisen perheen muut karotenoidit beetakaroteeni, alfatokoferoli, lykopeeni ja luteiini. Sillä on erittäin vahvat antioksidanttiset ominaisuudet ja se suojaa soluja, kudoksia ja elimiä vapaiden radikaalien aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä.

Astaksantiinin vaikuttavan monipuolisia terveyshyötyjä ovat parantunut sydän- ja verisuonien terveys, verensokerin vakauttaminen, immuunijärjestelmän tehostaminen, syöpää vastaan taistelu, tulehdusten estäminen, silmien terveyden parantaminen ja jopa auringonpolttamilta suojaaminen.

Mikä tekee astaksantiinista erityisen?

Moni tämän karotenoidin ominaisuuksista tekee siitä ainutlaatuisen:

 • Astaksantiini on karotenoideista selvästi voimakkain antioksidantti mitattaessa vapaiden radikaalien tuhoamista: Se on 65 kertaa tehokkaampi kuin C-vitamiini, 54 kertaa tehokkaampi kuin beetakroteeni ja 14 kertaa tehokkaampi kuin E-vitamiini.
 • Astaksantiini on muita karotenoideja paljon tehokkaampi singlet-hapen neutraloinnissa. Auringonvalon ja erilaisten orgaanisten aineiden vahingoittava vaikutus johtuu usein tästä hapen epävakaasta radikaalista. Astaksantiini on 550 kertaa tehokkaampi kuin E-vitamiini ja 11 kertaa tehokkaampi kuin beetakaroteeni neutraloimaan singlet-happea.
 • Astaksantiini läpäisee veri-aivo-esteen JA veri-verkkokalvo-esteen (beetakaroteeni ja lykopeeni eivät), mikä tuo astaksantiinin tulehduksia ehkäisevän ja antioksidanttisen suojaavan vaikutuksen silmiin, aivoihin ja keskushermostoon vähentäen riskiä sairastua kaihiin, silmänpohjan rappeumaan, sokeuteen, dementiaan ja Alzheimerin tautiin.
 • Astaksantiini on rasvaliukoinen, joten se imeytyy solukudoksiin.
 • Astaksantiini on tehokas UV-B säteilyn absorboija ja vähentää DNA vaurioita.
 • Astaksantiini on tehokas ja luonnonmukainen tulehdusten estäjä.

Lisää hyviä uutisia. Astaksantiinista ei ole raportoitu haittavaikutuksia. Se on turvallinen ja myrkytön.

Urheilijoiden todistuksia ympäri maailman

Kertomuksia astaksantiinin merkittävistä terveyshyödyistä on saatu huippu-urheilijoilta ympäri maailman. Esimerkiksi havaijilainen huipputriathlonisti Tim Marr kärsi pahoista ylirasituksen oireista ja auringonpolttamista harjoiteltuaan ankarasti kuumassa Havaijin auringossa. Aloitettuaan luonnollisen astaksantiinin käytön lisäravinteena hän on kokenut merkittävästi vähemmän rasitusvaurioita ja sietänyt paremmin aurinkoa. Marr kiittää astaksantiinia, joka on auttanut häntä saavuttamaan tavoitteensa ja on nyt yksi hänen suosikkivarusteistaan urheilun ammattilaisena.

Havaijilainen huippumaratoonari Jonathan Lyau kertoo omasta kokemuksestaan astaksantiinista: ”Maratonin harjoittelu on hyvin vaativaa ja astaksantiini on auttanut minua toipumaan entistä nopeammin, vaikka olen tullut vanhemmaksi. Olen myös huomannut, ettei minun tarvitse enää ottaa erilaisia antioksidantteja ja glukosamiinia, sillä astaksantiinilla vaikuttaa olevan näiden lisäravinteiden hyödyt myös.”

Ei tarvitse kuitenkaan olla huippu-urheilija kestävyyslajeissa hyötyäkseen astaksantiinista. Riippumatta fyysisen harjoituksen rasitustasosta astaksantiini auttaa voimassa ja kestävyydessä, oli sitten kyseessä pihatyöt, kuntosali, vaellus tai lauantai-ilta tanssilavalla. Miten siis tarkalleen tämä luonnon pigmentti auttaa suorituskyvyn parantamisessa?

Astaksantiini tekee ihmiskehossa saman kuin lohelle

Suurin osa astaksantiinin hyödyistä johtuu sen vahvoista antioksidanttisista ja tulehdusta estävistä ominaisuuksista. Tulehdukset voivat hidastaa urheilijan palautumista ja viedä kallisarvoisia harjoittelupäiviä. Huippu-urheilijalla ei ole varaa viettää sairaslomaa lihas- ja nivelkipujen tai hitaan palautumisen vuoksi. Kaikki tulehduksia estävä tai niistä palautumista nopeuttava auttaa liikuntasuoritusten parantamisessa ja astaksantiini on yksi luonnon tehokkaimmista tulehduksen estäjistä.

Astaksantiini pystyy imeytymään jokaiseen kehon soluun, kudokseen ja elimeen ja tehostamaan fyysistä suorituskykyä seuraavilla tavoilla:

 • Tuhoamalla vapaita radikaaleja energiaa tuottavissa mitokondrioissa
 • Vähentämällä oksidatiivisia vaurioita solukudoksille ja DNA:lle
 • Vähentämällä lihasten tulehduksia
 • Vähentämällä lihasten maitohappoja
 • Parantamalla silmien terävänäköisyyttä ja syvyysnäköä
 • Parantamalla auringonsietokykyä ja vähentämällä taipumusta palaa auringossa

Astaksantiinin vaikutus mitokondrioon

Avain astaksantiinin kestävyyttä lisäävään vaikutukseen näyttäisi olevan sen vaikutuksessa mitokondrioihin, kehon solujen sisäisiin ”voimaloihin”. Mitokondriot tuottavat jopa 95 % kehon energiantarpeesta polttamalla rasvahappoja ja muita aineita. Suuri osa mitokondrioista on lihassoluissa, sillä niissä on suurin tarve äkillisiin energian purkauksiin. Tällä energianmuodostuksella on kuitenkin haittapuoli. Siinä muodostuu hyvin reaktioherkkiä vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat solukudoksia ja hapettavat DNA:ta. Tämä soluvaurio johtaa tulehdusmarkkereiden aktivoitumiseen, mistä johtuvat väsyneet ja kipeät lihakset.

Mitokondrioiden teho laskee vapaiden rasikaalien vuoksi, eivätkä ne pysty tuottamaan tarpeeksi energiaa kehon tarpeisiin ja voimat hiipuvat ja kestävyys heikkenee. Mitä ankarampi rasitus, sitä enemmän vapaita radikaaleja syntyy. Otetaan esimerkiksi maraton, jonka aikana elimistö kuluttaa happea 70 % enemmän kuin normaalirasituksessa, mikä taas tuottaa 12 kertaa enemmän vapaita radikaaleja verrattuna lepoon. Koska astaksantiini on niin vahva antioksidantti, se löytää tehokkaasti vapaat radikaalit lihaksista ja tuhoaa singlet-hapen. Tämä on se mekanismi, jonka on uskottu selittävän, miksi astaksantiini parantaa kestävyyttä niin merkittävästi.

Vuonna 1998, kun astaksantiini oli vielä tuore keksintö, C. Malmsten suoritti tutkimuksen Ruotsissa. 17 – 19-vuotiaat miesopiskelijat, jotka ottivat 4 mg astaksantiinia päivässä kuuden kuukauden ajan, paransivat voimaa ja kestävyyttä vaikuttavat 62 % – ja heidän kestävyytensä kasvoi kolme kertaa nopeammin kuin vertailuryhmän!

Myös eläintutkimukset ovat tuottaneet vastaavia havaintoja. Astaksantiinia saaneet hiiret pystyivät uimaan pidempään väsymättä. Uivat hiiret osoittivat myös merkkejä paljon pienemmästä rasvan kertymisestä. Tutkijoiden mielestä astaksantiini saattoi tehostaa rasvahappojen käyttämistä energiantuotantoon, mutta tarvittaisiin jatkotutkimuksia tarkan mekanismin ymmärtämiseksi. Japanissa tehty toinen hiiritutkimus osoitti astaksantiinin vähentävän hiirten lihastulehduksia yli 50 prosentilla.

Sen lisäksi, että astaksantiini parantaa kestävyyttä, vähentää tulehduksia ja estää lihaskipuja, se myös auttaa pysymään hoikempana!

Maitohappoyhteys

Lihaskudosten maitohapon väheneminen näyttäisi olevan myös tämän kiehtovan leväyhdisteen hyödyllisten toimintojen listalla. Japanilainen kliininen tutkimus keskittyi tutkimaan astaksantiinin vaikutuksia maitohapon eritykseen urheilusuorituksen aikana.

Maitohappo on ei-toivottu urheilusuorituksen sivutuote, joka aiheuttaa lihaksen kipua ja puutumisen tunnetta rankan harjoituksen aikana ja on kestävyyden kannalta rajoittava tekijä. Ryhmälle 20-vuotiaita miehiä annettiin 6 mg astaksantiinia päivittäin neljän viikon ajan. 1200 metrin juoksun jälkeen näillä miehillä oli veren seerumissa keskimäärin 28,6 % vähemmän maitohappoja verrattuna plasebovertailuryhmään.

Astaksantiinin vaikutuksia urheilusuoritukseen mitattiin myös vuoden 2001 tutkimuksessa, jossa 88 % tutkimuskohteista kertoi lihas- ja nivelkipujen vähentyneen merkittävästi. Todennäköisesti syynä tuntemuksiin oli astaksantiinin vaikutuksesta vähentynyt maitohapon kertyminen lihaksiin.

Tarkempi näkö voi auttaa urheilijaa parempaan suoritukseen

Astaksantiini tunnetaan ehkä parhaiten sen hyötyvaikutuksista silmiin, mistä on lukuisia tutkimuksia. Yhdessä tutkimuksista käytettiin urheilijoita, käsipallon pelaajia ennen ja jälkeen ottelun. Astaksantiinia saaneilla käsipallon pelaajilla syvyysnäkö parani 46 %.

Suojaa auringolta

Auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähteemme, mutta liika on liikaa. Monet urheilijat valittavat pitkän ulkoharjoittelun jälkeen tuntevansa olonsa huonoksi liiasta auringosta. Monet ovat kertoneet astaksantiinin mahdollistaneen pidemmät ulkoharjoitukset ilman pahoinvointia ja palamista. Vähemmän auringonpolttamia saattaa tarkoittaa myös pienentynyttä ihosyövän riskiä.

Miten astaksantiini tekee sen?

Vastaus on Haematococcus pluvialis mikrolevän tavassa suojautua kovalta UV-säteilyltä. Levä muodostaa astaksantiinipigmenttiä luonnolliseksi auringonsuojaksi, joka voi suojata myös ihmisen soluja auringonvalon vaikutuksilta. Auringonvalon vaikutuksesta palaminen on itse asiassa tulehdusreaktio. Vaikka astaksantiinin palamiselta suojaavan vaikutuksen tarkka toimintatapa ei ole vielä tiedossa, on lähes varmaa, että sen tulehdusta estävillä ominaisuuksilla on osuutta asiaan.

Tämänhetkisten tutkimusten mukaan nauttimalla 2 mg astaksantiinia päivittäin kuukauden ajan todennäköisyys auringonpolttamiin vähenee huomattavasti. Pigmentillä kestää kahdesta neljään viikkoa muodostaa kudoksiin suoja palamista vastaan, joten kaksi viikkoa on vähimmäisaika. On tärkeää käyttää luonnollista astaksantiinia, eikä synteettistä.

Varmista astaksantiinin olevan luonnon merilevästä, EI synteettistä

Osa vesiviljely-yrityksistä on siirtynyt käyttämään luonnollista astaksantiinia selvästi huonomman synteettisen sijaan, vaikka se maksaa enemmän. He ovat ymmärtäneet sen olevan eläinten terveydelle hyväksi ja se on ylivoimainen terveen värin tai pigmentin tuottamisessa. Luonnollista astaksantiinia sisältävällä kalaruoalla ruokituilla eläimillä on korkeampi selviytymisprosentti, nopeampi kasvutahti, parempi immuniteetti ja ne ovat hedelmällisempiä.

Valitettavasti synteettinen astaksantiini hallitsee edelleen lohiviljelyteollisuutta maailmanlaajuisesti. Jos lohen merkinnöissä ei lue ”villi” tai ”ei sisällä väriaineita”, se on todennäköisesti ruokittu synteettisellä astaksantiinilla ja värjätty väriaineilla, jotka ovat lähempänä moottoriöljyä kuin antioksidanttia. Luonnon astaksantiini on 20 kertaa vahvempi antioksidantti kuin synteettinen astaksantiini.

Villissä lohessa on 400 % enemmän astaksantiinia kuin viljellyssä lohessa ja sen pigmenteistä 100 % on luonnollista astaksantiinia, eikä synteettistä. Lisäksi villilohi sisältää paljon enemmän omega-3 rasvahappoja kuin viljelty lohi.

Luonnossa villinä kasvaneissa lohissa on vain ongelmana elohopea ja muut myrkyt sekä tietysti taivaita hipova hinta.

Astaksantiinia saa runsain mitoin mm. krilliöljystä, jossa on myös terveellisiä omega-3 rasvahappoja. Lisäksi voi nauttia astaksantiinia lisäravinteina. Suositeltava annos on 2 mg päivässä, mutta huippu-urheilijat tai silmä- ja/tai tulehdusongelmista kärsivät voivat nostaa annostelun jopa 8 – 10 mg:aan asti.

Terveyden kannalta parasta on tietenkin syödä monipuolisesti mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa, lisättynä supernutrienteilla kuten astaksantiini, ja nukkua hyvin, harrastaa liikuntaa ja maadoittamista (paljain jaloin kävely).

Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/15/benefits-of-astaxanthin-to-your-health.aspx

2 kommenttia

 1. Mercola on kirjoittanut aika paljon artikkeleita, osa niistä jopa ihan hyviä. Itse en kuitenkaan Mercolan astaksantiinia ostaisi, sillä Mercolan tuotteet liikkuvat siellä hintahaitarin yläpäässä. Halvemmalla saa, kun ostaa esimerkiksi Nutrex Hawaiin BioAstin tai Healthy Originsin astaksantiinia.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat