Kolumni: Kaikki on karppaajien syytä

Kaikki on karppaajien syytä! Karppaajien syytä on voin hinnan nousu, ja se ettei sitä riitä kaikille halukkaille. Suomen alasajetulla maataloudella ja elintarvikeomavaraisuuden romuttamisella ei asiaan ole osaa, ei arpaa.

Karppaajien syytä on lihan syönnin lisääntyminen ja sitä kautta lehmien ilmastoa tuhoaviksi mainitut metaanikaasupäästöt. Syyllisyyteen ei vaikuta yhtään se, että Suomi on niin metsäinen maa, että muutama lehmänpieru häviää kuusimetsän hiilinieluun nopeammin kuin pankkituki Eurooppaan.

Karppaajien syytä on lisäaineiden vaarallisuudesta mouruaminen ja luomun suosiminen. Siinähän kärsivät tehtaat ja ruoantuonti, kun vaaditaan puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa.
Savon Sanomat eritoten on kunnostautunut kansanvalistustyössä. ”Sairastavuus ja kuolleisuus kasvaa, jos rasvaisten maitotuotteiden suosio lisääntyy entisestään.” valistaa professori Matti Uusitupa suomalaisia mullikkabladetissa.

– Tässä on takana uusymmärtämättömyys ja nykyajalle tunnusmerkillinen auktoriteettien kyseenalaistaminen, Uusitupa sanailee. Auktoriteettien kyseenalaistaminen toki onkin auktoriteettien mielestä uusymmärtämättömyyttä, senhän ymmärtää.
”Kaikkein hulluinta on, että täysjyväviljatuotteet jätetään pois. Ne on todistettu kaikissa tutkimuksissa terveyttä edistäviksi.” Meijerimiesten puheet paluusta luonnonmukaiseen ja yksinkertaiseen naurattavat tutkijaa. Kyse on mielikuvan luomisesta.

Joku saattaa kuiskata nyt ”keliakia”. Hiljaa! Professori puhuu.  – Lehmä syö ruohoa laitumella ja monimutkaisen prosessin kautta se muuttuu maidoksi, jossa on paljon kovaa rasvaa. Rypsiöljy puristetaan suoraan siemenistä. Kumpi on luonnollisempaa ja tuotannollisesti halvempaa? painottaa Uusitupa, eikä puhu öljyn uuttamisprosessissa käytetyistä liuottimista mitään.

Professori Uusitupa on saanut tutkimusrahoitusta seuraavilta hiilihydraatti-, margariini- ja lääkepainotteisilta yrityksiltä: Fazer Leipomot Oy, Vaasan Oy, Raisio Oyj, Raisio Benecol Ltd, Danisco Ltd, International Council of Olive Oil, Arla Foods, Carlshamn Mejeri AB, Svenska Nestlé AB, Van den Bergh Foods AB, Eridania Beghin-Say, Meadow Lea Foods, F Hoffman-La Roche Ltd, Novo Nordisk Foundation.

Uusitupa on myös Suomen Sydänliitto ry:n puheenjohtaja. Kyseinen yhdistys on saanut rahoitusta mm. seuraavilta yrityksiltä: Boehringer Ingelheim Finland ky, HK Ruokatalo Oy, Medtronic Finland Oy, MSD Finland Oy, Normomedical Oy/Omron Healthcare, Oriola, Orion Corporation Orion Pharma, Oy Eli Lilly Finland Ab, Pfizer, Saarioinen Oy, Sanofi-Aventis Oy, Unilever Finland Oy, Vaasan Oy ja Valio Oy.

Savon Sanomat ei mainitse mitään Uusituvan kytköksistä. Onkohan kyse uusymmärtämättömyydestä, mielikuvan luomisesta vai huonosta journalismista? Ja onko sekin karppaajien syytä?

14 kommenttia

 1. Naseva täsmäisku asian ytimeen. Taas kerran. Hyvä kolumni!! Ja sitten yleisönosastossa seuraa normaali skepo/trolli/molli valitus/väitös/todistelu.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Alkaa herroilla lahkeesta valumaan lämmin, kun kansalaiset alkavat olemaan kansalaistottelemattomia. Pelkäävät mihin tämä kaikki saattaa johtaa.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 3. Jaa mistä ihmeen uutamisprosessissa käytetyistä liuottimista? Kuulostaa taas foliohattutoiminnalta.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
  1. 1. Kuljetuksesta: Bensiinin jätteitä laivan tankeissa. Kasviöljyjä on lupa kuljettaa samoissa tankeissa missä aikaisemmin on kuljetellu esim. bensiinihiilivetyjä ja liuotusaineita (aceton)

   2. Kemiallisessa käsittelyssä poistetaan, vähennetään tai muutetaan tärkeitä ravintoaineita ja vitamiineja jotka löytyvät rasvasta, kuten luonnollisia kasviateroleja, antioxidantteja, karotenoideja jne. Nämä aineet tuhotaan kosmeettisista syistä-poistamalla luonnolliset ominaisuudet voidaan rasvamassalle antaa sitten uusi väri, haju ja maku. Pyritään kemiallista tietä matkimaan voin ominaisuuksia, väriä ja makua.

   3.Rasva vaihtoesteroidaan margariiniksi. Vaihtoesterointireaktorissa reagoi rasva natriummetylaatin (erittäin vaarallinen aine) kanssa. Seuraavassa vaiheessa hyppäävät rasvahapot takaisin glyceroliosaan, täysin summittaisiin ja epäluonnolisiin asemiin. Rasva täytyy käsitellä kemiallisesti ennen vaihtoesterointia niin että kosteus, vapaat rasvahapot, ja peroxidit saadaan niin matalalle tasolle kuin mahdollista.
   Ei löydy mitään todisteita siitä että margariinit olisivat sen vaarattomampia kuin teolliset transrasvat. Sen kummemmin valmistajat kuin puolueettomat tutkijatkaan eivät ole asiaa selvittäneet.

   4.Tuloksena saadan ruskea, tuskin ruokahalua herättävä, ja pahanhajuinen sekoitus joka pestään ja haju peitetään (deodosering). Natriummetylaatti muuttuu metanoliksi ja natriumhydroksidiksi ja tämä halutaan peittää.
   Myös mudostunut saippua pestään pois. vaihtoesterointi on tarpeellinen processi mm. sopivan tunteen suussa saavuttamiseksi syödessä, ”ruokailulaatu”.

   5. Kemiallista käsittelyä kutsutaan ”raffinoinniksi” ja sen tuloksena saatu rasvamassa on ilman luonnolista makua, hajua tai väriä. Sen jälkeen voi jokainen tuottaja lisätä omat lisäaineensa omien tarpeidensa mukaan. Ihorasvat tehdään valkoisiksi ja saavat oman hajunsa. Margariinia saadaan kun rasva värjätään keltaiseksi, lisätään voiaromeja ja synteettisiä vitamiineja.

   6.Margariini on nyt valmista syötäväksi. Kevytmargariinia saadaan lisäämällä puolet vettä, emulgointiaineita ja synteettisiä vitamiineja.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
   1. Lieköhän noin, että ravintoöljyjä saisi kuljettaa bensiinitankissa?

    Takavuosina sattui Espanjassa myrkytystapauksia, joissa öljyä oli kuljetettu teollisuuskemikaalisäiliössä, sääntöjen vastaisesti.

    Taisi olla niin, että teknisiin tarkoituksiin tarkoiitettua kasviöljyä oli myyty ruokaöljynä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. ””Karppauksessa voi piillä riski

  Dosentti Kari Kervinen:
  Ennen karppauksen aloittamista kannattaa tarkistuttaa kolesteroli- ja sokeriarvot”
  Jaana Kangas Kaleva

  OULU Karppaukseen liittyvä runsas kovien rasvojen käyttö voi altistaa sydänkohtaukselle,
  kertoo dosentti Kari Kervinen Oulun yliopistollisen sairaalan kardiologian osastolta.”
  ..
  Paljon eläinrasvoja sisältänyt ruokavalio on mahdollisesti ollut osasyynä oululaisen 44-vuotiaan
  Katri Hurun tammikuussa saamaan sydänkohtaukseen. Hän aloitti syyskuussa vähähiilihydraattisen
  dieetin, jossa hän nettiohjeiden mukaisesti korvasi leivän, pastan ja sokerin kasviksilla, lihalla ja
  rasvalla.
  ..
  Hän myöntää, että voita, kermaa rasvaisia maitotuotteita ehkä tuli käytettyä vähän liikaa karpatessa,
  eikä ruokavalio sisältänyt tarpeeksi kasviksia”

  [1]/Kaleva, tiistai 14.2.2012 s.3, Jaana Kangas: Karppauksessa voi piillä riski/

  (Nostan hattua että ko. yksityishenkilö, karppaaja, tulee omalla kasvollaan esiin varoittamaan ihmisiä..).

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Katri Huru söi 43,5 vuotta muun ruokavalion kuin karppauksen mukaan mutta tietysti sydänkohtaus johtui niistä muutamasta kuukaudesta jolloin karppasi. Kannattaa lukea myös itse juttu, siitä sanotaan näin:

   ”Lääkärit eivät pystyneet sanomaan, kuinka paljon karppaus vaikutti Hurun sairastumiseensa. Huru ei itse usko, että sydänkohtaus oli kokonaan karppauksen syytä”. Eli kuka syyttää karppausta, jutun kirjoittaja ilmeisesti.

   Vielä yksi pikkuseikka: Hurun ruokavalio EI OLLUT KARPPAUSTA kuten alta selviää:

   ”Hän myös myöntää, että voita, kermaa ja rasvaisia maitotuotteita tuli ehkä käytettyä liikaa karpatessa, eikä ruokavalio sisältänyt tarpeeksi kasviksia.”

   Karppaus ei ole hiilihydraatiton ruokavalio, tiukassakin karppauksessa on mahdollista syödä kilo vihanneksia päivässä. Tämä henkilö ei syönyt tarpeeksi kasviksia mutta väittää silti karpanneensa. Karppaukseen kuuluu kasvikset, Huru siis ei karpannut vaan harrasti jotain omasta päästään keksimäänsä rasvadieettiä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Eilen kuulin tutulta että hänen tuttunsa karppasi ja kohta joutui pallolaajennukseen.
    Anekdootit näyttää pahalta..

    (Ei ole oikeaa karppausta, koska KUKAAN ei ole määritellyt sitä, ei edes wikipediasta saa selvää).

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Wikipedia on tässä erittäin selkeä:

     ”VHH:ssa vähennetään runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältävän ruuan kulutusta (esim. sokeri, karkit, limonaadit, pullat, keksit, leivät, pastat, viljatuotteet yleisesti, riisit ja perunat yms.) ja panostetaan vähän jalostettuihin ruokiin, joissa rasvan ja proteiinin määrä on suurempi (esim. lihat, kala, pähkinät, siemenet, kananmunat ja maitotuotteet yms.) sekä ruokiin joissa hiilihydraattien määrä on suhteellisen pieni (juurekset ja vihannekset). Myös marjat ja hedelmät kuuluvat karppaukseen vaikkakin niiden käyttöä saatetaan rajoittaa ketogeenisissa VHH:n versioissa.”

     LYHYESTI: panostetaan ruokiin kuten vihannekset. Aika selkeä mielestäni.

     Minäkin kuulin tutulta että hänen naapurinsa tutun siskon veljen kaima sai sydänkohtauksen ihan ilman karppausta. Mutta kai sekin jotenkin oli karppauksen vika.

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Ei huolta! Aika suuri osa karppaajista onneksi syö juurikin virallisten ravintosuositusten mukaisesti, kunhan vaan ensijärkytykseltä terveysohjausta tekevä viitsii vähän pyytää potilastaan avaamaan ”karppaamistaan”.

  Yleistä on nk. ”karppaus”, jossa hiilihydraattien määrää rajoitetaan syömällä vähän kokojyvätuotteita ja paljon tuoreita kasviksia, samalla välttäen valkoista viljaa ja perunoita ym.
  YLLÄTYS! Tämä on juuri sitä pelättyä ja kauhisteltua ”virallista ravintosuositusta”

  Sitten on toki näitä rasvan kanssa läträäjä ”karppaajia” jotka syö kilon voideltua pekonia aamupalaksi. On niin terveellistä ja painokin tippunut potilaan mielestä. Hoitaja siinä pyyhkii vaan hikeä otsaltaan kun edessä istuu verenpainemittarin mukaan kävelevä aikapommi virityksellä 180/220…

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 6. Aloin karppaamaan vuosi sitten. Painoa on tullut yli 10 kg lisää. Vähensin leipää ja aloin syödä enemmän rasvoja, silä ne ovat terveellisiä..

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Karppaamisen tehoon lienee monta syytä.
  Itse uskon, että suurin syy ei välttämättä olekaan hiilihydraattien hylkääminen vaan tehotuotannon hylkääminen.

  Suuri osa hiilihydraateista tulee viljasta, nimenomaan tehotuotetusta viljasta ja siitä valmistetuista erilaisista pitkän hyllyiän tuotteista (murot, myslit, leivät, ketsupit ja muu, missä on esim. maissitärkkelystä sekä einekset, joissa on tärkkelyksen ohella ”vettä sitovia ainesosia” kuten fosfaatteja E450-E452 tai Potexia).

  Pitkä hyllyikä puolestaan saavutetaan käsittelyillä, joista ruoasta poistuu lähes kaikki ravintoaineet.
  Ne vähät, mitä tehotuotannon jäljiltä murkinassa on.

  Isojyväiset, lyhytkortiset viljalajikkeet joita nykyisin viljellään vaativat pienen juuristonsa takia myös valtavasti torjunta-aineita koska ne ovat alttiimpia rikkaruohoille, sienille, hyönteisille ja muille tihulaisille. Torjunta-aineet siirtyvät nekin ravintoketjussa ylöspäin.

  Tehoviljelyssä maaperä köyhtyy, ja siihen palautetaan pääasiassa kolmea ainetta: typpeä, fosforia ja kaliumia, mikä taas aiheuttaa sen, että kasvien on liian fosforin takia vaikea hyödyntää muita, maaperässä mahdollisesti jäljellä olevia kivennäisiä.

  Joissain maissa jopa ei eläimille saa kaikkea nykyviljaa (lähinnä vehnää) syöttää sen liian suuren valkuaispitoisuuden takia, mutta saman viljan kyllä katsotaan kelpaavan ihmisille.

  Luonnonmukaisesti lannoitetussa muhevassa mullassa kasvanut kasvi sen sijaan sisältää noin 60 kivennäistä, näistä 17 elintärkeitä.

  Niinpä tehoviljelyn myötä nykyisin syömissämme kasviksissa on tärkeiden ravintoaineiden määrät jopa puolittuneet, ja tilalla on ”biomassa” ja vesi.

  Kirjassa ´Vaara vaanii kattilassa´ Mats-Eric Nilsson ja Henrik Ennart kertovat, että 1940-luvulla yksi porkkana riitti, nyt pitää syödä vähintään neljä saadakseen lähellekään saman määrän tarpeellisia kivennäisiä ja vitamiineja.

  Koska karppaajat suosivat myös luomua, on mahdollista että he samalla kun saavat riittävästi ravinteita ruoastaan, myös syövät vähemmän koska pienempi määrä antaa sen, minkä elimistö tarvitsee.

  Minun perheeni kasvattaa kotitarpeiksi juurekset sun muun itse, myös kesäpossun. Ruokaa menee todella vähän, koska se ravitsee, ja kaiken voi käyttää.
  Käytämme myös tilamaitoa. Sitäkin kuluu vähemmän, koska lapsille riittää 1 muki kaakaota. Ei tarvitse tehdä 2-4 mukia, kuten kaupan punaisesta maidosta.

  Tehotuotannon muita ongelmia ovat toiminen uusien bakteeri- ja viruskantojen muodostumisen alustana sekä epidemioiden levittäminen.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat