Kolesterolilääkkeitä käytetään lähes aina turhaan

Uusien tutkimusten mukaan kolesterolia alentavat statiinit ovat turhia 99:lle sadasta potilaasta. Ne estävät serotoniinin ja muiden hermovälittäjäaineiden tuotantoa aivoissa sekä lisäävät aivohalvauksen riskiä.

Kolesteroli on rasvan kaltainen yhdiste, jota kehomme tarvitsee solukalvojen rakennusaineeksi, hormonien tuotantoon, D-vitamiinin ja sappihappojen valmistukseen. Veren kokonaiskolesteroli koostuu pääasiassa LDL- ja HDL-kolesterolista.

Paha LDL-kolesteroli kuljettaa kehon tarvitsemaa kolesterolia maksasta kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Sen on oletettu aiheuttavan sydän- ja verisuonitauteja.

Hyvä HDL-kolesteroli kuljettaa ylimääräistä kolesterolia kudoksista ja verisuonten seinämistä maksaan ja edelleen sapen mukana ruoansulatuskanavaan.

Elimistö valmistaa välttämättömän kolesterolin itse maksassa. Kolesterolia saadaan myös ruoasta. Kaikissa eläinkunnan tuotteissa on kolesterolia: Eniten sitä on kananmunan keltuaisissa, rasvaisissa maitovalmisteissa, lihassa, makkaroissa ja sisäelimissä, voissa ja muissa eläinrasvaa sisältävissä ravintorasvoissa sekä äyriäisissä ja mädissä. Kasveissa kolesterolia ei ole.

Statiinit ovat kolesterolin synteesiä estäviä lääkeaineita, joita käytetään hyperkolesterolemian hoidossa. Statiinit vähentävät seerumin pahan LDL-kolesterolin pitoisuutta ja suurentavat hyvän HDL-kolesterolin pitoisuutta. Lisäksi statiinien uskotaan ehkäisevän sepelvaltimotautia, aivovaltimotautia ja alaraajojen valtimotautia.

Puheet kolesterolin vaikutuksesta sydän- ja verisuonitauteihin ovat kuitenkin osoittautumassa ontoiksi, joten statiineja käytetään lähes aina turhaan. Virallis

et teoriat kovien rasvojen vaikutuksesta kolesterolin syntyyn on jo osoitettu tyhjäksi puheeksi. Kuitenkin kolesterolin suositusarvoja pyritään jatkuvasti madaltamaan niin, että saataisiin yhä useampia käyttäjiä lääkityksen piiriin.

Jo ns. Framingham Studyn julkaisemisen jälkeen on tiedetty, että korkea kolesteroli alle 48-vuotiailla miehillä nosti kuolleisuutta, mutta 48 ikävuoden jälkeen matala kolesteroli lisäsi kuolleisuutta. Ikääntyville naisille korkeat kolesteroliarvot ovat jopa välttämättömyys. Korkean kolesterolin riskiryhmää ovat siis vain nuoret miehet.

Toisaalta taas meta-analyysi, joka käsitti 41 000 henkilön potilastiedot 23 eri statiinitutkimuksesta havaitsi, että henkilöt joiden kolesteroliarvoja pudotetaan statiineilla, ovat alttiimpia syövälle.

Yhdysvalloissa statiineja on esitetty lisättäväksi kunnalliseen vesijohtoverkostoon, jolloin kunnat hankkisivat statiinit bulkkitavarana ja myynti kohoaisi entisestään. Hampurilaisravintoloihin ehdotettiin ateriaan liitettäväksi statiiniannos, asiakas siis saisi statiininapin aivan kuin ksylitolipurukumin ostamansa tuotteen mukana.

Kolesterolilääkkeillä lukuisia haittavaikutuksia

Maailmalla on olemassa yli 900 tutkimusta, joissa todetaan statiineilla olevan vakavia haittavaikutuksia.

Statiinien käytön yhteydessä on ilmennyt unihäiriöitä, painajaisia, erektiohäiriöitä, muistin menetystä, masennusta, pahanlaatuisia kasvaimia, silmien toiminnan häiriöitä, dementia-riski sekä lisääntynyt diabetes-riski. Lihavilla miehillä on todettu lisääntynyt eturauhassyövän riski.

Myös interstitionaalista keuhkosairautta on yhdistetty statiineihin. Interstitiaaliset keuhkosairaudet eli keuhkoparenkyymisairaudet ovat monimuotoinen luokka keuhkosairauksia, joissa kudosvaurio aiheuttaa keuhkojen tulehdusreaktion ja sidekudosmuodostuksen kehittymisen.

Maksaan ja sappeen kohdistuvat haitat, mahasuolikanavan oireet ja lihashaitat ovat statiinien käyttöön liittyviä hyvin tunnettuja haittavaikutuksia. Jotkut harvinaisista haitoista, kuten rabdomyolyysi ja maksan vajaatoiminta, voivat johtaa kuolemaan.

Monet tutkimukset viittaavat siihen, että veren pieni kolesterolipitoisuus on yhtä vaarallista kuin suuri pitoisuus. Matala kolesteroli lisää riskiä kuolla aivohalvaukseen, maksa- ja keuhkotauteihin, syöpään ja itsemurhaan, erityisesti vanhuksilla.

Kolesteroli on aivoja suojaava aine: yli 75-vuotiailla korkea kolesterolipitoisuus korreloi positiivisesti hyvään terveydentilaan.

Statiinien haittavaikutukset johtuvat pääasiassa niiden vaikutustavasta eli siitä, että ne estävät kolesterolin synteesiä maksassa.

Statiinien harvinaisimpia haittavaikutuksia ei ole kirjattu tuoteselostuksiin. EU:n lääkeviraston lääketurvatyöryhmä EMA suositteli, että statiinien mahdollisesti aiheuttamista uni-, muisti- ja seksuaalisista häiriöistä, masennuksesta ja interstitiaalisesta keuhkosairaudesta lisätään maininta tuoteselosteeseen.

VTT ja Tampereen yliopisto ovat kehittäneet verianalyysimenetelmää, jota voi soveltaa lihasvaurioiden tunnistamiseen ja jopa estämiseen. Sen avulla voi myös valita kolesterolilääkkeiden käyttäjälle sopivimman lääkevaihtoehdon. Verianalyysin avulla voidaan ennakoida statiinien aiheuttamat haitat lihassoluissa.

Suurin osa statiineja syöneistä toipuu haittavaikutuksista lopetettuaan lääkkeiden syömisen. Statiinit voi useimmiten korvata berberiinillä, joka on yhtä tehokas, mutta vaarattomampi aine.

Lähteet:

• Iowa State University: Cholesterol-reducing drugs may lessen brain function, says ISU researcher (2009); Yeon-Kyun Shin, Biochemistry, Biophysics and Molecular Biology, (Dan Kuester, News Service)

• American Journal of Epidemiology 2008; 168(3):250-260

• Lääkelaitos: Radhakrishnan Rajaratnam, Ylilääkäri, Lääketurvaosasto, Lääkelaitos; Marja Forsell, Lääketurva-assistentti, Lääketurvaosasto, Lääkelaitos. Artikkelin tunnus: tab00177 (tab)

• Lääkärilehti: Statiinien harvinaisista haittavaikutuksista maininta tuoteselosteeseen; 21.12.2009

• Multifractional Intervention to Prevent Recurrent Cardiovascular Events in Patients 75 years or older: The Drugs and Evidence-Based Medicine in the Elderly (DEBATE) Study: A Randomized, Controlled Trial; Timo E. Strandberg & al; Sept. 2008

• Seerumin lipidiarvot helsinkiläisillä vanhuksilla: Timo E. Strandberg, Jaakko Valvanne, Timo Erkinjuntti, Antti Sorva, Reijo Tilvis

• Mediuutiset: Verianalyysi paljastaa statiinien haitat; Anna Niemelä, 21.12 2006.

Lue lisää:

Onko lääketiede riippumatonta?

Ruokavaliolla elimistö kuntoon

Kommentti: Kohonnut kolesteroli saattaa kertoa tulehduksesta

3 kommenttia

 1. Onko tietoa sisältääkö Cardace ramipril 5 mg, Bisoprolol Actavis 5 mg kolesterolia alentavaa myrkkyjä. Tuli vaan mieleen kun Cardasea määrättiin aikaisemmin miehelleni verenpaineeseen ja nyt se on määrätty uudelleen sydänlääkkeeksi sydämen vajaatoimintaan. En todellakaan luota näiden nyky ”lääkäreiden”jotka toimivat orjallisesti THL: län alaisina ja määräysvallan alla ilman että voisivat käyttää omia aivonystyröitään lääkemyrkkyjä määrätessään, tuskin edes haluavat ottaa selvää mitä myrkkyjä reseptiinsä edes kirjoittavat. Pääasia on että bonukset paisuttaa takataskua, ihmisten terveydestä viis. Sitten kysyn vielä sisältääkö Diformin Retard 750 mg sitä kolesterolia alentavaa saastetta. Olisi kiva jos joku asiantuntija voisi vastata tähän. Enkä tarkoita asiantuntijalla mitään lääkefirmojen juoksupoikia vaan sellaista joka on ihmisen asialla.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Ramipriili on niin sanottu ACE-estäjä, joka estää erään angiotensiini II-nimisen hormonin muodostumista ja näin ehkäisee erästä verenpainetta kohottavaa tapahtumaketjua (ns. reniini-angiotensiinijärjestelmä). Se on siis lääke kohonneeseen verenpaineeseen. Bisoprololi on lääke, joka salpaa sydämen beta1-reseptoreja, minkä johdosta sydämen lyöntitiheys laskee ja sydämen kuormitus vähenee. Näitä beetasalpaajia käytetään muun muassa rytmihäiriöihin (tiheälyöntisyyteen) sekä esimerkiksi sepelvaltimotaudin hoidossa. Diformin on lääke diabetekseen, ja se tehostaa elimistön kykyä käyttää insuliinia hyödyksi.
  Millään näillä lääkkeillä ei ole mitään tekemistä kolesterolin kanssa.

  Terveisin sairaanhoitaja.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Joo kiitti paljon vastauksestasi. Olen kyllä näistä kirjoittamistasi asioista tietoinen. Kadotin vain kirjoituksen jossa kerrottiin että, esim. Diformin lääke sisältää tekijän joka estää kolesterolin vaikutusta. eli salpaa sen tuotantoa. Tästä tässä pääasiassa oli kysymys ja näin ollen kolesteroliarvot ovat:fP-Kol-HDL 1.14 ja fP-Kol-LDL 1.76. Elikä kokonaiskolesteroli alle 3 ja senhän pitää olla varsinkin vanhemmilla ihmisillä mielellään vähän yli 5. Sillä se lisää ihmisen elinvuosia ja on muutenkin hyväksi elimistön toiminnassa AIVOT ym. Eikä korkea kolesteroli ole mitenkään niin vaarallinen kuin sen annetaan ymmärtää olevan, ainakin sairaalamaailmassa. Valitan etten oikein luota useinkaan siihen mitä satun kuulemaan, koska tästäkin asiasta ollaan ainakin kahta erimieltä. Mutta kuitenkin, kiitos että vaivauduit vastaamaan.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat